5 πράγματα που λέμε στους άλλους, χωρίς να πούμε λέξη

5 πράγματα που λέμε στους άλλους, χωρίς να πούμε λέξη Facebook Twitter
Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε αναξιόπιστοι. Αυτό είναι κάτι που πολύ θα θέλαμε να κρύψουμε, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.
1

Πολλές φορές δεν μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Οι περιστάσεις, το περιβάλλον, η φυσική μας συστολή ίσως, μας αποτρέπουν να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε, να αντιπαρατεθούμε ανοιχτά με πράγματα που διαφωνούμε, να συμμαχήσουμε με κάποιον, επειδή συμφωνούμε απολύτως μαζί του, αλλά δεν "κάνει" να εκδηλωθούμε. 

Στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε με τη σιγουριά ότι δεν έχουμε γίνει σαφείς, γιατί δεν υπήρξε το περιθώριο για κάτι τέτοιο, ότι οι άλλοι ίσως δεν μας κατάλαβαν, με τον τρόπο που θα θέλαμε να μας έχουν καταλάβει, ότι σιωπήσαμε. Επίσης, κάποτε χαιρόμαστε ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε τι πραγματικά νιώθουμε για κάποιον - θετικό ή αρνητικό - ότι καταφέραμε να ξεγελάσουμε τους πάντες. Ή μήπως όχι; 

Σύμφωνα με τον Joe Navarro, έναν από τους εμπειρότερους αναλυτές συμπεριφοράς του FBI, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, λέμε περισσότερα απ' όσα θα θέλαμε, χωρίς να πούμε λέξη ενίοτε και αυτό είναι ένα μεγάλο προσόν γι' αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν μη λεκτική επικοινωνία. Να 5 πράγματα που "λέμε" και γίνονται αντιληπτά, χωρίς να χρειαστεί να αρθρώσουμε ούτε μισή λέξη. 

 

1.

Όταν συμπαθούμε κάποιον 

Ή μας αρέσει (πολύ). Όσο κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε / αμπαλάρουμε / καλύψουμε, σύμφωνα με τον αναλυτή είναι αδύνατον διότι: "αυτομάτως χαλαρώνουν οι μύες του προσώπου μας, ανοίγει η περιοχή του στέρνου και οι ώμοι μας και όλο μας το σώμα μοιάζει να φωνάζει "καλωσόρισες". Τα φρύδια μας... απομακρύνοται και οι κόρες των ματιών διαστέλλονται". Δύσκολα κρυβόμαστε, λοιπόν.  

 

2.

Όταν θέλουμε να έχουμε το πάνω χέρι 

Τόσο ο αναλυτής συμπεριφοράς όσο και οι ψυχολόγοι Dana Carney, Amy Cuddy και Andy Yap που εκπόνησαν και σχετική έρευνα, ανακάλυψαν ότι υπάρχει η "πόζα του ηγέτη", όταν κάποιος θέλει να δείξει ότι κάνει "κουμάντο" σε μια επιχείρηση ή ομάδα ανθρώπων, χωρίς να φωνάξει ή να δώσει εντολές. Ανακάλυψαν, επίσης, ότι όταν το άτομο πιέζεται να διατηρήσει μία έκφραση αφεντικού -ακόμη και για δύο λεπτά της ώρας - αυτομάτως αυξάνεται η έκκριση τεστοστερόνης και μειώνεται η αντίστοιχη έκκριση κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του άγχους. 

 

3.  

Όταν απεχθανόμαστε κάποιον 

Κάνουμε σοβαρές προσπάθειες για να μη φανεί ότι αντιπαθούμε / απεχθανόμαστε ή ακόμη και μισούμε κάποιον, κάποτε χαμογελάμε ή τά πιάνουμε χαλαρή κουβέντα μαζί του, αλλά η μαύρη αλήθεια είναι - και φαίνεται - ότι δεν θέλουμε να τον βλέπουμε. Ένα ζευγάρι έμπειρα μάτια θα δει ότι κρατάμε σαφή απόσταση, τουλάχιστον 60 - 70 εκ., τα μάτια μας μικραίνουν ελαφρώς και όταν κατευθύνεται προς το μέρος μας ενστικτωδώς γέρνουμε προς τα πίσω, για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε επαφή. 

 

4.

Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε αναξιόπιστοι

Αυτό είναι κάτι που πολύ θα θέλαμε να κρύψουμε, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Ο Navarro δίνει ένα κάπως τραβηγμένο παράδειγμα, για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή μία αναξιόπιστη προσωπικότητα. Συνήθως, λέει, αργούν πολύ στα ραντεβού τους, έχουν μειλίχιο ύφος με όλους, τα καταφέρνουν εξαιρετικά στους ελιγμούς και τις συμφωνίες, αλλά αλλάζουν αμέσως συμπεριφορά - η οποία γίνεται σχεδόν εχθρική - όταν κάτι δεν πάει όπως το περίμεναν. Ή ακόμη χειρότερα, όταν κάποιος τους "τραβάει το χαλί" κάτω από τα πόδια. 

 

5.

Όταν συμφωνούμε σιωπηρά 

Πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αδύνατο να εναντιωθούμε στο σύνολο, αλλά να συμφωνούμε με τις απόψεις ενός ανθρώπου που κανείς δεν του δίνει σημασία. Φοβόμαστε να πάρουμε ανοιχτά το μέρος του, για να μη γίνουμε κι εμείς αντικείμενο χλεύης ή για να μη δεχθούμε άδικα πυρά. Κι όμως: το γεγονός ότι επιδιώκουμε οπτική επαφή μαζί του, το ότι υποδυόμαστε ότι κοιτάμε αλλού ή είμαστε απασχολημένοι την ώρα που λέγεται κάτι εναντίον του, υποδηλώνει τη σιωπηρή σύμπλευση μας. 

 

Ας μην φοβόμαστε, ωστόσο, για το τι "φαίνεται" και τι όχι. Συνήθως, οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με τα δικά τους για να προσέχουν τέτοιες λεπτομέρειες, εκτός κι αν πέσουμε σε καλά εξασκημένα μάτια κι αυτιά. 

 

Με στοιχεία από το Inc.com 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Η επιστήμη η οποία μελετά και αναλύει όλα αυτά τα μορφολογικά, εξωτερικά σημάδια τα οποία αποτελούν την γλώσσα του σώματος, είναι αναμφισβήτητη και τεκμηριωμένη. Συμβαίνει πολύ συχνά όταν έχουμε συμπάθεια ή αντιπάθεια σε έναν άνθρωπο, αυτή να σχηματίζεται στο πρόσωπο και το σώμα μας. Ακόμα κι όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας χαροποιεί και το αντίστροφο. Το σώμα μας "μιλάει" γιατί το ενεργοποιεί ο εγκέφαλος και η καρδιά.Όντως αντιδρά σε κάθε ερέθισμα (οπτικό, ακουστικό κλπ.). Η κάθε αντίδραση-μεταβολή του εξωτερικεύεται στην πορεία. Το πρώτο βήμα είναι να ερεθιστεί-κινητοποιηθεί κάθε μας αίσθηση (όραση, ακοή, όσφρηση, αφή κλπ.) με το να αναγνωρίσει το "στιγμιαίο συναίσθημα" το οποίο μας προκαλεί το πρόσωπο-αντικείμενο-κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.Τότε ο εγκέφαλος στέλνει το μήνυμα και στην εκάστοτε θετική είτε αρνητική περίπτωση ενεργοποιεί όλο το κορμί και είτε χαλαρώνει μυικά και δείχνει διαθέσιμο είτε "μαζεύεται" για να δηλώσει την αποστροφή. Οι αισθητήρες αυτοί που έχουμε σαν μέσα αναγνώρισης και σκάνερ (μάτια, αυτιά κλπ.) είναι αυτοί που λαμβάνουν πρώτοι το ερέθισμα-πληροφορία, το φιλτράρουν και ο εγκέφαλος με την καρδιά το αποδέχονται ή όχι. Έτσι το σώμα μας είναι αυτό που μεταφέρει την επεξεργασμένη πληροφορία στο τελικό της αποτέλεσμα και με τις ανάλογες κινήσεις που κάνει, "μαρτυρά" την πραγματική αλήθεια αρκεί πάντα ο απέναντι να είναι σε θέση να την καταλάβει και να αποδεχτεί.