Ο Θεός είναι το ευκολάκι

Ο Θεός είναι το ευκολάκι Facebook Twitter
4

Οι πρώτες λέξεις στο post της Άντζυ Σαμίου παραπέμπουν σε ΑΝΕΛ. Βοηθά στο συνειρμό και η φυσιογνωμία, είναι λίγο σαν την Κουντουρά. Αναγνωρίζεις επίσης για μια στιγμή την εξαγριωμένη ασυναρτησία της Ραχήλ Μακρή. Αν διαβάσεις μόνο την πρώτη πρόταση «Τι να πεις, άπραγη κι η Παναγία», νομίζεις ότι είναι ψεκασμένη που βάζει στο σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας και τη Θεοτόκο. Άλλωστε, οι ψεκασμένοι είναι πια στην εξουσία, και ξέρεις ότι από την κριτική τους θα εξαιρείται πάντα η κυβέρνηση. Θα φταίει ο Σόιμπλε, η άλωση του 1453, το Εβραϊκό Λόμπι της Αμερικής, ακόμη και η βαριεστημένη Παναγία, αλλά όχι οι υπουργοί.

Το post όμως δεν είναι πολιτικό. Αν εντοπίζουμε αμέσως στη δήλωση μίας τραγουδίστριας τον Τσίπρα και τον Καμμένο, είναι γιατί γίναμε ένα έθνος με λυμένο το ζωνάρι, μία χώρα που λαγοκοιμάται, αφού έχει πια συνηθίσει τα εξωφρενικά να λέγονται και να συμβαίνουν σε 24ώρη βάση.

  

Αυτό που πόσταρε η Σαμίου είναι σαν εκείνα που ανεβάζουν οι μανούλες στο facebook. «Μανούλες, το μωρό χασμουριέται όταν περνάω κάτω από το καντήλι, μήπως επειδή δεν ήξερα, και του είχα κάνει το εμβόλιο;». Η Σαμίου λέει ότι ανάβουμε κεριά, φέρνουμε γυροβολιές στα πανηγύρια, αλλά η Παναγιά δεν βοηθάει, και επομένως θέλει να μας πει κάτι. Σας αξίζει δηλαδή αυτό που παθαίνετε κ.λπ..


Αντίστοιχου ύφους, αλλά πολύ πιο άμεσο και οικείο είναι το instagram της Χαρούλας. Γιατί είναι πράγματι σαν η μανούλα που έχει μαζέψει όλη την οικογένεια στο πατρικό, τηγανίζει ψάρια για παιδιά και εγγόνια, και ξαφνικά βγαίνει από την κουζίνα για να κάνει ένα σχόλιο. Διακόπτει τις κουβέντες όσων έχουν μόλις έρθει από τον έξω κόσμο, λέει «βόηθα Παναγιά μου», σταυροκοπιέται, και πάει πάλι μέσα. 

Έξω μένουμε εμείς, οι του ορθού λόγου που δώσαμε μάχες για τη χειραφέτηση των γυναικών (αν και σε αυτό εδώ θα μπορούσε να έχει βάλει λίγο ακόμη αλάτι), και βγαίνουμε από τα ρούχα μας με τον σκοταδισμό της προηγούμενης γενιάς που περιμένει αλήθεια από την Παναγία να λύσει ένα θέμα το οποίο έχει δημιουργήσει η αντιπολίτευση για να... αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

 
Τουλάχιστον η Σαμίου και η Αλεξίου λένε για την Παναγιά και βάζουν μία τελεία. Δεν μπλέκουν στη δεισιδαιμονία τους και δήθεν κρυφά ντοκουμέντα για να την τεκμηριώσουν. Δεν είναι δηλαδή όπως ο Κουβέλης, η άλλη ήρεμη δύναμη της μετριοπαθούς ριζοσπαστικής αριστεράς, ο οποίος ναι μεν είχε καταθέσει ερώτηση για τους ψεκασμούς, αλλά κότσαρε δίπλα και το περιβάλλον, δήθεν ότι τον πείραξαν οι συνέπειες, όχι στον εγκέφαλο των πολιτών, αλλά στο καύκαλο της καρέτα- καρέτα.

Κοντολογίς, να τα βάζεις με τους θρησκόληπτους στην Ελλάδα είναι το ευκολάκι. Το μάθαμε τώρα, να παλεύουμε με τις γιαγιάδες, τις βασκανίες, και τις σταγόνες με λάδι στο νερό. Το δύσκολο είναι να κοιτάς προς τα σένα, και να αναρωτιέσαι αν ο προοδευτισμός σου δεν είναι τελικά ένα σταυροκόπημα. Μία δήλωση ότι είσαι με τους καλούς και τους μοντέρνους, ενώ σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι σαν ταλιμπάν.

*Ο Θύμιος Τζάλλας είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Δημοσιογράφος. Εργάζεται στη Hansard Society.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ