Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα;

Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα; Facebook Twitter
2

Από τις απαντήσεις των νεαρών ανθρώπων που δέχτηκαν να μιλήσουν ανώνυμα για τις σεξουαλικές τους εμπειρίες, τα μόνα νέα στοιχεία είναι ότι πρόκειται για την πρώτη γενιά που χρησιμοποιεί το σεξ για εκφοβισμό και δεν αισθάνεται ενοχές για τη σεξουαλική της δραστηριότητα.

Παρ' όλα αυτά, δεν μιλάει και με ευκολία για το σεξ, ειδικά τα αγόρια – από τα 20 άτομα που αναζητήσαμε για να απαντήσουν ανώνυμα στις ερωτήσεις, μόνο τρία αγόρια αισθάνθηκαν άνετα να απαντήσουν σε όλες. Τα 17 κορίτσια δεν παρέλειψαν καμία απάντηση. Και λένε περίπου τα ίδια: ότι έμαθαν για το σεξ πριν τελειώσουν το Δημοτικό (κάποιοι από τους ίδιους τους γονείς τους, από βιβλίο, με τη μορφή παραμυθιού), ότι πρώτη φορά είδαν πορνό πριν πάνε στο Γυμνάσιο, ότι ξεκίνησαν τη σεξουαλική τους ζωή γύρω στα 15 τα κορίτσια και γύρω στα 17 τα αγόρια.

Το κινητό είναι το πιο σημαντικό νέο στοιχείο για τις σεξουαλικές συνήθειες αυτής της γενιάς. Και εκτός από τις απαθανατίσεις τρυφερών στιγμών για «ενθύμιο», μπορεί να γίνει ένα μέσο για εκφοβισμό και μια νέας μορφής βία

Ωστόσο, είναι μια γενιά που αντιμετωπίζει το σεξ ως βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς του και το αναζητεί. Όχι όσο θα περίμενε κανείς από applications και social media (οι ηλικίες των παιδιών που απάντησαν στις ερωτήσεις ήταν από 15 μέχρι 20), αλλά από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Και το καταγράφουν (σχεδόν όλοι!) με το κινητό, με φωτογραφίες και βίντεο. Είναι και η πρώτη γενιά που έχει τόσο πολλές γυμνές φωτογραφίες –δικές τους και των παρτενέρ τους– στο κινητό.

Το κινητό είναι το πιο σημαντικό νέο στοιχείο για τις σεξουαλικές συνήθειες αυτής της γενιάς. Και εκτός από τις απαθανατίσεις τρυφερών στιγμών για «ενθύμιο», μπορεί να γίνει ένα μέσο για εκφοβισμό και μια νέας μορφής βία: «Ο σεξουαλικός εκφοβισμός, με άλλα λόγια το sexual bullying, αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας για κάθε ηλικία» λέει η κ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, σεξολόγος. «Το ζήτημα είναι η διαχείριση των ατόμων. Εάν ο εκφοβισμός εκφεύγει της διαχείρισης είτε από τον πομπό είτε από τον δέκτη, τότε ανάγεται σε σεξουαλική παρενόχληση, για παράδειγμα άγγιγμα-εφαψιομανία. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες μπορούν να δημιουργήσουν φόβο, ντροπή και ενοχή και να υποχρεώσουν το άτομο να κάνει πράγματα που δεν επιθυμεί. Σε περαιτέρω επίπεδο, μπορούν να καθηλώσουν τη σεξουαλικότητά του, με τελικό αποτέλεσμα να αποφεύγει τη σεξουαλική πράξη σε μεγαλύτερες ηλικίες και σχέσεις στον πραγματικό κόσμο».


«Πώς επηρεάζει τη σεξουαλικότητα η εύκολη πρόσβαση στο σεξ από τόσο μικρή ηλικία;» «Είναι γεγονός ότι το άτομο βρίσκει τη σεξουαλικότητά του μέσα από τον πειραματισμό. Στη σύγχρονη εποχή τα άτομα εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό στο σεξ όχι μόνο ως έννοια αλλά και ως πράξη, με πολύ περισσότερα μέσα. Τα ερεθίσματα είναι πολλά και καθημερινά και πλέον η σεξουαλική επαφή δεν αποτελεί ταμπού. Η κοινωνία η ίδια είναι σεξουαλική, πάντα ήταν, απλώς τώρα δεν ντρέπεται να το δείξει.

Ωστόσο, τα διάφορα ερεθίσματα, μεταξύ των οποίων και το πορνό, δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική ταυτότητα του ατόμου. Οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να επηρεάζει το άτομο, αλλά το ζήτημα είναι τι επιλέγει να κάνει στην πραγματική ζωή. Η σκέψη αποτελεί φαντασίωση, η υλοποίηση της φαντασίωσης, όμως, αποτελεί την ουσία και τον πυρήνα της πραγματικότητας.

Ο ερεθισμός του ατόμου που επιλέγει εκείνο να παραμείνει σε επίπεδο φαντασίωσης δεν αποτελεί σεξουαλικό προσανατολισμό».

Τα sites που επισκέπτομαι για υλικό πορνό είναι τα παραδοσιακά, το Youporn, και αν δεν με καλύψει, αν δεν βρω δηλαδή αυτό που θέλω, ψάχνομαι στο Pornhub και το Brazzers. Το x-rated υλικό δεν θεωρώ ότι έχει επηρεάσει τις επιλογές μου στο σεξ.

Η Μαριάννα είναι 18. «Η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία ήταν στα 15, στη Γ' Γυμνασίου, συγκεκριμένα 4 Φεβρουαρίου, με έναν τύπο (ας τον πούμε Ι*) δύο χρόνια μεγαλύτερο από εμένα, άρα πιο έμπειρο» λέει. «Καθόλου "βολικά", δεδομένου ότι έγινε μες στο κρύο, σε μια παιδική χαρά όπου σύχναζα με τον φίλο μου, γιατί μέναμε και οι δύο με τους γονείς μας, οπότε ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο να έχουμε σπίτι ελεύθερο. Βγαίναμε 4 μήνες, ώσπου μια μέρα, πάνω στην ένταση της στιγμής, προχώρησε το όλο πράγμα, χωρίς προφυλάξεις. Δεν μπορώ να πω ότι με πίεσε να προχωρήσουμε, το είχαμε συζητήσει πρωτύτερα και ήξερε ότι ήμουν έτοιμη. Την ίδια εποχή που άρχισα να έχω σεξουαλικές επαφές με τον Ι*, το σχολείο αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων. Εκεί ήταν που έμαθα περισσότερα πράγματα για το σεξ, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μέχρι τότε, η μόνη πηγή ενημέρωσης ήταν ό,τι άκουγα ή έβλεπα στην τηλεόραση, καθώς το θέμα "σεξ" δεν με ενδιέφερε, ώστε να κάτσω να ψάξω από μόνη μου πράγματα γύρω από αυτό.


Στον χώρο του σχολείου δεν έκανα ποτέ κάτι. Πενθήμερη δεν πήγα, αλλά ξέρω συμμαθητές μου που έκαναν σεξ, με πρώτη και καλύτερη την κολλητή μου, που δοκίμασε για πρώτη φορά one night stand με έναν τύπο από άλλο σχολείο ένα από τα βράδια που είχαν βγει. Φωτογραφία ή βίντεο δεν έχω βγάλει κατά τη διάρκεια του σεξ. Έχω, όμως, βγάλει after sex selfie με έναν τύπο που τον γούσταρα 3 χρόνια κι ένα βράδυ που είχαμε βγει, επιτέλους τον κατάφερα και ήρθε σπίτι μου και έγινε ό,τι έγινε. Μετά εκείνος κοιμήθηκε και δεν μπορούσα να μην απαθανατίσω το στιγμιότυπο, ότι το απωθημένο 3 χρόνων επιτέλους κοιμήθηκε στο κρεβάτι μου. Λάφυρο πολέμου αυτή η φωτογραφία. Φυσικά, δεν το ξέρει.


Αυνανίζομαι αρκετά συχνά, 4-5 φορές την εβδομάδα, μερικές φορές ίσως και 3 φορές την ημέρα. Πάντα χωρίς βοηθήματα. Σεξ κάνω με τον σύντροφο που επιλέγω να είμαι και σε σχέση, με εξαίρεση τον "κύριο Απωθημένο" που προανέφερα. Αυτή την περίοδο είμαι σε σχέση, αλλά επειδή και οι δύο συγκατοικούμε με τους γονείς μας, είναι δύσκολο να μείνουμε μόνοι και να κάνουμε όσο σεξ θέλουμε και όσο συχνά θέλουμε, επομένως κατά προσέγγιση κάνουμε σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα. Στο αυτοκίνητο, σε πάρκα ή στο σπίτι, όταν είναι άδειο, έστω και για λίγες ώρες. Τα sites που επισκέπτομαι για υλικό πορνό είναι τα παραδοσιακά, το Youporn, και αν δεν με καλύψει, αν δεν βρω δηλαδή αυτό που θέλω, ψάχνομαι στο Pornhub και το Brazzers. Το x-rated υλικό δεν θεωρώ ότι έχει επηρεάσει τις επιλογές μου στο σεξ. Το βλέπω τελείως διαφορετικά. Θα ψάξω να δω threesome, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα επέλεγα ποτέ να κάνω στην πραγματικότητα. Από την άλλη, βέβαια, θα μπορούσα να πω ότι με έχει εμπνεύσει και μου έχει δώσει ιδέες που τις προσαρμόζω στη σεξουαλική μου ζωή.

Προφυλάξεις παίρνω και πρέπει! Αλλά όχι πάντα. Παίζεις με τη φωτιά, αλλά η αίσθηση του σεξ χωρίς προφυλακτικό δεν έχει καμία σχέση.


Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω σεξ με γυναίκα και πιστεύω πως ούτε πρόκειται. Μου αρέσουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά, τα μεγάλα στήθη, οι καλοσχηματισμένοι γλουτοί και τα θαυμάζω σε άλλες γυναίκες, αλλά μέχρι εκεί. Δεν με ελκύουν σεξουαλικά τα άτομα του ίδιου φύλου. Εσκεμμένα δεν χρησιμοποιώ τα social media ή οποιοδήποτε app για να βρω σεξουαλικό σύντροφο, αν και άτομα που γνώρισα μέσω αυτών εντέλει με προσέλκυσαν και ερωτικά (η πρώτη επικοινωνία που είχα με τον Ι* ήταν μέσω facebook). Τον τελευταίο χρόνο είχα δύο σχέσεις, άρα δύο συντρόφους.


Προφυλάξεις δεν χρησιμοποιούσα πάντα. Με τρεις συντρόφους μου χρησιμοποιούσα αραιά και πού προφυλακτικά, κοινή συναινέσει, ενώ με άλλους δύο σε κάθε επαφή. Μάλιστα, εάν τύχαινε και κάποιος από τους δυο μας δεν είχε μαζί του προφυλακτικά, δεν κάναμε καθόλου σεξ, όσο και να θέλαμε.


Πιστεύω ακράδαντα ότι ανάμεσα στο σεξ και τον έρωτα υπάρχει διαφορά. Για μένα, έρωτα κάνεις με έναν άνθρωπο για τον οποίον έχεις βαθιά αισθήματα, που σου έχει βγει αβίαστα να έρθεις σε σαρκική επαφή μαζί του, νιώθεις ότι το κορμί του φτιάχτηκε για να "κουμπώσει" με το δικό σου. Έρωτα κάνεις με αυτόν που μετά την όλη πράξη θα σε φιλήσει, θα σε πάρει αγκαλιά, τα κορμιά σας θα μείνουν εκεί να μαρτυρούν πως έχετε ολοκληρωθεί ως άνθρωποι, δεν θα κοιτάξει να σουλουπωθεί και να φύγει. Για να υπάρξει έρωτας, πρέπει να υπάρχει και εγκεφαλικό σεξ. Σεξ θεωρώ ότι είναι καθαρά η σαρκική επαφή, η πράξη που ικανοποιεί τα ανθρώπινα ένστικτα, απουσία συναισθημάτων.


Σεξ μπορείς να βρεις πολύ εύκολα να κάνεις, ακόμα και με κάποιον που είδες ένα βράδυ σε ένα μπαρ και σου άρεσε πάρα πολύ. Βέβαια, δεν το υποτιμώ, γιατί είτε έρωτα κάνεις είτε σεξ, το ίδιο πράγμα αποζητάς: την απόλυτη ηδονή. Δεν έχω καταλήξει αν είναι εύκολο ή δύσκολο να κάνεις μια σχέση, είμαι βέβαιη, πάντως, πως θέλει πολλή προσπάθεια για να κρατηθεί. Προσωπικά, πάντα ήμουν υπέρ των σχέσεων και μου αρέσει αυτή η ασφάλεια, η οικειότητα και όλα τα άλλα καλά που προσφέρει μια μόνιμη σχέση. Θέλω μια σταθερότητα στη ζωή μου, ειδικά με τον ερωτικό μου σύντροφο, γιατί κατά τα άλλα έχω μια αρκετά ρευστή ζωή, γεμάτη αλλαγές και εξελίξεις. Οπότε, το να είμαι με έναν άνθρωπο που τη ζει μαζί μου, δεν χάνει επεισόδια και άρα δεν χρειάζεται να εξηγώ σε νέους ανθρώπους τι συμβαίνει στη ζωή μου, είναι πολύ σημαντικό για μένα.


Ο Πέτρος είναι 19. «Η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία ήταν στα 17, ένα χειμωνιάτικο σαββατόβραδο, στο δικό της σπίτι. Μαζευόμασταν συχνά για ταινία με την παρέα. Αυτοί έφευγαν, εγώ εμένα τελευταίος. Μια, δυο, τρεις... έγινε» λέει. «Όταν έμαθα πρώτη φορά για το σεξ, ήμουν 12. Από συζητήσεις της παρέας μου – είναι 1-2 χρόνια μεγαλύτεροι από εμένα. Στο σχολείο δεν έκανα σεξ, ούτε στην πενθήμερη, αν και είχα την ευκαιρία. Ήμουν κολλημένος αλλού. Ασφαλώς και οι συμμαθητές μου έκαναν. Αρκετοί την περίμεναν πώς και πώς, ζούσαν γι' αυτή την εκδρομή.


Έχει τύχει να βγάλω φωτογραφίες τον εαυτό μου γυμνό και κατά τη διάρκεια του σεξ. Στην αρχή τις έσβηνα χωρίς να τις δω. Από τις κατοπινές, κάτι έχω κρατήσει. Το έκανα για τον χαβαλέ και για να δω πώς είναι. Γιατί όχι; Και βίντεο έχω δοκιμάσει, αλλά παραμένω στην αρχική μου άποψη, να το ζεις, όχι να το τραβάς.


Αυνανίζομαι μέρα παρά μέρα. Ανάλογα και με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπαίνω σε διάφορα sites με πορνό για να χαζολογήσω λίγο. Σίγουρα επηρεάζουν το μυαλό. Πάντα σε ελκύει το καινούργιο, το διαφορετικό, να δοκιμάσεις κάτι άλλο, έστω για λίγο. Σεξ με άντρα δεν έχω κάνει. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλάζουν τα πράγματα. Λες "γιατί όχι;". Σκέφτεσαι διάφορα. Δεν το έχω επιχειρήσει. Είναι μέχρι να βρεις το κατάλληλο ταίρι γι' αυτό που θες. Το βρίσκεις συνήθως κατά τύχη και μετά η φαντασίωση βγαίνει από μόνη της.

Παρόλο που τα social media επιτελούν πλέον και αυτόν το ρόλο, δεν τα χρησιμοποιώ με αυτό τον τρόπο, για να κάνω σεξ δηλαδή. Σίγουρα μπορείς να καυλαντίσεις μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Εξάλλου, πλέον φτιάχνουν και "καριέρες". Είχα και σχετική εμπειρία μέσα από το instagram. Μου ήρθε direct και για να περάσει η ώρα μίλησα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Θεωρώ ότι το από κοντά δεν θα χάσει ποτέ την αξία του. Το συναίσθημα εκείνης της στιγμής δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Στην αρχή μού είχαν δώσει να καταλάβω ότι έχει αξία ο αριθμός και κάπως το κυνηγούσα. Τελικά, κατάλαβα ότι δεν έχει. Το να είσαι ποιοτικός για σένα, αυτό αξίζει.


Προφυλάξεις παίρνω και πρέπει! Αλλά όχι πάντα. Παίζεις με τη φωτιά, αλλά η αίσθηση του σεξ χωρίς προφυλακτικό δεν έχει καμία σχέση. Πάντα κάπου χάνεις και κάπου κερδίζεις. Άλλο σεξ και άλλο έρωτας. Ο έρωτας θα γίνει κάποια στιγμή σεξ. Σκληρό. Άγριο. Είναι πολύ πιο δύσκολο το σεξ να γίνει έρωτας. Στον έρωτα κυριαρχεί το συναίσθημα, "μιλάει" στην καρδιά σου, στα συναισθήματα, στο μυαλό σου. Στο σεξ είναι διαφορετικά. Πες το ανθρώπινη ανάγκη, πες το ψυχική ηρεμία, πες ότι θες να ξεδώσεις, πες το όπως θες, αλλά είναι διαφορετικά. Ο συνδυασμός σκοτώνει!


Αυτή την περίοδο δεν έχω σχέση λόγω καταστάσεων που υπάρχουν στη ζωή μου. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις σχέσεις στην εποχή μας. Η σχέση θέλει θυσίες, θέλει να ρίξεις λίγο τον εγωισμό σου, θέλει τύχη, θέλει να μην υπάρχουν θέματα από προηγούμενες καταστάσεις, θέλει πολλά... Σε συνδυασμό με θέματα δουλειάς, άλλων υποχρεώσεων, ειδικά μέσα από τα social, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ακραίο είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί ή δεν έχεις ξανασχοληθεί μαζί του. Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του, αρκεί να το δέχεται ο εκάστοτε σύντροφος. Σίγουρα το αίμα με σοκάρει, όπως και το ξύλο, σε επίπεδο να πηγαίνεις στο νοσοκομείο από τραύματα – είχα μια γνωστή... Πιο μικρός, μου είχε σπάσει το προφυλακτικό την ώρα που τελείωνα (ήταν στα 4 σε δημόσιο χώρο) και εκείνη τη στιγμή πέρασε και αμάξι... Είναι από τα χειρότερα συναισθήματα που έχω νιώσει. Δεν ήξερα και πάρα πολλά για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού. Περνάνε 1.000 σκέψεις και εικόνες από το μυαλό σου».

Ελλάδα
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ