Ανανεώσιμη ενέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον

Ανανεώσιμη ενέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον Facebook Twitter
Ο Καστανόλογγος στη νότια Εύβοια, που αλλάζει όψη λόγω της αναδάσωσης της Enel Green Power.
0



ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ την εξέλιξη και την προστασία των ανθρώπων μας, το 2020 βραβευτήκαμε ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα στον διαγωνισμό «Best Place to Work». Επίσης, διακριθήκαμε με δύο χρυσά και δύο ασημένια βραβεία σε θέματα ασφάλειας, υγιεινής και περιβάλλοντος για την κατασκευή του Καφηρέα, της μεγαλύτερης συστοιχίας αιολικών πάρκων της χώρας, όπου σημειώθηκαν περισσότερες από 1.500.000 εργατοώρες χωρίς κανένα ατύχημα. Φυσικά, δεν επενδύουμε συστηματικά μόνο στους δικούς μας ανθρώπους αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες αναγνωρίζουμε ως συμμάχους στην προσπάθειά μας να κάνουμε τον πλανήτη μας πράσινο.

Η ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΛΟΓΓΟΥ

Ο Καστανόλογγος είναι ένα αιωνόβιο δάσος άγριων καστανιών στον Καφηρέα, στη νότια Εύβοια, με αρκετά από τα δέντρα του να χρονολογούνται έως και 400 πίσω! Το δάσος, το οποίο εκτείνεται σε υψόμετρο μέχρι και χιλίων μέτρων στις πλαγιές του όρους Όχη, από το 1945 έχει συρρικνωθεί κατά 40% λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και σε λίγα χρόνια θα απειλούνταν με εξαφάνιση. Η Enel Green Power, με συνολική επένδυση 2.000.000 ευρώ, επεμβαίνει για να σταματήσει τη συρρίκνωση αυτή και να επαναφέρει τον Καστανόλογγο στην αρχική του, υγιή μορφή. Συγκεκριμένα, προχωράει σε εργασίες αποκατάστασης 240 στρεμμάτων και φυτεύει 30.000 νέα αυτοφυή φυτά σε άλλα 400 στρέμματα. Η αναδάσωση του Καστανόλογγου θα ωφελήσει τη δασοπονία, την υλοτομία και τη μελισσοκομική τροφή, θα προστατεύσει το έδαφος από τη διάβρωση, θα ρυθμίσει τα ορεινά ύδατα και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της τοπικής πανίδας. Επίσης, θα δημιουργήσει έναν μοναδικό τόπο αναψυχής!

Εκτός από τα ετήσια προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες όποτε μας χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε στοχευμένες δωρεές για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες.

ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΔΙΑ, ΑΡΧΑΙΑ MNHMEIA & ΜΕΛΙ ΚΙΣΣΟΥΡΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Στο πλαίσιο λειτουργίας της συστοιχίας των επτά αιολικών πάρκων του Καφηρέα, η ανάδειξη της νότιας Εύβοιας ως τουριστικού προορισμού είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους. Αρχές Ιουλίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρυστίας, φιλοξένησαμε αγώνα ορεινής ποδηλασίας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στον Καστανόλογγο, στην ευρύτερη περιοχή του αιολικού πάρκου «Μηλιά», που ανήκει στη συστοιχία των αιολικών πάρκων του Καφηρέα. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που διοργανώθηκε τέτοιος αγώνας και συγκέντρωσε πλήθος θεατών, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο για το πώς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες στις περιοχές όπου βρίσκονται. Άλλο ένα παράδειγμα ενίσχυσης της τουριστικής ταυτότητας της νότιας Εύβοιας είναι και η τοποθέτηση τριών λιθόκτιστων σημείων πληροφόρησης, τα οποία ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα αρχαία λατομεία του Καφηρέα και το τοπικό μάρμαρο (Cipollino). Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής των αιολικών πάρκων δύο αρχαιολογικοί χώροι ήρθαν στο φως, τμήματα ενός λατομείου και τα ερείπια ενός ναού. Τα σημεία πληροφόρησης κατασκευάστηκαν με υλικά του εργοταξίου, καθώς από το 2018 και για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζουμε το μοντέλο του «Βιώσιμου Εργοταξίου». Τέλος, τον Ιούνιο, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου κατέθεσε με την υποστήριξή μας αίτηση για την ένταξη του τοπικού μελιού με την ονομασία «Κισσούρι» στο ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ της Ε.Ε. ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ανανεώσιμη ενέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον Facebook Twitter
Πανηγυρισμοί στη λήξη του ορεινού αγώνα ποδηλασίας που φιλοξενήθηκε στη συστοιχία των αιολικών πάρκων του Καφηρέα.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000 ΟΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Εκτός από τα ετήσια προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες όποτε μας χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε στοχευμένες δωρεές για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν άμεσα από τις δωρεές και έμμεσα πάνω από 200.000. Οι χορηγίες περιλάμβαναν φορητούς σύγχρονους ψηφιακούς υπερηχοτομογράφους υψηλής ευκρίνειας, απινιδωτές, φορητούς ηλεκτροκαρδιογράφους και χρήσιμο ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Κοζάνη, στην Κάρυστο, στην Πάτρα και στην Αθήνα, στο «Σωτηρία». Ακόμη, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη εφοδιάσαμε με πακέτα «αγάπης» και προϊόντα μακράς διαρκείας οικογένειες που τα χρειάζονταν. Μάλιστα, για να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην ελληνική αλλά και την ιταλική κοινωνία φωταγωγήσαμε τα έργα μας στα χρώματα των σημαιών τους την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ

Δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας μας είναι η καινοτομία (Ιnnovation) και η ψηφιοποίηση (Digitalizion). Το 2020 εγκαινιάσαμε στην Ελλάδα τη νέα παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα «Play Energy», όπου 172 συμμετέχοντες, ηλικίας από 7 έως 18 ετών, χωρισμένοι σε 42 ομάδες, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πρωτοποριακές εκπαιδευτικές αποστολές που σχετίζονται με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Στις τέσσερις φιναλίστ ομάδες θα μοιραστούν δωροεπιταγές συνολικής αξίας 3.600 ευρώ, ενώ οι νικητές του μεγάλου τελικού θα μοιραστούν συνολικά 6.000 εύρω.

Λίγα λόγια για την Enel Green Power

Η Εnel Green Power αποτελεί μέλος του oμίλου Enel, παγκόσμιου ηγέτη στην ανάπτυξη και λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην Ελλάδα διαθέτει σε λειτουργία 58 έργα ΑΠΕ σε 24 περιφέρειες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 475 MW. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας της βρίσκεται η βιωσιμότητα και γι' αυτό, μέσω του μοντέλου Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας (Creating Shared Value), συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ