Πώς ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνεται με παλιά υλικά

Πώς ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνεται με παλιά υλικά Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συμμετήχε σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στη Νίκαια. Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.(Eurokinissi / Στέλιος Μίσινας)
5

Γιώργος Πάντζας, Άννα Βαγενά, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Κόκκαλης, Στέφανος Τζουμάκας, Κώστας Ζουράρiς, Ραλία Χρηστίδου, Απόστολος Γκλέτσος, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Πιπεργιάς, Μαρία Ρεπούση, Νίκος Φωτόπουλος και Έλενα Κουντουρα είναι μερικοί μόνο από το ανομοιογενές πλήθος που σηματοδοτούν την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που ανακοινώθηκε και θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο, όπου θα μετασχηματιστεί και επισήμως.

 

Το νέο κόμμα, όπως το οραματίζεται, ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εδώ και καιρό μιλάει για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να είναι ένα παλιό κόμμα, εξέλιξη του Συνασπισμού και του ΚΚΕ εσωτερικού, αλλά πρόκειται για το νέο κόμμα εξουσίας που αναδείχθηκε μέσα από την οικονομική και πολιτική κρίση της χώρας. 

 

Αυτό που στην πραγματικότητα παρακολουθούμε αυτή την περίοδο είναι ο μετασχηματισμός του από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κόμμα του κράτους, παλαιού τύπου. Για αυτό και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνεται με παλιά υλικά.  Τα περισσότερα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκαν, είναι στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Εκείνου που κατήγγειλαν ότι έφερε τα μνημόνια και χάρη στην αποσύνθεση του οποίου, βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

 

Αυτό που στην πραγματικότητα παρακολουθούμε αυτή την περίοδο είναι ο μετασχηματισμός του από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κόμμα του κράτους, παλαιού τύπου. Για αυτό και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνεται με παλιά υλικά.

«Θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, ούτε αξίες, ούτε ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ-μάρκετ, που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;» ρωτούσαν τα στελέχη της κίνησης των “53” πριν από λίγες μέρες. 

 

Tην απάντηση έδωσε η ηγεσία του κόμματος με την ανακοίνωση των ονομάτων που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) που αριθμεί 694 μέλη-  προκειμένου να συμπεριλάβει όλους όσους χρειάζεται για να εκφράσει την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

 

Ουσιαστικό ρόλο στην κατάρτιση της έπαιξαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον Αλέξη Τσίπρα και τους θεωρεί πολύτιμους συνεργάτες. 

 

Την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, πάρα πολλά στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ ήθελαν να πάνε εκεί (είτε για να “ξεπλυθούν”, είτε για να βρεθούν ξανά  στην εξουσία), αλλά αυτός δεν τους ήθελε και δεχόταν μόνο μερικούς από αυτούς. Τώρα υπάρχουν στελέχη και μάλιστα δεύτερης γραμμής, που χρειάστηκε να τα παρακαλέσουν για να πάνε. Αυτό, όσο αφορά στα κάπως πιο γνωστά στελέχη, γιατί στα μη γνωστά  πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι αλήθεια ότι υπήρξε μεγάλη προθυμία. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, πολλοί έβαζαν λυτούς και δεμένους για να καταφέρουν να συμπεριληφθούν στην ΚΕΑ, η οποία συγκροτείται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας και αυτούς που στο ΠΑΣΟΚ παλιά έλεγαν “αριστίνδην” (κατ' επιλογή και ex officio, χωρίς εκλογή) μαζί με τις νέες αφίξεις. 



Ποια είναι τα πρόσωπα που συμβολίζουν την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης συμμετέχουν πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, Ρούλης Κοκκελίδης, Δημήτρης Πιπεργιάς, Θανάσης Οικονόμου και Ρεγγίνα Βαρτζελη. 

 

Η τελευταία είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου, συνεργάτιδα του για πολλά χρόνια, αλλά άγνωστη μέχρι να αναλάβει ο ΓΑΠ την ηγεσία του κόμματος, στο οποίο την είχε κάνει διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Πηγές από την Κουμουνδούρου λένε ότι η επαφή της με το γραφείο του Τσίπρα υπάρχει εδώ και καιρό.  Όπως έγραψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο τουίτερ, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, την εποχή της επιβολής του πρώτου μνημονίου, τους τηλεφωνούσε και τους απειλούσε με διαγραφή αν είχαν πει κάτι που δεν άρεσε, για να συμπληρώσει άλλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος, ότι τους τηλεφωνούσε για να ψηφίσουν τα μνημόνια. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, που εκτίναξε τα ποσοστά του και κατέλαβε την εξουσία επειδή εναντιώθηκε στα μνημόνια, διευρύνεται και μετασχηματίζεται στρατολογώντας τους (συμ)πρωταγωνιστές της επιβολής των μνημονίων (η Βάρτζελη δεν είναι η πρώτη βέβαια, αφού είχαν προηγηθεί πολύ νωρίτερα και σε διάφορες φάσεις άλλοι, από την Λούκα Κατσέλη μέχρι τον Γιάννη Ραγκούση). 

Στην ΚΕΑ είναι και ο Στέφανος Τζουμάκας, πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτός ήταν αποστασιοποιημένος από καιρό και εξαρχής απέναντι στα μνημόνια. Πρόκειται για ένα στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια και συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα.  

 

 

Στον διευρυμένο ΣΥΡΙΖΑ χώρεσαν κι ο πρώην με τον νυν γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος και Γ. Αδαμίδης, που όσο ήταν στο ΠΑΣΟΚ ήταν στα μαχαίρια, καθώς ο Ν.Φωτόπουλος ήταν εξαρχής εναντίον του μνημονίου και για αυτό και αποχώρησε, σε αντίθεση με τον Ν. Αδαμίδη που τότε ήταν πρόεδρος του σωματείου “Σπάρτακος” και στήριζε τις μνημονιακές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ.  Ο κ. Αδαμίδης δεν είχε διστάσει και αργότερα, σε τηλεοπτική εκπομπή, να επιτεθεί σε άνεργο τρίτεκνο επειδή δεν είχε να πληρώσει τη ΔΕΗ και του είχαν κόψει το ρεύμα, αφήνοντας άφωνους όσους τον παρακολούθησαν. 

Αίσθηση έκανε και η συμμετοχή  στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αριστείδη Ανδρικόπουλου, ο οποίος μπορεί να μην εκτελούσε τις εντολές της δικαιοσύνης για εκκένωση των καταλήψεων, αλλά και δακρυγόνα έριχνε σε συνταξιούχους, μαθητές, φοιτητές , καθηγητές και εργαζόμενους σε πλήθος κινητοποιήσεων και αναιτιολόγητο ξύλο, όπως είχε καταγγελθεί. Πρόκειται για τον αστυνομικό που είχε καταγράψει ο φωτογραφικός φακός σε αρκετές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί σαν οπαδός, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι είναι ακομμάτιστος και πηγαίνει και στων άλλων κομμάτων.  

Στην ΚΕΑ συμμετέχει και η παρέα των εκσυγχρονιστών που ήταν κάποτε κόκκινο πανί για το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όπως οι Μουζέλης, Ρεπούση, Ζορμπά, Λιάκος και Μπίστης (φίλοι του Κώστα Σημίτη όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  που τον εγκατέλειψαν). Συμμετέχει επίσης ο Χουσείν Ζειμπέκ, βουλευτής Ξάνθης, ένας παλαιού τύπου πολιτευτής με στενούς δεσμούς με το τουρκικό προξενείο, ο οποίος καμία σχέση δεν είχε πριν με την αριστερά, όπως άλλοι μειονοτικοί που βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σαν τον Αιχάν Καραγιουσούφ, ή το παλιό στέλεχος της αριστεράς, Μουσταφά Μουσταφά, που χαρακτηρίζονται ως πραγματικοί αγωνιστές στο χώρο τους. 

 

Ένα άλλο πρόσωπο του “μνημονιακού ΠΑΣΟΚ” που πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου, η σύζυγος του οποίου, Κατερίνα Μάρκου, (πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού) προτίμησε τη ΝΔ και ασκεί κριτική στα σόσιαλ μήντια τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα, όσο και στην σύντροφό του. 

 

Πώς ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνεται με παλιά υλικά Facebook Twitter

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ έχει και τους καλλιτέχνες της, από τους πασοκογενείς, Άννα Βαγενά και Γιώργο Πάντζα, μέχρι τον φιλοσύριζα Σταμάτη Κραουνάκη και την “νέα άφιξη”, τον Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος μεταξύ άλλων, στο παρελθόν έχει πει τα πάντα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε βγει στα κάγκελα και για την συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την “αρχή του τέλους για το έθνος μας”.

 

 

 

Άλλος ένας που συμμετέχει στο νέο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης που όταν τον είχαν προτείνει οι ΑΝΕΛ το 2014 για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, είχαν ξεσηκωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ως ακροδεξιό καθώς και για  χρυσαυγίτικο και αντιεβραϊκό παραλήρημα (είχε καλέσει τον Κασιδιάρη σε εκπομπή που έκανε τότε και είχε και κάποιες αναρτήσεις στα σόσιαλ μήντια αντίστοιχου περιεχομένου). 

Στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κόμμα του κράτους έχει θέση και ο επιχειρηματίας και νυν ευρωβουλευτής (δεν ήταν κομματικό μέλος μέχρι πρόσφατα) Πέτρος Κόκκαλης, το επίθετο του οποίου είναι περίπου συνώνυμο της διαπλοκής, καθώς η οικογένειά του ανήκει στην χορεία των “εθνικών προμηθευτών”. Αλλά και το δικό του όνομα έχει εμπλακεί στo διαβόητο σκάνδαλο των Panama papers.  

Στην ευρύχωρη ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ χωράνε επίσης από τον παλιό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνη Κοτσακά, την Ζανέτ (αδελφή) Τσίπρα και τον συνδικαλιστή Θέμη Κοτσιφάκη, μέχρι την ακροδεξιάς προέλευσης Ελενα Κουντουρά και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ μαζί με τον Κώστα Ζουράρι. 

 

Είναι γεγονός ότι πλην των προεδρικών, όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η ομάδα των "53" από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα ονόματα, πολλά από αυτά δυσκολεύονται να τα χωνέψουν. Φαίνεται όμως ότι το μεγάλο χωνευτήρι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και η ηγεσία του δεν σκοπεύει να τους ρωτήσει.

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ