Πόσο εύκολο είναι να λυθεί ο σύγχρονος «γρίφος» των Εξαρχείων;

Πόσο εύκολο είναι να λυθεί ο σύγχρονος «γρίφος» των Εξαρχείων; Facebook Twitter
Έξι με εφτά χιλιάδες άνθρωποι όλων των εξαρχειώτικων «γενιών» με τη νεολαία μπροστά ήταν εκεί για να βροντοφωνάξουν «όχι» στην καταστολή και το αστυνομικό κράτος, έχοντας κεντρικό σύνθημα το δανεισμένο από τον ισπανικό εμφύλιο «No Pasaran». Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ
29

Η πορεία ήταν μεγάλη. Μεγαλύτερη ίσως του αναμενόμενου για ένα σχεδόν καλοκαιρινό μεσημέρι Σαββάτου και σε εποχές κινηματικού «μουδιάσματος». Έξι με εφτά χιλιάδες άνθρωποι όλων των εξαρχειώτικων «γενιών», με τη νεολαία μπροστά, ήταν εκεί για να βροντοφωνάξουν «όχι» στην καταστολή και το αστυνομικό κράτος, έχοντας κεντρικό σύνθημα το δανεισμένο από τον ισπανικό εμφύλιο «No Pasaran». Όχι, δεν θα ξεμπερδέψετε έτσι εύκολα με τα Εξάρχεια, αυτό ήταν το γενικό πρόταγμα αυτής της μαζικής, δυναμικής και ειρηνικής, καθώς δεν τη «συνόδευαν» αστυνομικοί –εξόν τα επεισόδια στο τελείωμά της στην τίγκα στους ένστολους γειτονιά–, πορείας. Και σίγουρα όχι μέσα σε έναν μήνα, όπως έσκουζε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο «οχτρός» βέβαια έχει ήδη μπει στην πόλη (και δεν φορά μόνο στολή). Η πορεία αυτή, ως ένας τρόπον τινά επίλογος του πρώτου κύκλου «Κατοχής» από τους Πραιτωριανούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποτέλεσε ευκαιρία για έναν σύντομο απολογισμό της «στρατηγικής της έντασης» που εφαρμόζει από τον Ιούλιο στα πρότυπα των «επιχειρήσεων αρετής» της δεκαετίας του '80 που επισφράγισαν η δολοφονία από αστυνομικό του 15χρονου μαθητή Μιχάλη Καλτεζά στην οδό Στουρνάρη (17/10/85) και οι δύο καταλήψεις του Χημείου (Μάιος και Νοέμβριος 1985).

Η εποχή ήταν βέβαια αρκετά διαφορετική, τα Εξάρχεια πιο «αθώα», πιο ενωμένα, πιο αισιόδοξα, τα «παρατράγουδα» τύπου κλοπές, ληστείες, «πεσίματα», μαχαιρώματα, λογιών νταραβέρια, απόπειρες βιασμού κ.λπ. (φαινόμενα που πάντως δεν είναι εξαρχειώτικη αποκλειστικότητα) σχεδόν ανήκουστα, οι δε διαφόρων λογιών λούμπεν μαφίες που σήμερα κυριαρχούν ήταν αν όχι ανύπαρκτες, σίγουρα περιθωριακές. Μόνο η πρέζα και η καταστολή δεν έφυγαν ουσιαστικά ποτέ.

Tα Εξάρχεια είναι άβατο μόνο κατά φαντασία ή επειδή αυτό υπαγορεύει μια συγκεκριμένη πολιτική προπαγάνδα – η αστυνομία όταν θέλει, και χαλαρά μπαίνει και όσο γουστάρει «κατσικώνεται».

Δεν ξέρω τι έχουν διδαχθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι από εκείνη την περίοδο, επειδή είμαι όμως αρκετά μεγάλος για να τη θυμάμαι, θαρρώ πως όχι πολλά. Είθε επομένως η «εισβολή» του '19 να μην έχει κάποια ανάλογη τραγική εξέλιξη. Καταρχήν, για να μην κοροϊδευόμαστε, αυτό που βασικά ανέλαβε να κάνει ο θεωρούμενος εκσυγχρονιστής και γι΄αυτό ευρύτερης συστημικής αποδοχής Πασοκογενής υπουργός του Μητσοτάκη φαίνεται πως είναι όχι να πατάξει την «ανομία» (υπάρχει άλλωστε πολλή περισσότερη σε άλλες περιοχές της Αττικής) αλλά να δείξει με όρους θεάματος –στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και τους εθισμένους στα δελτία των 20:00 νοικοκυραίους καταρχήν– ότι «υπάρχει κράτος». Ένα κράτος μάλιστα που σκέφτεται και δρα με γηπεδικούς, χουλιγκανίστικους, συμμορίτικους όρους, όχι πολύ διαφορετικούς από τους «μπάχαλους» του Σαββατοκύριακου και δίχως καν το ελαφρυντικό της ηλικίας εκείνων.

Πόσο εύκολο είναι να λυθεί ο σύγχρονος «γρίφος» των Εξαρχείων; Facebook Twitter
Έχουν καταγγελθεί αρκετά περιστατικά προκλητικών συμπεριφορών ΜΑΤάδων απέναντι σε γυναίκες, γκέι, μετανάστες και γενικότερα σε όποιον δεν τους γεμίζει το μάτι. Φωτο: Eurokinissi


Έτσι κι αλλιώς, τα Εξάρχεια είναι άβατο μόνο κατά φαντασία ή επειδή αυτό υπαγορεύει μια συγκεκριμένη πολιτική προπαγάνδα – η αστυνομία, όταν θέλει, και χαλαρά μπαίνει και όσο γουστάρει «κατσικώνεται». Ενίσχυσε λοιπόν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τις «φρουρές» ολόγυρα, ξεκίνησε επιχειρήσεις και μέσα στα Εξάρχεια, άδειασε μερικές αλληλέγγυες καταλήψεις προσφύγων στις οποίες αντί για όπλα και ναρκωτικά που μας πρήζανε βρήκανε μόνο τρόφιμα και παιδικά παιχνίδια. Έκανε χαζοτσαμπουκάδες στην κατάληψη του Κ-Βοξ, μοίρασε «ψιλές» με τα γκλομπ δεξιά-αριστερά, έπνιξε προ ημερών στα χημικά ένα 4ήμερο μουσικό φεστιβάλ που στόχευε ακριβώς στην αφύπνιση απέναντι τόσο στην καταστολή όσο και στις μαφίες και την παρακμή, μαζεύει κατά διαστήματα για τα μάτια κάτι φτωχοδιάβολους που εμπορεύονται φούντα στην πλατεία, ψεκάζει γενικά αβέρτα τη γειτονιά με κάθε ευκαιρία (γενικώς ειπείν πρέπει να έχουν πέσει την τελευταία δεκαετία μόνο περισσότερα χημικά τα Εξάρχεια από ό,τι στη μάχη του Υπρ στον Α' Παγκόσμιο, πολλά από αυτά μάλιστα απαγορευμένα για χρήση σε κατοικημένες περιοχές ή «ληγμένα», όπως έχει συχνά γραφτεί).

Κοντά σε αυτά έχουν καταγγελθεί αρκετά περιστατικά προκλητικών συμπεριφορών ΜΑΤάδων απέναντι σε γυναίκες, γκέι, μετανάστες και γενικότερα σε όποιον δεν τους γεμίζει το μάτι. Τις λεκτικές προκλήσεις τύπου «θα σας λιώσουμε», «αυτό θα έχετε κάθε μέρα», τους ξυλοδαρμούς και τις ρίψεις ασφυξιογόνων ακόμα και σε κλειστούς χώρους και τον τραυματισμό πολιτών κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους και οι Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας.

Λογικό, κάπου θα πρέπει να ξεσπάνε και τα «παιδιά» που ξεροσταλιάζουνε με τις ώρες μέσα στις πανοπλίες τους βλέποντας ταυτόχρονα συνομηλίκους τους να κάνουνε «ντόλτσε βίτα» στα ποτάδικα και τα φαγάδικα ένα γύρω, όχι;

Αν συνεχίσουν πάντως έτσι φοβάμαι ότι ο έγκριτος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος που τοποθετήθηκε παρά τω Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό, υποτίθεται, της αστυνομικής αυθαιρεσίας –δείγμα του πόσο εμπιστεύονται την ΕΛΑΣ ακόμα και οι «φυσικοί» της πάτρονες που δεν της κρατούν «δεμένα τα χέρια», όπως οι προηγούμενοι– θα έχει αρκετή δουλειά. Ακόμα και φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ βρέθηκαν να «γκρινιάζουν» γι΄αυτή την κατάσταση που βέβαια είναι και αντιεπιχειρηματική, δεδομένου ότι πέραν των θεμάτων υγείας (από τις συνέπειες του χημικού πολέμου) αλλά και αισθητικής υποβάθμισης, πολλές τοπικές επιχειρήσεις πλήττονται επίσης από την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΑΤ (και φαντάσου να αρχίσουν τις συλλογικές μηνύσεις στην ΕΛΑΣ για διαφυγόντα κέρδη), υπονομεύονται δε το real estate, το Airbnb και ο τουρισμός που «ανθούν» τα τελευταία χρόνια αφετέρου και που επίσης σχετίζονται με το επιχειρούμενο gentrification της περιοχής. Μιας περιοχής που παρά ταύτα δεν σταμάτησε να παράγει πολιτισμό, συνείδηση και αλληλεγγύη.

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι Εξαρχειώτες για όλα αυτά;


Τι λένε όμως οι ίδιοι οι Εξαρχειώτες για όλα αυτά; Που μπορεί να έχουν φτάσει στο «μη παρέκει» από συμπεριφορές κάποιων αντικοινωνικών στοιχείων τα οποία μόνο ελευθεριακό πρόταγμα δεν έχουν και που κακώς έχουν γίνει ανεκτά τόσο καιρό, αλλά που ταυτόχρονα βλέπουν να επαναλαμβάνεται ένα έργο χιλιοπαιγμένο, βάρβαρο και υποκριτικό; «Αν το κράτος ήθελε να μιλήσει για βιώσιμη γειτονιά, θα φρόντιζε την αληθινή αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων της. Θα φρόντιζε τους ελεύθερους χώρους της, τους δρόμους της, θα φρόντιζε για την ύπαρξη κοινωνικών υπηρεσιών... Αν η κυβέρνηση δεν ήθελε επεισόδια, δεν θα στοχοποιούσε κάθε κινητοποίηση, μεταφέροντας την ένταση στα Εξάρχεια, δεν θα έδινε αέρα στα ακροδεξιά στοιχεία των ΜΑΤ να προκαλούν με την παρουσία, τις φράσεις και τις χειρονομίες τους, να επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε κόσμο που βρίσκεται στις πλατείες, στους δρόμους, στα στέκια, να πνίγουν τη γειτονιά με δακρυγόνα», διαβάζω σε κείμενο που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων. Διότι ναι, αγρίεψε κομμάτι πράγματι η γειτονιά τα τελευταία χρόνια, αυτό ωστόσο συνέβη λίγο-πολύ σε όλες σχεδόν τις αθηναϊκές γειτονιές χωρίς καν τα θετικά των Εξαρχείων.   

Στο ίδιο κείμενο γίνονται αναφορές για τα σκουπίδια, τη βρόμα, τα διαλυμένα πεζοδρόμια, την αφροντισιά, τη σχεδόν πλήρη και πιθανότατα σκόπιμη εγκατάλειψη από τις υπηρεσίες του δήμου (για τις οποίες βεβαίως φορολογούνται κανονικά οι ιθαγενείς), πράγματα με νόημα δηλαδή που μαζί με τη στόχευση της πραγματικής εγκληματικότητας –κυκλώματα πώλησης λαθραίων και εξαρτησιογόνων ουσιών, τράφικινγκ, προστασίες, εκβιασμοί κ.λπ.– θα έδιναν τουλάχιστον ένα καλό άλλοθι στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, είναι μάλλον η ποδηγέτηση και ο ασφυκτικός έλεγχος των κοινωνικών αντιστάσεων και κινημάτων που σχετίζονται με τα Εξάρχεια παρά η «κολωνακικοποίησή» τους.

«Οι ναρκομαφίες συνεχίζουν ανενόχλητες το εμπόριο, την ίδια στιγμή που άνθρωποι κυνηγημένοι, πρόσφυγες εκδιώχτηκαν από την απειροελάχιστη ασφάλεια που μπορούσε να τους προσφέρει μία υποτυπώδης στέγη. Και τη θέση τους στις εισόδους των σπιτιών πήραν τα ΜΑΤ. Νυχθημερόν δυνάμεις καταστολής καταλαμβάνουν δρόμους, πεζοδρόμια και σκαλιά πολυκατοικιών, αδιαφορώντας για την εικόνα φόβου που δημιουργούν, αδιαφορώντας ακόμα και για τον θόρυβο που προκαλούν, με συμπεριφορές σεξιστικές και ομοφοβικές που καταγγέλθηκαν δημόσια, με φρασεολογία και στάση κατακτητών... Όμως η ομορφιά δεν ανθίζει μέσα στον φόβο, η ζωή δεν ανασαίνει μέσα στα δακρυγόνα, η πραγματικότητα δεν φτιάχνεται με ψέματα. Τα Εξάρχεια έχουν ζωή και μια πραγματικότητα που φωνάζει την αλήθεια. Ζούμε εδώ, δρούμε εδώ και δεν είναι έγκλημα!», συνεχίζει η ανακοίνωση.


Οι Εξαρχειώτες δεν χαρίζονται ούτε στους πραγματικούς ναρκέμπορους,  δηλαδή τους νέας εσοδείας «νονούς» που ιδιοποιούνται την ιστορία της περιοχής για ίδιο όφελος, δίνοντας επίσης άλλοθι στη μιντιακή συκοφάντηση και την αστυνομική καταστολή: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, στους αδύναμους, στα παιδιά και πολύ περισσότερο στο γυναικείο φύλο είναι γι αυτούς ξεπερασμένα πράγματα και καταργούνται. Το σκεπτικό της κυριαρχίας με κάθε μέσο τους οδηγεί σε βάρβαρες πράξεις –ακόμα και μεταξύ τους–, σε εξευτελισμούς, συμπλοκές, χαφιεδισμούς και σε κάθε μικροπρέπεια που ακυρώνει ακόμα και την πιο απλή λογική. Είναι εχθροί της ομορφιάς, της τέχνης και σε κάθε τι που προϋποθέτει ελευθερία έκφρασης» γράφει χαρακτηριστικά ο Βάσος Γιώργας της Bibliotheque.


Όχι πως είναι εύκολο να λυθεί ο σύγχρονος εξαρχειώτικος «γρίφος». Μαγικές συνταγές γι΄αυτό δεν έχουν ούτε οι βίγκαν αναρχοσατανίστριες λεσβίες μάγισσες του Μπογδάνου. Δεν είναι καν απάντηση μια γενικευμένη, άκριτη ναρκοϋστερία. Είναι σίγουρα αρκετά τα ζητήματα που οφείλουν να μπουν στο τραπέζι, πολλών λογιών οι τοξικές καταστάσεις και συμπεριφορές. Ένα όμως είναι βέβαιο, ότι η στρατηγική της έντασης, ο κωλοπαιδίστικος τσαμπουκάς και η καταστολή για το θεαθήναι και τη δι' αυτής εξαγορά ψήφων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως θέλει να λύσει και σίγουρα θα βρει πολύ κόσμο απέναντι, όπως έδειξε και η πορεία του Σαββάτου.

Ενόψει μάλιστα δύο δύσκολων «επετείων», του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, ίσως θα πρέπει εκεί στην Κατεχάκη να αναθεωρήσουν πολιτικές και δράσεις. Μπορεί η κλιμάκωση της έντασης να είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή για συγκεκριμένους λόγους και με επίσης συγκεκριμένους μύχιους στόχους, δεν ξέρω όμως πόσο το κυβερνητικό επιτελείο ενθουσιάζεται με την προοπτική ενός νέου 2008.

Ελλάδα
29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξάρχεια: Νέα αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Δώδεκα προσαγωγές και μία σύλληψη

Ελλάδα / Εξάρχεια: Νέα αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Δώδεκα προσαγωγές και μία σύλληψη

Σε δώδεκα προσαγωγές και μία σύλληψη προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας η αστυνομία, στη διάρκεια νέας ειδικής δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, που οργάνωσε στην πλατεία Εξαρχείων
Μάνος Χατζιδάκις: «Ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων με μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό με πιστόλι, εγώ είμαι πάντα με το μέρος του παιδιού»

Ελλάδα / Μάνος Χατζιδάκις: «Ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων με μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό με πιστόλι, εγώ είμαι πάντα με το μέρος του παιδιού»

Με κείμενο που είχε γράψει μετά τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Μελίστα στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 1985 αλλά και με κατοπινές δηλώσεις του, ο Χατζιδάκις έμοιαζε να προειδοποιεί από τότε για τους κινδύνους της ανοχής στην εγκληματική αστυνομική βία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Μάλλον σε άλλα Εξάρχεια πηγαίνω εγώ.Έχω περάσει ουκ ολίγες φορές από τα Εξάρχεια, και μάλιστα τη νύχτα, και χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μοναδικό "πρόβλημα" ήταν κάτι dealers που με πλησίασαν για να μου πουλήσουν ναρκωτικά (κάτι που γίνεται και στην Ομόνοια). Αρνήθηκα, και συνέχισα το δρόμο μου. Άμα δε θες, δε θα σε κυνηγήσουν να στα βάλουν στο στόμα με το ζόρι. Το μοναδικό "μπάχαλο" που είδα, είναι όταν είχα περάσει πολύ πρωινές ώρες στα Εξάρχεια, βλέποντας χιλιάδες σκόρπια καπάκια από μπύρες, και τα εκατομμύρια γκράφιτι που είναι παντού (που για μένα δεν είναι μπάχαλο, αλλά για κάποιους είναι)Και μπάτσους έχω δει επίσης, πάλι χωρίς κανένα πρόβλημα, και ούτε με έχουν σταματήσει. Στην Ιπποκράτους άλλωστε υπάρχει μονίμως κλούβα, και οι μπάτσοι συνήθως την αράζουν στο Rep...eat άμα τους δείτε. Όλα καλά.Και με λεωφορείο έχω μπει στα Εξάρχεια, και ούτε δεχτήκαμε πέτρες και μπουκάλια όπως υποστηρίζουν πολλοί.Τέλος είναι τεχνικά αδύνατον τα Εξάρχεια να γίνουν άβατο, διότι είναι μια περιοχή που είναι στο κέντρο της Αθήνας!!Αυτοί που γράφουν περί Εξαρχείων, απλά δεν έχουν πατήσει ποτέ, απλά φαντάζονται διάφορα επειδή ακούνε αυτούς, που επίσης φαντάζονται διάφορα, στα ΜΜΕ.
Όχι μόνο στα Εξάρχεια, αλλά παντού. Βασικά κυκλοφορώ νύχτα σε καθημερινή βάση, γιατί με βολεύει περισσότερο λόγω δουλειάς. Έχω κυκλοφορήσει (πεζός και μόνος μάλιστα) από Νίκαια, Κορυδαλλό, Αγία Βαρβάρα, από Άλιμο και Άγιο Δημήτριο...μέχρι Γαλάτσι, Φιλαδέλφεια, Πατήσια, Κυψέλη. Κανένας δεν με πείραξε, το πολύ πολύ να έρθει κανένας τοξικομανής να μου ζητήσει λεφτά.Ίσως άμα ήμουν κοπέλα, να ήταν διαφορετικά τα πράγματα...αλλά και πάλι, αν είναι έτσι όπως τα λες,να πάω να παίξω κανένα λαχείο, αφού στις 1000 νύχτες που έχω κυκλοφορήσει μόνος δεν με έχει πειράξει ούτε μύγα.
"Αυτοί που γράφουν περί Εξαρχείων, απλά δεν έχουν πατήσει ποτέ.." Τι λες ρε φίλε;Για ρώτα κι εμάς, που ζούμε στα Εξάρχεια και ασφυκτιούμε από δακρυγόνα ριγμένα ακόμα και στο εσωτερικό πολυκατοικιών ή από τους καπνούς σκουπιδιών που καθημερινά καινε "περαστικοί" εμπρηστές!
Να μη λέω πολλά, οι εκλογές γίνανε, ο κόσμος μίλησε. Να πω μόνο για το 2008 και τη "νουθεσία" προς όλους μας μήπως ξανασυμβεί, πως δεν θα ξανασυμβεί. Το σπάσιμο της Αθήνας τότε ήταν σαν το σπάσιμο των πιάτων στα μπουζούκια: μια εκδήλωση πολυτέλειας που πάει, πέρασε. Οι παρασιτικές ιδεολογίες τα πάνε καλά εκεί όπου υπάρχει λίπος να παρασιτούν. Σήμερα ο Έλληνας έχει στεγνώσει. Ούτε να το σκέφτονται κάποιοι.
Ποίο είναι το αντίθετο του "νοικοκυραίου" αγαπητέ; Που σας ενοχλεί... Διάβασαν ένα ποίημα κι έγινε καραμελιτσα...Εγώ, ας πούμε, κυρά κι αρχόντισσα αγαπητέ. Αστή από κούνια, με αστική ανατροφή σε μια Αθήνα καθαρή, όμορφη με πολλούς νοικοκυραίους και στα Εξάρχεια. Η αριστερή διανόηση δεν ενοχλεί, αυτό που ζούμε δεν είναι άποψη, είναι καταπάτηση της ελευθερίας μας.
Κράτος βάρβαρον εν κράτει βαρβάρω...Ρωτήστε και εμάς τους κατοίκους, που περνάμε καλοκαίρια και χειμώνες κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια μας με κλειστά παράθυρα, προσπαθώντας να μην πάθουμε ασφυξία από τη βαρβαρότητα ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕ...Οι ΜΕΝ δεν έχουν βρει άλλον τρόπο απώθησης από τα δακρυγόνα: κλαίμε συνέχεια και παθαίνουμε κρίσεις αναπνευστικές μέσα στα ίδια μας τα σπίτια... Πετάνε χημικά μέχρι και μέσα στις πολυκατοικίες και η κόλαση εγκαθίσταται μόνιμα στα κλιμακοστάσια! Η διαδρομή από την έξοδο του διαμερίσματος μέχρι να κατέβουμε και να βγούμε στον δρόμο είναι ένα ανείπωτο μαρτύριο για μέρες και μέρες μετά την "κρατική επίθεση"! Οι ΔΕ, που δεν τους καίγεται καρφί για μας, πέρα από τις μολότοφ που σκάνε μπρος στη μύτη μας, βάζουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ φωτιά στους κάδους μπροστά στα παράθυρά μας και η ασφυκτική μπόχα του μολυσμένου, καρκινογόνου καπνού των σκουπιδιών καταντάει το μόνιμο οξυγόνο όλων μας... Και, ακόμα χειρότερα, των νεογέννητων και των υπερήλικων, που δεν έχουν τρόπο διαφυγής από αυτή τη μόνιμη κόλαση...Έλεος πια! Αφήστε μας να αναπνεύσουμε! Σταματήστε να παίζετε "κλέφτες κι αστυνόμους" σε βάρος της ίδιας της ζωής μας!Δεν έχουμε άλλες αντοχές, ούτε άλλα χρήματα για πνευμονολόγους και οφθαλμίατρους! Μας τα πήραν όλα... Μας σκοτώνετε! Καταλάβετέ το! ΟΛΟΙ σας... Και οι ΜΕΝ και οι ΔΕ !!!
Eπιτέλους ένα άρθρο που δεν λέει ψέμματα για τα Εξάρχεια.Ψέμμα 1ο:Στα εξάρχεια δρουν μερικές δεκάδες "μπαχαλάκηδες"Πραγματικότητα:Στη διαδήλωση κατέβηκαν χιλιάδες,στα εξάρχεια γίνονται εκατοντάδες εκδηλώσεις, μουσικές πολιτικές, κουζίνες αλληλεγγύης κλπΨέμμα 2ο: O αντιεξουσιαστικός χώρος ανέχεται η υποθάλπτει τις ναρκωμαφίεςΠραγματικότητα:Eδώ και χρόνια συγκρούονται με τους εμπόρους, έχουν και τραυματίες και μαχαιρωμένουςΨέμμα 3ο: To κράτος επεμβαίνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικώνΠραγματικότητα: Oι έμποροι συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους κοντά στις διμοιρίες και φεύγουν μόνο όταν τους διώχνουν συγκεντρώσεις. Στις δε επιχειρήσεις τις δίωξης, φεύγουν επίσης ανενόχλητοι γιατί βλέπουν από μακριά τα τζιπ της ΟΠΚΕ και παρατούν το "εμπόρευμα". Ψέμμα 4ο: Boηθά στα εξάρχεια η παρουσία των διμοιριών ΜΑΤ.Πραγματικότητα: Bρίζουν πολίτες, παρενοχλούν κοπέλες, πετούν δακρυγόνα δεξιά κι αριστερά,λειτουργούν ως στρατός κατοχής Τα προβλήματα στη γειτονιά είναι η έλλειψη καθαριότητας και η πιάτσα.Για την έλλειψη καθαριότητας σε μία περιοχή με τόσα μαγαζιά και μπαρ,φταίει ο Δήμος.Για την πιάτσα ξέρουμε καλά ότι αν ήθελε το κράτος θα την τελείωνε γρήγορα και εύκολα.Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται την ήθελε την πιάτσα, για να την αξιοποιήσει ως άλλοθι επέμβασης και επικοινωνιακών show με ειδικές δυνάμειςΣας τα γράφω όντας ένας πραγματικός κάτοικος της περιοχής που τα ζει από κοντά.Κι όποιος θέλει να τα αμφισβητήσει θα του απαντήσω ένα προς ένα με ντοκουμέντα.
Δεν έχω καμία όρεξη για μάχη χαρακωμάτων αλλά όποιος νομίζει ότι οι αντιεξουσιαστές δεν έχουν άμεση σχέση με το εμπόριο πλανάται.Δημιουργούν το κενό νομιμότητας και εξουσίας μέσα στο οποίο ανθίζει κάθε παρανομία.Αλήθεια όλα τα παζάρια και οι συναυλίες στα Εξάρχεια εχουν κόψει ποτέ φορολογική αποδειξη;Να μην πούμε γι αλλά κι άλλα τώρα. Από τους τσιγαράδες μέχρι τα καμένα τρόλλευ της Πατησίων.ΥΓ Η ανθρωποκτονία του Χαμπίμπι είναι μέσα στα επιτεύγματα των "καλών" αναρχικων: αφού δημιούργησαν το κενό εξουσίας που ήθελαν κανοντας αδυνατη την εισοδο αστυνομιας, πυροσβεστικής (εσυ που εισαι και γειτονας ποιοι καψαν το μαγαζακι με τα ρουχα στη Θεμιστοκλεους εμποδιζοντας την πυροσβεστική;) κτλ, μετά πήραν τον νόμο στα χέρια τους.Πολύ δημοκρατικό.
Το κείμενο σας κ.Αντωνόπουλε ανήκει σε μία άλλη εποχή. Τότε που κάποιες οργανώσεις με στήριξη κάποιων λεγόμενων πολιτικών κομμάτων σπάγαν πεζοδρόμια και πετάγαν τα κομμάτια στούς Αστυνομικούς ( και οχι μόνο ), τότε που φωνάζαν (ανούσια) εξω οι βάσεις του θανάτου, τότε που γράφαν συνθήματα τύπου "ο λαός δε ξεχνά τι σημαινει δεξιά " και δημιουργούσαν διαχωριστικές γραμμές κλπ. κλπ. Πάει περάσαν ανεπιστρεπτί αυτά κύριε, ας μήν εχουμε παρωπίδες και ας ανοίξουμε επιτέλους το μυαλό μας ωστε να ορθοποδήσει επιτέλους αυτή η ταλαιπωρημένη χώρα και να προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ σβήνοντας απο το μυαλό μας τα "χάλια" του παρελθόντος. Καιρός να δούμε το ΜΕΛΛΟΝ και να προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ μας για την ευημερία των εαυτών μας και της Ελλάδας.
Εγώ που νόμιζα ότι τα εξάρχεια ψήφισαν ναι στο περιβόητο δημοψήφισμα και ότι στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από πρώην μεγαλοαστούς νύν μικρο-κακομοίρηδες και όχι τους μποέμ ιδεολόγους ημικαλλιτέχνες. Να φανταστώ ότι τα ΕΛΤΑ έφυγαν λόγω επιχειρηματικής απόφασης.
Την έχουν δει Γαλατικό χωριό εκεί πέρα, με την διαφορά ότι το Γαλατικό χωριό αντιστεκόταν στον Ρωμαίο κατακτητή. Εδώ αντιστέκονται σε τι; σε όποιον θέλει να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο, παραεμπόριο, ναρκεμπόριο, δουλεμπόριο που έχει την έδρα του στα Εξάρχεια. Ποιος είναι η μαφία αν δεν είναι αυτοί που υποστηρίζουν το άβατο;
Από τα κείμενα που διαφωνώ κάθετα σε κάθε λέξη.Δεν είναι μόνο ότι Εξαρχειώτες λογίζονται οι νεήλυδες που έφτασαν μετά τα μπάχαλα που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου (λες και η Βέμπω, η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Κύρκος και ο Ξαρχάκος δεν είναι/ήταν Εξαρχειώτες).Δεν είναι μόνο ότι η αστυνόμευση βαφτίζεται "οχτρός".Δεν είναι μόνο ότι μετά από μια δεκαετία πλήρους υποβάθμισης ξαφνικά θυμόμαστε την έννοια της υποβάθμισης.Δεν είναι μόνο ότι κανείς δεν βλέπει το gentrification που κάναν διά της βίας "τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα".Δεν είναι μόνο το προσποιητό ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα.Δεν είναι μόνο το δήθεν ενδιαφέρον για τα πεζοδρόμια και τα παγκάκια (σ.σ. εν έτει 2001 αναπλάθετο η Πλατεία και 8:30 το πρώι κάναν ντου τα αναρχοχουλιγκάνια σπάζοντας τα πάντα με το σύνθημα "έξω οι εργολάβοι από την πλατεία". Ήμουν μπροστά. 2001. Στα χρόνια της "αθωότητας").Πάνω από όλα είναι η κρυφή προσδοκία θυμάτων ("ενός νέου 2008"). Πάγια αριστερίστικη τακτική από τον εμφύλιο και δώθε.Όποιος δεν θέλει θύματα ας κάνει κλήση να υποχωρήσουν οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες. Όχι η επίσημη πολιτεία. Ας υποχωρήσουν οι αυτονομιστές. Όχι το κράτος. Αν δεν είναι άβατο τα Εξάρχεια δεν μπορούν να είναι ούτε αυτόνομη περιοχή. Αν είναι αυτόνομα σημαίνει ότι είναι και άβατο. Κατανοητό;ΥΓ Αν κάποιος έχει πρόβλημα με την συμπεριφορά συγκεκριμένων αστυνομικών κρατάει το νουμεράκι της στολής τους και κάνει έγγραφη καταγγελία. Όλα τα άλλα είναι άλλοθι για αυτούς που γουστάρουν τα μπάχαλα.
Συμφωνώ απόλυτα! Και σ' ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνεις να εκφράζεις τις απόψεις σου σε αυτό το site. Να τονίσω ότι, πέρα από τις φωνές διεκδίκησης των διαφόρων συλλογικοτήτων, υπάρχουν και πολλοί Εξαρχειώτες που δεν βγάζουν ανακοινώσεις, όμως εκφραστήκαν μέσω της ψήφου τους για το ζήτημα - και περιμένουν αποτελέσματα.
https://www.lifo.gr/now/politics/244696/poio-komma-psifisan-sta-eksarxeia-stin-monadiki-simerini-kalpi-eixe-rekor-apoxisΌλως ενδεικτικά: οι Εξαρχειώτες συντάσσονται με την αστυνόμευση στη γειτονιά τους. Το μπάχαλο κάποτε πρέπει να τελειώσει.
Κύριε Αντωνόπουλο θα πρέπει να καταλάβετε ένα πράγμα. Οι Έλληνες άλλαξαν. Κατέρριψαν τον μύθο του "καλού αριστερού" του "καλού επαναστάτη" και των "καλών μπαχαλακηδων". Κατά τη γνώμη μου, ωρίμασε (ναι, αυτή είναι η λέξη), ξεπέρασε τον εμφύλιο και προχώρησε μπροστά. Ζητάει ειρήνη, ζητάει κανονικότητα, ζητάει στοιχειώδη νομιμότητα.Χαίρομαι πραγματικά που βρέθηκε μια κυβέρνηση που αποφάσισε να τα βάλει με το αβατο(για τον κάθε λογικό πολίτη, άβατο λέγεται αυτό-όχι αγωνιστικός χώρος), και δε με πειράζει καθόλου να με κατηγορείτε (εσείς και διάφοροι άλλοι συνοδηποροι σας) ότι είμαι "νοικοκυράιος". Άλλωστε εγώ γνωρίζω τα πραγματικά ελληνικά, εκείνα που λένε "νοικοκύρης" και όχι ευφάνταστους νοελογισμους.Ομως, σας παρακαλώ. Ας κάνουμε ανακοχη. Ας ηρεμήσουμε λίγο. Ας εγκαταλειψουμε-εστω για λίγο-την επανάσταση (εναντίον ποιου στο φινάλε?) και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να εργαστούμε για να βγει η χώρα από την δραματική κατάσταση που έχει βρεθεί. Γιατί τέτοιος φανατισμός? Ποιος αστυνομικός θα έρθει στα καλά καθούμενα και θα αρχίσει να σας δέρνει αναίτια? Ποια θεσμική αρχή θα αναγνώριζε τέτοια δικαιώματα στις δυνάμεις ασφαλείας (σήμερα, το 2019)? Ποιος πολίτης θα πιστέψει αυτό το "αφήγημα" ενώ ξέρει ότι η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση μ'αυτο?Ο Συριζα(χέρι χερι με τον πολύ δημοκρατικό Καμένο) κυβερνήσει για σχεδόν 5 χρόνια. Οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν την Ελλαδα και εκείνοι απέτυχαν μαγαλειοδως. Τώρα έδωσαν το τιμόνι σε κάποιους περισσότερο "θεσμικούς" (μάλλον σας ενοχλεί και αυτή η λέξη αλλά δε μου έρχεται κατάλληλοτερη αυτή τη στιγμή) και λιγότερο επαναστάτες. Είναι ανάγκη να αρχίσουμε να σηκώνουμε κεφάλι, να ξεκολλήσουμε από τον πάτο της Ευρώπης και χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να γίνει όσο περισσότερο γίνεται συλλογική.
αυτά τα φορούσαν οι αστυνομικοί πριν την ενοποίηση Αστυνομίας-Χωροφυλακής. Έχετε χάσει επεισόδια. Ο Σύριζα υποτίθεται ότι θα επέβαλλε στα ΜΑΤ να φοράνε κωδικούς αλλά η αντίσταση των αστυνομικών διευθυντών ήταν έως και λυσσώδης
(α) οι αστυνομικοί έχουν ακόμα αριθμό(β) μια χαρά γίνεται καταγγελία και χωρίς αριθμό, βλ.υπόθεση Κωστόπουλου(γ) παραμένουν οι εραστες του μπαχαλου να βρισκουν τεχνικες δυσκολιες σε ολα...
(α) ΔΕΝ τον φέρουν επάνω τουςhttps://www.tovima.gr/2011/07/01/society/eksafanistikan-ta-diakritika-andrwn-twn-mat/http://www.iospress.gr/mikro2009/mikro20091031.htm(β) καταγγελίες γίνονται για υπέρμετρη χρήση βίας αλλά δεν προχωράνε - στον Ζακ προχώρησαν λόγω φόνου, βίντεο και γενικότερης κατακραυγήςhttp://www.parapolitiki.com/2011/08/andres-mat-diakritika-papoutsis.html(γ) τεχνικές δυσκολίες βάζει η αστυνομία και όσοι επιμένουν στη "νομιμότητα"https://www.huffingtonpost.gr/entry/delta-exarxeia_gr_9206476
Είσαι απο τους συνομιλητές που ψεύδονται ασύστολα, ανερυθρίαστα και συνειδητά.Άρα υπάρχουν διακριτικά και δεν ισχύει το ψέμα που είπες για τη χωροφυλακή, θέλοντας να απαξιώσεις τον συνομιλητή σου ότι έχει μείνει 40 χρόνια πίσω...Κανεις ότι δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ αστυνομικού και ειδικών δυνάμεων ενώ παραβλέπεις υπάρχουσες καταγγελίες κατά ειδικών δυνάμεων.https://m.lifo.gr/articles/opinions/250091/katharizetai-i-elliniki-astynomiaΕίσαι ένας κακός συνομιλητής... Τόσο κακός που ο καλοπροαίρετος διάλογος μαζί σου είναι ανέφικτος.
(α) Οι αστυνομικοί έχουν ακόμα αριθμό και γι'αυτό αναφέρεστε σε ΜΑΤ και λοιπά ειδικά σώματα ασφαλείας...(β) Στις περιπτώσεις αυτές παραμένει απόλυτα εφικτό να γίνει καταγγελία, πράγμα το οποίο και πάλι γνωρίζετε γιατί το έχετε σχολιάσει: https://www.lifo.gr/now/greece/249673/eisaggeliki-ereyna-gia-tin-omofoviki-epithesi-apo-astynomikoys-stin-athina(γ) Είναι πολύ κουραστικό να προσπαθείς να κάνεις διάλογο με έναν άνθρωπο που δυσκολεύεται να πει αλήθεια στο οτιδήποτε...
Γράφοντα, ο συστηματικός πλαστογράφος είσαι εσύ και κανένας άλλος. Το σχόλιό μου ότι "πιό γρήγορα θα έρθει ο Γκοντό παρά η τιμωρία βιαιοπραγούντων αστυνομικών" ΔΕΝ συνιστά παραδοχή ότι οι αστυνομικοί (Ειδικοί Φρουροί ή και απλοί) φέρουν διακριτικά. Βρες μου μιαν απόδειξη ότι αυτοί που χτύπησαν τον Σοφιανό κατηγορήθηκαν με βάση τα διακριτικά ή απλώς με την καταγγελάι περί ώρας και τόπου. Το ξαναλέω για όσους μάς διαβάζουν καλοπροαίρετα: σημασία δεν έχουν οι καταγγελίες αλλά το αποτέλεσμα. Έχω βάλει τους συνδέσμους (προς μεγάλη σου δυστυχία είναι από ΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σάιτ που δεν μπορείς να θάψεις) που αποδεικνύουν ότι ΔΕΝ φορούν τα διακριτικά και το υποστηριζουν κιόλας θρασύτατα ότι θα μειωνόταν η αυτοπεποίθησή τους. Τους προσωπικούς σου αρκτηρισμούς (για τους οποίους απολαμβάνεις μι ύποτη ανοχή από τους διαχειριστές της σελίδας) στους επιστρέφω ατόφιους γιατί σού ανήκουν, μη σού πώ ότι από τύπους σαν κι εσένα τους έχω για επαινο...
Λέω ότι "να έγινε καταγγελία στην περίπτωση του Σοφιανού, η οποία οδηγεί σε εισαγγελική έρευνα, και το ξέρεις γιατί το έχεις ήδη σχολιάσει. Και αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι ως νταβατζήδες δεν φέρουν διακριτικά κάτι που συμβαίνει στους αστυνομικούς".Τι δεν καταλαβαίνεις;Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μαζί είμαστε μια ομαδική κοινωνία υπέρ της βίας. Οι μπάτσοι βαράνε και οι καλοί αριστεροί μοιράζουν απειλές και μολότοφ σε όλους.Λύση για αυτό δεν είναι η ριζοσπαστικοποίηση όλων αλλά η υποταγή στο νόμο όλων. Αλλά εδώ έχουμε κουτοπονηρους που ο καθένας θέλει για την πάρτη του το προνόμιο της βίας. Είτε αυτή είναι η βιγκαν σατανοφεμινιστρια είτε ο Έλλην εθνικιστής είτε ο υποστηρικτής της οικογένειας Κωστόπουλου που βανδαλίζει κτήρια και ταζει γκαζάκια στους ταξικους εχθρους.Ας κάνεις τώρα πάλι ότι δεν καταλαβαίνεις και παίξε τον θυμωμένο γιατί έβρισα τον Κωστοπουλο...Λύση είναι η νομιμότητα. Όχι το μπάχαλο. Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι σε αυτό, βαρέθηκα.
τέτοια νομιμότητα να την χαίρεσαι όσο θέλεις γιατί έτσι κι αλλοιώς δεν θα υπαρξει ποτέ. Οι μόνοι νόμοι που θα υπακούσω είναι αυτοί που έχω φτιάξει ο ίδιος - οι γραφικότητες τύπου "κρατικό μονοπώλιο της βίας" είναι ένα παραμυθάκι μονίμως χλευαζόμενο και αμφισβητούμενο παγκοσμίως και διαχρονικώς.
Το ξέρω ότι επί ματαίω συνομιλώ με έναν φίλο των μπαχάλων που δεν πολυσυμπαθει τη δημοκρατια (τη βούληση της πλειοψηφιας).Για λόγους ιστορικής καταγραφής το κάνω.Σε περίπτωση που καταστραφεί το σύμπαν και σωθεί μόνο ο server της lifo οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος δεν μπορεί να έχουν την εικόνα ότι το 2019 μΧ στην Ελλάδα ήμασταν υπέρ του μπαχάλου.