To 2019, η διαφορετικότητα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό θέμα συζήτησης. Πλέον, περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή, αναδεικνύεται, γιορτάζεται και μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε πραγματικά κοντά ο ένας στον άλλον.

 

Φύλο, ηλικία, εθνικότητα, θρησκεία, κουλτούρα: Η διαφορετικότητά μας είναι αυτή που μας κάνει να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και να αποκτούμε συμπόνοια και σεβασμό για τους άλλους. Μας αποδεικνύει πως όλοι είμαστε ίσοι. Γι' αυτό και η αξία της πολιτισμικής συνύπαρξης είναι τόσο σημαντική και τόσο επίκαιρη, σε έναν κόσμο που τώρα μαθαίνει να «αγκαλιάζει» και να σέβεται το διαφορετικό. 

 

Εδώ και τρεις δεκαετίες, η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης, εξυπηρέτησης και διαχείρισης πελατών στην Ελλάδα, έχει επενδύσει στη διαφορετικότητα και την πολυεθνικότητα.

 

Αυτό είναι κάτι που η Teleperformance Greece έχει κάνει πραγματικότητα τα 30 τελευταία χρόνια. Εδώ και τρεις δεκαετίες, η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης, εξυπηρέτησης και διαχείρισης πελατών στην Ελλάδα, έχει επενδύσει στη διαφορετικότητα και την πολυεθνικότητα, φέρνοντας κοντά πάνω από 8.200 ανθρώπους, από 91 εθνικότητες, που μιλούν 36 γλώσσες, σε ένα περιβάλλον που τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν τα ταλέντα και της ικανότητές τους, αλλά και να εξελιχθούν σαν άνθρωποι και επαγγελματίες.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να βιώσει οποιοσδήποτε επισκεφθεί τα εντυπωσιακά κτίρια της Teleperformance, που διαφέρουν πολύ από αυτό που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μεγάλοι χώροι, ξεχωριστή διακόσμηση, καφετέριες, εστιατόρια, ακόμα και χώροι με όργανα γυμναστικής. Κάθε κτίριο θυμίζει campus σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ενώ έστω και με μία γρήγορη βόλτα καταλαβαίνει κανείς πως οι εργαζόμενοι της Teleperformance είναι κάτι περισσότερο από απλοί εργαζόμενοι: Είναι μία μικρή κοινωνία.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Εμείς είχαμε την ευκαιρία, όχι μόνο να επισκεφθούμε τα κτίρια της Teleperformance, έτσι ώστε να βιώσουμε και οι ίδιοι πως είναι να ανήκεις σε αυτή την τόσο πολυπολιτισμική κοινότητα, αλλά και να μιλήσουμε με ανθρώπους που έχουν έρθει από διαφορετικά μέρη του κόσμου και μοιράζονται καθημερινά τις εμπειρίες, την κουλτούρα και τη ζωή τους ο ένας με τον άλλον. Μπαίνοντας στο κτίριο του Ταύρου, μας καλωσόρισαν ευγενικά χαμόγελα και ιδιαίτερο interior design. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν από locker rooms, μέχρι δωμάτιο προσευχής, ενώ τα έντονα χρώματα και η σύγχρονη διακόσμηση μπορούν να σου φτιάξουν αυτόματα τη διάθεση.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Μιλώντας με την κα. Μυρσίνη Σωτηροπούλου, HR Communications & Engagement Manager της Teleperformance, πήραμε μία γεύση από το πώς η εταιρεία έχει καταφέρει να φέρει κοντά τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, εμπνέοντας, διδάσκοντας και βοηθώντας τους να «μεγαλώσουν».

 

«Όλα τα στελέχη της εταιρείας είναι άνθρωποι που ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το μηδέν. Αυτό είναι ένα φοβερά αισιόδοξο και όμορφο μήνυμα. Για τους νέους, είναι ένα περιβάλλον με εξαιρετικά οφέλη. Είναι σύγχρονο, είναι κοντά τους, με υψηλές προοπτικές όχι μόνο σε επίπεδο καριέρας, αλλά και σε επίπεδο γνωριμιών. Εδώ καταφέρνουν να καταρρίψουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, γνωρίζοντας ένα πολιτισμικό περιβάλλον μέσα από ένα άλλο πρίσμα».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Ο τρόπος που επενδύει στους εργαζόμενούς της είναι αυτό που κάνει την Teleperformance Greece να ξεχωρίζει στον επαγγελματικό χώρο της Ελλάδας. Η φιλοσοφία της βασίζεται πρώτα στους ανθρώπους και μετά στους εργαζόμενους, καταπολεμώντας έτσι οποιαδήποτε διάκριση και υποστηρίζοντας έμπρακτα την πολυεθνικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Φέρνει κοντά ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, επενδύει σε αυτούς, τους υποστηρίζει και τους δίνει το έναυσμα να πραγματοποιήσουν καθετί που θέτουν ως στόχο. Συγχρόνως, τους δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να χτίσουν σημαντικές σχέσεις μεταξύ τους, μέσα από διάφορες δράσεις, εκδηλώσεις και ταξίδια.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

«Οι ικανότητες που αναπτύσσει ένας άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με τόσες διαφορετικές κουλτούρες είναι για εμένα εξαιρετικά εφόδια» μας εξηγεί η κα. Σωτηροπούλου. Μαζί της συμφωνεί και ο κ. Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, HR Director της Teleperformance: «Η διαφορετικότητα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τον κόσμο μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη διαφορετικότητα, σε οποιαδήποτε απόφαση λάβουμε. Το πιο πολύτιμο στοιχείο που έχει αυτή η εταιρεία, δεν είναι οι εγκαταστάσεις ή ο εξοπλισμός, είναι οι άνθρωποι. Είμαστε ένα πολυκαναλικό κέντρο εξυπηρέτησης που βασίζεται στην ανθρώπινη επικοινωνία. Ένας ευχαριστημένος υπάλληλος, κάνει έναν ευχαριστημένο πελάτη, επομένως μία ευχαριστημένη εταιρεία».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Η Lily, μισή Ελληνίδα, μισή Αγγλίδα, εργάζεται στην Teleperformance εδώ και τρία χρόνια. Έχοντας τελειώσει τις σπουδές της στη Μ. Βρετανία, μετά από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει την επαγγελματική της πορεία. «Αν κρατήσω κάτι, αυτό θα είναι ο κόσμος. Οι άνθρωποι που γνώρισα και συνυπήρξαμε κάθε μέρα, μαθαίνοντας ο ένας απ' τον άλλον» μας είπε.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Ο Ahmad από τον Λίβανο ήρθε στην Ελλάδα σαν τουρίστας. Έντεκα χρόνια αργότερα στην Teleperformance και ξεκινώντας από agent, είναι πλέον Operation Manager και συνεχίζει να ανεβαίνει, όπως μας είπε. «Όταν πρωτοήρθα στην εταιρεία, μιλούσα τρεις γλώσσες, τώρα μιλάω τέσσερις. Η ιδέα του ότι είχα ανθρώπους να με υποστηρίζουν απ' την αρχή, όπως με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με έκανε να νιώθω ασφαλής. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω για τους ανθρώπους εδώ, να τους κάνω να νιώθουν ασφαλείς με οτιδήποτε, ακόμα και με προσωπικά θέματα».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Ο Jerome, έφυγε από το Λουξεμβούργο πριν από 17 χρόνια και ξεκίνησε να ταξιδεύει όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τον έφερε η αγάπη του για το τρέξιμο (τη θεωρεί ιδανική χώρα γι' αυτό) και στην Teleperformance, τα υψηλά standards της τα οποία είχε βιώσει ως εργαζόμενος στην Teleperformance της Λισαβόνας, όπως μας είπε. «Αν κάτι θα θυμάμαι πάντα από την Teleperformance είναι η δυνατότητα να έχεις μία καλή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Ξέρω πως μπορώ να φτάσω στην κορυφή πολύ γρήγορα και εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω. Επιπλέον, είναι μία δουλειά που θα είμαι περήφανος να λέω στα παιδιά μου πως έκανα».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Ο Keita είναι από την Ιαπωνία και χάρη στον πρώτο του Έλληνα φίλο από το πανεπιστήμιο, αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί εκτός Ιαπωνίας. Ξεκινώντας στην Teleperformance, η πρώτη του εμπειρία ήταν εξαιρετικά φιλόξενη, όπως μας την περιέγραψε. «Έχω μάθει πολλά πράγματα, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και από άποψη κουλτούρας. Έχω αναπτύξει αρκετές ικανότητες, ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία, κάτι για το οποίο δεν ήμουν πολύ ενημερωμένος, αλλά και όσον αφορά την επικοινωνία με τους ανθρώπους».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Η Pamela, γεννήθηκε στο Μπορούντι της Ανατολικής Αφρικής, μεγάλωσε στη Νορβηγία και πλέον νιώθει πως η Teleperformance είναι σαν δεύτερη οικογένειά της. Ερχόμενη στην Ελλάδα, αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες, τις οποίες όμως κατάφερε να ξεπεράσει με πολλή βοήθεια. «Oι άνθρωποι κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη στη Teleperformance. Αν κάτι έχω μάθει εδώ είναι να επικοινωνώ. Νιώθω πως παλιότερα ήμουν μέσα σε μία φούσκα. Και ξαφνικά, βρέθηκα σε έναν χώρο με ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες και με διαφορετικούς χαρακτήρες, με τους οποίους έπρεπε να μάθω να επικοινωνώ. Το έκανα και ακόμη το κάνω».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Η Άννα, είναι από την Ελλάδα και η Teleperformance είναι από τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Ο λόγος που επέλεξε να εργαστεί στην Teleperformance ήταν, όπως είπε, το περιβάλλον. Οι διαφορετικές εθνικότητες, γλώσσες, κουλτούρες – θεωρεί πως η διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τον εργασιακό της χώρο είναι κάτι που όχι μόνο την κάνει να νιώθει πως μπορεί να είναι ο εαυτός της, αλλά και κάτι που χρειάζεται να υπάρχει σε κάθε εργασιακό χώρο. «Όταν ήρθα στην Teleperformance αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο φιλικοί είναι όλοι. Όλοι έσπευσαν να με βοηθήσουν, να μου δείξουν τις εγκαταστάσεις, τα πάντα. Το πόσο εύκολο ήταν να συναντήσω κάποιον απ' το Ισραήλ, για παράδειγμα, και να μου μιλήσει για τη δική του κουλτούρα, τα δικά του έθιμα και να έχει την οικειότητα να το μοιραστεί μαζί μου. Αυτό δεν είναι κάτι που βρίσκεις συχνά στην Ελλάδα».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Κλείσαμε την επίσκεψή μας στο κτίριο της Teleperformance στο Μοσχάτο, συναντώντας ακόμα ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κτίριο που έσφυζε από ζωή, καθώς πετύχαμε την ώρα του μεσημεριανού. Παρέες να απολαμβάνουν τον ήλιο στα τραπέζια του εξωτερικού χώρου, γέλια, χαρούμενες φωνές και εστιατόρια με θεματική διακόσμηση –όπως το Africa– που δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα για φαγητό σε χώρους που τους χαλαρώνουν και μακριά από οθόνες.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Αν μπορούμε να περιγράψουμε την εμπειρία μας στην Teleperformance με λίγες λέξεις, αυτές θα ήταν: διαφορετικότητα, συμμετοχικότητα, εξέλιξη, υποστήριξη, επικοινωνία. Η Teleperformance έχει καταφέρει να ενώσει όχι μόνο χιλιάδες διαφορετικές κουλτούρες σε έναν χώρο, αλλά τους δίνει τα εφόδια για να προχωρήσουν μπροστά και να γίνουν οι άνθρωποι και οι επαγγελματίες που επιθυμούν να είναι.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Με στοιχεία από την Teleperformance Greece

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Teleperformance Greece εδώ.