Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη LiFO: Για τον ΣYΡΙΖΑ είναι αργά για "αντιδεξιά" δάκρυα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη LiFO: Για τον ΣYΡΙΖΑ είναι αργά για "αντιδεξιά" δάκρυα Facebook Twitter
4

Πρωινό Σαββάτου και στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος στον Περισσό όλα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μας περιμένει στο γραφείο του, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις δεκάδες ομιλίες του σε όλη την Ελλάδα. Δηλώνει πανέτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και ευελπιστεί ότι το ΚΚΕ θα βγει ισχυρότερο και με δυνατή φωνή από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. «Στις εκλογές της 7ης του Ιουλίου κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, όπως ήταν σταθερά απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις των μονοπωλίων» υποστηρίζει.


Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για το δίλημμα των εκλογών, τα δύο μεγάλα κόμματα, τις επενδύσεις, την ακροδεξιά, τη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, τις διαδηλώσεις αλλά και το τι θεωρεί σημαντικό σε έναν πολιτικό.

— Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Το δίλημμα για τον λαό σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι πού θα κάτσει η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ, που ετοιμάζεται να παραλάβει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης, και στον ΣΥΡΙΖΑ, που την κρατάει σήμερα, ούτε αν το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ θα είναι το συμπλήρωμα της επόμενης κυβέρνησης – αυτό με βάση και τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά έχει λήξει.

Για τον λαό το πραγματικό δίλημμα είναι πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ. Γιατί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, τα ματωμένα πλεονάσματα, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα επιβάλει η εποπτεία της Ε.Ε. αλλά και ό,τι απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για τα κέρδη τους, χρειάζεται μια δύναμη αντίστασης, αντεπίθεσης, ελπίδας και προοπτικής. Και αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ.

Ποτέ η πρόοδος δεν γεννήθηκε με συμβιβασμό με το σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα. Ποτέ η ανατροπή δεν ήρθε πουλώντας ψεύτικες ελπίδες. Αν κάτι έχει δείξει η Ιστορία, είναι ότι οι λαμπρές της σελίδες γράφονται όταν στο ερώτημα «υποταγή ή σύγκρουση» ο λαός απαντάει «σύγκρουση».


— Γιατί σήμερα ένας ψηφοφόρος να επιλέξει το ΚΚΕ;

Γιατί το ΚΚΕ την ψήφο του λαού θα την επενδύσει στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, για να πάρει ανάσες, να διεκδικήσει σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα. Το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, όπως έκανε και την τελευταία τετραετία, με δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου, τις οποίες απέρριπταν χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ., την ώρα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα «δωράκια» στους καπιταλιστές.

Το ΚΚΕ παλεύει για να απεμπλακεί η χώρα μας, ο λαός μας, από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που βάζουν τον λαό μας, τη νεολαία μας, σε νέες περιπέτειες. Το ΚΚΕ κρατάει ζωντανή την ελπίδα του λαού ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του, γιατί προβάλλει τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για τον λαό, αυτόν της ρήξης και της σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης, για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

— Προεκλογικό spot του ΚΚΕ έλεγε ότι «σημασία δεν έχει ποιος θα διαχειριστεί τα σκοτάδια αλλά πώς θα τα διαλύσουμε». Με ποιους τρόπους θα συμβεί αυτό;

Μπορούμε να «διαλύσουμε τα σκοτάδια» και όχι να επιλέγουμε κάθε φορά στις εκλογές ποιος θα τα διαχειριστεί, μπορούμε να κατακτήσουμε ένα πιο «φωτεινό» μέλλον με απόφαση, οργάνωση και σχέδιο. Το ΚΚΕ έχει το σχέδιο. Αυτό που ακόμα λείπει είναι η λαϊκή απόφαση να προωθήσει και να επιβάλει το δίκιο του για να ζήσει όπως του αξίζει.

Μπορεί να φωτίσει τη ζωή του και τα δικαιώματά του αν βγάλει από τη μέση το βασικό εμπόδιο, τα παράσιτα που δεν προσφέρουν τίποτα και πλουτίζουν από τη δουλειά των πολλών. Με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες μπορεί να βάλει στο επίκεντρο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.


— Στην εποχή μας πώς μπορεί να παραχθεί πλούτος αν αντιδρούμε στις επενδύσεις; Υπάρχει διαφορετικός δρόμος;

Μα, στην εποχή μας παράγεται περισσότερος πλούτος, από περισσότερους εργαζόμενους, ο οποίος, όμως, συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Παράλληλα, αντί να βελτιώνονται οι όροι ζωής και δουλειάς, γυρίζουμε πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες, για να μην πω αιώνες. Σήμερα αποτελεί ζητούμενο το σταθερό ωράριο, το 5ημερο, η ασφάλιση, οι αξιοπρεπείς μισθοί, το απεργιακό δικαίωμα, οι διακοπές και η αναψυχή. Σκεφτείτε ότι μετά από 10 χρόνια επέλασης των μνημονίων ο κατώτερος μισθός δεν έχει επανέλθει ακόμα στα 751 ευρώ, στα επίπεδα του 2009, όπως διεκδικούν τα εργατικά συνδικάτα.

Όσο για τις επενδύσεις και όλη τη συζήτηση περί νέων θέσεων εργασίας, ο επενδυτής, δηλαδή ο καπιταλιστής, για να επενδύσει τα κεφάλαιά του θέλει εγγυήσεις για εξασφαλισμένη κερδοφορία, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τις εργασιακές συνθήκες ζούγκλας και νέα προνόμια, όπως μείωση της φορολογίας κ.ά. Αυτές τις εγγυήσεις εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο θα κάνει και μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ αύριο. Το ΚΚΕ έχει σχέδιο και πρόγραμμα για να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ακόμα και αυτές που σήμερα μένουν αναξιοποίητες λόγω του κριτηρίου του κέρδους, και αυτό να γίνει προς όφελος των πολλών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη LiFO: Για τον ΣYΡΙΖΑ είναι αργά για "αντιδεξιά" δάκρυα Facebook Twitter
Η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έστειλε στον καναπέ –αν όχι στη ΝΔ– έναν κόσμο που πάλεψε ενάντια στη σημερινή βαρβαρότητα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO


— Κάποτε είχατε πει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι το παιδί για όλες τις δουλειές». Σήμερα ποια είναι η γνώμη σας, ύστερα από τεσσεράμισι έτη κυβερνητικής θητείας;

Θα διόρθωνα τη φράση ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε το παιδί για όλες, μα για όλες τις δουλειές». Ψήφισε ένα μνημόνιο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε τρία. Βάθυνε την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε., παραχωρώντας νέες βάσεις στους φονιάδες του ΝΑΤΟ, «στρατολογώντας» άλλη μία χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία, στη δολοφονική στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έστειλε στον καναπέ –αν όχι στη ΝΔ– έναν κόσμο που πάλεψε ενάντια στη σημερινή βαρβαρότητα. Βάφτισε αριστερή τη δεξιά πολιτική που εφάρμοσε, έστρωσε το έδαφος για να ενισχυθεί το TINA («there is no alternative»), μια λογική επιζήμια για τους λαούς και ταυτόχρονα βολική για τους εξουσιαστές. Βέβαια, δεν τους έβαλε όλους στο χέρι. Ένα σημαντικό τμήμα του λαού μας δεν έχει καταθέσει τις αξίες και τα ιδανικά του, όπως έκανε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, συμπορεύεται με το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι μόνο στον δρόμο της πάλης υπάρχει ελπίδα, προοπτική και διέξοδος υπέρ των πολλών.


— Σε ομιλία σας στη Βουλή έχετε δηλώσει: «Είστε οι σκαφάτοι του κεφαλαίου». Ήταν λάθος του πρωθυπουργού οι διακοπές στο κότερο και ποια είναι η άποψή σας για τον Αλέξη Τσίπρα;

Οι διακοπές στο εφοπλιστικό κότερο ήταν η φυσική συνέπεια της πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν η πολιτική εξυπηρέτησης των «λίγων», δηλαδή και των εφοπλιστών. Γιατί όταν δίνεις στους εφοπλιστές «δωράκια», όπως η συνέχιση της εθελοντικής φορολόγησης, την οποία θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά, και μάλιστα με ακόμα μικρότερο ποσό, λογικό είναι κι αυτοί να σε νιώθουν «άνθρωπό» τους και να σου κανονίζουν τις διακοπές σου. Έτσι έκαναν και με τους προηγούμενους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχτηκε ικανότατος στη δουλειά που ανέλαβε να φέρει σε πέρας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Σήμερα προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση γιατί δεν υπολόγισε ότι έφτασε η ημερομηνία λήξης. Βέβαια, το σύστημα έχει κι άλλες εναλλακτικές. Θα έπρεπε να το ξέρει από την ίδια του την πείρα πλέον, γιατί κι αυτός έτσι έγινε πρωθυπουργός.


— Τι εξήγηση δίνετε για την ευρεία νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές; Υποτιμήθηκε ως πολιτική προσωπικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ πρέπει να ευχαριστήσουν τον Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, με βάση τα στοιχεία, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του πήγαν «πακέτο» στη ΝΔ κι αυτό έχει εξήγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε λέγοντας ότι θα ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο και τελικά υλοποίησε την ίδια συντηρητική πολιτική που υλοποιούσε η ΝΔ. Έδωσε το δικαίωμα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να κουνάνε σήμερα το δάχτυλο.

Ο Μητσοτάκης αξιοποίησε το έδαφος που του έστρωσε ο Τσίπρας. Τι εννοούμε; Πώς αλλιώς θα μπορούσε κυνικά να μιλάει για 7ημερη εργασία, αν δεν είχε προηγηθεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η καθιέρωση του 7ημερου, ακόμα και του 11ημερου χωρίς ρεπό για μια σειρά από κλάδους με υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ; Όμως η αντιλαϊκή πολιτική, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, δεν δικαιώθηκαν επειδή τα προσκύνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει ελπίδα με δυνατό ΚΚΕ και δυνατούς αγώνες.

Επαναστατικό είναι σήμερα να απαιτείς να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για να ευημερούν οι εργαζόμενοι και όχι τα κέρδη μιας κοινωνικής μειοψηφίας.


— Όταν ακούτε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο να λέει «τα πολύ ναζιστικά με βρίσκουν αντίθετο», πώς το σχολιάζετε;

Πρέπει να μας εξηγήσει ποια είναι τα «λίγο ναζιστικά». Υπάρχουν «λίγο» στρατόπεδα συγκέντρωσης, «λίγο» ολοκαύτωμα, «λίγο» δολοφονίες; Ξέρει, βέβαια, ότι το σύστημα τον προορίζει για τον ρόλο μιας πιο «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, γι' αυτό τα λέει αυτά, μαζί βέβαια με γελοιότητες που προσβάλλουν, πρώτα απ' όλα, τους πιστούς, όπως ότι συνομιλεί με τον Ιησού Χριστό. Ας αναλογιστούν τη στάση που θα κρατήσουν όσοι τον ψήφισαν αλλά και όσοι απείχαν και άφησαν να ακουστεί η ψήφος των ακροδεξιών. Στις 7 Ιουλίου είναι ευκαιρία να φάει μεγαλύτερο φούντο η ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή, να μείνουν εκτός Βουλής και οι ναζιστές και οι «λίγο» ναζιστές. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ψήφο στο ΚΚΕ.


— Διακρίνετε συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας;

Δεν το διακρίνουμε μόνο εμείς. Η συντηρητικοποίηση αυτή είναι «ευγενική χορηγία» του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Και λέμε ότι έχει τη βασική ευθύνη γιατί ξέπλυνε και υπηρέτησε όλα αυτά τα οποία αντιπάλεψε ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια. Ποια είναι αυτά; Τα μνημόνια και τα ματωμένα πλεονάσματα, την εμπλοκή της Ελλάδας στα σφαγεία του ΝΑΤΟ. Συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛ., ακόμα και τις τακτικές των «φωτογραφικών» διορισμών αντέγραψε, και όλα αυτά στο όνομα της αριστεράς.

Τον δικό της ρόλο έπαιξε και η ΝΔ που, παρακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει την πολιτική της, του απέδιδε «κομμουνιστικά» χαρακτηριστικά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αργά για αντιδεξιά δάκρυα. Ήταν αναμενόμενη αυτή η πορεία. Ποτέ η πρόοδος δεν γεννήθηκε με συμβιβασμό με το σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα. Ποτέ η ανατροπή δεν ήρθε πουλώντας ψεύτικες ελπίδες. Αν κάτι έχει δείξει η Ιστορία, είναι ότι οι λαμπρές της σελίδες γράφονται όταν στο ερώτημα «υποταγή ή σύγκρουση» ο λαός απαντάει «σύγκρουση» και οι οδηγητές μιλάνε την «ξύλινη» γλώσσα της αλήθειας.

 
— Τι θεωρείτε επαναστατικό σήμερα;

Να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα της υποταγής με τη σημαία του δίκιου των πολλών, της ελπίδας και της ανατροπής. Να τιμάς με πράξεις τις ρίζες σου, την ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, με το βλέμμα στραμμένο στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς φτώχεια, ανασφάλεια, πολέμους. Επαναστατικό είναι σήμερα να απαιτείς να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για να ευημερούν οι εργαζόμενοι και όχι τα κέρδη μιας κοινωνικής μειοψηφίας. Επαναστατικό και σύγχρονο είναι σήμερα το πρόγραμμα του ΚΚΕ για τη νέα, τη σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που έχει τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.


— Πιστεύετε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται ακόμα για τις ιδεολογίες και τα προγράμματα των κομμάτων;

Η μια πλευρά είναι η απογοήτευση που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του κόσμου από την αντιλαϊκή πολιτική και τη συνεχή διάψευση των ψεύτικων ελπίδων. Η άλλη πλευρά είναι ότι στις περιοδείες και στις συγκεντρώσεις μας, στην καθημερινή επαφή μας με χιλιάδες εργαζόμενους και νέους συναντάμε μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΚΚΕ, εκτίμηση για τη συνεπή του στάση. Θέλουν το ΚΚΕ να πάει καλά στις εκλογές και είναι στο χέρι τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη LiFO: Για τον ΣYΡΙΖΑ είναι αργά για "αντιδεξιά" δάκρυα Facebook Twitter
Δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος άσκησης πίεσης και διεκδίκησης του δίκιου πέρα από τον συνεχή αγώνα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO


— Γιατί στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΚΚΕ κατάφερε να εκλέξει μόνο έναν δήμαρχο, τον Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα;

Δεν είναι και λίγο να εκλέγεις δήμαρχο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και μάλιστα με 70%. Ούτε είναι λίγο ότι οι υπόλοιποι κομμουνιστές δήμαρχοι βρέθηκαν μόνοι τους απέναντι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, και πήραν μέχρι και 49%, π.χ. στην Πετρούπολη. Ας απαντήσουν επιτέλους και από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί στήριξαν τους αντιπάλους των υποψηφίων του ΚΚΕ που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, κάνοντας ό,τι ακριβώς έκαναν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους ήταν, δήθεν, στα μαχαίρια.


— Έχουν νόημα σήμερα οι διαδηλώσεις;

Δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος άσκησης πίεσης και διεκδίκησης του δίκιου πέρα από τον συνεχή αγώνα. Μακάρι να είχαν σταματήσει η φτώχεια, οι πόλεμοι, η ανεργία και να μη χρειάζονταν οι διαδηλώσεις, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις. Καταλαβαίνετε ότι απέχουμε αρκετά από κάτι τέτοιο. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι άλλο: έχει νόημα να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους διάφορους σωτήρες και εργολάβους λύσεων; Έχει νόημα να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον δρόμο της Ε.Ε., του συστήματος που μας έφερε ως εδώ; Έχει νόημα να συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε κάποιο «μικρότερο κακό» αντί να ποντάρουμε στη δική μας δύναμη, στη δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης της ζωής που έχουμε ανάγκη;

Αυτό που έχει νόημα είναι η οργάνωση στα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων κ.λπ. Η συμμαχία όλων αυτών που δεν «την βγάζουν» στο σημερινό σύστημα, για να αποσπάσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε σήμερα και να το ανατρέψουμε αύριο. Νόημα έχει η συμπόρευση με το ΚΚΕ στις εκλογές και στο λαϊκό κίνημα. Ό,τι θετικό κέρδισε ο ελληνικός λαός το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, απεργίες, συγκρούσεις και με το ΚΚΕ μπροστά. Αυτός είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος.


— Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στην ελληνική Βουλή;

Πρώτον, η προκλητική και προσβλητική για τον λαό μας παρουσία της ναζιστικής-εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αυτού του μορφώματος που ευθύνεται για δολοφονίες και επιθέσεις σε συνανθρώπους. Ελπίζουμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να τεθούν εκτός Βουλής και να ενισχυθεί αυτό που ενοχλεί πιο πολύ τους φασίστες: το ΚΚΕ. Δεύτερον, μας ενοχλεί το ότι η καθημερινότητα του λαού μας, η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι όροι δουλειάς και σπουδών κ.λπ. δεν γίνονται αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντ' αυτών, βλέπουμε μια κούρσα ατάκας, σόου και θεατρινισμών, όλων αυτών που δημιουργούν –και σωστά– αποστροφή στους εργαζόμενους που μπαίνουν στον κόπο να παρακολουθήσουν τι γίνεται στη Βουλή...


— Τι θεωρείτε σημαντικό σε έναν πολιτικό;

Να λέει την αλήθεια στον λαό, να έχει θέσεις που υπηρετούν τους ανθρώπους της δουλειάς. Να υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων. Τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και όχι γυρολόγοι, κυνηγοί θέσεων και βολεμένοι με το σύστημα.

 
Ελλάδα
4

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Αλέξης Τσίπρας στη LIFO: «Δεν μετανιώνω για το ότι δε συμβιβαστήκαμε με την αδράνεια»

Ελλάδα / O Αλέξης Τσίπρας στη LIFO: «Δεν μετανιώνω για το ότι δε συμβιβαστήκαμε με την αδράνεια»

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη LiFO ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλά για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ., τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, το Μάτι και τους νέους και εξομολογείται άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ελλάδα / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ μιλά στη LiFO, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, τον Αλέξη Τσίπρα, τους νέους, εκμυστηρεύεται τι κρατά από τους γονείς του αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Όταν αναλύεις την πραγματικότητα του 21ου αιώνα με φιλοσοφίες του 19ου, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς τον 20ο και παρόλα αυτά χρησιμοποιείς τη λέξη "πρόοδο". Αυτό που ήταν πρόοδος το 1848 σήμερα είναι απολίθωμα σύντροφε.
"Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ πρέπει να ευχαριστήσουν τον Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ".Που να δείτε κε Κουτσούμπα τι έγινε με τα κομμουνιστικά κόμματα εκεί που είχαν κομμουνισμό για δεκαετίες. Στις περισσότερες χώρες κυβερνούν δεξιοί και σίγουρα από μέσα τους θα ευχαριστούν τους κομμουνιστές που κυβέρνησαν και έδειξαν τι πραγματικά σημαίνει η ιδεολογία σας.
Ο σοσιαλισμός , όπως γνωρίζετε, είναι μέρος του κομμουνισμού. Και περιλαμβάνει πολλά πράγματα, και την κεντροαριστερά. Και για το σύγχρονο ΚΚΕ , το ιστορικό παράδειγμα που μνημονεύει πλέον είναι της Τσεχοσλοβακίας (που κατέπνηξε ο δικτάτορας Στάλιν).Αν θεωρείτε τυπικά μοντέλα κομμουνισμού την σοβιετική Ένωση,ή την βόρεια Κορέα, όχι δεν ήταν, ούτε κάν - μάλιστα στην ΕΣΣΔ ο σοσιαλισμός σταμάτησε να υπάρχει από την εποχή του Λένιν κιόλας με την αποδυνάμωση και κατάργηση των σοβιέτ.Καλά τα αντικομμουνιστικα τσιτάτα, αλλά να ξέρουμε και τί λέμε. Ο σοσιαλισμός είναι ένα πολύ δύσκολο θεωρητικο μοντέλο γιατί απαιτεί την ταυτόχρονη συμπλευση ατομικότητας και συλλογικότητας, χωρίς αρχηγειες, πράγμα ανεφάρμοστο δυστυχώς. Χωρίς τους αγώνες του όμως (και κάθε προοδευτικου κινήματος) δεν θα είχε κατακτηθεί κανένα απολύτως κοινωνικό, ατομικό ή εργατικό δικαίωμα
Τα περισσότερα ατομικά ή εργατικά δικαιώματα κατακτήθηκαν από τους αγώνες της αριστεράς μεν αλλά σε καπιταλιστικές κοινωνίες. Τώρα για τον κομμουνισμό πείτε μου ένα μοντέλο του που λειτούργησε κάπου στην υφήλιο. Ανύπαρκτους παραδείσους επικαλούνται και οι θρησκείες. Γιατί αν δεν σας αρέσουν τα τσιτάτα ο κομμουνισμός είναι γεμάτος από τέτοια.