Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ζητούσε από τους Έλληνες να δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία το 1989 (ηχητικό)

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ζητούσε από τους Έλληνες να δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία το 1989 (ηχητικό) Facebook Twitter
Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος μαζί (3/11/1989)
7



Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου (γεμάτα σκορπισμένα λεφτά της ΕΟΚ, λαϊκισμό, δημαγωγία και σκάνδαλα) οι τρεις κορυφαίοι μουσικοσυνθέτες μας Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Ξαρχάκος στηρίζουν ανοιχτά την ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στις 3 Νοεμβρίου 1989 η ΝΔ αποφασίζει να πραγματοποιήσει, αντί για προεκλογική ομιλία, μια μεγάλη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη που είχε δολοφονηθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα απ' την 17 Νοέμβρη.

Ο Παπανδρέου -γνωρίζοντας ότι θα χάσει τις εκλογές- έχει φτιάξει έτσι τον εκλογικό νόμο που είναι σχεδόν αδύνατο για το πρώτο κόμμα, ακόμα κι αν πάρει σχεδόν 47% στις εκλογές, να φτιάξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα, και παρά τις τεράστιες νίκες της ΝΔ, ήταν να γίνουν τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Μετά την πρώτη, ελλείψει αυτοδυναμίας, η ΝΔ με σύνθημα την κάθαρση συνεργάστηκε με τον Συνασπισμό των Φλωράκη και Κύρκου υπό την Πρωθυπουργία του Τζανή Τζανετάκη. Μετά τη δεύτερη, έγινε Οικουμενική Κυβέρνηση με τον Ξενοφώντα Ζολώτα ως Πρωθυπουργό. Την τρίτη φορά η ΝΔ πήρε 46,89%, αλλά και πάλι δεν κέρδισε 151 έδρες. Τελικά την έδρα που της έλειπε της την έδωσε η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου. Παρά το τεράστιο ποσοστό ψήφων που είχε πάρει, της ήταν δύσκολο έως αδύνατο να κυβερνήσει με την εύθραυστη πλειοψηφία, και τελικά η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δεν κατόρθωσε να εξαντλήσει την τετραετία.

Γνωρίζοντας τι συνέβη μετά, η έκκληση που έκανε το 1989 ο Μάνος Χατζιδάκις να δοθεί ισχυρή αυτοδυναμία στην Νέα Δημοκρατία αποκτά ιδιαίτερη, σχεδόν προφητική σημασία. Ήταν σαν να γνώριζε ο Χατζιδάκις τις περιπέτειες που θα ακολουθούσαν ήδη απ' τις αρχές των '90s και με τα λόγια και τις πράξεις του να προσπαθούσε να τις αποτρέψει. 

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ζητούσε από τους Έλληνες να δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία το 1989 (ηχητικό) Facebook Twitter
Ουίσκι, τσιγάρο και σοσιαλισμός...

Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε αιτία και αφορμή η ελληνική Βουλή να αποκτήσει για πρώτη φορά ένα μέλος αγράμματο -και μάλλον ελεεινής μορφής- τον Μάκη Κουρή. Ποτέ άλλοτε το κοινοβούλιο μας δεν είχε υποστεί τον εξευτελισμό να συμπεριλαμβάνει στα μέλη του έναν χαμερπή μπράβο.

Απομαγνητοφωνήσαμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Χατζιδάκι στην περίφημη συναυλία που δόθηκε για να στηριχθεί η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη:

Ακούω πολλές φορές να λένε μερικοί επιπόλαια ότι ο Θεοδωράκης έγινε δεξιός. Δεν αντιλαμβάνονται όσοι το λένε πως ο Θεοδωράκης έγινε δεξιός όσο το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ποτέ εστία προοδευτικότητας και αλλαγής. Δεν αντιλαμβάνονται όσοι το λένε πως απλούστατα η Νέα Δημοκρατία εκσυγχρονίστηκε και απέκτησε την άνεση και την ελευθερία να περιέχει και τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος βέβαια ούτε πρόδωσε τους μακρόχρονους αγώνες του ούτε ενετάχθη στη Νέα Δημοκρατία για να τραγουδήσει μαζί μου το «Πάμε μία βόλτα στο φεγγάρι» - αυτό οι δυο μας μπορούσαμε να το κάνουμε και το '50 και το '60 και το '70 - και το κάναμε.

Τώρα ας έρθουμε στο γιατί συμμετέχουμε σε αυτή τη συναυλία, παρόλο που στις αφίσες γράψανε με ήτα το όνομά μου (γέλια). Γιατί νιώθω υπεύθυνος σαν Έλληνας πολίτης, ιδιαίτερα τούτη τη φορά για το ποιο αποτέλεσμα θα έχουν οι εκλογές την Κυριακή στις 5 Νοεμβρίου. Γιατί νιώθω υπεύθυνος σαν Έλληνας πολίτης και συγχρόνως νιώθω την ανάγκη να προειδοποιήσω τους συμπατριώτες μου ιδιαίτερα τούτη τη φορά για το ποιους κινδύνους εγκυμονεί η περίπτωση που δεν βγάλουν ισχυρά αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά ακόμη χειρότερο αν μερικοί οδηγηθούν με πείσμα αισθηματικό χωρίς σκέψη να ξαναψηφίσουν το ανυπόληπτο ΠΑΣΟΚ με τις θανάσιμες παγίδες που θα επιφέρει η όποια έστω και ασθενέστερη παρουσία του στη σημερινή Βουλή.

Εκείνο που επιτάσσει ο καιρός είναι η Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη στην προσεχή Βουλή. Αυτή είναι μία λογική κατάληξη ύστερα από το μεγάλο πάθημα της πρόσφατης πολιτικής μας οκταετίας, με το Πασοκ να φοράει ξεδιάντροπα σοσιαλιστικούς μανδύες, να συμμαχεί με επικίνδυνους τριτοκοσμικούς ηγέτες και να διακυβερνά τη χώρα με παλιά ακροδεξιά συστήματα και με την έπαρση μιας υποβόσκουσας φασιστικής νοοτροπίας. Και η αρχομανία αυτή τους οδήγησε σε ομαδικά σκάνδαλα που ο ένας εκάλυπτε τον άλλον, ώσπου ο ένας απεκάλυψε τον άλλον. Για αυτό επιβάλλεται η κάθαρση και αυτή αποτελεί το βασικό αίτημα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ή τουλάχιστον ένα από τα βασικά.

Νιώθω την ανάγκη να προειδοποιήσω τους συμπατριώτες μου για το ποιους κινδύνους εγκυμονεί η περίπτωση που δεν βγάλουν ισχυρά αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το Πασόκ φορά ξεδιάντροπα σοσιαλιστικούς μανδύες, συμμαχεί με επικίνδυνους τριτοκοσμικούς ηγέτες και κυβερνά τη χώρα με παλιά ακροδεξιά συστήματα και με την έπαρση μιας υποβόσκουσας φασιστικής νοοτροπίας. Να γιατί χρειαζόμαστε ισχυρή αυτοδυναμία. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ικανότητες, και ο πρόεδρός μας ο Κ. Μητσοτάκης τα διαθέτει και τα δύο.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε κατακόρυφα στη συνείδηση του ελληνικού λαού διότι επωμίστηκε με θάρρος την κάθαρση και την ανεύρεση των υπευθύνων για τα σκάνδαλα κορυφαίων στελεχών της Πασοκικής παράταξης. Και η Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία της οφείλει να προχωρήσει χωρίς αναστολές την τιμωρία των αληθινών ενόχων όσο κι αν βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ιεραρχία... Διότι διαφορετικά ο όποιος συμβιβασμός και η όποια ολιγωρία θα αποτελέσει μία μορφή προδοσίας στις προσδοκίες των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Να μία βασική αιτία που βρισκόμαστε απόψε εδώ: για να συμπαρασταθούμε πρώτον στο αληθινό περιεχόμενο της βέβαιης νίκης της παρατάξεώς μας, και δεύτερον για να επισημάνουμε την ανάγκη καθόδου των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ μέχρις εξαφανίσεως του! Γιατί η μετεκλογική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ είναι ορατή: τα μεν «φρόνιμα» και «μετριοπαθή» του στελέχη θα σχηματίσουν παράταξη ολίγον ριζοσπαστική και ολίγον σοσιαλίζουσα, αλλάζοντας βέβαια το βεβαρυμένο όνομα ΠΑΣΟΚ, και για να μείνει ο τίτλος τους καθαρόαιμους τραμπούκους Αυριανιστές με ακροδεξιά φασιστική θωράκιση και με ένα ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 5% - έτσι για να υπάρχει και ένα δείγμα κουτσαβάκηδων στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μην ξεχνάτε πως σήμερα το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται κυρίως από την Αυριανή και το ΠΑΣΟΚ στάθηκε αιτία και αφορμή η ελληνική Βουλή να αποκτήσει για πρώτη φορά ένα μέλος αγράμματο -και μάλλον ελεεινής μορφής- τον Μάκη Κουρή. Ποτέ άλλοτε το κοινοβούλιο μας δεν είχε υποστεί τον εξευτελισμό να συμπεριλαμβάνει στα μέλη του έναν χαμερπή μπράβο. Και φυσικά το γεγονός ότι εκλέγεται δεν τον εξαγνίζει. Δηλαδή αν βρεθούν 30.000 ανεγκέφαλοι και ψηφίζουν το Ρωχάμη, τοποθετώντας τον στη Βουλή, δεν πάει να πει πως ο Ρωχάμης έπαψε να είναι ένας κακοποιός. Εδώ επιτρέψτε μου μια παρένθεση: ζητώ συγγνώμη απ' το Ρωχάμη, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος από τους Κουρήδες, και ας με συγχωρέσει για το παράδειγμα με το όνομά του. Γιατί οι μεν Κουρήδες απειλούν, εκβιάζουν και βρίζουν ελεύθεροι ενώ ο Ρωχάμης βρίσκεται κλεισμένος στις φυλακές... Δείγμα πασοκικής Δικαιοσύνης! Ο Μάκης Κουρής τη Βουλή... Προτείνω στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού που σέβονται τον εαυτό τους στη νέα Βουλή που θα προκύψει, να κάνουν σαν να μην υπάρχει. Να μην απαντούν, να μην συνδιαλέγονται μαζί του, να απουσιάζουν εν σώματι όταν μιλάει και να επανέρχονται στα έδρανα όταν τελειώνει. Έτσι μόνο θα περισώσουν την αξιοπρέπεια του κοινοβουλίου και τη δική τους απέναντι σε μία γελοιογραφία βουλευτού που αυτόκλητα και ελέω ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα εθνικά μας δίκαια...

Η μετεκλογική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ είναι ορατή: τα μεν «φρόνιμα» και «μετριοπαθή» του στελέχη θα σχηματίσουν παράταξη ολίγον ριζοσπαστική και ολίγον σοσιαλίζουσα, αλλάζοντας βέβαια το καταραμένο όνομα ΠΑΣΟΚ, και για να μείνει ο τίτλος στους καθαρόαιμους τραμπούκους Αυριανιστές με ακροδεξιά φασιστική θωράκιση και με ένα ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 5% - έτσι για να υπάρχει και ένα δείγμα κουτσαβάκηδων στο ελληνικό κοινοβούλιο...

Να μία άλλη αιτία της παρουσίας μας απόψε και μία τρίτη και τελευταία υποχρέωση που αναλαμβάνει η παράταξή μας με την αυτοδυναμία της: Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επί 15 χρόνια παρουσία της τρομοκρατίας στη δημόσια ζωή μας. Ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια η τρομοκρατία απέκτησε ή πάει να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές μας εξελίξεις. Και βρισκόμαστε στο θλιβερό φαινόμενο ο Αυριανικός τύπος που εκπροσωπεί επίσημα την επί 8 χρόνια Πασοκική κυβέρνηση, να συμφωνεί με τις επιλογές των δολοφόνων ως προς τα θύματά τους, όπως έγινε προκλητικά τελευταία με την εξοργιστικά άδικη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Να γιατί χρειαζόμαστε ισχυρή αυτοδυναμία. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ικανότητες, και ο πρόεδρός μας ο Κ. Μητσοτάκης τα διαθέτει και τα δύο. Άπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαθέτουν ισχυρή αποφασιστικότητα και απεριόριστες ικανότητες. Δεν χρειάζονται αντιτρομοκρατικοί νόμοι, δεν υπάρχει λόγος για νόμους που γίνονται αντιλαϊκοί και επικίνδυνη στην εφαρμογή τους. Η 17 Νοέμβρη όπως αποκαλείται ας επανέλθει στο αληθινό της περιεχόμενο και να γίνει μόνο η ηρωϊκή νεολαιίστικη 17η Νοεμβρίου. Να λοιπόν και η τρίτη αιτία που βρισκόμαστε απόψε στο στάδιο.

Τα τρία αυτά αιτήματα που παρέθεσα δεν είναι βέβαια όλα όσα καλείται να πράξει άμεσα η κυβέρνηση που αυτοδύναμα πιστεύω θα σχηματιστεί από τη Νέα Δημοκρατία στις 6 Νοεμβρίου, αλλά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διαφύλαξη του εθνικού μας ήθους. Για αυτό βρισκόμαστε απόψε εδώ με σας και με τους φίλους μου συνθέτες τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Με τη νίκη λοιπόν, για μία δίκαιη Δευτέρα 6η Νοεμβρίου.

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM