Ν. Κοτζιάς με αιχμές για Τσίπρα: «Όποιος έχει λίγο στρατηγικό μυαλό δεν το ρίχνει μόνο στους τακτικισμούς»

Ν. Κοτζιάς με αιχμές για Τσίπρα: «Όποιος έχει λίγο στρατηγικό μυαλό δεν το ρίχνει μόνο στους τακτικισμούς» Facebook Twitter
Μία συνέντευξη γεμάτη βολές, υπονοούμενα και προειδοποιήσεις έδωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας σαφές ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να αφήσει τίποτα αναπάντητο. Φωτο: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Μία συνέντευξη γεμάτη βολές, υπονοούμενα και προειδοποιήσεις έδωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας σαφές ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να αφήσει τίποτα αναπάντητο. Ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο News 247 (σε μια συνέντευξη στην οποία φάνηκε αποφασισμένος και προετοιμασμένος για όσα θα έλεγε) εξήγησε πολλά, αποκάλυψε αρκετά και προειδοποίησε με σαφείς αιχμές το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι απολάμβανε τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα «εκτός απ' όταν μπήκαμε σε αυτή την κόντρα με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου παρίστανε τον Πόντιο Πιλάτο», κάνοντας ξεκάθαρο ότι στη διαφωνία Κοτζιά-Καμμένου ο πρωθυπουργός δεν τον υπερασπίστηκε. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ πιο στενή σχέση με τον Πάνο Καμμένο από ό,τι είχε ποτέ με τον ίδιο ή οποιονδήποτε άλλο υπουργό, πλην του Νίκου Παππά.

Όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, αυτή η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών αλλάζει πολλά, καθώς αποκαλύπτει/ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Ζάεφ προσθέτει αλυτρωτικές διατάξεις που ήταν εκτός του πλαισίου που συμφωνήθηκε.

Για την τροπολογία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ περί προάσπισης του «μακεδονικού λαού» στο εξωτερικό, δηλαδή στους γείτονες, όπως το ερμηνεύει και ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι, δήλωσε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και ότι δεν ήταν κάτι στο οποίο ο ίδιος είχε συμφωνήσει ή περιλαμβάνονταν στην Συμφωνία των Πρεσπών. «Επειδή είμαι αυτός που το διαπραγματεύτηκα, ξέρω ότι αυτό είναι εκτός Συμφωνίας. Το υπογράμμισα και στην κυβέρνηση και στις διευθύνσεις του υπουργείου. Ελπίζω να το είδαν. Θα το δούμε εκ του αποτελέσματος».


Όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, αυτή η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών αλλάζει πολλά, καθώς αποκαλύπτει/ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Ζάεφ προσθέτει αλυτρωτικές διατάξεις που ήταν εκτός του πλαισίου που συμφωνήθηκε. Αν αυτό ισχύει και η κυβέρνηση δεν αντιδράσει, θα βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στην αντιπολίτευση που την πιέζει στο θέμα αυτό.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που γνωρίζει τις προθέσεις Τσίπρα-Καμμένου να καθυστερήσουν, ώστε να συνεχίσουν να συγκυβερνούν όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται απρόσκοπτα, δήλωσε ότι πιθανώς η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια να είναι έτοιμη και το Δεκέμβριο και ότι «στα μέσα του Γενάρη θα έχουν τελειώσει με αυτό».

Εξήγησε ότι η συμφωνία προβλέπει πως αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια, μέσα με 2-3 ημέρες πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή, η οποία, άμα θέλει, μπορεί να το περάσει μέσα σε μια εβδομάδα. «Η κυβέρνηση της FYROM έχει κάνει πολλά και δύσκολα πράγματα, προκειμένου να κρατήσει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε, προσθέτοντας με νόημα ότι «θα ήταν κακό για τη χώρα μας να παραβιάσει το χρονοδιάγραμμα».

Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια, πέταξε ως πυροτέχνημα ότι θα καταθέσει σχέδιο νόμου για να ελέγχονται και των υπολοίπων από τη Βουλή, «όπως γίνεται και με τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών», αναφερόμενος προφανώς στα μυστικά κονδύλια του υπουργού Άμυνας και των άλλων που δεν τον υπερασπίστηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο.

Πέρα όμως από την ενοχλητική δημόσια υπενθύμιση, οι εν λόγω υπουργοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ακόμα και αν γίνει δεκτή μία τέτοια πρόταση, καθώς ο έλεγχος της Βουλής που επικαλείται συνεχώς ο Ν. Κοτζιάς είναι εντελώς προσχηματικός, για να δίνει άλλοθι στη συνεχιζόμενη αδιαφάνεια και μη λογοδοσία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για τον πρωθυπουργό που δήλωσε ότι εκείνος ήταν που του είπε να πάει στον εισαγγελέα, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά, βγάζοντας τον ψεύτη και όχι μόνο: «Απλώς πήγα και ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι θα υποβάλλω μήνυση. Δεν ξέρω ποια ανάγκη προσωπική ψυχολογική τον υποχρέωσε να πει ότι αυτός μου έδωσε εντολή να πάω στον εισαγγελέα. Δεν μου δίνει κανένας εντολή να πάω στον εισαγγελέα».


Στις διαρροές κυβερνητικών κύκλων, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα διέδιδαν ότι ο Τσίπρας ήταν δήθεν ενοχλημένος με τον χειρισμό της υπόθεσης των Ρώσων διπλωματών, απάντησε κατηγορηματικά: «Οι δυο Ρώσοι που απελάθηκαν από την Ελλάδα, απελάθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού».

Οι αιχμές για τους δεσμούς του Τσίπρα με τον Καμμένο ήταν πάρα πολλές: «Κάποιοι θεώρησαν ότι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και ιδιαίτερα με τον πρόεδρό της είναι πιο σημαντική από μια συμμαχία σαν αυτές (σ.σ. προοδευτική) που περιγράφει στο εξωτερικό» είπε φωτογραφίζοντας τον πρωθυπουργό.


Ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ούτε για τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε για να συνεχίσει να κυβερνά, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική κυβέρνηση» και ότι ο Πάνος Καμμένος δεν μπορεί να συνεχίζει να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί να τη ρίξει. Ο ισχυρισμός αυτός υπονοεί ευθέως ότι αποτελεί επιλογή του Τσίπρα και όχι ανάγκη να συγκυβερνά με τον δεξιό «μικρό εταίρο», όπως τον αποκαλεί.

Στη συνέχεια, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο άσκησης πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Όποιος έχει λίγο στρατηγικό μυαλό δεν το ρίχνει μόνο στους τακτικισμούς. Στην πολιτική πρέπει να έχεις μια στρατηγική. Δεν αρκούν οι τακτικισμοί».


Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές και για την ΕΥΠ και τον Γιάννη Ρουμπάτη, με τον οποίο δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί στις ΗΠΑ που είναι οι πιο σκληρές μυστικές υπηρεσίες να ελέγχονται από τη Γερουσία και στην Ελλάδα να μην ελέγχονται ούτε καν από τον υπουργό τους».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM