Τι κάνει η Πολιτεία για την καταστροφή από την πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική;

Τι κάνει η Πολιτεία για την καταστροφή από την πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική; Facebook Twitter
Ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται πως πιάστηκε ξανά αδιάβαστος και λίγος. Φωτο: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
8

Στη νέα πολύνεκρη πύρινη συμφορά της Αττικής, ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται πως πιάστηκε ξανά αδιάβαστος και λίγος. Τι πρωτοβουλίες ανέλαβε ή σκοπεύει να αναλάβει τώρα η Πολιτεία για τη φροντίδα των τραυματιών, την ανακούφιση των πληγέντων, την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών; Απαντά η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Επικρατείας.


«Εχτές στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής υπήρξε ολονύχτια σύσκεψη των υπουργών των Εσωτερικών, Επικρατείας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Υποδομών και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος παρουσία του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό όπου βρίσκονται οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ώστε να συμβάλλει στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας. Αυτοί συνολικά ανέρχονται στους 94, οι 61 ενήλικες και τα 23 παιδιά, δέκα δε εκ των θυμάτων, οι βαρύτερες περιπτώσεις, παρακολουθούνται σε ΜΕΘ.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό όπου βρίσκονται οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ώστε να συμβάλλει στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας. Αυτοί συνολικά ανέρχονται στους 94, οι 61 ενήλικες και τα 23 παιδιά, δέκα δε εκ των θυμάτων, οι βαρύτερες περιπτώσεις, παρακολουθούνται σε ΜΕΘ.

Λεωφορεία του ΟΣΥ μετέφεραν ήδη τους πληγέντες της Ανατολικής Αττικής σε ξενοδοχεία που διέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής ή στην πλατεία Συντάγματος είτε σε άλλους προορισμούς είτε σε τερματικούς του μετρό, ώστε να μεταβούν σε άλλα σπίτια που διατηρούν. Άλλοι πάλι προτίμησαν το γυμναστήριο της Ραφήνας - οι μεταφορές έγιναν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες καθενός και ο ΟΑΣ παραμένει σε επιφυλακή.

Στη Ραφήνα βρίσκονται ήδη και συσκέπτονται με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής ο υπουργοί Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και η αντιπεριφερειάρχις Αττικής.

Στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί επίσης τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας για την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (Κέντρο Logistics, Εσπλανάδα Φαλήρου, 2104819001), ενώ οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται και στους οικείους δήμους.

Παράλληλα, εκατόν πενήντα μηχανικοί έχουν ξεκινήσει να καταγράφουν τις ζημιές. Στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί επίσης τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας για την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (2104819001).

 
Όσο αφορά την περιοχή της Κινέτας, τις εκεί προσπάθειες συντονίζουν ο υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς δημάρχους. Η υπουργός Εργασίας έχει ήδη αποστείλει ψυχολόγους σε Ραφήνα και Μέγαρα και φροντίσει για την αποστολή γευμάτων στους πληγέντες.


Τον γενικό συντονισμό έχουν αναλάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής υπό την επίβλεψη ομάδας υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, το Ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΚΕΠΙΚ του Λιμενικού υπό τον υπουργό Ναυτιλίας. Περισσότερα μέτρα και πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν μετά τη μεσημεριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου».


Υ.Σ. Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός κήρυττε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Τουλάχιστον τώρα που δεν υπάρχει δάσος στα Γεράνεια θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο εξόρυξης Βωξίτη που θα φέρει την ανάπτυξη για να αποκτήσει επιτέλους το κράτος λεφτά για φρυγανιές ,γάζες και αντιβιοτικές αλοιφές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτή.https://www.megaratv.gr/apofasi-gia-ti-mi-eksoryksi-voksiti-sta-megara/
Δηλαδη, μια επισκεψη και δυο συσκεψεις. Αυτες ειναι οι δρασεις; Περιμενουμε ολοι, ανεξαιρετως, συσσωμοι, επιτελους κατι ουσιαστικο απο μια κυβερνηση. Προτιμοτερο απο αυτην, την παρουσα. Εναν μηχανισμο αξιολογησης καταστασεων κρισης, ενα πρωτοκολο δρασης των κοινοτητων μας (ενημερωση και ασκησεις ετοιμοτητας για περιπτωση καταστροφης σε δημους, σχολεια. Τι να ξερουμε και τι να αποφευγουμε)Δασικους δρομους, επαναδραστηριοποιηση της αδρανοποιημενης και απαξιωμενης δασικης υπηρεσιας, αυστηρη εφαρμογη της νομοθεσιας για πλημελη καθαριοτητα αυλων και οικοπεδων.Αυξηση της προυπολογισμενης ετησιας δαπανης και ορισμος αμεσα απο το περιβοητο υπερπλεονασμα για τις αναγκες της πυροσβεστικης, της αστυνομιας, του λιμενικου, των ενοπλων δυναμεων σε ανθρωπινο και σε καλα συντηρημενο υλικο δυναμικο (ελπιζω οσοι αβασανιστα πρότειναν την μειωση της στρατιωτικης δαπανης κατα 28 εκατομμύρια ως αντιμετρο, να θυμηθουν πως η μοναδα των ΟΥΚ εβγαζε ανθρωπους απο την θαλασσα, πως τα ελικοπτερα διασωσης ειναι του στρατου ξηρας, κτλ.).Αυτα ειναι τα ευκολα, τα αμεσα., τα αυτονοητα.Υ.Γ.: καθως γραφοταν αυτες οι γραμμες, ο πρωθυπουργος μας ειχε ηδη κηρύξει τριημερο εθνικο πενθος και σαν νεα Σκαρλετ Ο' Χαρα μας καθησυχασε πως αυριο θα ειναι μια καινουργια μερα.
Μην γίνεστε άδικοι, ζήτησαν από τους πολίτες της χώρας να στείλουν φρυγανιές και γάζες με δωρεάν δέμα από τα ΕΛΤΑ. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύονται οι (υπερ)φορολογούμενοι στην «αλληλεγγύη».
Πολύ σωστά.Και η σημασία της ατομικής ευθύνης.Ο καθένας μας πρέπει να φυλάει και να προστατεύει το σπίτι του, το σπίτι του γείτονα, της κοινότητας γενικά κτλ. Ειδικά όταν έχουμε σπίτι σε τέτοια περιοχή.Σαν πολίτες είμαστε ανεύθυνοι. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που είναι. Εμείς όμως οφείλουμε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι σε ατομικό επίπεδο.
Το οτι οι τυπικά υπέυθυνοι δεν έχουν παραιτηθεί πως εξηγείται; Η Δούρου δεν είναι στην Περιφέρεια; Δεν υπάρχει γραμματεία γενικής προστασίας; Τι στο διάολο χώρα είμαστε που χάνονται δεκάδες άνθρωποι και κανεις δεν έχει την στοιχειώδη τσίπα να πεί "συγγνώμη, φταίω";
Μεταξύ άλλων (στην πολιτικής γραφειοκρατίας ανακοίνωση) :"Σήμερα ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό όπου βρίσκονται οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ώστε να συμβάλλει στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας." Πηγή: www.lifo.grΣαν ανακοίνωση στην Ελλάδα του '60.Δηλαδή, σε τι περισσότερο από ό, τι συνήθως και δεοντολογικά συνέβαλε να προσφερθεί με την παρουσία του ;Αν έλεγαν τουλάχιστον ότι επισκέφθηκε τους νοσηλευόμενους για να εκφράσει την συμπαράστασή του και την λύπη του σε αυτούς και τους οικείους τους για ό, τι συνέβη, θα έδειχναν μια έμμεση κυβερνητική ανάληψη ευθύνης. Δεν υπάρχει κυβερνητική ντροπή ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ και έτσι ανενδοίαστα μας δουλεύουν, σαν τον Μαυρογιαλούρο του "κατόπιν ενεργειών μου"... Έτσι εννοούν το ηθικό πλεονέκτημά τους...