Κάμπινγκ και πολιτικός ακτιβισμός: Εννέα προτάσεις για να τα συνδυάσετε φέτος το καλοκαίρι

Κάμπινγκ και πολιτικός ακτιβισμός: Εννέα προτάσεις για να τα συνδυάσετε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Πολιτικές νεολαίες, οργανώσεις και συλλογικότητες προσφέρουν μία εμπειρία συνύπαρξης που μπορεί να σε κάνει πιο συνειδητό, να διευρύνει τους ορίζοντές σου αλλά και να σε προκαλέσει να εκτιμήσεις διαφορετικά κάποια πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις.
3

Σου αρέσει να συνδυάζεις αναψυχή και σχόλη με πολιτικοκοινωνικούς προβληματισμούς, «ζυμώσεις» και δράσεις, να κάνεις καινούργιες γνωριμίες και να ανταλλάξεις απόψεις με νέους αλλά και ωριμότερους ανθρώπους που μοιράζεστε κοινές ιδέες, ευαισθησίες, όνειρα, αγωνίες και χαρές;

Τότε δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή σε όποιο από τα θερινά κάμπινγκ που διοργανώνουν πολιτικές νεολαίες, οργανώσεις και συλλογικότητες σε καλύπτει ή απλώς βρίσκεις πιο ελκυστικό.


Είναι κι αυτή μια εμπειρία συνύπαρξης που μπορεί να σε κάνει πιο συνειδητό, να διευρύνει τους ορίζοντές σου αλλά και να σε προκαλέσει να εκτιμήσεις διαφορετικά κάποια πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις, για το καλύτερο ή το χειρότερο.

Είναι κι αυτή μια εμπειρία συνύπαρξης που μπορεί να σε κάνει πιο συνειδητό, να διευρύνει τους ορίζοντές σου αλλά και να σε προκαλέσει να εκτιμήσεις διαφορετικά κάποια πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις, για το καλύτερο ή το χειρότερο

Είναι, επιπλέον, μια μίνι προσομοίωση εκείνου του άλλου κόσμου που οραματίζεσαι και που ναι, μπορεί να γίνει εφικτός - αλλά και να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες - για λίγες έστω μέρες!

Η Εύβοια έχει την τιμητική της φέτος καθώς στο νησί προγραμματίζονται τρεις τέτοιες κατασκηνώσεις (ΚΝΕ, ΝΑΡ, YRE).

Δύο ακόμα πραγματοποιούνται στον Αχελώο (AK/Nosotros, Αχελώος SOS), στο Πήλιο εκδράμει η Νεολαία Σύριζα, στην Πρέβεζα η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, στον Σχίνο Κορινθίας οι φεμινίστριες του Μωβ, ακτιβιστικό δεκαήμερο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνεται στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Διαλέγεις και παίρνεις, οπότε – τα παρακάτω «δρώμενα» δηλώνουν εξάλλου ανοικτά σε κάθε ενδιαφερόμενο-η.

• 25/7-1/8 3ο Εναλλακτικό κάμπινγκ της Νεολαίας Σύριζα στο Χορευτό Πηλίου (Chorefto Camp Pelion): «Σκοπός μας είναι να δοθεί έμφαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακοπών, το οποίο δεν υποτάσσεται στα συνήθη πρότυπα εμπορευματοποιημένου τουρισμού», αναφέρει το δελτίο Τύπου. Συμμετέχουν αντιπροσωπείες οργανώσεων της Αριστεράς από Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ οι κύριες συζητήσεις αφορούν στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, την «Επόμενη Μέρα» στην οικονομία και την κοινωνία, τη συνεταιριστική οικονομία, την ποπ κουλτούρα και αντικουλτούρα. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τουρνουά ποδοσφαίρου και τένις, πάρτι, γλέντια με ντόπια μουσικά σχήματα, κουζίνα με προϊόντα τοπικών συνεταιρισμών, ιστορικές επισκέψεις και πάρτι. Πληροφορίες τηλ. 210 5200883.


• 20/7-11/8 5ο Κάμπινγκ ΚΝΕ στο Αχλάδι Ευβοίας που «αποτελεί ανάσα για τη νεολαία, καθώς απαντά στην ανάγκη για φθηνές και δημιουργικές διακοπές... Το ότι φέτος οι οικογένειες και οι νέοι που θα πάνε διακοπές θα είναι ακόμα λιγότεροι συγκριτικά με πέρσι, αποδεικνύει πόση υποκρισία κρύβουν οι κραυγές για το πόσο καλά πηγαίνει ο τουρισμός», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίκαιρες πολιτικές συζητήσεις, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, αφιέρωμα στον Τσε, τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ομαδικά παιχνίδια, κινηματογραφικές βραδιές, περιηγήσεις, πάρτι και ρεμπέτικα, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Πληροφορίες τηλ. 210 2592111.


• 27/7-6/8 12ο Camping Αναιρέσεις στα Βασιλικά Ευβοίας (Νέο Αριστερό Ρεύμα): «Οργάνωση, συλλογικότητα, αλληλεγγύη κόντρα στις επιταγές του σύγχρονου αστικού πολιτισμού που προάγει την ατομική, εμπορευματοποιημένη και πολυδάπανη διασκέδαση-εκτόνωση αλλά και στις μορφές διακοπών όπου ο ελεύθερος χρόνος αλλοτριώνεται και αλλοτριώνει, αποτελώντας περιφρονημένο εξάρτημα μιας απέραντης θάλασσας εργατοωρών ολόκληρης χρονιάς». Πλήρες πρόγραμμα οσονούπω, τηλ. επικοινωνίας 698 6759792.


• 27/7-5/8 25ο Camping Antinazizone – YRE (Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό) στις Ροβιές Ευβοίας με «συζητήσεις για όλα τα γούστα, ταινιάρες παλιές και καινούργιες για μικρούς και μεγάλους, αυτοδιαχειριζόμενο εστιατόριο/bar με γκουρμέ γεύσεις, καθαρά ποτά και τιμές που τσακίζουν τα μνημόνια, πάρτι, συναυλίες (Άλφα Πέντε, Κανελόριζα, ροκ, χιπ χοπ και έντεχνα ακούσματα), αγώνες μπάσκετ 3x3, εργαστήρια, εκθέσεις βιβλίου, art against fascism, παιδότοπο, εκδρομές, με περαιτέρω ιδέες και προτάσεις ευπρόσδεκτες», αναφέρει η ανακοίνωση καθώς το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε ιδέες. Αναμένονται κατασκηνωτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ. Είσοδος ελεύθερη, πληροφορίες τηλ. 6976 436302, 210 2283018-9 & www.antinazizone.gr


• 16-22/7 Camping Nosotros στις όχθες του Αχελώου στη Μεσοχώρα Τρικάλων (Αντιεξουσιαστική Κίνηση). Το εξαήμερο περιλαμβάνει κουβέντες για την οικολογία, την ενέργεια και το νερό, αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα, εργαστήρια, προβολές, πεζοπορίες αλλά και πορεία ενάντια στην εκτροπή του ποταμού (22/7). Κρατήσεις τηλ. 6957 821766.


• 20-22/7 Eco-Camping του Δικτύου Μεσοχώρα-Αχελώος SOS στον ίδιο χώρο. Συνελεύσεις και συζητήσεις για το ζήτημα του Αχελώου, προβολή του ντοκιμαντέρ Blue Heart, συναυλία Θωμά Φώτη (21/7) και πορεία στο φράγμα στις 22/7. Πληροφορίες τηλ. 6957 821766 & 6942 200292.


• 27/7-5/8 Δεκαήμερο αγώνα στις Σκουριές Χαλκιδικής από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς. Ελεύθερη κατασκήνωση, συνελεύσεις, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις «ενάντια στην αποικιοκρατική λογική των εξορυκτικών πολυεθνικών, την καταστροφική αναπτυξιομανία, την ψυχοπαθολογία της ανάθεσης και της αναμονής». ([email protected])


• 28/7-5/8 16ο Αντικαπιταλιστικό κάμπινγκ ΟΚΔΕ στο Μονολίθι Πρέβεζας (Camping Πανόραμα). Συζητήσεις για το παλαιστινιακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα μνημόνια αλλά και την ελληνική λογοτεχνία, μουσικές βραδιές, προβολές, πάρτι, εκδρομές, αθλοπαιδιές, αυτοοργανωμένη κουζίνα. Αναλυτικά τηλ. 6975691293, 210 5247227.


• 30/8-2/9 2ο Φεμινιστικό κάμπινγκ του Μωβ στον Σχίνο Κορινθίας (Camping Alkyoni, μόνο γυναίκες). Σεμινάρια, συζητήσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και όχι μόνο χώρους, πάρτι, μπάνια και χαλάρωση υπόσχεται η οργανωτική επιτροπή με το πλήρες πρόγραμμα να ανακοινώνεται σύντομα. Επικοινωνία tomov.gr

Ελλάδα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Άμα δεν έρθουνε οι Στρέη Μπίτσις, εγώ δεν πάω πουθενά!Σοβαρά τώρα, "να διευρύνεις τους ορίζοντές σου"; Σοβαρά; Είπα να κάτσω να γράψω κανένα σχόλιο για το πόσο έχουν καταστρέψει την ευχαρίστηση του κάμπινγκ για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους οι ορδές των "καμπίστας" που συμπεριφέρονται ως μικροί φεουδάρχες κάθε καλοκαίρι και έτσι και δεν πίνεις μπάφους και δεν ξερνάς στην άμμο από τα ρακόμελα σε κοιτάνε σαν να είσαι χαφιές της αστυνομίας αλλά, κυριολεκτικά, έχω πεθάνει στα γέλια. Όπως και τότε, πολλά χρόνια πριν, σε μεγάλη και ερημική παραλία της νότιας Κρήτης, όταν είχε ξεκινήσει κάποιος από μια τέτοιου ύφους παρέα να μου εξηγεί την "ιδεολογία" τους, προσπαθώντας προφανώς να μου πιάσει κουβέντα για να δει τι ψάρια πιάνω, φουσκωμένος σαν παγώνι και γεμάτος αυτοπεποίθηση, λέγοντας μου "Άκου να δεις, φίλε: εμείς οι εναλλακτικοί..." και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί διπλώθηκα κρατώντας την κοιλιά μου. "...Εμείς οι εναλλακτικοί..." Και νευρίασε κιόλας! Έτσι και τώρα. Άκου, "να διευρύνεις τους ορίζοντές σου"! Να είστε καλά. Καινούργιο συκώτι έκανα...ΥΓ: Α, ξέχασα και τον παραλιάρχη του Κέδρου, στην Δονούσα. Έτσι μας συστήθηκε. "Παραλιάρχης..."
Δεν νομίζω ότι μιλάμε τόσο για πολιτικό ακτιβισμό αλλά για καπιταλιστικό μάρκετινγκ σε προσπάθεια να γίνει ο τάδε χώρος οργανωμένου κάμπινγκ πόλος έλξης συγκεκριμένου κοινού (θαμώνες των Εξαρχείων) μέσω των πλέον τυποποιημένων προγραμμάτων δραστηριοτήτων που συνηθίζονται σε τέτοια φεστιβάλ. Κάτι παρόμοιο με τα πακέτα διακοπών στην Μύκονο ένα πράμα.