Η Kimora Lee Simmons στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Kimora Lee Simmons στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Facebook Twitter
«Υπεισέρχεται η βασική ιδέα της ενίσχυσης της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και του αισθήματος αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης αυτών των ανθρώπων. Είναι τόσο σημαντικό για μένα να καταλάβει ο κόσμος ότι η αξία δεν σχετίζεται με αριθμούς ή με το σε ποια κατάσταση βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή».
0

Μοντέλο της χρυσής εποχής των '90s, σχεδιάστρια μόδας, ηθοποιός, socialite της αμερικανικής σοουμπίζ, συγγραφέας, μαμά τεσσάρων παιδιών, γνωστή για όλα τα παραπάνω αλλά και για την έντονη φιλανθρωπική της δράση. Η Kimora Lee Simmons βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και θα παραμείνει στην πόλη για τις επόμενες ημέρες, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων με στόχο την ανακούφιση των προσφύγων.

Καλεσμένη του διεθνούς ΜΚΟ The Unmentionables, στον οποίο εκτελεί τους τελευταίους μήνες χρέη διεθνούς πρέσβειρας, και συνοδευόμενη από την οικογένειά της, η Αμερικανή σχεδιάστρια έχει ήδη βρεθεί στο Κέντρο Βοήθειας του οργανισμού και έχει λάβει μια πρώτη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις και γνωριμία με πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ σκοπός της είναι να εστιάσει στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των νεαρών προσφύγων, καθώς και της σεξουαλικής βίας γενικότερα.

Η Kimora Lee Simmons μίλησε αποκλειστικά στο LIFO.gr με αφορμή αυτή την επίσκεψή και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος της μόδας οφείλει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην προσφορά βοήθειας στις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ήθελα να δουλέψω γι' αυτούς τους ανθρώπους επειδή, παρόλο που ο αγώνας τους είναι διαφορετικός, πρόκειται για οικογένειες που είναι σαν τη δική μου. Στη βάση αυτού του σκεπτικού βρίσκονται η προσφορά, το ενδιαφέρον και η αγάπη.

— Υπήρξε κάποια στιγμή ή κάποιος άνθρωπος στη ζωή σου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της φιλανθρωπικής σου δράσης; Τι ακριβώς συνέβη;

Η έννοια της φιλανθρωπικής προσφοράς υπάρχει μέσα μου εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Η σπουδαιότητά της αυξήθηκε από τότε που έγινα μαμά. Αλλά και πριν από αυτό, η δική μου μαμά και η οικογένειά μου είχαν ανέκαθεν μεγάλο φιλανθρωπικό background, είτε στις ΗΠΑ, είτε στο εξωτερικό.

Τρέχουμε πολλούς οργανισμούς και κοινοτικά προγράμματα που αναπτύσσονται κάθε χρόνο. Κάτι μεγάλο με το οποίο ασχολούμαστε οικογενειακώς είναι το RUSH Philanthropic, που παρέχει καλλιτεχνική εκπαίδευση και χρηματοδότηση σε παιδιά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν πρόσβαση σε αυτή στα σχολεία τους ή τους αφαιρέθηκε η πρόσβαση λόγω οικονομικών περικοπών.

Παράλληλα, οι δραστηριότητες του Kimora Lee Simmons Scholarship Foundation επικεντρώνονται στην ανώτερη εκπαίδευση. Περιλαμβάνουν χρηματοδότηση άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε κολέγια για να βοηθηθούν σπουδαστές που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα στη μόδα. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην ανακάλυψη νέων ταλέντων.

Λένε ότι οι προσδοκίες είναι υψηλότερες από ανθρώπους που διαθέτουν τους πόρους, οπότε είμαι της άποψης πως όταν ζεις «ανοιχτά» πρέπει να προσφέρεις ανοιχτόχερα. Πρέπει να μπορείς να μοιράζεσαι ένα κομμάτι από οτιδήποτε στο οποίο έχεις πρόσβαση, ή λίγη χαρά ή έστω λίγο χρόνο. Οι άνθρωποι παρακολουθούν τη μεταναστευτική κρίση και ανησυχούν γι' αυτή αλλά δεν είναι σίγουροι ως προς το τι μπορούν να κάνουν. Κάτι μικρό, μια στιγμή από τον χρόνο σου, μια βοήθεια στη δική σου κοινότητα ή ένα δολάριο, αν το διαθέτεις, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Πιστεύω πως το καθετί βοηθάει. Η ενεργή παρουσία, η εθελοντική εργασία, όλα αυτά είναι σημαντικά κι εμείς τα κάνουμε.

Είμαστε τώρα στην Ελλάδα, ήμασταν στο Τέξας, κάναμε επιχειρήσεις με τους Unmentionables στην Κένυα και σε άλλες χώρες, οπότε θεωρώ ότι είναι σημαντικό να εμπλέκεσαι από το μηδέν και να συνεργάζεσαι με μέλη του κοινωνικού σου περίγυρου για να φτάσεις μακριά, αλλά ακόμα και μια δεκάρα βοηθάει. Μπορείς να μαζεύεις πράγματα στο σπίτι σου, να τα βάζεις σε μια τσάντα, αχρησιμοποίητα ή ελαφρώς μεταχειρισμένα παιχνίδια ή ρούχα, ή μια οδοντόβουρτσα ή οτιδήποτε άλλο.

Η δουλειά με τους Unmentionables φανερώνει πως όταν οι βασικές ανάγκες καλύπτονται, χαρίζουν ανακούφιση και αναπτερώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.

Η Kimora Lee Simmons στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Facebook Twitter
Η Kimora Lee Simmons με τα παιδιά της στην Αθήνα.

— Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τους Unmentionables; Ποιες ήταν οι αρχικές σου σκέψεις όταν σου ζητήθηκε να γίνεις Global Ambassador στο έργο τους;

Θέλω να προσφέρω με τρόπο που να έχει νόημα, οπότε ένας φίλος φίλου μας έφερε σε επαφή. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δουλέψει με πολλούς οργανισμούς, μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσφοράς, όμως οι Unmentionables μου φάνηκαν οργάνωση με την οποία μπορώ πραγματικά να συνδεθώ, γιατί είμαι μαμά τεσσάρων παιδιών.

Και πάλι υπεισέρχεται η βασική ιδέα της ενίσχυσης της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και του αισθήματος αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης αυτών των ανθρώπων. Είναι τόσο σημαντικό για μένα να καταλάβει ο κόσμος ότι η αξία δεν σχετίζεται με αριθμούς ή με το σε ποια κατάσταση βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Δεν σχετίζεται με τίποτα συγκεκριμένο, αλλά κάτι τόσο απλό όσο ένα καθαρό εσώρουχο μπορεί να βοηθήσει.

Ήθελα να δουλέψω γι' αυτούς τους ανθρώπους επειδή, παρόλο που ο αγώνας τους είναι διαφορετικός, πρόκειται για οικογένειες που είναι σαν τη δική μου. Στη βάση αυτού του σκεπτικού βρίσκονται η προσφορά, το ενδιαφέρον και η αγάπη.

Είδα ότι οι Unmentionables τα πήγαιναν καλά ήδη, αλλά επειδή είναι σχετικά νεοσύστατος οργανισμός υπάρχουν δυνατότητες να μεγαλώσει και να βοηθήσει τόσους ανθρώπους.

— Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις σε εξωτερικές δράσεις των Unmentionables, εκτός ΗΠΑ, και που θα δουλέψεις με πρόσφυγες. Πώς νιώθεις;

Έχουμε δουλέψει στο εξωτερικό με δωρεές, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε εδώ, στο Κέντρο Βοήθειας των Unmentionables. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι μια καλή αρχή. Βάζουμε τα θεμέλια και μπορούν να γίνουν πολλά στη συνέχεια. Μπορούμε να επιδράσουμε σε τόσες οικογένειες και ζωές με αυτή τη δράση και να δείξουμε στο κοινό πώς μπορεί να μας ακολουθήσει. Η παραμικρή βοήθεια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

— Δεν είναι ωστόσο η πρώτη σου φορά στην Αθήνα.

Έχουμε έρθει εδώ πάρα πολλές φορές. Ήμασταν εδώ πέρσι το καλοκαίρι και πιο πριν. Έχουμε πάει και σε πολλά νησιά.

Η Kimora Lee Simmons στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Facebook Twitter
«Θέλω πολύ να βρω τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσουμε όσο περισσότερους νέους ανθρώπους γίνεται, να έχουμε το καλύτερο και πιο άμεσο αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα παιδιά που είναι στους δρόμους ή έχουν διασκορπιστεί και περιμένουν στις ουρές ή στα νησιά».

— Στόχος σου είναι να εστιάσεις στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των προσφύγων. Με ποιο τρόπο θα το καταφέρεις;

Θέλω πολύ να βρω τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσουμε όσο περισσότερους νέους ανθρώπους γίνεται, να έχουμε το καλύτερο και πιο άμεσο αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα παιδιά που είναι στους δρόμους ή έχουν διασκορπιστεί και περιμένουν στις ουρές ή στα νησιά. Ο αγώνας τους είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι μπορεί να γνωρίζουμε από την καθημερινότητά μας και το σύστημα δεν είναι πάντα με το μέρος τους. Άνθρωποι ζουν σε αυτή την παράνοια καθημερινά οπότε το ερώτημα είναι πώς θα βγουν από αυτή την κατάσταση και πώς θα τους βοηθήσουμε να οικοδομήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής με τις σύγχρονες επιλογές.

— Πώς πιστεύεις ότι η μόδα και οι άνθρωποι της βιομηχανίας μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά όσους έχουν ανάγκη, σε μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις;

Πιστεύω ότι ο κόσμος της μόδας έχει δυνατή φωνή. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν αυτή τη φωνή για να ακουστούν, να έχουν ηχηρή παρουσία, ώστε το κοινό να τους βλέπει και να ακολουθεί. Χρήματα, χρόνος, ρούχα, πόροι, υφάσματα, εκπαίδευση, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να συνεισφέρεις.

— Από πού άντλησες έμπνευση για τον σχεδιασμό της νέας σου συλλογής Resort 2019; Τα κινήματα της γυναικείας χειραφέτησης και η μητρότητα επηρεάζουν τη δουλειά σου ως σχεδιάστριας;

Ήταν πάντα κομμάτια μου. Η γυναικεία ενδυνάμωση σχετίζεται με την αυτογνωσία και το έχω μονίμως στο μυαλό μου, εξαιτίας αυτού που είμαι: πάντα απασχολημένη, τρέχω πολλές δουλειές παράλληλα, έχω έναν οίκο μόδας και είμαι μαμά. Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα αντιπροσωπεύει τις γυναίκες που φορούν τα ρούχα μου.

— Πώς νιώθεις που η Ming και η Aoki ακολουθούν τα βήματά σου;

Το μεγαλύτερό μου παιδί είναι η Ming που είναι 18, το πιο μικρό μου o Wolfe που είναι μόλις τριών, και μεταξύ τους η 15χρονη Aoki και ο 9χρονος Kenzo. Σε όλη τους τη ζωή τους διδάσκω τη σημασία της προσφοράς, του να είναι προσγειωμένοι και να λαμβάνουν ενεργά μέρος στην εύρεση λύσεων.

— Μπορείς να κάνεις μια ευχή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων;

Εύχομαι κατανόηση. Βλέπεις τι συμβαίνει καθημερινά, στις ειδήσεις, σε κάθε χώρα, οι ηγέτες των χωρών τα συζητάνε παντού, αλλά πώς μπορείς να βοηθήσεις; Βλέπεις αυτές τις ιστορίες, τους ανθρώπους, αλλά αν έρθεις να δουλέψεις μαζί μας, τότε θα δεις την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να είναι εδώ, μπορεί να είναι στις ΗΠΑ, ή όπου αλλού βρίσκεσαι. Το σημαντικότερο είναι η συνεργασία.

Όλοι είμαστε ίδιοι και οι συνθήκες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Υπάρχουν τόσες πολλές ανάγκες στις οποίες μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας μας. Δεν έχει σημασία από πού είσαι, τι διαθέτεις ή τι δεν διαθέτεις, πάντα θα υπάρχει κάτι να κάνεις. Η συνεργασία με τους Unmentionables με βοήθησε να επεκτείνω τη γνώση μου για όσα μπορώ να κάνω.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ