Αλέξης Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

2

Το πρωί του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, σε ένα συμπόσιο ψυχοθεραπευτών για τα προβλήματα της νεολαίας στο κέντρο της Αθήνας το μήνυμα ήταν σαφές: Η κοινωνικοπολιτική πίεση που ασκείται στους νέους ανθρώπους ήταν αναπόφευκτο πως, κάποια στιγμή, θα ξέσπαγε με απρόβλεπτες συνέπειες.
Λίγες ώρες αργότερα, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στην περιοχή των Εξαρχείων από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, πυροδοτώντας σχεδόν πρωτόγνωρες βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις, σε ολόκληρη της χώρα.
Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» με το διεισδυτικό, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» για τα γεγονότα εκείνων των ημερών που περιλαμβάνει:
Τα πολιτικά παρασκήνια και τον στρατιωτικό Νόμο που συζητήθηκε ως λύση στις κυβερνητικές συσκέψεις.
Τις προσπάθειες συγκάλυψης της στυγερής δολοφονίας.
Τις εξελίξεις στη δίκη. που κατέληξε στην τιμωρία των φυσικών αυτουργών.
Τα σοβαρά ερωτηματικά που υπάρχουν για τα κίνητρα των τελευταίων.
Ηταν η «κακή στιγμή» ή προσχεδιασμένο έγκλημα; Βίντεο,φωτογραφίες και μαρτυρίες που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.
«Βλέπω, λοιπόν, τους δύο αστυνομικούς να... να έρχονται πεζοί... Ξαφνιάστηκα... Πλησιάσανε τον πεζόδρομο, προκαλέσανε όποιον ήταν από την άλλη μεριά, έντονα, βγάλανε και οι δύο τα όπλα τους, πήρανε θέση βολής και πυροβολήσανε», αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας.
Στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα προβάλλεται επίσης, για πρώτη φορά, ολόκληρο το βίντεο της δολοφονίας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις συγκλονιστικές τελευταίες στιγμές του Αλέξη, και την πραγματικότητα που καιροφυλακτούσε, έτοιμη να «ξυπνήσει» το φάντασμα του Δεκέμβρη του 2008.

Lifo Picks
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
"Πλησιάσανε τον πεζόδρομο, προκαλέσανε όποιον ήταν από την άλλη μεριά, έντονα, βγάλανε και οι δύο τα όπλα τους, πήρανε θέση βολής και πυροβολήσανε», αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας."Ο ίδιος ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός (που δεν πολυμασάει και τα λόγια του και ούτε θέλησε ποτέ να προστατεύσει υπόληψη αστυνομικού, απεναντίας) σε επιστολή του το 2015 παραδέχτηκε ο ίδιος πως μαζί με τον φίλο του Αλέξη και άλλους - του αναρχικού χώρου προφανώς - την βραδυά αυτή στους εν λόγω δύο ΜΑΤατζήδες ρίχναν πέρα απο βρισιές και άδεια μπουκάλια και πέτρες. Ύστερα πυροβόλησε ο Ειδικός Φρουρός τον Αλέξη που πέθανε στα χέρια του. Just saying guys. Δεν δικαιολογώ φυσικά τον (αμετανόητο κιόλας) δολοφόνο του Αλέξη και πράγματι δεν έστεκε στα καλά του καθώς το να απωθήσεις το πλήθος/απειλή μόνος σου ρίχνοντας απλά στο ψαχνό με το όπλο σου δεν υποδηλώνει και σωστό χαρακτήρα, ούτε επαγγελματία αστυνομικό αλλά ούτε φυσικά δεν ήταν τόσο χαζός ώστε απλά έτσι στο άκυρο να πήγε να πλησίασε δύο περαστικά παιδιά και να τα πυροβόλησε ανευ αιτίας. Τόσο αθώο σκηνικό πια δεν ήταν, μην τα παραλέμε κιόλας απλά οι δύο κολλητοί αυτοί ήταν 15 ετών τότε. Όσο για την κοινωνικοοικονομική πίεση στους νέους...τραβηγμένο. Για 2008 μιλάμε, σχεδόν τίποτα δεν είχε συμβεί ακόμα (πέρα απο κάτι αδικίες και σκάνδαλα διαφθοράς), μετά απο 2 έτη άρχισε σιγά σιγά η κρίση. Οι νέοι του 2012 ή οι σημερινοί τι να πουν δηλαδή? Έπρεπε ήδη να είχε καεί η Αθήνα ολόκληρη τότε μαυτήν την λογική. Υπήρξαν και ειρηνικοί διαδηλωτές το 08 αλλά κυρίως βρήκαν αρκετοί αφορμή με τον θάνατο αυτόν απλά να ασκήσουν βία, να κάψουν, να ληστέψουν/πλιάτσικο κτλπ. Δεν ήταν τέτοια καταστροφή αναγκαία λόγω νεανικής πίεσης (που θα μπορούσε να ήταν χειρότερη εαν ο τότε Υπ. Εσωτερικών δεν είχε αρνηθεί πιο δραστικές λύσεις - που στο εξωτερικό τις επιθυμούσαν - όπως στρατιωτική επέμβαση καθώς εκτίμησε σωστά ότι έτσι θα έριχνε λάδι στην φωτιά).
Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από ειδικό φρουρό που ενήργησε με μεθοδολογία παρακρατικού, συνέβη επί υπουργείας του νυν Προέδρου Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον γνωστό κουρασμένο πολιτικό της Ραφήνας. Η αναμόχλευση αυτού του τραγικού γεγονότος της αφαίρεσης της ζωής ενός παιδιού από το παρηκμασμένο κράτος που "επανίδρυσε" η καραμανλική δεξιά, χωρίς να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται όλες οι παθογένειες που συνέτειναν στο μοιραίο, μόνον πολιτική εκμετάλλευση και καπηλεία μπορεί να ενέχει αν αρκεστούμε στην επιφανειακή εξήγηση. Ο Τσίπρας αποδεικνύεται αριστερός μόνο στα λόγια, με θεωρίες για το 2008, στις οποίες λάμπει δια της απουσίας της κάθε καταδίκη της καραμανλικής δεξιάς που φαίνεται τον σιγοντάρει σταθερά ...