Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Η πρωτοπόρος καλόγρια της pop art

Ποια ήταν η Αδελφή Mary Corita που επηρέασε δημιουργούς όπως ο Saul Bass και ο Charles Eames;

 Η πρωτοπόρος καλόγρια της pop art

H Αδελφή Mary Corita (1918-1986) υπήρξε καθηγήτρια ζωγραφικής, διευθύντρια του καλλιτεχνικού τμήματος του καθολικού Immaculate Heart College, και μία ριζοσπαστική καλλιτέχνις.
H Αδελφή Mary Corita (1918-1986) υπήρξε καθηγήτρια ζωγραφικής, διευθύντρια του καλλιτεχνικού τμήματος του καθολικού Immaculate Heart College, και μία ριζοσπαστική καλλιτέχνις.

 

Παραπάνω από μισό αιώνα πριν την Αδελφή Cristina Scuccia, την καλόγρια-ποπ τραγουδίστρια που κέρδισε το Ιταλικό talent show The Voice, μία άλλη καθολική μοναχή έγραφε ιστορία σε έναν διαφορετικό ποπ χώρο, αυτόν της τέχνης.


H Αδελφή Mary Corita (1918-1986) υπήρξε καθηγήτρια ζωγραφικής, διευθύντρια του καλλιτεχνικού τμήματος του καθολικού Immaculate Heart College, και μία ριζοσπαστική καλλιτέχνις.


Η μοναχή Corita, γνωστή και ως Corita Kent μετά το 1968 -αφότου εγκατέλειψε τη μοναχική ζωή, είναι μία από τους μεγαλύτερους αφανείς πρωτοπόρους του κινήματος της pop art.

 

Η Corita Kent θεωρείται μία από τις προσωπικότητες που διαμόρφωσε και θεμελίωσε το μετέπειτα ρεύμα της pop art, και η πρώτη ίσως θιασώτρια της εκτύπωσης με μεταξοτυπία σύγχρονων graphic art μοτίβων και έντονων φλούο χρωμάτων.

 

 


Ως πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών του Κολεγίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Λος Άντζελες, η προσέγγιση που η Mary Corita είχε από πολύ νωρίς για την καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση αλλά και για την ίδια την τέχνη άγγιξε την αισθητική γραφή δημιουργών όπως ο Saul Bass, ο Alfred Hitchcock (στις αφίσες του), οι Charles και Ray Eames, και πολλοί άλλοι.


Η Corita Kent θεωρείται μία από τις προσωπικότητες που διαμόρφωσε και θεμελίωσε το μετέπειτα ρεύμα της pop art, και η πρώτη ίσως θιασώτρια της τεχνικής της εκτύπωσης με μεταξοτυπία σύγχρονων graphic art μοτίβων και έντονων φλούο χρωμάτων– αισθητική που λογίζεται ακόμα και σήμερα ως καινοτόμα στο χώρο της γραφιστικής.

Ήδη από την δεκαετία του 1950, η Kent συνέβαλε στο να καθιερωθεί η μεταξοτυπία ως ένα fine art καλλιτεχνικό μέσο.

 
Εκτός από το ταλέντο της η Αδελφή Corita έγινε γνωστή και για το πολιτικό περιεχόμενο της δουλειάς της, περιεχόμενο που πολύ συχνά αφορούσε σε ρητά αντιπολεμικά μηνύματα και σλόγκαν.

 

 

 

Η επαναστατική φύση των μηνυμάτων που η Kent – μια μοναχή!- περνούσε μέσα από τα έργα της δυστυχώς επισκίασε την πραγματική καλλιτεχνική επανάσταση της δουλειάς της, κι έτσι για πολλές δεκαετίες έμεινε γνωστή περισσότερο ως η "ριζοσπαστική καλόγρια με τις ζωγραφιές" παρά ως μία πρωτοπόρος καλλιτέχνης και τυπογράφος.


Σήμα κατατεθέν της ήταν οι φωτεινές αποχρώσεις, οι παχιές γραμμές, τα σύνθετα ποπ αποδομημένα σχέδια, η κοφτή "διαφημιστική" αισθητική, και η ακανόνιστη τυπογραφία.

 

Συμπεριελάμβανε συχνά στα σχέδιά της λογοτεχνικά αποσπάσματα ή κομμάτια δικής της ποίησης, τα οποία αποτελούσαν ένα είδος κομψών πολιτικών μηνυμάτων που ψύχραιμα η Kent περνούσε μέσα από το έργο της.


Η ταλαντούχα μοναχή ήταν τολμηρή όσο και πνευματική, αλλά ποτέ διδακτική.

 

 


Το 1967, ένα χρόνο πριν την αποχώρησή της από τη καλογερική ζωή, γυρίστηκε για την Kent και για την ιδιαίτερή της ματιά στην δημιουργική διαδικασία, ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο "We Have No Art" (στο τέλος του ποστ).


Η Corita Kent πέθανε από καρκίνο το 1986 στη Βοστώνη. Σήμερα θα ήταν 99 ετών.

 

Στην πορεία της δημιούργησε περισσότερα από 400 πόστερ, εξώφυλλα βιβλίων, διαφημίσεις και μεγαλύτερα έργα, ενώ σήμερα δουλειά της υπάρχει σε μεγάλα μουσεία του κόσμου όπως το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, το Metropolitan Museum of Art, το Museum of Modern Art,η National Gallery of Art στην Ουάσιγκτον, και η Bibliotheque Nationale του Παρισιού.

 

We Have No Art

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά από την Άλκηστη Γεωργίου το 2014

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ