0°N 0°W: Ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο άγνωστο

0°N 0°W: Ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο άγνωστο Facebook Twitter
Το «0°N 0°W» χάρη στον μαγικό του «τυχαίο» υπερρεαλισμό είναι μια όμορφη διακοπή από την πραγματικότητα και μια ευχάριστη βόλτα στο χωροχρόνο.
0

Η Τέχνη είναι υποκειμενική από τη φύση της και πιστεύω ότι το «0°N 0°W» είναι μια πραγματικά καλλιτεχνική εφαρμογή για τα σύγχρονα PC, ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε με την πρόθεση να μην είναι καν παιχνίδι. Δεν υπάρχει κανένας κόσμος που πρέπει να σώσεις, δεν υπάρχει κανένα βαθύ σενάριο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αλλάξεις ή να επέμβεις στο gameplay. Είσαι απλά κάποιος που ταξιδεύει ως στα απέραντα του χωροχρόνου, κλείνοντας πίσω σου την πόρτα μιας χρονομηχανής και έχοντας μαζί σου μερικές καρτέλες ισχυρού LSD. H ανεξάρτητη εταιρεία Colorfiction εργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια πάνω σε αυτό το πολυδιάστατο roadtrip που τώρα είναι πλέον διαθέσιμο μέσω του  Steam για το οικοσύστημα του PC gaming.

Εδώ έχει σημασία το ταξίδι, η διαδρομή, τα μέρη που συναντάς, όχι ο προορισμός. Αυτός, άλλωστε, δεν υπάρχει. Και εδώ κρύβεται το μεγάλο αίνιγμα του «0°N 0°W», αφού τελικά δεν υπάρχει κανένα μυστήριο για να λύσεις.

0°N 0°W: Ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο άγνωστο Facebook Twitter
Στο «0°N 0°W» όλα έχουν να κάνουν με την εξερεύνηση ενός σουρεαλιστικού ψηφιακού κόσμου χωρίς τέλος.

To ταξίδι ξεκινά με μια ταινία μικρού μήκους που σε βάζει σε μια διαδρομή η οποία καταλήγει – ή μάλλον ξεκινά εκ νέου – σε ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο. Σταματάς για να ξαναγεμίσεις το αυτοκίνητό του, αλλά για μια στιγμή νιώθεις ότι ο κόσμος γύρω σου δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να ξέρεις γι' αυτόν. Το μόνο κτήριο στο οποίο μπορείς να πας είναι ένα παλιό θέατρο, με το όνομά «0°N 0°W» στην φωτεινή του επιγραφή να αναβοσβήνει, σαν να σε προκαλεί, αν τολμάς, να περάσεις την πόρτα του.

Από εδώ και στο εξής, όλα έχουν να κάνουν με την εξερεύνηση ενός σουρεαλιστικού ψηφιακού κόσμου. Μπορείς να πηδήσεις στο κενό ανοίγοντας νέες πόρτες, να πέσεις από την άκρη της πολυχρωμίας στο βάλτο μιας γκρίζας μυστήριας μάζας, ή να επιλέξεις να αλλάξεις τις συντεταγμένες από την οθόνη του υπολογιστή, χωρίς να έχεις την παραμική ιδέα που μπορεί να σε οδηγήσουν.

0°N 0°W: Ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο άγνωστο Facebook Twitter
Οι κόσμοι δεν γεννιούνται μέσω μιας προγραμματισμένης διαδικασίας, το παιχνίδι τους δημιουργεί με τυχαία σειρά κάθε φορά που παίζεις.

Ορισμένα από τα μέρη που θα επισκεφθείς είναι κακοφωνίες από οπτικό θόρυβο, άλλες είναι στατικές, απειλητικές, χωρίς κανένα ίχνος κορεσμένων χρωμάτων. Άλλες, πάλι, είναι εκπληκτικά εξωγήινες, με δέσμες φωτός να διαπερνούν το έδαφος σαν αιχμηρά τριγωνικά αγκάθια, από τα οποία πρέπει να περάσεις ανάμεσα τους τη στιγμή που ο ουρανός στροβιλίζεται με έναν απόκοσμο τρόπο γύρω σου. Τη μια στιγμή η διάσταση στην οποία βρίσκεσαι πάλλεται με χρώματα που ανθίζουν συνεχώς ενώ ένα βήμα σου μπορεί να σε φέρει σε ένα παγωμένο λευκό τοπίο, όπου κάθε κίνηση μοιάζει με τη θερμική υπογραφή του σώματός σου στο σκανάρισμα μιας μαγνητικής εξέτασης.

Εδώ έχει σημασία το ταξίδι, η διαδρομή, τα μέρη που συναντάς, όχι ο προορισμός. Αυτός, άλλωστε, δεν υπάρχει. Και εδώ κρύβεται το μεγάλο αίνιγμα του «0°N 0°W», αφού τελικά δεν υπάρχει κανένα μυστήριο για να λύσεις. Δεν μπορείς, πραγματικά, να αλληλεπιδράσεις με τίποτα. Οι κόσμοι δεν γεννιούνται μέσω μιας προγραμματισμένης διαδικασίας, το παιχνίδι τους δημιουργεί με τυχαία σειρά κάθε φορά που παίζεις, και αυτό το τρικ κάνει όλα αυτά τα ψυχεδελικά μοτίβα να αρχίζουν να κάνουν «κλικ» στον εγκέφαλο, καθώς αυτός είναι που τελικά δημιουργεί τη δική σου αφήγηση στο γιατί υπάρχουν ή γιατί τις επισκέπτεσαι.

0°N 0°W: Ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο άγνωστο Facebook Twitter
Ορισμένα από τα μέρη που θα επισκεφθείς είναι κακοφωνίες από οπτικό θόρυβο, άλλες είναι στατικές, απειλητικές, χωρίς κανένα ίχνος κορεσμένων χρωμάτων.

Το συνοδευτικό και υποβλητικό soundtrack του παιχνιδιού είναι η ενσάρκωση της ambient. Το σκορ θα σε κάνει κάποιες φορές να αισθάνεσαι μόνος σου και άλλες φορές θα σου χαρίσει την αίσθηση της χαράς ενώ ψάχνεις για κάτι ασήμαντο. Θα ανοίξεις μια πόρτα και θα αναρωτηθείς: Γιατί βρίσκομαι εδώ; Τι υπάρχει από πίσω; Και η μουσική θα εξυπηρετεί αυτήν την περιέργεια στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο του παιχνιδιού. Ανερχόμενα arpeggios και απέραντα ηχητικά τοπία, εμπνευσμένα από τις ατμοσφαιρικές των μεγάλων δασκάλων του 20ου και του 21ου αιώνα (Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass, Brian Eno, Alva Noto, Boards Of Canada. Υπάρχουν συνολικά 7 ώρες συνεχούς μουσικής. Όλοι οι υπόλοιποι ήχοι ηχογραφήθηκαν σε διάφορα φυσικά και αστικά περιβάλλοντα.

Το «0°N 0°W» είναι ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι. Δεν είναι κατευθυντικό, δεν σου προσφέρει την παραμικρή ένδειξη και δεν παρέχει καθορισμένους στόχους. Ακόμα, και σε κάποια πιο ιδιαίτερα ψυχεδελικά παιχνίδια, που εμφανίζονται κατά καιρούς στα κινητά (όπως το Last Voyage) όλα κάποια στιγμή τελειώνουν, τα χρώματα, οι κόσμοι, οι πύλες, και οι προορισμοί. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί μπορεί να παρατήσουν το «0°N 0°W» μετά από λίγα λεπτά, όπως δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί κάποιος (ούτε εγώ) να αντέξει μια έντονη ψυχεδελική εμπειρία για περισσότερο από μια ώρα. Αλλά σε μικρές δόσεις, το «0°N 0°W» χάρη στον μαγικό του «τυχαίο» υπερρεαλισμό είναι μια όμορφη διακοπή από την πραγματικότητα και μια ευχάριστη βόλτα στο χωροχρόνο.

 
 

  

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ