Πώς να γίνεις πλούσιος παίζοντας παιχνίδια στο Twitch.tv

Πώς να γίνεις πλούσιος παίζοντας παιχνίδια στο Twitch.tv Facebook Twitter
Από τις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών μέχρι τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης για παιχνίδια, όλοι έχουν τα δικά τους κανάλια Twitch. Η πλατφόρμα φιλοξενεί ζωντανή ροή όχι μόνο από gamers αλλά και από εκδηλώσεις και διαγωνισμούς που σχετίζονται με τη βιομηχανία παιχνιδιών. Το Twitch έχει τη δική του ετήσια έκθεση που ονομάζεται TwitchCon.
0

To Twitch μια πλατφόρμα streaming, της οποίας η δημοτικότητα έχει μετατρέψει τα βίντεο παιχνίδια σε μια απίθανη βιώσιμη σταδιοδρομία, συγκεντρώνει κάθε μήνα πάνω από 100 εκατομμύρια επισκέπτες που παρακολουθούν τις αγαπημένες τους προσωπικότητες να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα, οι επισκέπτες του Twitch, ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου δύο ώρες παρακολουθώντας τα νέα ή τα μυστικά μονοπάτια ή τις εξελίξεις σε δύσκολα σημεία, ή ακόμη και αυτοσχέδιες μονομαχίες στα φανταστικά τοπία των παιχνιδιών.

Αυτό το κοινό είναι τόσο μεγάλο ώστε να δίνει στο Twitch μια θέση ανάμεσα στις είκοσι πιο εμπορικές ιστοσελίδες των Η.Π.Α., αλλά θα ήταν άδικο να το χαρακτηρίσουμε ως μια απλή ιστοσελίδα για βίντεο streaming παιχνιδιών, αφού με αριθμούς θεατών που ανταγωνίζονται εκείνους μεγάλων καναλιών όπως του CNN, το Twitch μοιάζει λιγότερο με μια συμβατική τοποθεσία του web και περισσότερο με ένα καλειδοσκοπικό τηλεοπτικό δίκτυο: με χιλιάδες κανάλια που παίζουν ταυτόχρονα και τα οποία εκπέμπουν ζωντανά όλες τις ώρες της ημέρας.

Πώς να γίνεις πλούσιος παίζοντας παιχνίδια στο Twitch.tv Facebook Twitter
Ένα παράδειγμα ενός δημοφιλούς καναλιού στο Twitch.

Καθώς τα παιχνίδια γίνονταν όλο και πιο πλούσια και πιο πολύπλοκα, ήταν λογικό να απαιτούν χιλιάδες ώρες αφοσίωσης. Και αυτές οι ώρες είχαν μόνο ένα αντίτιμο: την μοναξιά. Το Twitch κατάφερε και μεταμόρφωσε το gaming από μοναχική σε συλλογική υπόθεση. 

Πώς να γίνεις πλούσιος παίζοντας παιχνίδια στο Twitch.tv Facebook Twitter
Το 2014, η Amazon εξαγόρασε το Twitch.tv, έναντι 970 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα απασχολεί πάνω από 1200 εργαζομένους και με τον ίδιο τρόπο που μερικοί χρησιμοποιούν το Facebook, το Twitter ή το Reddit, το Twitch έχει γίνει μια μορφή κοινωνικού δικτύου για να μοιράζουν το χόμπι των βίντεο παιχνιδιών.

Το ζωντανό streaming των παιχνιδιών απαιτεί αφοσίωση και εργασία χωρίς διακοπή. Ο μόνος τρόπος για να προσελκύσει κανείς τους θεατές (και να τους αποτρέψει από το να στραφούν σε άλλους παίκτες), είναι να βρίσκεται συνεχώς σε απευθείας σύνδεση, και να «στριμάρει» για πάνω από δεκαοκτώ ώρες την ημέρα, μπροστά από έναν υπολογιστή.

Με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα που έρχονται για να παρακολουθήσουν πάνω από 6 εκατομμύρια διαφορετικές ζωντανές μεταδόσεις (παιχνιδιών) δεν είναι περίεργο που μια πρόσφατη μελέτη στην Αμερική έφερε το Twitch, λίγο πίσω από το Netflix, την Google και την Apple, για να κατακτήσει το 1,8% της κεντρικής ώρας αιχμής του σερφαρίσματος στο web.

Η πρωτοφανής δημοτικότητα της ζωντανής ροής των παιχνιδιών στο Twitch βοήθησε όχι μόνο στην άνοδο κάθε είδους ανταγωνιστικού e-Sport αλλά και στην ανάκαμψη μιας βιομηχανίας, που ενώ τα τελευταία χρόνια έδειχνε πληγωμένη από την κυριαρχία των κοινωνικών δικτύων, σήμερα έχει καταφέρει να εδραιώσει μια παντοδύναμη κουλτούρα ψηφιακής διασκέδασης.

Όμως, το Twitch αντιστάθηκε από την αρχή στην εύκολη διαπίστωση ότι τα κοινωνικά δίκτυα μάς κυβερνούν και γι' αυτό από το 2007, όταν ξεκίνησε περισσότερο σαν art project και λιγότερο σαν εμπορικό εγχείρημα, έμεινε πιστό στη συνεχή ροή πληροφορίας.

Μια ομάδα αποφοίτων του Yale δημιούργησαν την ιδέα μιας εκπομπής η οποία θα κατέγραφε κάθε στιγμή της ζωής του συνιδρυτή Justin Kan, μέσω μιας ιστοσελίδας που αρχικά ονόμασαν Justin.tv. Για εννέα μήνες, μέσα από μια φωτογραφική μηχανή καρφωμένη και συνδεδεμένη στο καπέλο του, ο Kan έστελνε ζωντανό βίντεο για όλα όσα έκανε (εκτός από τις σωματικές ανάγκες του), χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο streaming που είχε αναπτύξει η ομάδα.

Αυτό το κόλπο, φυσικά, πάλιωσε γρήγορα, αλλά οι θεατές εξακολουθούσαν να ζητούν έναν τρόπο για να στριμάρουν τα δικά τους ενδιαφέροντα. Προς έκπληξη των ιδρυτών, αυτό που οι χρήστες ήθελαν περισσότερο ήταν να μεταδίδουν ζωντανά τους εαυτούς τους την ώρα που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια.

Πώς να γίνεις πλούσιος παίζοντας παιχνίδια στο Twitch.tv Facebook Twitter
Εάν το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια είναι κάτι που σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας, είναι πολύ πιθανό να μπορούσατε να αξιοποιήσετε αυτό το χόμπι σε ένα παράπλευρο εισόδημα, μέσω του ζωντανού streaming. Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι μόνο λίγοι τυχεροί παίκτες κερδίζουν χρήματα αποκλειστικά από το παιχνίδι τους και γίνονται διεθνείς προσωπικότητες.

Το TwitchTV όπως αρχικά ονομάστηκε τότε, ξεκίνησε το 2011. Κατά το λανσάρισμά του, είχε πάνω από 3,2 εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεθεατών και σταθμών, από το Justin.tv. Μαζί με το ανανεωμένο site, το Twitch παρείχε στους gamers εξελιγμένα εργαλεία για τη ροή των παιχνιδιών τους.

Το 2014, η Amazon απέκτησε την υπηρεσία, η οποία μετονομάστηκε απλά σε Twitch.tv, έναντι 970 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα απασχολεί πάνω από 1200 εργαζομένους και με τον ίδιο τρόπο που μερικοί χρησιμοποιούν το Facebook, το Twitter ή το Reddit, το Twitch έχει γίνει μια μορφή κοινωνικού δικτύου για να μοιράζουν το χόμπι των βίντεο παιχνιδιών.

Παίξτε γιατί χανόμαστε!

Σήμερα, στο Twitch μια αναζήτηση για ελληνικά κανάλια, κοινότητες ή χρήστες θα σας βγάλει εκατοντάδες αποτελέσματα, αν και ακόμη το ελληνικό βαριετέ του gaming δεν φαίνεται δυνατό ή τουλάχιστον ενισχυμένο με εκατοντάδες θεατές και μέλη σε μια κοινότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια ζωντανή συνομιλία ενός ζωντανού stream μοιάζει σαν σύγχρονο σουρεαλιστικό μανιφέστο για κάθε μη μυημένο:

«Ακούγεται το δρεπάνι; / Μάς έχουν δει σίγουρα / Καλύψτε με λίγο / Είναι πολύ χαμηλά / Δεν με βάρεσε αυτός / Δεν είχαμε όπλα από την αρχή ρε φίλε / Δεν το σκέφτηκα καν ότι μπορεί να ανέβει στο στάβλο / Πώς πήγε το στριμάκι φίλε μου; / Πετάω τη βόμβα και δεν την πιάνει κανείς / Παππούλη, όλα καλά; / Παίζω με πεντάχρονα / Που πέθανες; / Αλήθεια τώρα; / Άντε ψόφο / Ωχ, νόμιζα με καλύπτει ο άλλος / Σε βλέπω full-screen στην οθόνη μου / Άμα πατάω alt-tab ψιλοκολλάει το σύμπαν / Πάλι χωριζόμαστε / Ωραία, έχω εγώ τη βόμβα / Παραλίγο να τη φάει στο κεφάλι αυτός / Δεν μου αρέσει αυτό το position / Όχι ρε φίλε / 8-7 νικάμε / wtf / Γιατί έρχονται τώρα όλοι; / Έλα βγες / Γιατί πέσαμε τόσο χαμηλά / Δεν είμαστε καλοί στα πιστόλια / Δεν μπορώ άλλο με τα πεντάχρονα / Για την πλάκα παίζουμε παιδιά / Περιμένω να πηδήξω από εδώ κάτω / Μπράβο ρε Latino, τα κατάφερες!»



και πάει λέγοντας μέχρι να κλείσει το stream.

Πώς να γίνεις πλούσιος παίζοντας παιχνίδια στο Twitch.tv Facebook Twitter
H Kristen, γνωστή στην online gaming κοινότητα ως KittyPlaysGames, είναι ένα από τα διασημότερα κορίτσια gamers. Σε μια από τις εθελοντικές δωρεές στο κανάλι της κέρδισε το σημαδιακό ποσό των 6.969,69 δολαρίων από έναν άγνωστο θαυμαστή της.

Οι streamers του Twitch έχουν μάθει να αποδέχονται τις δύσκολες συνθήκες επειδή γνωρίζουν ότι η επιτυχία τους απαιτεί να επιτρέπουν στους οπαδούς σταθερή πρόσβαση. Και η σταθερή πρόσβαση οπαδών αυξάνει όχι μόνο τη φήμη τους, αλλά και τα κέρδη τους.

Αλλά για να κερδίσεις φήμη, οπαδούς και κέρδη το Twitch απαιτεί πολλές ώρες αφοσίωσης και καθιστικής δουλειάς μπροστά από ένα μόνιτορ ή τηλεόραση. Γιατί εάν κάποτε το ηλεκτρονικό παιχνίδι ξεκίνησε σαν μια κοινωνική εμπειρία σε μπιλιαρδάδικα και αργότερα σε καναπέδες, σήμερα έχει γίνει πραγματική δουλειά γραφείου.

Καθώς τα παιχνίδια γίνονταν όλο και πιο πλούσια, σε σημείο να μπορείς να ζεις μια διαδραστική κινηματογραφική εμπειρία στον υπολογιστή σου και άρα πιο πολύπλοκα, ήταν λογικό να απαιτούν χιλιάδες ώρες αφοσίωσης. Και αυτές οι ώρες είχαν μόνο ένα αντίτιμο: την μοναξιά. Και εδώ ήρθε και έδεσε η επιτυχία του Twitch αφού κατάφερε και έκανε πάλι το gaming κοινόχρηστο, διαδραστικό και συντροφικό. Το μεταμόρφωσε από μοναχική σε συλλογική υπόθεση. 

Συνήθως, οι χρήστες του Twitch δημιουργούν το δικό τους κανάλι όπου προβάλλουν ζωντανά βιντεοπαιχνίδια, τα οποία φτάνουν στον ιστό από υπολογιστές ή κονσόλες. Όταν παρακολουθούμε ένα τέτοιο κανάλι, βλέπουμε το παιχνίδι, καθώς και το βίντεο μιας web κάμερας που δείχνει τον παίκτη όσο παίζει και ακούμε τα σχόλιά του στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Μερικές φορές, είναι ένα σοβαρό σχόλιο που βοηθάει άλλους χρήστες. Άλλες φορές, το σχόλιο είναι ένα αστείο. Έτσι, τα τρία συστατικά ενός καναλιού Twitch είναι το ίδιο το παιχνίδι, η web κάμερα της ζωντανής αναπαραγωγής και το ηχητικό σχόλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι streamers χρειάζονται υπολογιστή ή κονσόλα ή κάποιον άλλο εξοπλισμό, καθώς και κάμερα και ακουστικά μικροφώνου για τους σκοπούς μιας σωστής μετάδοσης.

Πώς να γίνεις πλούσιος παίζοντας παιχνίδια στο Twitch.tv Facebook Twitter
O Chris Schranck κάθεται ανάμεσα σε τρεις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα παίζοντας παιχνίδια στο υπνοδωμάτιό του στο Queens της Νέας Υόρκης. Όπως λέει και ο ίδιος αυτή είναι η βασική του δουλειά.

Οι ζωντανές ροές των καναλιών στο Twitch τρέχουν ασταμάτητα 24 ώρες. Φυσικά, δεν χρειάζεται να παίζετε βιντεοπαιχνίδια 24 ώρες την ημέρα, αλλά το κανάλι σας θα βρίσκεται πάντα εκεί. Στα περισσότερα υπάρχουν οι ώρες λειτουργίας (δηλαδή του ζωντανού streaming). Τα περισσότερα ελληνικά είναι ανοικτά από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ.

Φυσικά, μπορείτε να ανεβάσετε και βίντεο που έχετε ήδη γράψει από πριν, αλλά γενικά ο σκοπός του Twitch είναι να παρέχει στους περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες του site πρόσβαση σε ζωντανές ροές παιχνιδιού. Για τους μεγάλους και επιτυχημένους παρουσιαστές, το Twitch μπορεί να είναι συμπλήρωμα μιας καριέρας στα e-Sports, για άλλους ένα χόμπι, αλλά για τους περισσότερους από αυτούς μια εργασία πλήρους απασχόλησης.

Εάν αναρωτιέστε πώς το Twitch και τα διάσημα αστέρια του, τα οποία διαχειρίζονται περίπου 1.5 εκατομμύρια κανάλια ζωντανής ροής βγάζουν πολλά χρήματα, σκεφθείτε ότι στο Twitch, τα έσοδα προέρχονται εν μέρει από τη διαφήμιση συγκεκριμένων παιχνιδιών στους χώρους του.

Οι κατασκευαστές των παιχνιδιών πληρώνουν το Twitch για την έκθεση που τους παρέχει ο ιστότοπος. Αν είστε χρήστης, θα μοιραστείτε τα τυχόν έσοδα από τις διαφημίσεις που θα κάνει το κανάλι σας μέσω του Twitch. Στον πίνακα ελέγχου της εκπομπής σας μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, ώστε να αντικατοπτρίζει τον αριθμό των διαφημίσεων που θέλετε να αναπαράγετε ανά ώρα κατά τη ροή του βίντεο (συνήθως είναι τρεις διαφημίσεις).

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις που που θα παίξουν στους επισκέπτες σας (και στα κλικ στις διαφημίσεις που θα κάνουν, εννοείται) θα μοιραστούν μεταξύ εσάς και του Twitch και θα πληρωθούν από το Twitch στο λογαριασμό σας στο PayPal. Τώρα, αν θέλετε να προσθέσετε και συνδέσμους που οι θεατές σας μπορούν να ακολουθήσουν για να αγοράσουν συγκεκριμένα παιχνίδια, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα έξτρα χρήματα και από αυτά τα κλικ.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Twitch.tv ανήκει στην Amazon, γι 'αυτό οι σύνδεσμοι θα σάς οδηγήσουν στο gaming τμήμα του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Η εγγραφή για ένα δικό σας κανάλι στο Twitch διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Η διαδικασία μετάδοσης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που παίζετε παιχνίδια (υπολογιστής ή κονσόλα) και από τον συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε. Και φυσικά, όπως μπορεί να περιμένετε από μια online κοινότητα, οι χρήστες του Twitch προσφέρουν άφθονη υποστήριξη στο διαδίκτυο σε συζητήσεις και φόρουμ, η οποία μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική πηγή για όσους μόλις ξεκινούν.

Εκτός από τα έσοδα από τις διαφημίσεις, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κερδίσετε χρήματα μέσω του Twitch. Μόλις φτιάξετε ένα καθιερώμενο όνομα με πολλές χιλιάδες οπαδών, εκτός από τα δωρεάν παιχνίδια ή τον εξοπλισμό που μπορεί να κερδίσετε, αν είστε τυχεροί, μπορεί ακόμη και να προσφέρουν πληρωμή για να προωθήσετε κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Σήμερα, οι μεγαλύτεροι streamers και gamers της πλατφόρμας, δουλεύουν όλοι με γραμματείς και πράκτορες, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις της πολύωρης αφοσίωσης στο παιχνίδι, αλλά και στη διαπραγμάτευση των νέων συμφωνιών. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM