Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
0

Από τότε που η Schiaparelli παρατήρησε τα έργα των σουρεαλιστών για να αντλήσει έμπνευση τη δεκαετία του 1920, οι σχεδιαστές άρχισαν να ανατρέχουν σε μουσεία και γκαλερί πριν προχωρήσουν στη δημιουργία των συλλογών τους. Αυτές οι αναφορές είναι συγκεντρωμένες σε έναν λογαριασμό στο Instagram με τίτλο @artlexachung. Οι επιμελητές του λογαριασμού ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και την ιστορία της τέχνης για να βρουν αναφορές σχετικές με σύγχρονες δημοφιλείς συλλογές. Με αφορμή ένα πρότζεκτ για τη σελίδα του Dazeddigital, βρήκαν εικόνες από τα αρχεία τους για να συνοδεύσουν μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες στιγμές μόδας της φετινής χρονιάς.

Η Celine επιλέγει την ογδοντάχρονη συγγραφέα Joan Didion για πρόσωπο της καμπάνιας της

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
Joan Didion for Céline SS15 / "Rachel in Fur" by John Currin (2002). Collage art @artlexachung

Η Phoebe Philo πάντα ξεχώριζε στον κόσμο της υψηλής ραπτικής. Αντίθετα με σχεδιαστές όπως ο Karl Lagerfeld και η Donatella Versaceπου που οι εκκεντρικές προσωπικότές τους είναι εξίσου δημοφιλείς με τη δουλειά τους, η Philo προτιμάει να κρατά χαμηλό προφίλ, δηλώντας «το πιο κομψό πράγμα είναι να μην υπάρχεις στο Google». Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη που η Philo, επέλεξε την ογδοντάχρονη συγγραφέα, Joan Didion ως το πρόσωπο της καμπάνιας της για την κολεξιόν Άνοιξη Καλοκαίρι 2015. Η συλλογή ξεφεύγει από τα στερεότυπα ομορφιάς και τη νιότη και υποδηλώνει πως η εξυπνάδα και η εμπειρία μπορούν να είναι καλύτερες από την αψεγάδιαστη επιδερμίδα.

Ο Galliano κάνει το ντεμπούτο του στον Οίκο Margiela

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
Maison Margiela Artisanal Beatriz. Maison Margiela SS15 Artisanal / "Portrait of Marguerite de Sève" by Nicolas de Largillière (1729). Collage art @artlexachung

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συνάντηση του Galliano με τον Οίκο Margiela τον περασμένο Οκτώβριο, άρχισαν συζητήσεις για το αν ο σχεδιαστής θα καταφέρει να ταιριάξει τις ρομαντικές ευαισθησίες του με την μίνιμαλ αισθητική της φίρμας. Η απάντηση ήρθε τον Ιανουάριο με τη συλλογή 'Artisanal', στην οποία κατάφερε να απογειώσει απλά ρούχα. παρά το γεγονός ότι έγιναν συγκρίσεις με τα εντυπωσιακά show που έκανε για τον Οίκο Dior, ο σχεδιαστής κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην συλλογή μένοντας πιστός στο ύφος του Margiela.

Προκλητικά μοντέλα στην πασαρέλα του Rick Owens


Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
Rick Owens artlexachung. Rick Owens AW15 / "William Henry West Betty" by John Opie (1804). Collage art @artlexachung


O Rick Owens είναι γνωστός για τις μοναδικές του παρουσιάσεις που αποτελούν πλέον μέρος της ταυτότητάς του. Η πιο προκλητική του δήλωση έγινε φέτος τον Ιανουάριο στην παρουσίαση της χειμερινής κολεξιόν όταν έβαλε μοντέλα να προχωράνε στην πασαρέλα ενώ τα πέη τους μισοφαίνονταν κάτω από τα ρούχα. Το θέμα προβλήθηκε ιδιαιτέρως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απέδειξε πως το γυμνό ανδρικό σώμα μπορεί να προκαλέσει.

Η έκθεση του Alexander McQueen «Savage Beauty» στο Λονδίνο

 

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
McQueen Savage Beauty Artlexachung. "Camilla Martelli" by Studio of Alessandro Allori (c.1575) / Alexander McQueen: Savage Beauty. Gold feather coat, AW10 Collage art @artlexachung

Παρά τον τραγικό θάνατο του Alexander McQueen το 2011, η δημιουργική ομάδα του οίκου είναι πιο δυνατή από ποτέ. Αυτό απεδείχθη και τον Μάρτιο όταν το μουσείο Victoria & Albert ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει την έκθεση «Savage Beauty». Η έκθεση προσέλκυσε πάνω από 480.000 επισκέπτες μέσα σε 21 εβδομάδες και το μουσείο προσέλαβε προσωπικό και λειτούργησε επιπλέον ώρες για να ικανοποιήσει τον κόσμο.


Η Rihanna γίνεται το πρόσωπο του Οίκου Dior

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
Rihanna Dior Artlexachung. "Salome" by Franz von Stuck (1906) / Rihanna for Dior Secret Garden Collage art @artlexachung

Το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Rihanna. Η τραγουδίστρια βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στη καμπάνια του Dior με τίτλο Secret Garden και να κυκλοφορεί μια από τις πιο γνωστές επιτυχίες της χρονιάς, το "Bitch Better Have My Money". Αξίζει να σημειωθεί πως η Rihanna είναι το πρώτο έγχρωμο πρόσωπο που επιλέγει ο Οίκος Dior.

 

O  Marc Jacobs ποστάρει κατά λάθος γυμνή selfie

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
Marc Jacobs / “Ignudo” (Sistine Chapel) by Michelangelo (c. 1509). Collage art @artlexachung

Πολλοί από εμάς έχουν δυσκολευτεί με τις νέες τεχνολογίες αλλά λίγοι έχουν ποστάρει κατα λάθος μια γυμνή σέλφι. Ο Marc Jacobs, δημοσίευσε μια φωτογραφία των γλουτών του συνοδευόμενη από την λεζάντα «Είναι δικός σας, να τον δοκιμάσετε». Αν και η φωτογραφία κατέβηκε σχεδόν αμέσως, αρκετοί followers του πρόλαβαν να την αναδημοσιεύσουν. Αποδεικνύοντας πως έχει χιούμορ, ο Jacobs απάντησε τυπώνοντας τη φωτογραφία σε ένα T-shirt και ποστάροντας μια σέλφι.

Η Lily-Rose Depp γίνεται το πρόσωπο του Οίκου Chanel

 

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
Lily Rose Depp for Chanel's Pearl eyewear collection / “Girl in a Lace Hat” by Pierre-Auguste Renoir (1891). Collage art @artlexachung

Το 2015 ήταν η χρονιά που η Lily-Rose Depp έφυγε από τη σκιά των γονιών της και έγινε μια σταρ με την αξία της. Εμφανίστηκε στην επίδειξη της Chanel στη Νέα Υόρκη, έκλεψε την παράσταση και έκανε εντύπωση στον Karl Lagerfeld που αργότερα την έκανε το πρόσωπο του Οίκου για τη συλλογή γυαλιών ηλίου.

O Juergen Teller φωτογραφίζει την Kim Kardashian
 

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
“Reclining Female Nude” by Pierre Auguste Renoir (1892) / Kim Kardashian's Juergen Teller shoot Collage art @artlexachung

O Γερμανός Juergen Teller έβγαλε μερικές από τις πιο περίεργες και πολυσυζητημένες φωτογραφίες του ζευγαυριού στο Château d'Ambleville στη Γαλλία. Σε μερικές από αυτές η Kim ποζάρει με ένα κορμάκι στο χρώμα του δέρματος, ανεβαίνει σε λόφους και φωτογραφίζεται με τον Kanye σε ένα πολύ κοντινό πλάνο που αργότερα αποτέλεσε το εξώφυλλο του περιοδικού System.

O Raf Simons φεύγει από τον Dior

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
Raf Simons / “Madame van Rysselberghe in a Checkered Bow Tie” by Theo van Rysselberghe (1918). Collage art @artlexachung
 

Μέσα από την πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησε το 2014, ο Raf Simons άνοιξε έναν νέο δρόμο για τον γαλλικό Οίκο. Παρά την τρίχρονη επιτυχημένη πορεία του, ο Simons ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον Οκτώβριο.

H  Annie Leibovitz φωτογραφίζει γυναίκες κάθε ηλικίας για τo ημερολόγιο της Pirelli

Viral στιγμές μόδας μέσα από την ιστορία της Τέχνης Facebook Twitter
“Portrait of Marie-Laure de Noailles” by Balthus (1936) / Tavi Gevinson by Annie Leibovitz for Pirelli Callendar. Collage art @artlexachung

Αυτή τη χρονιά η Pirelli και η φωτογράφος Annie Leibovitz αποφάσισαν να ξεφύγουν από την αισθητική που είχαν υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια και να δημιουργήσουν μια νέα μορφή τέχνης που θα εκφράζει γυναίκες κάθε ηλικίας. Το καστ συμπεριλάμβανε την σκηνοθέτη Ava Duvernay, την τενίστρια Serena Williams και την δεκαεννιάχρονη Tavi Gevinson.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ