«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Αποφεύγω τα bachelor parties, αλλά ευχαρίστως χορεύω σε γάμους ως δώρο στη νύφη! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τι σημαίνει να είσαι χορεύτρια οριεντάλ;

Ελευθερία αλλά και αγάπη για το σώμα και τον εαυτό σου, καθώς βασικό χαρακτηριστικό του χορού είναι, σε διάφορα σημεία της περφόρμανς, να παρατηρείς το σώμα σου με θαυμασμό καθώς κινείται.

— Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό το είδος χορού;

Η φιλοσοφία ποικίλλει, ανάλογα με το στυλ belly dance που επιλέγει κάθε χορεύτρια. Τα είδη που έχω επιλέξει εγώ είναι το Raqs Sharqi, που βασίζεται στο μουσικό παιχνίδισμα που κάνει αυτός που παίζει το τουμπερλέκι και στη χορεύτρια που προσπαθεί να μαντέψει τον ρυθμό που θα ακολουθήσει για να τον μαγέψει.

Επίσης, το Saidi, που είναι παραδοσιακό, χορεύεται με μπαστούνι και βασίζεται στη μετατόπιση του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο. Το αξιοσημείωτο με αυτό τον χορό είναι ότι ήταν αντρικός ισλαμικός χορός. Και το Iraqi, που γίνεται με το «λίκνισμα» των μαλλιών. Χορεύεις αποκλειστικά και μόνο με το μαλλί σου.

Το στοίχημα της χορεύτριας είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή απομόνωση των μελών του σώματός της, δηλαδή να κουνάει μόνο το στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη, χωρίς να κουνηθεί ούτε μια τρίχα απ' τα μαλλιά της.

— Υπάρχει κάποια τεχνική που εφαρμόζεις;

Παρ' ότι το οριεντάλ μοιάζει να είναι ένας ελεύθερος χορός, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και είναι ιδιαίτερα δύσκολος στην εκτέλεση.

Το στοίχημα της χορεύτριας είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή απομόνωση των μελών του σώματός της, δηλαδή να κουνάει μόνο το στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη, χωρίς να κουνηθεί ούτε μια τρίχα απ' τα μαλλιά της.

Αποτελείται από πολύ κοφτές κινήσεις, που όμως πρέπει να έχουν απόλυτη ροή και συνοχή μεταξύ τους. Παιχνιδάκι δηλαδή!

— Το οριεντάλ είναι ένα είδος παρεξηγημένο. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;

Γιατί ξεκίνησε από τις γυναίκες που το χόρευαν στα χαρέμια για να τις διαλέξει το αρσενικό. Πλέον, όμως, οι χορεύτριες, κατά τη διάρκεια του χορού, επικεντρώνονται στο να θαυμάζουν οι ίδιες τον εαυτό τους περισσότερο και από το κοινό, και αυτό κερδίζει και τον κόσμο.

Κάποιοι, επίσης, αναφέρουν το θέμα της στολής, που τη θεωρούν προκλητική, αν και νομίζω ότι είναι άδικο αυτό, από τη στιγμή που σε όλα τα αθλήματα οι γυναίκες φορούν είτε κάτι κολλητό είτε κάτι που να μην εμποδίζει την κίνησή τους ‒ μιλάω ως αθλήτρια.

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Πού χορεύεις συνήθως;

Σε μαγαζιά όπου με καλούν, κυρίως ρεμπετάδικα ή λιβανέζικα. Αποφεύγω τα bachelor parties, αλλά ευχαρίστως χορεύω σε γάμους ως δώρο στη νύφη!

— Τι πρέπει να έχει ένας πετυχημένος χορός οριεντάλ;

Πολύ καλή απομόνωση και ύφος. Το να φαίνεται ότι το χαίρεσαι όταν χορεύεις υπερτερεί, πολλές φορές, της σωστής τεχνικής. Επίσης, σε επίπεδο αγώνων απαιτείται μια πολύ λαμπερή στολή, να μην κοιτάς κάτω και πολύ μακρύ μαλλί, συνδυασμένο με έντονο μακιγιάζ.

— Μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι αυτά που φοράς;

Είναι μια επαγγελματική στολή belly dance ραμμένη από έναν Αιγύπτιο μόδιστρο και κοστίζει 1.500 ευρώ. Είναι όλα ραμμένα στο χέρι. Συνδυάζεται πάντα με πολύ λαμπερά, ακριβά αξεσουάρ: επικαλαμίδες κεντημένες με πέτρες, βραχιόλια, σκουλαρίκια και κολιέ.

Ανάλογα με τη χορογραφία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διάφορα props, όπως μπαστούνι, σπαθί, φτερά, fan veils, πέπλο ή μαχαίρια, αν έχεις πιο παραδοσιακό στυλ.

Όλα αυτά, όμως, δεν θα ήταν τίποτα χωρίς το μακιγιάζ που μου έκανε η Chrysa Ywc, ειδικά για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Πάω στο κέντρο να αγοράσω πέτρες για την επόμενη στολή μου, που θα φορέσω στον παγκόσμιο διαγωνισμό Oriental Festival το 2020, γιατί το ράψιμό της ξεκινά από νωρίς, και μετά στο αγόρι μου, γιατί μάλλον το έχω παραμελήσει με όλα αυτά.

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ