Η Lauretta και η Estaroko μάς εξηγούν γιατί οι Αφρικάνες αγαπούν τα φαρδιά ρούχα

Η Lauretta και η Estaroko μάς εξηγούν γιατί οι Αφρικάνες αγαπούν τα φαρδιά ρούχα Facebook Twitter
1
Η Lauretta και η Estaroko μάς εξηγούν γιατί οι Αφρικάνες αγαπούν τα φαρδιά ρούχα Facebook Twitter
Στην Αφρική αγαπάμε τα χρώματα και είναι μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητάς μας. Φοράμε χρώματα παντού, ειδικά στις γιορτές. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Πείτε μου για τα ρούχα σας.

Φοράμε την παραδοσιακή στολή της Νιγηρίας και της Σιέρα Λεόνε. Είναι τα φορέματα που φόραγαν οι γιαγιάδες μας εδώ και πολλούς αιώνες στην Αφρική. Σήμερα τα φοράμε σε γιορτές και εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσεις και επίσημες συναντήσεις. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν δέρμα ζώων, αργότερα ξεκίνησε η παραγωγή υφασμάτων από μαλλί και βαμβάκι, τα οποία στη συνέχεια έβαφαν με χρώματα από λουλούδια, φύλλα ή τον φλοιό συγκεκριμένων δέντρων, όπως η συκιά. Ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος να δει στα χωριά γυναίκες να υφαίνουν μαλλί καμήλας ή προβάτων, να φτιάχνουν κλωστές από βαμβάκι που φυτρώνει εκεί και στη συνέχεια να βράζουν τα υφάσματα και να τα ανακατεύουν σε μεγάλα σκεύη με λουλούδια και φύλλα για να τα χρωματίσουν. Στην Αφρική αγαπάμε τα χρώματα και είναι μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητάς μας. Φοράμε χρώματα παντού, ειδικά στις γιορτές. Σε έναν γάμο η οικογένεια που τον διοργανώνει φοράει όσο περισσότερα χρώματα μπορεί, για να είναι ο γάμος πιο πετυχημένος. Νιώθουμε ότι τα χρώματα φέρνουν καλή τύχη και καλή ενέργεια. Πιστεύουμε στη δύναμή τους και φοράμε μόνο τα φωτεινά. Τα σκοτεινά και άτονα τα αποφεύγουμε, γιατί απλώς δεν μας αρέσουν. Το μαύρο το φοράμε μόνο στις κηδείες. Δεν υπάρχει Αφρικάνα που να μη φοράει έντονα χρώματα. 

Δεν μας αρέσουν τα κολλητά ρούχα. Οι Αφρικάνες έχουμε πεταχτό ποπό και καμπύλες και τα εφαρμοστά ρούχα δεν μας ταιριάζουν κι επειδή σεβόμαστε και αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι, δεν θέλουμε να το καταπιέζουμε.

—Γιατί είναι όλα σε φαρδιά γραμμή;

Όλα τα σχέδια είναι σε άνετη γραμμή και φοριούνται πανεύκολα. Δεν μας αρέσουν τα κολλητά ρούχα. Οι Αφρικάνες έχουμε πεταχτό ποπό και καμπύλες και τα εφαρμοστά ρούχα δεν μας ταιριάζουν, κι επειδή σεβόμαστε και αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι, δεν θέλουμε να το καταπιέζουμε. Επίσης, στην Αφρική έχει τόση ζέστη, που δεν μπορούμε να φοράμε κάτι που θα είναι κολλημένο πάνω μας, θέλουμε να νιώθουμε ελευθερία στις κινήσεις μας. Στην Αφρική είναι πάντα καλοκαίρι.


— Τα μοτίβα σημαίνουν κάτι;

Τα περισσότερα μοτίβα που διακοσμούν τα φορέματά μας έχουν ονόματα. Πολλά από τα σχέδια τα έχουν εμπνευστεί από τη φύση, από φυτά και ζώα, αλλά και από διάφορες τελετές – χρησιμοποιούνται και λέξεις σε διάφορες γλώσσες. Τα σχέδια της αφρικανικής στολής διαφέρουν ανάλογα με τα κοινωνικά και τεχνολογικά στοιχεία του κάθε τόπου.


— Τα κοσμήματα από τι υλικά φτιάχνονται;

Τα κοσμήματα τις περισσότερες φορές συνοδεύουν ένα επίσημο ντύσιμο, στην καθημερινότητα δεν φοράμε πολλά. Είναι συνήθως φτιαγμένα από χρυσό και διαμάντια, και αγαπάμε πολύ τις χάντρες, σε ό,τι χρώμα μπορείς να φανταστείς.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γυμνό Χόλιγουντ:

Μόδα & Στυλ / Γυμνό Χόλιγουντ: Πλήρης διαφάνεια, free the nipple, ζήτω τα γυμνά σώματα. Έτσι ντύνονται πια οι σταρ.

Ξεκίνησε από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και κορυφώθηκε (πού αλλού;) τη νύχτα της τελετής των Όσκαρ. Το νέο trend στη μόδα είναι το γυμνό και, απ' ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει.
THE LIFO TEAM
30 χρόνια μετά την γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Μόδα & Στυλ / 30 χρόνια μετά τη γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο στο λεξιλόγιο της σύγχρονης κουλτούρας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Mark Simpson, μιλά στην El País για την εξέλιξη της σχέσης των ανδρών με το σώμα και την εικόνα τους
THE LIFO TEAM