Οι ύποπτες φωτογραφίες του παππού σου

Οι ύποπτες φωτογραφίες του παππού σου Facebook Twitter
Ανώνυμος φωτογράφος, Irish McCalla, 1950, Ηνωμένες Πολιτείες. Courtesy ALidem - L'arte della fotografia
0

Μια έκθεση με θέμα τον ερωτισμό στη φωτογραφία από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1960 παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Ιταλία. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης έγκειται στο ότι οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται δεν έχουν την λαμπερή και αψεγάδιαστη αισθητική του επαγγελματικού γυμνού που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις σελίδες των περιοδικών και των ενημερωμένων διαδικτυακών σελίδων αλλά είναι φωτογραφίες ερασιτεχνών φωτογράφων -άλλωστε οι περισσότεροι από τους δημιουργούς είναι ανώνυμοι- γεγονός που μάλλον προσδίδει ένα γήινο, ηδονοβλεπτικό στοιχείο.

Οι φωτογραφίες με τις γυμνές γυναίκες σε μπουντουάρ και σε δωμάτια ξενοδοχείων ή με τις νοικοκυρές που φορούν ζαρτιέρες και ποζάρουν, όλες ανεξαιρέτως με νάζι, κοιτώντας προκλητικά τον φακό του εραστή ή φίλου τους, συλλαμβάνουν προσωπικές στιγμές και ερωτικά παιχνίδια και δημιουργούν μια πλούσια εικονογραφική παραγωγή που σημάδεψε μια εποχή, λίγο πριν την έλευση της μικρής οθόνης και πολύ πριν από την εποχή του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται δεν έχουν την λαμπερή και αψεγάδιαστη αισθητική του επαγγελματικού γυμνού που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις σελίδες των περιοδικών.

Η έκθεση με τίτλο L'origine del mondo. Erotismo e seduzione nella photo trouvée, στην οποία παρουσιάζονται 200 εικόνες της συλλογής Alidem, ευρωπαϊκές και αμερικανικές, φιλοξενείται στο Triennale του Μιλάνου από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Οι ύποπτες φωτογραφίες του παππού σου Facebook Twitter
Irwing Klaw, Betty Page, Ηνωμένες Πολιτείες, 1950. Photo courtesy Alidem - L'arte della fotografia
Οι ύποπτες φωτογραφίες του παππού σου Facebook Twitter
Irwing Klaw, Betty Page, Ηνωμένες Πολιτείες, 1950. Photo courtesy Alidem - L'arte della fotografia
Οι ύποπτες φωτογραφίες του παππού σου Facebook Twitter
Ανώνυμος φωτογράφος, Ηνωμένες Πολιτείες, 1950s, Courtesy ALidem - L'arte della fotografia
Erotica
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αθώος, καλοκαιρινός παράδεισος του Γιώργου Πανουσόπουλου

Οθόνες / Ο αθώος, καλοκαιρινός παράδεισος του Γιώργου Πανουσόπουλου

Ο ερωτισμός στις λίγες ταινίες του ορμητικού σκηνοθέτη είναι πάντα συνδυασμένος με το ελληνικό καλοκαίρι, την ανεμελιά, τη γύμνια και τη δικαιοσύνη του ενστίκτου. Ωστόσο, υπάρχουν και γι’ αυτόν θέματα ταμπού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Κάμα Σούτρα δεν είναι (μόνο) ένα βιβλίο για την απόλαυση του σεξ

Lifo Picks / Το Κάμα Σούτρα δεν είναι (μόνο) ένα βιβλίο για την απόλαυση του σεξ

Ενώ οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα κεφάλαια με τις σεξουαλικές στάσεις, τα υπόλοιπα μέρη της επταμερούς πραγματείας είναι μια συναρπαστική ματιά στις αρχαίες ινδικές δομές εξουσίας και τους ρόλους των φύλων