Αυτή είναι η αντι-Γκρέτα: Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής βρήκαν την δική τους σταρ

Αυτή είναι η αντι-Γκρέτα: Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής βρήκαν την δική τους σταρ Facebook Twitter
Οι θέσεις της για το κλίμα ήταν αυτές που προσέλκυσαν κυρίως την προσοχή του Ινστιτούτου Heartland, ενός think tank με έδρα το Σικάγο και διασυνδέσεις με τον Λευκό Οίκο.
13

Ως «το αντίδοτο στην Γκρέτα Τούνμπεργκ» παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό μια 19χρονη Γερμανίδα που εκφράζει στο YouTube τον έντονο σκεπτικισμό της για την κλιματική αλλαγή, οι όλο και περισσότεροι υποστηρικτές της, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται διάφοροι δεξιοί, νεο-δεξιοί και ακροδεξιοί οργανισμοί και φορείς, όπως το κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) καθώς και ισχυρές «δεξαμενές σκέψεις» συνδεδεμένες με το "alt-right" κίνημα και με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.

Δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που η Ναόμι Ζάιπτ (Naomi Seibt) ξεκίνησε να ανεβάζει τα βίντεο της με προβοκατόρικους τίτλους όπως «Κλιματική αλλαγή – αέρας κοπανιστός μήπως;», «Ζόρικη χωρίς φεμινισμό» και «Μήνυμα προς τα Media – ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ;» (το τελευταίο, μια ευθεία αναφορά στο γνωστό ξέσπασμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ προς τους ηγέτες του πλανήτη, κατά την ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη).

Οι θέσεις της για το κλίμα ήταν αυτές που προσέλκυσαν κυρίως την προσοχή του Ινστιτούτου Heartland, ενός think tank με έδρα το Σικάγο, το οποίο στο παρελθόν έχει δράσει παρασκηνιακά υπέρ των καπνοβιομηχανιών, των εξορύξεων πετρελαίου και όσων απορρίπτουν την κατοχυρωμένη επιστημονική αντίληψη για τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πριν από λίγο καιρό, ο συγκεκριμένος οργανισμός, ο οποίος φέρεται να επηρεάζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και πέρσι διοργάνωσε τo δικό του Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσιγκτον, προσέλαβε τη νεαρή Γερμανίδα ως το «πρόσωπο» της καμπάνιας του με βασικό άξονα την άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ένα βίντεο που ανέβασε πριν από λίγο καιρό το Ινστιτούτο Heartland με τίτλο «Naomi Seibt vs Greta Thunberg: Ποια από τις δύο πρέπει να εμπιστευτούμε;», η Ναόμι Ζάιπτ ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά:
«Είναι σημαντικό να θέτουμε ερωτήματα για οποιοδήποτε αφήγημα αντί να τι προωθούμε χωρίς σκέψη. Στις μέρες μας, η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής δεν έχει σχέση μ' αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως επιστήμη... Ο συναγερμός για την κλιματική αλλαγή στην ουσία του αποτελεί μια άθλια και αντι-ανθρώπινη ιδεολογία».

 

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα πάντως σχετικά με το συγκεκριμένο βίντεο, η Ζάιπτ δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «αρνήτρια της κλιματικής αλλαγής», επειδή όπως λέει «ειδικά αν είσαι από την Γερμανία, ο όρος αρνητής/αρνήτρια παραπέμπει συνειρμικά στους αρνητές του Ολοκαυτώματος».

Σε ένα άλλο βίντεο της που ανέβηκε αυτόν τον μήνα συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες views, δηλώνει ότι οι επιστήμονες έχουν υπερεκτιμήσει την επίδραση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο κλίμα του πλανήτη, και αναρωτιέται επίσης αν οι ερευνητές έχουν αναλογιστεί την «τεράστια επίδραση που έχει ο ήλιος στο κλίμα συγκριτικά με τις εκπομπές CO2».

Όσο για τους σύγχρονους ακτιβιστές «του κλίματος», η άποψή της είναι ότι αξίζουν οίκτο μάλλον παρά οργή. «Η οργή και ο πανικός ανήκουν στους αντιπάλους μας, όχι σε μας», είπε πρόσφατα, ενώ για την Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε, φαινομενικά χωρίς αίσθηση ειρωνείας: «Δεν πρέπει να δημιουργείται ολόκληρη ιδεολογία με βάση αυτά που λέει ένα νεαρό κορίτσι, ασχέτως των πολιτικών θέσεων που πρεσβεύει».

Η ίδια πάντως φαίνεται να ενδιαφέρεται έντονα για τις σύγχρονες ιδεολογικές τριβές και διενέξεις. Κατά καιρούς έχει εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις της τόσο για τον φεμινισμό όσο και για τους μετανάστες, ενώ έχει μιλήσει και σε εκδηλώσεις του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία, ενώ η δικηγόρος μητέρα της έχει εκπροσωπήσει κατά το παρελθόν στελέχη του AfD. Αρνείται πάντως ότι είναι η ίδια εγγεγραμμένο μέλος του κόμματος, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν ως στέλεχος της νεολαίας του.

Με στοιχεία από τον Independent

Περιβάλλον
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM