Η Κύπρος γίνεται ξανά ασφαλές καταφύγιο για τις σπάνιες χελώνες

Η Κύπρος γίνεται ξανά ασφαλές καταφύγιο για τις σπάνιες χελώνες Facebook Twitter
0

Για τις θαλάσσιες χελώνες, αυτά τα αρχαία ερπετά, μια έκταση παραλίας στο νησί της Κύπρου υπήρξε το σπίτι τους για χιλιάδες χρόνια.

Οι μικροσκοπικές χελώνες που μόλις έχουν εκκολαφθεί στην παραλία Λάρας κοντά στην Πάφο τρέχουν να μπουν στα νερά της θάλασσας για να φτάσουν στη Μεσόγειο Θάλασσα και να ξεκινήσουν το ταξίδι της ζωής τους.

Και σε 20 με 30 χρόνια, θα επιστρέψουν στην ακριβή αυτή θέση για να κάνουν τα δικά τους αυγά.

Αφού κυνηγήθηκαν και εξαφανίστηκαν κατά το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, οι απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες Καρέτα-Καρέτα και οι πράσινες χελώνες της Μεσογείου επιστρέφουν χάρη σε πρωτοποριακές προσπάθειες διατήρησης, λένε οι Κύπριοι θαλάσσιοι βιολόγοι.

Όταν οι προσπάθειες άρχισαν το 1978, στις παραλίες του νησιού υπήρχαν μόλις 300 φωλιές χελωνών.

Ο πληθυσμός έφτασε τις 1.100 φωλιές πέρυσι, δήλωσε ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής προγράμματος διατήρησης χελωνών στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του νησιού.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται θεαματικό, αλλά με τους αναπαραγωγικούς κύκλους των χελωνών που εκτείνονται για τρεις δεκαετίες, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, δήλωσε ο Δημητρόπουλος, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την πράσινη χελώνα, η οποία τοποθετεί τα αυγά της σε δύο μόνο χώρες: την Τουρκία και την Κύπρο.

Υπάρχουν μόνο περίπου 1.500 θηλυκές πράσινες χελώνες που εναποθέτουν αυγά σε αυτές τις δύο χώρες, σε αντίθεση με 6.000 θηλυκές χελώνες Καρέτα- Καρέτα που γεννούν αυγά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την θαλάσσια βιολόγο και συντηρητρια του προγράμματος Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου,, η Κύπρος έχει 200-300 πράσινες χελώνες που γεννούν αυγά, ενώ ο αριθμός για τις Καρέτα- Καρέτα είναι διπλάσιος από αυτόν.

Η Κύπρος καθιέρωσε το πρόγραμμα διατήρησής της πολύ πριν από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ.

Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την προστασία από τους θηρευτές των χελωνών και τη θέσπιση κρίσιμης νομοθεσίας το 1989 που επέτρεψε στους οικολογικούς φορείς να προστατεύσουν δύο βασικές παραλίες στο δυτικό και βορειοδυτικό νησί, κρατώντας τους ντόπιους και τους τουρίστες σε απόσταση.

Πριν από αυτό, οι κάτοικοι στρατοπέδευαν στην παραλία και πρoκαλούσαν προβλήματα και αναταράξεις στο φυσικό καταφύγιο για τις χελώνες. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η Χατζηχριστοφόρου λέει ότι η περιοχή έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα προστατευτισμού  έτσι ώστε όσοι που εντοπίζουν τραυματισμένη χελώνα να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές.

Οι χελώνες βρίσκονται στη Γη εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια, αλλά έχουν κάνει σπίτι τους τη Μεσόγειο εδώ και μόλις 10.000 χρόνια, δήλωσε η Χατζηχριστοφόρου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το "βιολογικό GPS" των χελωνών τς οδηγεί πίσω στα μέρη αυτά για να κάνουν τα αυγά τους στις ίδιες παραλίες που οι πρόγονοί τους επέλεξαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Με πληροφορίες από Associated Press

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM