ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

 
 
Αρσάκεια: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα αλλά και φαντασία
Τα Αρσάκεια δίνουν έμφαση στην ολοκληρωμένη παιδεία.

Αρσάκεια: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα αλλά και φαντασία

Nέα, ενδιαφέρουσα, πρωτόγνωρη εμπειρία: Να είμαι στο σπίτι μου, στο δωμάτιό μου, άνετος και χαλαρός, και συγχρόνως να συναντιέμαι με τους συμμαθητές μου, έστω και στην οθόνη του υπολογιστή.



«ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΠΩΣ
είμαι ξανά στην... "τάξη", έστω και τη διαδικτυακή! Να βλέπω τους καθηγητές μου όχι στην έδρα, αλλά στο... σπίτι τους!» Με αυτά τα λόγια συνοψίζει τις εντυπώσεις του από την τηλεκπαίδευση ο Αντώνης, μαθητής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.


Ο Αντώνης, όπως και άλλοι 6.000 μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων (σε Π. Ψυχικό, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Τίρανα, που διοικούνται από τη μη κερδοσκοπική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία), βρέθηκαν ξαφνικά στα μέσα Μαρτίου σε μια νέα εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα. Δεν έμειναν όμως χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.


Έχοντας στη διάθεσή τους την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης e-arsakeio, που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία, τα Αρσάκεια κάλυψαν τις διδακτικές τους ανάγκες τους ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακοπής των μαθημάτων. Στο e-arsakeio αναρτάται για όλες τις βαθμίδες επιλεγμένο ψηφιακό υλικό, σε μεγάλο βαθμό πρωτογενές, ελεγμένο από τους συντονιστές μαθημάτων, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται. Εκεί αναρτήθηκε αμέσως έκτακτο υποστηρικτικό υλικό για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

 

Με το άνοιγμα των σχολείων, τα Αρσάκεια ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα καθημερινή συνδυασμένη τηλεκπαίδευση (με φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη και ομόχρονη τηλεκπαίδευση για όσους βρίσκονται σπίτι).

 

Σύγχρονη και συνδυασμένη τηλεκπαίδευση

«Όσο κι αν η εκπαίδευση από το σπίτι φαίνεται απλή, ωραία και ξεκούραστη, για μένα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία καλά εφαρμοσμένη, απαραίτητη λύση ανάγκης» σημειώνει ένας άλλος μαθητής, ο Απόστολος, απηχώντας και τη στάση των Αρσακείων την περίοδο της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης.


Τα Αρσάκεια επέλεξαν να κινηθούν υπεύθυνα, χωρίς βιασύνη και διάθεση εντυπωσιασμού. Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση εφαρμόστηκε σταδιακά, πρώτα στα λύκεια και κατόπιν στις άλλες βαθμίδες. Σε κάθε σχολική μονάδα οργανώθηκαν ομάδες υποστήριξης και πολλές επιμορφωτικές τηλεδιασκέψεις για τους εκπαιδευτικούς. Σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων έπαιξε η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η επιλογή των ασφαλέστερων τεχνικά λύσεων για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων. Με το άνοιγμα των σχολείων, τα Αρσάκεια ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα καθημερινή συνδυασμένη τηλεκπαίδευση (με φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη και ομόχρονη τηλεκπαίδευση για όσους βρίσκονται σπίτι). Στα σχολεία τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 

Αρσάκεια: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα αλλά και φαντασία
Η εμπειρία που αποκτήθηκε την περίοδο αυτή αξιοποιείται στα Αρσάκεια δημιουργικά.

 

Μένουμε σπίτι: Ποιοτικές επιλογές για όλους

Τα Αρσάκεια δίνουν έμφαση στην ολοκληρωμένη παιδεία. Σύντομα, λοιπόν, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Στοάς του Βιβλίου (που ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία) βιντεομαθήματα από το πλούσιο αρχείο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που καλύπτει πεδία από τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και των επιστημών. Παράλληλα, οργανώθηκαν ενότητες «Μένουμε σπίτι» στο Ψηφιακό Αρσάκειο, όπου οι μαθητές και οι γονείς τους είχαν πρόσβαση καθημερινά σε επιλεγμένο ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο, σχολιασμένο και τεκμηριωμένο, για ποικίλα θέματα πολιτισμού και επιστημών.

 

Getty challenge... αλα αρσακειακά!

Σημαντική υπήρξε, επίσης, η δουλειά που έγινε από όλες τις ειδικότητες. Μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τον κορωνοϊό, να δώσουν την ελληνική εκδοχή του Getty Challenge με δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες, να βγάλουν φωτογραφίες με θέμα το «Μένουμε σπίτι» κ.ά. και να τα μοιραστούν όλα αυτά διαδικτυακά. Το κλείσιμο των σχολείων δεν ανέστειλε ούτε τις πρόβες της παράστασης Mamma Mia που προετοίμαζε ο όμιλος English Theater Club του Αρσακείου Ψυχικού: συνεχίστηκαν στις διαδικτυακές αίθουσες του Webex, ακόμη και για τις χορογραφίες! Και για τις «προπονήσεις» του ομίλου MUN Debate Club οργανώθηκε μέχρι και ειδικό web meeting με θέματα από την επικαιρότητα!

 

Με όλα αυτά οι μαθητές ένιωσαν άνετα και ευχάριστα και, όπως λέει η Μαριάννα, μαθήτρια γυμνασίου: «Αναπτύξαμε νέους κώδικες επικοινωνίας, βάζουμε emoji και θαυμαστικά και ανταλλάσσουμε ατομικά μηνύματα, γεγονός που μου δίνει μεγάλη χαρά!».


Η εμπειρία που αποκτήθηκε την περίοδο αυτή αξιοποιείται στα Αρσάκεια δημιουργικά. Το 6ο Διεθνές Συνέδριο Model United Nations των Αρσακείων, που έχει λάβει πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό της Χάγης, θα διεξαχθεί φέτος διαδικτυακά!

 

Αρσάκεια: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα αλλά και φαντασία
Τα Αρσάκεια επέλεξαν να κινηθούν υπεύθυνα, χωρίς βιασύνη και διάθεση εντυπωσιασμού.

 

www.arsakeio.gr | e-arsakeio | stoabibliou.gr | atsmun.gr

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ