ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Δύο νέα παιδιά αποφάσισαν να δωρίσουν την βραβευμένη εφαρμογή τους στο κράτος - Το κράτος είπε όχι!

Δύο νέα παιδιά αποφάσισαν να δωρίσουν την βραβευμένη εφαρμογή τους στο κράτος - Το κράτος είπε όχι! Facebook Twitter
25
Δύο νέα παιδιά αποφάσισαν να δωρίσουν την βραβευμένη εφαρμογή τους στο κράτος - Το κράτος είπε όχι! Facebook Twitter

Αρχικά θα πρέπει να πούμε δύο λόγια για το Acropolis Rock το οποίο πρόσφατα απερρίφθη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets. Η εφαρμογή έχει κερδίσει την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη, 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx και επίσης την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards

Το Acropolis Rock έχει κληθεί στα συνέδρια Semantic Web στο Σαν Φρανσίσκο και Hello Culture στο Λονδίνο ενώ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εφαρμογές στο AppStore που έχει φανεί χρήσιμο σε χιλιάδες τουρίστες στον βράχο της Ακρόπολης.

Μερικές λεπτομέρειες από το έγγραφο της χορηγία που εστάλη στο Υπουργείο (αλλά φαίνεται πως δεν το βρήκαν και πολύ σημαντικό): Tο Acropolis Rock αποτελεί έναν πολυβραβευμένο ηλεκτρονικό ξεναγό, ο οποίος είναι ικανός, αποδεδειγμένα, να προσφέρει όλα τα παραπάνω.

 

Μέσω μίας και μόνο σύγχρονης εφαρμογής, ο επισκέπτης έχει ολόκληρη την πόλη της Αθήνας στο κινητό του τηλέφωνο. Πρόσφατα, το Acropolis Rock σκαρφάλωσε στις πρώτες 30 θέσεις των εφαρμογών με τις περισσότερες πωλήσεις σε ολόκληρο το AppStore της Apple.

 

Προσφέρει μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, προσαρμόζοντας το περιεχόμενό του στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε επισκέπτη. Παρέχοντας υψηλής ποιότητας πολυμεσικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις), η ξενάγηση μετατρέπεται σε μια ζωντανή διαδρομή που συνδέει τον επισκέπτη του παρόντος με το ένδοξο παρελθόν του χώρου.

Ακόμη, το Acropolis Rock παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο, τις ώρες λειτουργίας του και το κόστος των εισιτηρίων. Δεν σταματάει όμως μόνο εκεί. Η εφαρμογή προτείνει στον επισκέπτη χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής, τονώνοντας έτσι την τοπική αγορά, ενώ παράλληλα παρέχει οδηγίες πρόσβασης σε κάθε σημείο της πόλης με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Κι όλα αυτά, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο ή επιπλέον κόστος.

Μέσω μίας και μόνο σύγχρονης εφαρμογής, ο επισκέπτης έχει ολόκληρη την πόλη της Αθήνας στο κινητό του τηλέφωνο. Πρόσφατα, το Acropolis Rock σκαρφάλωσε στις πρώτες 30 θέσεις των εφαρμογών με τις περισσότερες πωλήσεις σε ολόκληρο το AppStore της Apple. Αυτό έφερε και ως επιστέγασμα την επίσημη πρόσκλησή του στο παγκόσμιο συνέδριο Semantic Web του San Francisco.

Πίσω από την εφαρμογή αυτή βρίσκονται δύο νέα παιδιά: Ο Γιώργος Καρακατσιώτης, Μηχανικός Λογισμικού με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και ο Βαγγέλης Πτερνέας που είναι επίσης Μηχανικός Λογισμικού και έχει βραβευτεί δύο φορές από τη Microsoft φορές με τη διάκριση Most Valuable Professional.

Δύο νέα παιδιά αποφάσισαν να δωρίσουν την βραβευμένη εφαρμογή τους στο κράτος - Το κράτος είπε όχι! Facebook Twitter
Από την βράβευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ


Τι συνέβη λοιπόν με την εφαρμογή;

Λίγες μέρες πριν το κείμενο του ενός εκ των δύο δημιουργών άρχισε να μοιράζεται στα social media και να γεννά σειρά ερωτηματικών. Ο Βαγγέλης Πτερνέας έγραψε:  Η εταιρία μου αποφάσισε να δωρίσει την υπηρεσία στο κράτος. Τον Απρίλιο του 2015 στείλαμε επίσημη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αναλάβαμε να διαθέσουμε την εφαρμογή μέσω των επίσημων φορέων του δημοσίου. Αναλάβαμε, επίσης, να καλύψουμε όλα τα κόστη συντήρησης και τα λειτουργικά έξοδα της εφαρμογής. Όλα. Τα πάντα. Για αντάλλαγμα, δεν ζητήσαμε απολύτως τίποτα. Ούτε διαφημίσεις, ούτε προμήθεια, ούτε καν να τοποθετήσουμε το λογότυπο της εταιρίας μας.
Το έγγραφο της χορηγίας μας υπάρχει διαθέσιμο online.


Θεωρήσαμε ότι μια τέτοια χορηγία θα τόνωνε την τουριστική αγορά και θα έφερνε αναγνώριση και έσοδα στο Δημόσιο. Θέλαμε να πούμε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους τουρίστες που επέλεξαν την χώρα μας, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πέρα από τα capital controls και την πολιτική αστάθεια. Μια Ελλάδα που επιχειρεί, μια Ελλάδα που παράγει, και μια Ελλάδα που προσφέρει top-class υπηρεσίες για τα top-class πολιτιστικά μνημεία της.


Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι η διαδικασία για μια χορηγία πρέπει να περάσει από αρκετή γραφειοκρατία και αρκετούς φορείς. Καταθέσαμε επίσημο, πρωτοκολλημένο αίτημα και περιμέναμε μια σειρά υπευθύνων από Υπουργεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ΤΑΠ να αποφασίσουν. Εν τέλει, το Σεπτέμβριο (ύστερα από 5 μήνες) λάβαμε απάντηση στην πρόταση χορηγίας μας.


Αρνητική απάντηση!


Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ μπορούσε να το πάρει δωρεάν."

Δύο νέα παιδιά αποφάσισαν να δωρίσουν την βραβευμένη εφαρμογή τους στο κράτος - Το κράτος είπε όχι! Facebook Twitter

Μιλήσαμε τον Βαγγέλη Πτερνέα σχετικά με το θέμα το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και να παίρνει έκταση και του ζητήσαμε να μας πει λεπτομέρειες για την υπόθεση. Αρχικά μας περιέγραψε πώς και γιατί αποφάσισαν να κάνουν μια τέτοια εφαρμογή. "Παρατηρήσαμε ότι όλοι οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους επίσημους ξεναγούς. Η Ακρόπολη δεν έχει κάποιον. Οπότε, σκεφτήκαμε ότι ήταν μια ιδανική ευκαιρία να αποκτήσει. Εγώ και ο συνεργάτης μου είμαστε παιδιά φιλολόγων, οπότε έχουμε μια σχεδόν έμφυτη ευαισθησία σε τέτοια θέματα." ανέφερε στο LIFO.gr

 

Γιατί δωρεάν;

"Η κύρια δραστηριότητα της εταιρία μας είναι η δημιουργία εφαρμογών για πελάτες. Γι' αυτό το λόγο και δεν μας ενδιέφερε να λάβουμε χρήματα από το Acropolis Rock. Θέλαμε να δώσουμε την υπηρεσία στο κράτος χωρίς καμία υποχρέωση ή επιβάρυνση. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να διατίθεται δωρεάν για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Πλέον, τα έσοδα από τις εφαρμογές που φτιάχνουμε για πελάτες επαρκούν ώστε να καλύπτουμε τα έξοδα συντήρησης της εφαρμογής Acropolis Rock. Γι' αυτό το λόγο και την παρέχουμε, πλέον, δωρεάν από μόνοι μας.

Μετά την απόρριψη, νιώσαμε μια μικρή έκπληξη, αλλά γνωρίζουμε ότι κάθε κίνηση μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι κρίμα που χάθηκε η θερινή περίοδος και που το σημαντικότερο μνημείο της Ευρώπης δεν έχει ακόμα δικό του επίσημο ξεναγό." αναφέρει ο Βαγγέλης Πτερνέας.

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή: Acropolis Rock

Το site της εφαρμογής



TV & Media
25

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

18 σχόλια
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε από το LIFO ένα άρθρο που να μιλάει για τις τραγελαφικές καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι γενικά οι νέοι επαγγελματίες που «μένουν» Ελλάδα, και όχι αποσπασματικά. Τα apps είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, και μάλιστα ένας τομέας που έχει πέσει όλο το βάρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας τα τελευταία 2 χρόνια (επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, διαγωνισμοί κλπ). Τι γίνεται με όλους αυτούς τους trying-to-be επιχειρηματίες (όχι απλώς επαγγελματίες) που πρέπει να έρθουν σε επαφή με Υπουργεία για θέματα που τα παίζουν στα δάχτυλα οι υπάλληλοι τους εδώ και δεκαετίες (Περιβάλλον, Δημόσια Περιουσία, Περίθαλψη, αδειοδοτήσεις, κλπ)Πιστεύω ότι ένα άρθρο αληθινής δημοσιογραφίας με συνεντεύξεις, έρευνα , αποδεικτικά κλπ για τους νέους επιχειρηματίες από ολόκληρη την Ελλάδα (δεν απομείναμε άλλωστε και τόσοι πολλοί εντός) θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον και μπορεί (πάντα λέω μπορεί γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) να απέφερε μια διαφορετική αντίδραση πέρα της κλασικής «τέτοιο *&^&*κράτος ήμαστε….». Όσο για τα παιδιά που είχαν το φιλότιμο να κάνουν αυτήν την χορηγία, να δώσω τα εύσημα αλλά και να τους ζηλέψω λίγο που μπορούν και είναι αυτάρκεις με την δουλειά τους. Σήμερα δεν εξυπακούεται ότι λεφτά κερδίζουν όσοι δουλεύουν σκληρά ή καινοτομούν. Και να προτείνω μια ιδέα «δωρεάν» για όλους αυτούς τους app developers εκεί έξω, με φιλότιμο και όρεξη να αλλάξουν λίγο τον τόπο μας με τον τρόπο που ξέρουν καλύτερα. Να γραφτούν εφαρμογές που θα καταγράφουν καταστάσεις τύπου 1) πόσα αυτοκίνητα περνούν καθημερινά σε κάθε σταθμό διοδίων και πόσα εκατομμύρια κερδίζει ο φορέας διαχείρισης (real time counter) 2) Τι παράβολα πληρώνει κάθε επαγγελματίας σε φορείς και υπηρεσίες για να μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμα του (personalized data tracker) 3) πόσοι από τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς ολοκληρώνονται βάσει των προσυμφωνηθέντων (real time counter, task tracker, independent inspectors) 3. Ποιες εταιρείες ανήκουν σε ποιους και πόσοι από αυτούς στο παρελθόν έχουν καταχραστεί το δημόσιο και απευθείας τους πολίτες. Φυσικά, αυτά τα app να μην τα δωρίσουν στο δημόσιο αλλά μένουν ανοικτά σε servers του εξωτερικού με απευθείας πρόσβαση (ελληνικό και αγγλικό interface) για όποιον πολίτη έχει άμεση ζημία ή όφελος από τέτοιου είδους καταστάσεις (δυνατότητα search και report και inputing) όπου με μία εγγραφή και επαλήθευση των πραγματικών του στοιχείων του να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην ανανέωση των βάσεων δεδομένων. Αλλά και για όλους αυτούς τους ξένους κυρίους που θέλουν να έχουν μια πραγματική εικόνα και γνώμη για την χώρα μας.
Αυτά που λέτε για μίζες και τα συναφή είναι υπεραπλουστεύσεις, υπάρχουν δύο σίγουροι λόγοι για την απόρριψη. Ο πρώτος είναι ο κλασσικός Λουδισμός, οι εργαζόμενοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους από τις μηχανές. Κάθε μέρα που περνάει μέχρι να αντικατασταθούν είναι κέρδος γι'αυτούς. Ο δεύτερος είναι τα ίδια τα μουσεία και οι αρχαιολόγοι. Δεν είναι δυνατόν δύο ¨παιδιά φιλολόγων" να αποφασίζουν ποιες πληροφορίες θα βλέπει ο τουρίστας μπροστά από κάθε έκθεμα. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να δεχτούν κάτι τέτοιο. Θα απαιτούσαν να γίνει μια τεράστια μελέτη που θα την αναλάμβαναν πανεπιστημιακοί, έφοροι κ.α, καταλαβαίνετε.
Δεν λες και κάτι διαφορετικό στο θέμα της μίζας και των διαπλεκομένων από όσα είπαν οι παραπάνω.Και το περί "τεράστιας μελέτης" δεν ευσταθεί. Όλες οι εφαρμογές ούτως ή άλλως εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται συχνότατα.
Που είναι οι απανταχού αριστεροί να ειρωνευτούν την start up, να τους κολλήσουν σαν ρετσινιά το "entrepreneur", να τους ειρωνευτούν ότι κάνουν αρπαχτές και ότι θα καταλήξουν να απασχολούν προσωπικό που θα το εκμεταλλεύονται. Δε φταίνει μόνο το κράτος, φταίνε και οι καθεστηκυίες νοοτροπίες. Δε πειράζει, τα παιδιά από ότι φαίνεται είναι ταλαντούχα και με ικανότητες. Δε χάνονται τέτοιοι άνθρωποι, πετυχαίνουν.
αυτό είπα κι εγώ, ότι τέτοιοι σχεδιαστές δεν θα πάνε χαμένοι. Μέχρι τώρα όμως δεν έχω πάρει απάντηση στην απορία μου : αφού είναι πλέον δωρεάν και είναι από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές στο Appstore, τι πρόβλημα υπάρχει; ο κάθε τουρίστας που ανεβαίνει στην Ακρόπολη μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό ή το τάμπλετ του. Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω; εκτός κι αν τα παιδιά θέλουν να περιβάλλουν τις απόψεις τους με την ταμπέλα "επίσημη κρατική άποψη για την ιστορία" - αλλά δεν νομίζω τέτοιοι πρωτοπόροι να νοιάζονται για τόσο παρωχημένες ταμπέλες...
κατ΄αρχάς ένα μπράβο στα παιδιά που φαίνεται ότι κάνουν σοβαρή δουλειά και δεν είναι διάττοντες αστέρες. Έχω μια απορία όμως : αφού είναι πλέον δωρεάν και είναι από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές στο Appstore, τι πρόβλημα υπάρχει; ο κάθε τουρίστας που ανεβαίνει στην Ακρόπολη μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό ή το τάμπλετ του... είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω; ας μού εξηγήσει κάποιος
Εύλογη απορία.Προσωπικά δεν έχω iphone αλλά ξέρω πολλούς γύρω μου που έχουν αλλά δεν χρησιμοποιούν το Appstore. Δλδ δεν τσεκάρουν δημοφιλείς εφαρμογές κ.λπ. Νομίζω η επιδίωξη ήταν να υπάρχει η εφαρμογή σε κρατικά σάιτ, στα οποία αναζητούν πληροφορίες οι τουρίστες οπότε λέει η Ελλάδα: Να, τουρίστα, πλήρης οδηγός στο πιτς φιτίλι, μη χάνεις το χρόνο σου. Και σου λέει ο τουρίστας: Ω, τι γαμάτο, δεν το είχα υπόψη. Ευκαριστούμε η Ελλάδα.Τώρα, αν υπάρχει οτιδήποτε άλλο στο παρασκήνιο, ας υπάρχει. Θα μείνω, προσωπικά πάντα, εγώ για μένα, λέω τη γνώμη μου, στο ότι δε μ'ενδιαφέρει. Υπάρχει τόσο παρασκήνιο για τόσο άχρηστες *εφαρμογές*, στη γαμάτη θα ψειρίσουμε;
«Θέλαμε να πούμε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους τουρίστες που επέλεξαν την χώρα μας, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πέρα από τα capital controls και την πολιτική αστάθεια. Μια Ελλάδα που επιχειρεί, μια Ελλάδα που παράγει, και μια Ελλάδα που προσφέρει top-class υπηρεσίες για τα top-class πολιτιστικά μνημεία της.»Δεν υπάρχει "άλλη Ελλάδα". Υπάρχει αυτή που ξέρουμε όλοι μας. Η Ελλάδα της ρεμούλας, των κρατικοδίαιτων λαμόγιων, της τζάμπα μαγκιάς, του να χαμε να λέγαμε.
Κάπως θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις επιδοτήσεις της ΕΕ. Όπως θα ρουφήξουν και την βοήθεια της ΕΕ σε περίπτωση που δεχθούμε τους πρόσφυγες έναντι οικονομικής βοήθειας. Οι πρόσφυγες θα μείνουν, αλλά θα λιμοκτονούν, ενώ η οικονομική βοήθεια θα πάει στους λογαριασμούς των στελεχών του κόμματος.
Δυστυχώς δεν ειναι το μόνο ελεεινό παράδειγμα οπισθοδρόμισης. Αφιερωμένο σε όσους επέλεξαν πρώτη φορά......και το παρακάτω:πηγή Lifo 1.4.2015 | ΤΕΥΧΟΣ #425 Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς «πάγωσε» τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδρύματος Νιάρχου για την αναβάθμιση δύο από τους ωραιότερους και πιο ατμοσφαιρικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, του Κεραμεικού και της Βραυρώνας / οι ιδεοληψίες που καταδιώκουν μέλη της κυβέρνησης στερούν από την αρχαιολογική κληρονομιά της Αττικής τρία εκατομμύρια ευρώ / το σχέδιο περιλάμβανε ένα ευρύτερο φάσμα δράσεων που υπέδειξαν οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων (αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, προσφερόμενες υπηρεσίες) /το Ίδρυμα Νιάρχου θα χρηματοδοτούσε μελέτες, έργα και την πιλοτική τους εφαρμογή για τρία χρόνια με 3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός προγράμματός του για τον περιορισμό της ανεργίας των νέων /
Γιατί να πάρεις κάτι δωρεάν αν μπορείς να το αναθέσεις στον κολλητό σου, να πάρεις την μιζούλα σου και να πεις οτι "άφησες έργο στο υπουργείο"; Το έχουμε δει να παίζεται το παιχνίδι αρκετές φορές.
"Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ μπορούσε να το πάρει δωρεάν."Και να αποκλείσετε στα υψηλά ιστάμενα στελέχη όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών την δυνατότητα λήψης μίζας, εεε προμήθειας ήθελα να πω, από τον όποιο μελλοντικό διαγωνισμό προκηρύξουν; Ποτέ!!!
Λοιπόν παιδιά ακούστε πως γίνονται αυτές οι δουλειές: Πρώτα ψάχνεις γνωστό βουλευτή, μετά κάποιον στο Υπουργείο κι αν δεν βολευτείς ψάχνεις για κάτι στο ΕΚΑΣ. Έπειτα δίνεις μίζα για να κινηθεί το πράγμα και τέλος πληρώνεις και κάποιον στο δημόσιο για να προχωρήσει τις διαδικασίες γρηγορότερα. Τι είπατε δωρεάν το δίνετε; Έλα ρε παιδιά μη σπαταλάτε το χρόνο μας, ήμαστε σοβαρό κράτος...
"Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών."Πως θα παρουν την μιζα τους αλλωστε; Ντροπη παντως, ας δεχθουν την χορηγια και οοοοταν φτιαξουν δικο τους app και ειναι καλυτερο ας το αντικαταστησουν.