Είναι η Comic Sans η πιο γελοία γραμματοσειρά του κόσμου; (#maybe_not) Facebook Twitter

Είναι η Comic Sans η πιο γελοία γραμματοσειρά του κόσμου; (#maybe_not)

5

«Πριν από είκοσι χρόνια έφτιαξα την καλύτερη γραμματοσειρά του κόσμου» λέει ο Vincent Connare, ο εφευρέτης ενός εκ των πιο συκοφαντημένων τυπογραφικών στοιχείων στη σύγχρονη ιστορία. Ο Αμερικάνος σχεδιαστής γραμματοσειρών και ο άνθρωπος πίσω από την Comic Sans εξηγεί πώς προέκυψε το πνευματικό του δημιούργημα –που έχει λοιδορηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια. Όλα ξεκίνησαν στη Microsoft το 1993, το διάστημα που η εταιρία ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει το λειτουργικό για τα Windows 95. Εκείνη την περίοδο το software είχε ακόμα κάποιους αστείους χαρακτήρες για βοηθούς που σε καθοδηγούσαν τι να κάνεις. Μια τέτοια εφαρμογή, o Microsoft Bob συνοδευόταν από ένα σκυλάκι cartoon που μιλούσε μέσα από «συννεφάκια». Ο Connare άρχισε να δουλεύει την Comic Sans για να δώσει χαρακτήρα στα γράμματα που θα εμφανίζονταν μέσα στα «συννεφάκια» γιατί όπως λέει «σκέφτηκα ότι οι χαρακτήρες των κόμικς δεν γίνεται να μιλάνε με New Roman».

Όλα αυτά τα χρόνια η comic sans έχει γίνει το αντικείμενο χλευασμού από ένα σωρό κόσμο. Από την Wall Street Journal New μέχρι τη York Times ο πόλεμος ενάντια στην Comic Sans κρατάει χρόνια και φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ.

Εμπνευσμένος από τα γράμματα που χρησιμοποιούνταν σε κλασικά κόμικς όπως το Watchmen, ο Connare σχεδίασε τη νέα γραμματοσειρά αρχικά στο χέρι. Το τελικό αποτέλεσμα έπρεπε να είναι «κάτι που να μοιάζει αλλά να μην αντιγράφει τον Dave Gibbons, ο οποίος δούλευε στα Watchmen κόμικς».

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα στις γραμματοσειρές δεν το επέτρεπε αυτό, για αυτό τα Comic Sans δεν έμοιαζαν ακριβώς όπως οι υπόλοιπες γραμματοσειρές των κόμικς» εξηγεί.  

Μέχρι να ολοκληρωθεί η γραμματοσειρά, το 1994, ήταν πολύ αργά για να συμπεριληφθεί στον Microsoft Bob, αλλά η Comic Sans έγινε μία από τις νέες γραμματοσειρές που πρόσφεραν τα Windows 95 στο σύστημά τους.  

Από τότε τα Comic Sans χρησιμοποιήθηκαν σε τόσο υπερβολικό βαθμό παγκοσμίως, ακόμα και σε σοβαρά έγγραφα, που μετέτρεψαν αυτή την χαρούμενη γραμματοσειρά σε ανέκδοτα και όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει το αντικείμενο χλευασμού από ένα σωρό κόσμο. Από την Wall Street Journal New μέχρι τη York Times ο πόλεμος ενάντια στην Comic Sans κρατάει χρόνια και φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ.

 

 
Design
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT