Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Από το Macintosh 512k στο Mac Pro: Τα 10 κορυφαία Mac της Apple

Τα πιο περιζήτητα προϊόντα Mac, 35 χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα της συγκεκριμένης σειράς προϊόντων

Τα τελευταία 35 χρόνια από την κυκλοφορία των Mac της Apple οι αλλαγές στα προϊόντα είναι εμφανέστατες. Άλλωστε, από το Macintosh 512k μέχρι και το λανσάρισμα του Mac Pro, που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο τα λογισμικά τους συστήματα, αλλά φυσικά και τον κατασκευαστικό τους σχεδιασμό, ο οποίος σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο μινιμαλιστικός. 

 

Μάλιστα, ο περασμένος Ιανουάριος αποτέλεσε χρονικό σημείο καμπής για την εταιρία, καθώς ήταν η 35η επέτειος από την κυκλοφορία των Mac, πράγμα που φανερώνει ότι έκτοτε λίγες είναι οι αντίστοιχες σειρές προϊόντων, που κατάφεραν να διατηρηθούν στον χρόνο με την αντίστοιχη επιτυχία της Apple. Έτσι, ο Owen Hopkins αποφάσισε να εστιάσει στα 10 κορυφαία προϊόντα αυτής της σειράς, που σημάδεψαν την εξέλιξη της εταιρίας και εν γένει της τεχνολογικής κουλτούρας που η ίδια έχει δημιουργήσει. 

 

Λίγες είναι οι αντίστοιχες σειρές προϊόντων, που κατάφεραν να διατηρηθούν στον χρόνο με την αντίστοιχη επιτυχία της Apple

 

 

 

Macintosh 512k, Σεπτέμβριος 1984

 

"Τα αποκαλυπτήρια για τη σειρά προϊόντων Mac έγιναν το 1984 και αμέσως θεωρήθηκε ως το κορυφαίο λανσάρισμα προϊόντων, που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Όταν ο Steve Jobs έβγαλε από τη θήκη του το μικροσκοπικό Mac και πήρε από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του έναν δίσκο εκκίνησης, τότε εισήγαγε όλους εμάς στον υπέροχο - και διόλου βραχύβιο, όπως αποδείχτηκε - κόσμο των Mac".


 

 

 

Macintosh LC, Οκτώβριος 1990

 

"Αυτό που κατά βάση θυμάμαι από το συγκεκριμένο προϊόν είναι το πόσο φιλικό ήταν στον χρήστη. Άλλωστε, εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν τρομακτικά περίπλοκοι. Για εμένα, ήταν ο πρώτος υπολογιστής, που πραγματικά δεν ανησυχούσα ούτε φοβόμουν να τον χρησιμοποιήσω". 

 

 

 

 

 

PowerBook 100, Οκτώβριος 1991

 

"Το PowerBook 100 ήταν το πρώτο λάπτοπ, που μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα σημερινά. Παρόλο που υπήρχαν και παλαιότερα φορητοί υπολογιστές, το PowerBook ήταν αυτό που καθιέρωσε τα λάπτοπ με σχεδιασμό σε μορφή αχιβάδας, με το πληκτρολόγιο να βρίσκεται στην πάνω πλευρά και μια στρογγυλή trackball στο κέντρο της κάτω πλευράς. Τον σχεδιασμό αυτό, φυσικά, συμπληρώνει ο ελεύθερος χώρος που υπάρχει δεξιά και αριστερά από την trackball, έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες του προϊόντος να ξεκουράζουν τους καρπούς τους". 

 

 

 

 

 

Twentieth Anniversary Macintosh, Μάρτιος 1997

 

"Για ορισμένους, το Twentieth Anniversary Macintosh (TAM) θέτει ισχυρή υποψηφιότητα στην κατηγορία με τα χειρότερα Mac προϊόντα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια καταγραφής των πιο γνωστών προϊόντων μέχρι το σημερινό iMac, είναι δύσκολο να αγνοηθεί και το συγκεκριμένο. Αν και δεν σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, φάνηκε η δημιουργικότητα από την ομάδα σχεδιασμού της Apple, η οποία απέφυγε την παταγώδη εμπορική αποτυχία χάρη στην εφευρετικότητα του Jony Ive". 

 

 

 

 

 

iMac, Αύγουστος 1998

 

"Είναι ποτέ δυνατόν η λίστα αυτή να μην περιλαμβάνει το πρώτο iMac; Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα του Ιve ή αλλιώς για εκείνο το προϊόν που έσωσε την Apple. Για κάποιο χρονικό διάστημα, τα πάντα - από τα σίδερα μέχρι τα φορητά ραδιόφωνα - φάνηκε να αντιγράφουν το πολύχρωμο διαφανές πλαστικό των iMac. Η Apple κάπως έτσι ήρθε και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος".

 

 

 

 

 

PowerBook G3 "Pismo", Φεβρουάριος 2000

 

"Τα περισσότερα λάπτοπ εκείνη την εποχή ήταν τετράγωνα, σχεδιασμένα σε χοντροκομμένη μορφή και σίγουρα καθόλου εύκαμπτα. Όμως, το PowerBook G3 ήταν κάτι διαφορετικό: ήταν ελαφρύ, αλλά την ίδια στιγμή συμπαγές και με εύκαμπτο, κομψό σχεδιασμό. Ήταν όντως πανέμορφο, αλλά ταυτόχρονα με αυστηρή σχεδίαση". 

 

 

 

 

 

Power Mac G4 Cube, Ιούλιος 2000

 

"Μελετώντας το παρελθόν της Apple, το Cube ξεχωρίζει ως προϊόν-πρότυπο για το πως θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο σχεδόν καθένα από τα προϊόντα αυτής της σειράς: αυστηρός σχεδιασμός χωρίς επιπρόσθετα, εξωτερικά μέρη ή κάποιο cooler, κι όλα αυτά συνδυασμένα ασφαλώς με την απαράμιλλη κομψότητα, που παραπέμπει περισσότερο σε έργο τέχνης παρά σε ένα μηχάνημα για να κάνεις τυπικές δουλειές (φυσικά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης έχει ένα τέτοιο μοντέλο στη συλλογή του)".

 

 

 

 

 

PowerBook G4 12 inch, Ιανουάριος 2003

 

"Ήταν το πρώτο λάπτοπ για το οποίο δε χρειαζόταν να συμβιβαστείς επιλέγοντας είτε την καλή μπαταρία είτε τη φορητότητα. Το PowerBook G4 12 inch ήταν γρήγορο, ανταγωνιζόταν σθεναρά ακόμα και αντίστοιχα desktops, ενώ το μικρό του μέγεθος - για τα δεδομένα των υπολογιστών του 2003 - σού επέτρεπε ακόμη και να το μεταφέρεις στην τσάντα σου, καθώς επιστρέφεις  στο σπίτι". 

 

 

 

 

 

Original MacBook Air, Ιανουάριος 2008

 

"Τα λάπτοπ δεν θα ήταν όπως τα ξέρουμε σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα MacBook Air".

 

 

 

 

 

Mac Pro, Φθινόπωρο 2019

 

"Αν και η ένταξή του στη συγκεκριμένη λίστα είναι κάπως πρώιμη, ίσως το Mac Pro αποδειχθεί ως το απόλυτο προϊόν της σειράς των Mac. Εν τω μεταξύ, η έμφαση που έχει δώσει η Apple στα Mac κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας φανερώνει ότι η σειρά με τα προϊόντα Mac βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εταιρία, δημιουργώντας έντονη αναμονή στους καταναλωτές-λάτρεις της τεχνολογίας ότι τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δούμε εξαιρετικά πράγματα". 

 

Πηγή: Dezeen

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχωρεί από την Apple o κορυφαίος σχεδιαστής της: Μετά από 30 χρόνια, ο Jony Ive ανακοίνωσε το τέλος
Ο Sir Jony Ive, αφήνει την Apple για να δημιουργήσει το δικό του εγχείρημα.
Το νέο Mac Pro δεν έρχεται πριν το 2019
H Apple σχεδιάζει την κυκλοφορία του νέου Mac Pro για το 2019.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αρχιτέκτονας τοπίου Θωμάς Δοξιάδης δίνει πάντα την αίσθηση ότι δεν έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι
Μιλώντας με τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα για την αρχιτεκτονική τοπίου σε μια χώρα που δεν φημίζεται για την αρμονική σχέση του κτισμένου με το φυσικό περιβάλλον.
Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ
Η πρόταση του στούντιο Hayri Atak για ένα boutique hotel που απευθύνεται σε τολμηρούς επισκέπτες
Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας
Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα από το στούντιο Χ+Living στεγάζεται σε δύο ορόφους του Zodi Plaza
Έτσι θα είναι το (βυθισμένο) Λονδίνο το 2090, λόγω της κλιματικής αλλαγής
Μια δυστοπική προφητεία από το στούντιο ψηφιακού σχεδιασμού Squint/Opera για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω στην βρεττανική πρωτεύουσα
Μέσα στο φουτουριστικό ανάκτορο του Pierre Cardin στις Κάννες
Ένα παράξενο μέγαρο που φιλοξένησε άπειρα πάρτι του διεθνούς τζετ σετ και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με την εντελώς ιδιαίτερη αισθητική του.
Η φουτουριστική πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας της Ζάχα Χαντίντ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Οi συνεργάτες των Zaha Hadid Architects Δημήτρης Κολώνης και Ζέττα Κοτσιώνη παρουσίασαν την πρότασή που κατέθεσαν στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων για το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»
Casa Leone: Η ανατροπή της αθηναϊκής πολυκατοικίας στην Αγ. Παρασκευή εμπνέεται από ένα λιοντάρι
Οι AD Architects και ο Αριστείδης Ντάλας παρουσιάζει το επιβλητικό πρότζεκτ Casa Leone
Να σέβεσαι το Κιλκίς - τουλάχιστον για το ντιζάιν των μπαρ του
Η αρχιτεκτονική ομάδα Ark4Lab of Architecture δημιούργησε έναν χώρο με πληθώρα υλικών και χρωμάτων
Ένα μετα-μοντέρνο ξενοδοχείο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης που πριν ήταν γραφεία και διαμερίσματα
Ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης αποκτά νέο χαρακτήρα με παλιά αισθητική
Η έκθεση του Olafur Eliasson στο Λονδίνο παρουσιάζει την πραγματικότητα από μια ολοκαίνουργια οπτική
Σαράντα έργα τέχνης του καλλιτέχνη κοσμούν την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης του Λονδίνου
 Lapee: Τα ροζ γυναικεία ουρητήρια δίχως πόρτες που μειώνουν τις ουρές αναμονής στα φεστιβάλ
Η πρωτότυπη ιδέα της Gina Périer και του Alexander Egebjerg οδηγεί στην φυλετική ισότητα αναφορικά με την πρόσβαση σε χώρους υγιεινής
Ξανασχεδιάζοντας την εταιρική ταυτότητα των Ξενία
Ένας νεαρός art director, ο Νίκος Γεωργόπουλος, ταξιδεύει πίσω στον χρόνο για να επιμεληθεί την αναδημιουργία της εταιρικής ταυτότητας των ξενοδοχείων Ξενία
Στο πιο μποέμικο βιβλιοπωλείο της Αθήνας, τον Φωταγωγό της Τζούλιας Τσιακίρη
Χωμένο μέσα στη Στοά Κουρτάκη της Κολοκοτρώνη βρίσκεται το ορμητήριο των εκδόσεων Το Ροδακιό, ένας χώρος όπου η διανόηση της Αθήνας νιώθει οικεία
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης
Σουρεαλιστικά -συχνά εγκαταλελειμμένα- απομεινάρια εκπληκτικής, εξωγήινης αισθητικής
Ένα παράξενο σπίτι στην Σιθωνία της Χαλκιδικής
Είναι εντελώς προκάτ και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθεί αφήνοντας ένα πολύ μικρό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή