Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Από το Macintosh 512k στο Mac Pro: Τα 10 κορυφαία Mac της Apple

Τα πιο περιζήτητα προϊόντα Mac, 35 χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα της συγκεκριμένης σειράς προϊόντων

Τα τελευταία 35 χρόνια από την κυκλοφορία των Mac της Apple οι αλλαγές στα προϊόντα είναι εμφανέστατες. Άλλωστε, από το Macintosh 512k μέχρι και το λανσάρισμα του Mac Pro, που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο τα λογισμικά τους συστήματα, αλλά φυσικά και τον κατασκευαστικό τους σχεδιασμό, ο οποίος σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο μινιμαλιστικός. 

 

Μάλιστα, ο περασμένος Ιανουάριος αποτέλεσε χρονικό σημείο καμπής για την εταιρία, καθώς ήταν η 35η επέτειος από την κυκλοφορία των Mac, πράγμα που φανερώνει ότι έκτοτε λίγες είναι οι αντίστοιχες σειρές προϊόντων, που κατάφεραν να διατηρηθούν στον χρόνο με την αντίστοιχη επιτυχία της Apple. Έτσι, ο Owen Hopkins αποφάσισε να εστιάσει στα 10 κορυφαία προϊόντα αυτής της σειράς, που σημάδεψαν την εξέλιξη της εταιρίας και εν γένει της τεχνολογικής κουλτούρας που η ίδια έχει δημιουργήσει. 

 

Λίγες είναι οι αντίστοιχες σειρές προϊόντων, που κατάφεραν να διατηρηθούν στον χρόνο με την αντίστοιχη επιτυχία της Apple

 

 

 

Macintosh 512k, Σεπτέμβριος 1984

 

"Τα αποκαλυπτήρια για τη σειρά προϊόντων Mac έγιναν το 1984 και αμέσως θεωρήθηκε ως το κορυφαίο λανσάρισμα προϊόντων, που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Όταν ο Steve Jobs έβγαλε από τη θήκη του το μικροσκοπικό Mac και πήρε από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του έναν δίσκο εκκίνησης, τότε εισήγαγε όλους εμάς στον υπέροχο - και διόλου βραχύβιο, όπως αποδείχτηκε - κόσμο των Mac".


 

 

 

Macintosh LC, Οκτώβριος 1990

 

"Αυτό που κατά βάση θυμάμαι από το συγκεκριμένο προϊόν είναι το πόσο φιλικό ήταν στον χρήστη. Άλλωστε, εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν τρομακτικά περίπλοκοι. Για εμένα, ήταν ο πρώτος υπολογιστής, που πραγματικά δεν ανησυχούσα ούτε φοβόμουν να τον χρησιμοποιήσω". 

 

 

 

 

 

PowerBook 100, Οκτώβριος 1991

 

"Το PowerBook 100 ήταν το πρώτο λάπτοπ, που μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα σημερινά. Παρόλο που υπήρχαν και παλαιότερα φορητοί υπολογιστές, το PowerBook ήταν αυτό που καθιέρωσε τα λάπτοπ με σχεδιασμό σε μορφή αχιβάδας, με το πληκτρολόγιο να βρίσκεται στην πάνω πλευρά και μια στρογγυλή trackball στο κέντρο της κάτω πλευράς. Τον σχεδιασμό αυτό, φυσικά, συμπληρώνει ο ελεύθερος χώρος που υπάρχει δεξιά και αριστερά από την trackball, έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες του προϊόντος να ξεκουράζουν τους καρπούς τους". 

 

 

 

 

 

Twentieth Anniversary Macintosh, Μάρτιος 1997

 

"Για ορισμένους, το Twentieth Anniversary Macintosh (TAM) θέτει ισχυρή υποψηφιότητα στην κατηγορία με τα χειρότερα Mac προϊόντα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια καταγραφής των πιο γνωστών προϊόντων μέχρι το σημερινό iMac, είναι δύσκολο να αγνοηθεί και το συγκεκριμένο. Αν και δεν σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, φάνηκε η δημιουργικότητα από την ομάδα σχεδιασμού της Apple, η οποία απέφυγε την παταγώδη εμπορική αποτυχία χάρη στην εφευρετικότητα του Jony Ive". 

 

 

 

 

 

iMac, Αύγουστος 1998

 

"Είναι ποτέ δυνατόν η λίστα αυτή να μην περιλαμβάνει το πρώτο iMac; Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα του Ιve ή αλλιώς για εκείνο το προϊόν που έσωσε την Apple. Για κάποιο χρονικό διάστημα, τα πάντα - από τα σίδερα μέχρι τα φορητά ραδιόφωνα - φάνηκε να αντιγράφουν το πολύχρωμο διαφανές πλαστικό των iMac. Η Apple κάπως έτσι ήρθε και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος".

 

 

 

 

 

PowerBook G3 "Pismo", Φεβρουάριος 2000

 

"Τα περισσότερα λάπτοπ εκείνη την εποχή ήταν τετράγωνα, σχεδιασμένα σε χοντροκομμένη μορφή και σίγουρα καθόλου εύκαμπτα. Όμως, το PowerBook G3 ήταν κάτι διαφορετικό: ήταν ελαφρύ, αλλά την ίδια στιγμή συμπαγές και με εύκαμπτο, κομψό σχεδιασμό. Ήταν όντως πανέμορφο, αλλά ταυτόχρονα με αυστηρή σχεδίαση". 

 

 

 

 

 

Power Mac G4 Cube, Ιούλιος 2000

 

"Μελετώντας το παρελθόν της Apple, το Cube ξεχωρίζει ως προϊόν-πρότυπο για το πως θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο σχεδόν καθένα από τα προϊόντα αυτής της σειράς: αυστηρός σχεδιασμός χωρίς επιπρόσθετα, εξωτερικά μέρη ή κάποιο cooler, κι όλα αυτά συνδυασμένα ασφαλώς με την απαράμιλλη κομψότητα, που παραπέμπει περισσότερο σε έργο τέχνης παρά σε ένα μηχάνημα για να κάνεις τυπικές δουλειές (φυσικά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης έχει ένα τέτοιο μοντέλο στη συλλογή του)".

 

 

 

 

 

PowerBook G4 12 inch, Ιανουάριος 2003

 

"Ήταν το πρώτο λάπτοπ για το οποίο δε χρειαζόταν να συμβιβαστείς επιλέγοντας είτε την καλή μπαταρία είτε τη φορητότητα. Το PowerBook G4 12 inch ήταν γρήγορο, ανταγωνιζόταν σθεναρά ακόμα και αντίστοιχα desktops, ενώ το μικρό του μέγεθος - για τα δεδομένα των υπολογιστών του 2003 - σού επέτρεπε ακόμη και να το μεταφέρεις στην τσάντα σου, καθώς επιστρέφεις  στο σπίτι". 

 

 

 

 

 

Original MacBook Air, Ιανουάριος 2008

 

"Τα λάπτοπ δεν θα ήταν όπως τα ξέρουμε σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα MacBook Air".

 

 

 

 

 

Mac Pro, Φθινόπωρο 2019

 

"Αν και η ένταξή του στη συγκεκριμένη λίστα είναι κάπως πρώιμη, ίσως το Mac Pro αποδειχθεί ως το απόλυτο προϊόν της σειράς των Mac. Εν τω μεταξύ, η έμφαση που έχει δώσει η Apple στα Mac κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας φανερώνει ότι η σειρά με τα προϊόντα Mac βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εταιρία, δημιουργώντας έντονη αναμονή στους καταναλωτές-λάτρεις της τεχνολογίας ότι τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δούμε εξαιρετικά πράγματα". 

 

Πηγή: Dezeen

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχωρεί από την Apple o κορυφαίος σχεδιαστής της: Μετά από 30 χρόνια, ο Jony Ive ανακοίνωσε το τέλος
Ο Sir Jony Ive, αφήνει την Apple για να δημιουργήσει το δικό του εγχείρημα.
Το νέο Mac Pro δεν έρχεται πριν το 2019
H Apple σχεδιάζει την κυκλοφορία του νέου Mac Pro για το 2019.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν
Χάρη σε αυτήν τη στάση, οι επιβάτες της Σουηδίας δεν χρειάζεται πλέον να αγχώνονται για το πότε θα έρθει το λεωφορείο τους.
Μέσα στη νέα σουίτα πρώτης θέσης της Emirates: σαν εναέριο πεντάστερο ξενοδοχείο
Αυτή είναι η σουίτα που κέρδισε το βραβείο του «Best First Class» στα Travelers' Choice Awards 2019 του TripAdvisor
Χούλα χουπ και υφασμάτινα πλέγματα: ένα εντυπωσικό installation φωτός που στολίζει τους δρόμους της Georgetown
Στα πλαίσια του «GLOW», ενός ετήσιου φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην περιοχή με θέμα την τέχνη του φωτός.
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai
Στην κινεζική πόλη Xingtai θα κατασκευαστεί ένα εντυπωσιακό θέατρο με φουτουριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, διατηρώντας όμως τις παραδόσεις.
«Το Στούντιο του Ορφέα»: Ο Γκοντάρ δημιούργησε στο Ίδρυμα Prada του Μιλάνου τον ιδανικό του χώρο εργασίας και διαμονής
Ο 89χρονος σκηνοθέτης έφτιαξε έναν χώρο γεμάτο τεχνικά εργαλεία, έπιπλα και αντικείμενα προσωπικής του επιλογής, τον οποίο μπορεί το κοινό να επισκεφτεί κατόπιν κράτησης και να παρακολουθήσει την τελευταία ταινία του, «σα να είναι στο σπίτι του».
Pop-up Maison Assouline: H νέα άφιξη στο καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Μέσα στο καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μπορείτε πλέον να βρείτε εκδόσεις Assouline, coffee table books, συλλεκτικά αντικείμενα και δώρα πολυτελείας.
#ProjectBALLA: Στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα θα βρείτε τις πιο πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες μπάλες
Στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα οι χριστουγεννιάτικες μπάλες μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης, με φιλανθρωπικό σκοπό.
Η πολύχρωμη αρχιτεκτονική της Τουρκίας
Ο φωτογράφος Yener Torun επιλέγει να δει μόνο τη σύγχρονη, πολύχρωμη αρχιτεκτονική πλευρά της Τουρκίας
Μέσα στο ψηλότερο κτίριο κατοικιών του SoHo - Οι επιβλητικοί γυάλινοι πύργοι του Ρέντσο Πιάνο
565 Broome: 30 όροφοι πολυτέλειας με θέα στη Νέα Υόρκη από τον Ρέντσο Πιάνο
Ένα πρωινό στην εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής
Μέσα σε αυτήν κρύβονται θησαυροί: 500.000 βιβλία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, χειρόγραφα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό
Τα πιο εντυπωσιακά και «κουλά» εκθέματα οίκων μόδας στην Art Basel Miami Beach 2019
Η διάσημη φουάρ σύγχρονης τέχνης του Μαϊάμι που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος celebrities από τον χώρο της τέχνης, της μόδας και του χρήματος, λειτουργεί και ως ευκαιρία για φίρμες όπως η Louis Vuitton και η Miu MIu να εισχωρήσουν στην καλλιτεχνική κοινότητα.
Μια χειμωνιάτικη σιέστα μέσα σε δεντρόσπιτα εκπληκτικού ντιζάιν στην Ιταλία
Ένας συνδυασμός φύσης και υψηλού ντιζάιν αποκαλύπτει ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής
Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας θα αποκτήσει ένα ξενοδοχείο-αρχιτεκτονικό ορόσημο με μίνιμαλ αισθητική
Λευκές κολόνες από χάλυβα και τεράστιες γυάλινες τζαμαρίες θα διαμορφώσουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ξενοδοχείου
Στο χιονισμένο σκηνικό του Καναδά ξεπροβάλλει μια φωτεινή, ξύλινη εκκλησία
Ένας καθολικός ναός στον παγωμένο Καναδά που η αρχιτεκτονική του δόμηση δεν κάνει θρησκευτικές διακρίσεις
Κλασικό Μπλε - Το Ινστιτούτο Pantone ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς για το 2020
Ανακοινώθηκε το χρώμα που θα χαρακτηρίσει και θα επηρεάσει τις τάσεις για το 2020, σύμφωνα με το Pantone.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή