Επτά αρχιτεκτονικές προτάσεις για το νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων

Επτά αρχιτεκτονικές προτάσεις για το νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων Facebook Twitter
Η πρόταση του Γάλλου σχεδιαστή Mathieu Lehanneur.
8

Από τη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε διαγωνισμό για την αντικατάσταση του κωδωνοστασίου της, πλήθος αρχιτεκτόνων έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους. Εδώ θα δούμε τις επτά πιο ενδιαφέρουσες.

Studio Fuksas

Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Massimiliano και Doriana Fuksas έχουν προτείνει να προστεθεί μια σύγχρονη οροφή και ένα κωδωνοστάσιο από κρύσταλλο Baccarat το οποίο θα ανάβει τη νύχτα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Massimiliano e Doriana Fuksas (@fuksas_architects) στις

Mathieu Lehanneur

O Γάλλος σχεδιαστής Mathieu Lehanneur προτείνει να αντικαταστήσουν το κωδωνοστάσιο με ότι υπήρχε στο σημείο εκείνο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και όχι με ένα αντίγραφο αυτού που είχε χτιστεί 150 χρόνια πριν. 

«Λατρεύω την ιδέα να παγώσουμε αυτή τη στιγμή στην ιστορία με την ελπίδα να διατηρηθεί για αιώνες. Μια μνημειώδης μόνιμη φλόγα που θα καλύπτεται από χρυσά φύλλα. Για μένα, είναι ένας τρόπος να αποθανατίσουμε την καταστροφή και να την μετατρέψουμε σε ομορφιά, αλλάζοντάς τη από εφήμερη σε μόνιμη». 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mathieu Lehanneur (@mathieulehanneur) στις

Vizumatelier

Η πρόταση της Vizumatelier που έχει έδρα τη Μπρατισλάβα είναι να τοποθετηθεί ένας ελαφρύς πύργος από τον οποίο θα φεύγει μια δέσμη φωτός προς τον ουρανό.

"Στη γοτθική εποχή οι οικοδόμοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον ουρανό. Ο Viollet le Duc το δοκίμασε επίσης τον 19ο αιώνα και ήρθε πιο κοντά. Στην εποχή μας είναι δυνατό να συμβεί», δήλωσαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vizum Atelier (@vizumatelier) στις

Kiss The Architect

Το κυπριακό αρχιτεκτονικό γραφείο Kiss The Architect πρότεινε την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου χρησιμοποιώντας μια μίξη από τόξα και μπάλες τοποθετημένα όλα γύρω από μια κεντρική σκάλα. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kiss the architect (@kissthearchitect) στις

 

AJ6 Studio

Το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Σάο Πάολο φαντάζεται την Παναγία των Παρισίων ξαναχτισμένη με οροφή και κωδωνοστάσιο φτιαγμένα σχεδόν αποκλειστικά από βιτρό. 

«Στη γοτθική αρχιτεκτονική υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ γης και ουρανού και μέσα στον καθεδρικό ο φυσικός φωτισμός πολλαπλασιάζεται σε χρώματα μέσα από το βιτρό» εξηγεί ένας από τους αρχιτέκτονες του γραφείου, ο Alexandre Fantozzi.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandre Fantozzi (@alexandre_fantozzi) στις

 

Alexander Nerovnya

Ο Ρώσος αρχιτέκτονας Alexander Nerovnya προτείνει τον συνδυασμό μιας γυάλινης οροφής με ένα πιο παραδοσιακό κωδωνοστάσιο. 

«Όταν θα βλέπουν οι άνθρωποι τον καθεδρικό ναό θα νιώθουν έναν ισχυρό δεσμό με την ιστορία κοιτώντας τα αρχαία και τα μοντέρνα τμήματα μαζί», εξηγεί ο Nerovnya.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexander Nerovnya (@alex_nerovnya) στις


David Deroo

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης David Deroo δημιούργησε ένα σχέδιο για "μια ιδανική αναπαράσταση του πώς θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί η Notre-Dame". Η απεικόνιση δείχνει μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της οροφής και του κωδωνοστασίου που διατηρεί πολλά από το πρωτότυπο. 

«Θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ της αναγνώρισης του παρελθόντος και της αναβάθμισης της νέας εποχής» δήλωσε ο Deroo.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DerooDavid (@deroodavid) στις

Design
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

7 σχόλια
Αυτό με το βιτρώ μοιάζει να σέβεται περισσότερο την ιστορία του κτιρίου και να "δένει" μαζί του.(Βρήκα ενδιαφέροντα ωστόσο και κάποια στοιχεία του 3 και του 7 αν θέλουμε να δώσουμε ένα touch της σύγχρονης τεχνολογίας υλικών κι αισθητικής.)