Ο ΟΠΑΝΔΑ δίνει νέα πνοή στις γειτονιές της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ δίνει νέα πνοή στις γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
H Πρόεδρος του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων. κυρία Άννα Ροκοφύλλου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το Πνευματικό Κέντρο επί της οδού Ακαδημίας ανήκει στα εμβληματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Κάποτε, λειτουργούσε ως Δημοτικό Γενικό Νοσοκομείο "Ελπίς" και η κατασκευή του βασίζεται σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα F. Staufert. Σήμερα, φιλοξενεί όλες τις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Στον πρώτο όροφο μας υποδέχεται η Πρόεδρος του Οργανισμού, κυρία Άννα Ροκοφύλλου, η οποία έχει αναλάβει τα ηνία από τον περασμένο Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο οικοδόμημα με τους αχανείς διαδρόμους, τις επιβλητικές αίθουσες και τους σπουδαίους πίνακες ζωγραφικής εντυπωσιάζει το βλέμμα του επισκέπτη. Το γραφείο της Προέδρου είναι φωτεινό και ευήλιο και όπως μού λέει διευθύνει έναν οργανισμό στον οποίο απασχολούνται 850 άτομα προσωπικό και έχει υπό την αιγίδα του 250 δομές, πολιτισμού και άθλησης.


Ως ένας από τους φορείς πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, ο ΟΠΑΝΔΑ προσπαθεί με μια πλειάδα δράσεων και εκδηλώσεων σε αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι να εξασφαλίσει στους κατοίκους της Αθήνας μια ασφαλή πρόσβαση στην τέχνη, ακολουθώντας όλα όσα προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο.


Στην αρχή της συνομιλίας μας η Άννα Ροκοφύλλου τονίζει πως στους πολύτιμους αρωγούς στην ολιστική προσπάθεια της, συγκαταλέγεται ο πασίγνωστος πρώην ποδοσφαιριστής και μέλος της «χρυσής» εθνικής ομάδας του Euro 2004, Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του ΟΠΑΝΔΑ.


Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η Πρόεδρος του Οργανισμού μιλά για το πολιτιστικό αποτύπωμα στη ζωή της πόλης, τις πολυάριθμες δραστηριότητες, την ανακαίνιση των παιδικών χαρών, την αναβάθμιση των γειτονιών αλλά και ποια εμπόδια έχει κληθεί να ξεπεράσει όλο αυτό το διάστημα.

- Τι σηματοδοτεί αυτό το καλοκαίρι για τον ΟΠΑΝΔΑ;
Πρώτα απ' όλα να τονίσουμε ότι ο ΟΠΑΝΔΑ έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων για την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό για τον καθένα. Ωστόσο, αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση γι' εμάς προκειμένου να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Βασική μας επιθυμία είναι η ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού κι αυτό γιατί ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Έτσι, έχουμε προγραμματίσει όλο το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο -από τις 13 Ιουλίου ως τις 10 Οκτωβρίου- 78 εκδηλώσεις στα θέατρα Κολωνού και Γκράβας οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους δημότες. Αυτό το απρόσμενο καλοκαίρι, ο Δήμος Αθηναίων με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) φιλοξενεί εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, θεατρικές, χορευτικές, παιδικές και μουσικές παραστάσεις πολλές εκ των οποίων με ελεύθερη είσοδο στις οποίες συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες, δημιουργοί και μουσικά σύνολα, δίνοντας στους πολίτες μια όαση πολιτισμού.


- Γιατί επιλέξατε αυτές τις δύο περιοχές οι οποίες θεωρούνται υποβαθμισμένες;
Ως Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας, στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού, αλλά και σε έναν ζωτικό χώρο πολιτισμού στην Γκράβα. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε έμφαση στις γειτονιές, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Αθήνας. Το θέατρο Κολωνού και το θέατρο Γκράβας, ανοίγουν στο κοινό προσφέροντας μοναδικές βραδιές με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και παραστάσεις χορού. Σκοπός μας είναι να είμαστε κοντά στους δημότες και να δώσουμε μια νέα πνοή στις γειτονιές της πόλης. Επίσης, φιλοδοξία μας είναι να αναγεννήσουμε υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και να προσφέρουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας θαυμάσιες παραστάσεις είτε δωρεάν είτε με ένα συμβολικό αντίτιμο.

Ο ΟΠΑΝΔΑ δίνει νέα πνοή στις γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Το κτίριο του ΟΠΑΝΔΑ


- Ποιες άλλες δράσεις ετοιμάζετε;
Στις όμορφες αυλές και τους πράσινους κήπους των Μουσείων και Πολιτιστικών Κέντρων του, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) εγκαινιάζει μια νέα σειρά υπαίθριων μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν παιχνίδια με την ιστορία, την τέχνη και το περιβάλλον, για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών. Στόχος μας είναι τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους και να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους με μια ασφαλή βόλτα στα Μουσεία, τις συλλογές και τα Πολιτιστικά Κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ.


- Τι εμπόδια έχετε συναντήσει από τη στιγμή που αναλάβατε Πρόεδρος;
Να σας θυμίσω ότι ο ΟΠΑΝΔΑ είναι αποτέλεσμα συνένωσης τριών προηγούμενων νομικών προσώπων, του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) του δήμου Αθηναίων, των μουσικών συνόλων του δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού οργανισμού του δήμου Αθηναίων. Αυτό το εγχείρημα έκρυβε και δυσκολίες, όπως είναι φυσικό. Διαθέτουμε 250 δομές, πολιτισμού και άθλησης, αρκετές από τις οποίες έχρηζαν άμεσων παρεμβάσεων βελτίωσης. Πλέον, από τα τέσσερα κολυμβητήρια που διαχειριζόμαστε, έχουμε ανακαινίσει το κολυμβητήριο στο Γουδή, ενώ σταδιακά βελτιώνουμε και τα κολυμβητήρια Γκράβας και Κολοκυνθούς ώστε μαζί με το Σεράφειο να είναι διαθέσιμα στους δημότες Αθηναίων, τέσσερα εξαιρετικά, μοντέρνα και λειτουργικά κολυμβητήρια. Επιπλέον, ανακαινίσαμε τις εγκαταστάσεις του στίβου και αρκετές ακόμη αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα, προσφέρουμε δωρεάν διαδικτυακές προβολές μουσικών παραστάσεων και προγραμμάτων γυμναστικής, ανακαινίσαμε πλήρως όπως σας είπα, 17+2 παιδικές χαρές. Ξέρετε, η νέα δημοτική αρχή υπό τον Κ. Μπακογιάννη και εγώ προσωπικά είμαστε οπαδοί των έργων κ όχι των λόγων. Έχουμε χορτάσει από αυτά. Οπότε, μεθοδικά και σταθερά αλλάζουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας και μιλάνε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, που είναι ορατά.


- Οι παιδικές χαρές δεν είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τις συνοικίες της πόλης;
Εργαστήκαμε σκληρά και επίμονα προκειμένου να κάνουμε πράξη το στόχο μας: να μετατρέψουμε τις παιδικές χαρές της πόλης σε έναν όμορφο, ασφαλή και λειτουργικό προορισμό για τα παιδιά αλλά και όλη την οικογένεια. Γι' αυτό και στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηνν πήγαμε επί τόπου, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, είδαμε τι χρειάζεται και εκπονήσαμε πάραυτα ένα σχέδιο ανάπλασης για τις παιδικές χαρές σε όλη την Αθήνα. Από τις πρώτες δεκαεννέα παιδικές χαρές, παραδώσαμε ήδη τις 17 αυτή την εβδομάδα και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμες και οι άλλες δύο. Υπερσύγχρονες, λειτουργικές, ασφαλείς, πιστοποιημένες είναι στολίδια για κάθε γειτονιά. Σύντομα θα είναι έτοιμες και οι υπόλοιπες 33 παιδικές χαρές, που σημαίνει ότι όλες οι υπάρχουσες θα έχουν αναβαθμιστεί πλήρως. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε.

Επίσης, κεντρική προτεραιότητα μας είναι να εξασφαλίσουμε την τήρηση όλων των προϋποθέσεων συντήρησης, φύλαξης, καθαριότητας και προδιαγραφών αξιολόγησης, να αναβαθμίσουμε τον φωτισμό ώστε οι δημότες να αισθάνονται ασφαλείς και, φυσικά, να είναι απολύτως προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες. Στόχος όλων μας στον δήμο Αθηναίων και «μότο» μας εδώ στον ΟΠΑΝΔΑ, είναι να ανακαλύψουμε οι Αθηναίοι ξανά την Αθήνα. Να ανακαλύψουμε ξανά τις γειτονιές μας. Είναι, εν τέλει, κυψέλες δημιουργίας, αλληλεγγύης, παιχνιδιού, άθλησης και αναμόρφωσης της καθημερινότητάς μας.


- Τι είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Αθήνα;
Καίριες παρεμβάσεις σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας μας. Να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη μας, να προστατεύεται το περιβάλλον και να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή. Μάλιστα, η προσπάθεια για μια καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική πόλη δε σταματάει ποτέ. Η διεύθυνση καθαριότητας του δήμου Αθηναίων– το βλέπετε κι εσείς - εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και Σαββατοκύριακα.


Πέραν αυτών, όραμά μας στον ΟΠΑΝΔΑ είναι να προσφέρουμε στον Αθηναίο δημότη, μια καλή ποιότητα ζωής. Και ποιότητα ζωής σημαίνει άθληση, πολιτισμός και ασφάλεια. Μια πόλη η οποία να δίνει την δυνατότητα σε κάθε δημότη να μπορεί να αθλείται, να έχει παίζει, να ψυχαγωγείται, να έχει πρόσβαση σε όλα τα πολιτιστικά αγαθά που προσφέρει η πρωτεύουσα.

- Πείτε μας λίγα λόγια για την έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβρη στην Πινακοθήκη του Δήμου και θα αφορά τον οικισμό της Κέρου.
Πράγματι, στο υπέροχο κτίριο της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο το οποίο είναι από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας, θα φιλοξενηθεί μια εξαιρετική έκθεση το ερχόμενο φθινόπωρο. Φέρει τον τίτλο: «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ, έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» στην οποία παρουσιάζονται τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής σε Κέρο και Δασκαλιό. Στην έκθεση εκτίθενται ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -ενταγμένη στην ερευνητική δραστηριότητα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- στο νησί της Κέρου και την παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού.

Η έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαρχές της αστικοποίησης και τα θαλάσσια δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και η έκθεση εστιάζει με αφηγηματικό τρόπο στην παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων. Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Στέφανος Κεραμίδας, ο οποίος και συντονίζει όλες τις σχετικές εργασίες υπό τον γενικό συντονισμό του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη και συνεπιμελήτρια την Μαργαρίτα Δρίλλια αρχαιολόγο/υπεύθυνη επικοινωνίας στην Easy dot, εταιρεία που υλοποίησε την μουσειογραφική μελέτη ενώ αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η Cosmote.


- Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά στην Αθήνα;
Τα Ιλίσια. Μεγάλωσα στην οδό Ηριδανού και στη γειτονιά του Αγίου Χαραλάμπους. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες συνοικίες που τις βρίσκω πολύ όμορφες. Ασχολούμαι με την πόλη και την αυτοδιοίκηση και την Αθήνα από το 1994 είτε ως διαμερισματική, είτε ως περιφερειακή είτε ως δημοτική σύμβουλος και έτσι γνωρίζω καλά τη μοναδικότητα της Αθήνας η οποία μεταλλάσσεται και ανανεώνεται διαρκώς.

Ο ΟΠΑΝΔΑ δίνει νέα πνοή στις γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.