γενικές καθαριότητες* Από την Γλυκερία Μπασδέκη

γενικές καθαριότητες* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter
Ας μην κερδίσεις το στέμμα της παστρικιάς αυτόν τον αιώνα...
1

 Ε καλά, αν δεν στεγνώσουν σήμερα

θα στεγνώσουν αύριο.
Μεθαύριο.
Δεν είμαι πια κανένα παιδί να κρατιέμαι από τη στιγμή.

/Λένα Πλάτωνος-Lego

 

Leningrad Cowboys - Those Were The Days (TV - Sweden - 1995) 

{δε χάλασε κι ο κόσμος αν στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν}

 

 

Παλιά (που η σαρξ ντυνόταν και δούλα και κυρά) ήταν εύκολες οι γενικές καθαριότητες. Κατέβαζες κουρτίνες, έπλενες χαλιά, πετούσες ραβασάκια, παραραβασάκια, ατζέντες με ταχυδρομικούς κώδικες, ημερολόγια καταστρώματος, κάρτες απεριορίστων. 'Επαιρνες μια μεγάλη μαύρη και τα έστελνες στον πλανήτη από/ δω /πάνε/ κι /άλλοι. Λαμπίκο το σπίτι. Λαμπίκο και το συκώτι. Πεντακάθαρη πια κι όλα έτοιμα για το απ' αλλού φερμένο.

 

Λιγότερο παλιά κρατούσες και πεντέξι φωτογραφίες, ένα πειστήριο αποχωρισμού, μισό σεντόνι με λεκέδες από νέα φυτίνη. Να μπει στα καθαρά το απ' αλλού φερμένο, αλλά μην τον στείλουμε και με τα σώβρακα τον γέρο χρόνο. Ας κρατήσουμε καμμιά δαχτυλιά στο τζάμι, ας μην πιάσουμε και κολλητιλίκια με τις χλωρίνες κλινέξ.

 

Τώρα που δεν είναι πια παλιά ούτε λιγότερο παλιά, τώρα που είναι τώρα και που δεν είναι τότε, τις φοβάσαι τις καθαροδευτέρες και τις σφουγγαρίστρες και τα νίψον ανομήματα. Ας μείνει λίγη σκονίτσα, ας ζήσουν τη ζωή τους τα μωρά αραχνούλες στον μαίανδρο που ντύνεται ταβάνι. Ας στοιχειώσουν με τα λίπη τους τα πιάτα στο νεροχύτη. Δε χάλασε κι ο κόσμος αν στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν.Θα τρίψεις αργότερα -αν τρίψεις.

 

γενικές καθαριότητες* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter

 

Τίποτε δεν έγινε που στη Βιλαρίμπα έτριψαν ήδη. Δεν είναι όλοι πλασμένοι για καθαροδευτέρες. Ένα πανάκι στα πάνω πάνω, λίγο σαπούνι να φύγει το γράσο κι ας μην καταδεχτεί το απ' αλλού φερμένο να εγκατασταθεί στα μισοκαθαρά. Σιγά μην αλλάζεις σεντόνια, σιγά μην ανοίγεις παράθυρα να πουντιάσει ο παλιός. Ας μην κερδίσεις το στέμμα της παστρικιάς αυτόν τον αιώνα.

 

'Ο,τι καθάρισες, καθάρισες.
- Όσα βλέπει η πεθερά, πλέον.

Crying Game
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια