Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη;

Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη; Facebook Twitter
Ό όγκος των σκουπιδιών στην Νάπολη της Ιταλίας είναι πλέον σκανδαλώδης, αλλά η πόλη δεν είναι η πιο σπάταλη στον κόσμο. (Ciro Fusco/EPA)
1

Η Μουμπάι παράγει 11.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, το Κάιρο ταΐζει με σκουπίδια τα γουρούνια και τα απόβλητα της Κίνας αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο από τον πληθυσμό της. Ωστόσο κανένα από αυτά τα μέρη δεν έρχεται πρώτο στη λίστα με τις πιο ρυπογόνες πόλεις του πλανήτη.

Προς μεγάλη έκπληξη, "πρωταθλητής" χρίζεται η Νέα Υόρκη, γνωστή και ως η πιο σπάταλη πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο, που στην περίπτωσή της σημαίνει ότι δαπανά την περισσότερη ενέργεια, πετά τα περισσότερα σκουπίδια (33 εκατομμύρια τόνους ετησίως) και χρησιμοποιεί το περισσότερο νερό.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της National Academy of Sciences (PNAS), που συμπέρανε πως τον μεγαλύτερο όγκο απορριμάτων δεν τον παράγουν τελικά οι πιο φτωχές χώρες, αλλά οι πλούσιες. 

Δεύτερο στη λίστα των πιο σπάταλων μεγαλουπόλεων έρχεται το Μεξικό που παράγει 12 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών το χρόνο και ακολουθεί το Τόκιο. Ωστόσο εδώ εντοπίζεται το πρώτο παράδοξο- το Τόκιο έχει 50% περισσότερους κατοίκους από το Μεξικό, αλλά κάνει λιγότερα σκουπίδια. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως η Ιαπωνία είναι γενικά είναι τόσο πυκνοκατοικημένη που εκ των πραγμάτων δεν διαθέτει τον χώρο που έχουν ΗΠΑ και Κίνα για να φτιάξει τόσες πολλές χωματερές για σκουπίδια. Αντ' αυτού έχει υιοθετήσει υπερσύγχρονα προγράμματα ανακύκλωσης για να μειώνει τα λύματα.  

Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη; Facebook Twitter
Το Τόκιο είναι τόσο πυκνοκατοικημένο που δεν έχει καν χώρους για να φτιάξει περισσότερες χωματερές. (Yuya Shino/EPA)

Άρα, πώς γίνεται να είναι η τρίτη πιο σπάταλη πόλη στον κόσμο;

 

Η απάντηση κρύβεται στο πώς μετράται κυριολεκτικά αυτό: τα απορρίμματα είναι υποπροϊόν του καταναλωτισμού, που με τη σειρά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το εισόδημα. "Υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες για τα επίπεδα καταναλωτισμού: όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο αυξάνονται τα απορρίμματα. Όσο πιο πλούσιο είναι ένα μέρος, τόσο μεγαλύτερη η σπατάλη κι άρα όσα πετιούνται στα σκουπίδια", σημειώνει ο Alex Kovac, ερευνητής αναλυτής στο World Resources Institute. 

Στην Κίνα, τα απορρίμματα αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον του πληθυσμού με τον μέσο κάτοικο να παράγει περίπου 1.2 κιλά την ημέρα. Ωστόσο επειδή το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 6 φορές χαμηλότερο από το αντίστοιχο του μέσου Αμερικανού, βρίσκεται πιο κάτω στη σχετική λίστα. Και θα βρίσκονταν ακόμη χαμηλότερα αν η χώρα ανακύκλωνε, κάτι που θα μείωνε στο μισό τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών, όπως έκανε η γειτονική Ταιβάν.  

Ποια είναι τελικά η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη; Facebook Twitter
Ψάχνοντας κέρματα και αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στις όχθες του ποταμού Yamuna, στο Νέο Δελχί της Ινδίας. (Prakash Singh/AFP/Getty)

Σε κάθε περίπτωση, το ποια πόλη έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σκουπιδιών είναι τελικά σχετικό αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ άλλων το πώς ξεφορτώνονται τα λύματά τους ή αν μπαίνουν έστω στη διαδικασία. Για παράδειγμα χωρίς την δυνατότητα να περισυλλέξουν επαρκώς τα σκουπίδια, πόλεις όπως η Μανίλα στις Φιλιππίνες επιλέγουν τελικά να τα αδειάζουν σε ποτάμια, κανάλια ή απλώς στους δρόμους με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε ένα ανθυγιεινό χάος. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και πόλεις ταχέως αναπτυσσόμενες χωρίς όμως κατάλληλες υποδομές, όπως η Μπανγκαλόρ και το Δελχί. 

Ένας άλλος παράγοντας είναι και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Η Τζακάρτα είναι μία από τις πιο αναπτυσσόμενες πόλεις αλλά οι κάτοικοί της εξακολουθούν να πετούν τα σκουπίδια τους σε κοντινά κανάλια με αποτέλεσμα να καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα σχεδόν 100 τόνοι απορριμάτων, που περισυλλέγονται τελικά από τις ακτές ενός νησιού πέντε μίλια μακριά.

Τέλος, η ποσότητα των σκουπιδιών είναι και θέμα χωροταξικό αφού αρκετές πόλεις είναι τόσο πυκνοκατοικημένες που δεν έχουν πού να δημιουργήσουν χωματερές. Ενδεικτική η περίπτωση του Χονγκ Κονγκ που έχει ξεμείνει από ελεύθερο χώρο για τέτοιες υποδομές. Πρόβλημα βέβαια που μπορεί να λυθεί, αφού η Σιγκαπούρη που αντιμετώπιζε αντίστοιχο ζήτημα, ενίσχυσε τις πολιτικές γύρω από την ανακύκλωση και σήμερα καίει λύματα και παράγει ενέργεια, με μόλις ένα 2% των απορριμάτων να καταλήγει στις χωματερές. 

* Με πληροφορίες από Guardian

Urban Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT