10 διεμφυλικοί ήρωες της οθόνης που άνοιξαν το δρόμο στο "Κορίτσι από τη Δανία" σε πρώιμη εποχή

10 διεμφυλικοί ήρωες της οθόνης που άνοιξαν το δρόμο στο "Κορίτσι από τη Δανία" σε πρώιμη εποχή Facebook Twitter
O Eddie Redmayne, στο Κορίτσι από τη Δανία
3

Το Κορίτσι από τη Δανία βγαίνει την Πέμπτη στους κινηματογράφους της χώρας μας και δεν θα συνοδευτεί με άρθρα που χρησιμοποιούν τη λέξη σοκ γραμμένη με κεφαλαία και ακολουθούμενη από θαυμαστικά. Δεν θα προκαλέσει τη μήνη συντηρητικών ομάδων και φυσικά ούτε λόγος να απαγορευθεί η προβολή του. Έστειλε ήδη τον πρωταγωνιστή του, Eddie Redmayne, αλλά και τη σύζυγο και ως ένα βαθμό, ηθικό αυτουργό, Alicia Vicander, στα Όσκαρ, όχι γιατί ντύνεται γυναίκα παρά τη θέλησή του (όπως για παράδειγμα ο Ντάστιν Χόφμαν στο Tootsie), αλλά γιατί υποδύεται έναν ήρωα που συνειδητοποιημένα προχωρά σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.

Η ταινία του Tom Hooper δεν είναι φυσικά η πρώτη που καταπιάνεται με τέτοιο θέμα. Είναι όμως ένα δείγμα πως, ευτυχώς, οι εποχές, το σινεμά, αλλά και εσχάτως και η τηλεόραση, δείχνουν να αντιμετωπίζουν τέτοιους ήρωες όχι ως υλικό για trash θεάματα, αλλά ως παραδείγματα ισχυρής θέλησης, στοχεύοντας  σε βραβεία και μεγάλο κοινό. Παράλληλα, τα μέσα λειτουργούν και ως ένα είδος φροντιστηρίου για τους θεατές, που μαθαίνουν τι ακριβώς εμπεριέχει η λέξη transgender, αλλά και πως λειτουργεί μια διαδικασία transition. Άλλωστε η ενημέρωση είναι βασικός εχθρός του φόβου που εξακολουθεί να υπάρχει προς τα διεμφυλικά άτομα και δυστυχώς συχνά μεταφράζεται σε βία - στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε μάλιστα πως πέρυσι υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων βίας, κάτι που θέτει το ερώτημα αν τελικά γινόμαστε περισσότερο προοδευτικοί ή συντηρητικοί με τα χρόνια.

Το σινεμά και η τηλεόραση πάντως δείχνουν να έχουν ενηλικιωθεί στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφορετικότητας. Από τις άγαρμπες προσπάθειες που εμφανίστηκαν στο μεταπολεμικό σινεμά μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και φαίνεται πως τουλάχιστον στον κόσμο των μέσων, οι διεμφυλικοί ήρωες τυγχάνουν πλήρης αποδοχής. Η παρακάτω λίστα είναι μια διαδρομή, μέσα από 10 στάσεις, του πώς φτάσαμε από το περιθώριο του Glen or Glenda, στις βραβεύσεις και τη μεγάλη επιτυχία του Transparent.

Glen or Glenda (1953)

 


 

Η παρουσία του σ’ αυτή τη λίστα υποδεικνύει πόσο έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην παρουσίαση διεμφυλικών ηρώων. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πίσω από την υπερβολή της αφήγησης, την επιδερμική εξερεύνηση του κόσμου των “ανδρών που ντύνονται με γυναικεία ρούχα” και την, συνηθισμένη για τον σκηνοθέτη, κακή κατασκευή, κρυβόταν η αγωνία του ίδιου του Edward Wood, παρενδυτικού και προχωρημένου φετιχιστή, να μιλήσει στο κοινό για ένα δικό του θέμα – αφού δεν μπορούσε να το πει στους κοντινότερούς του. Όσοι θυμούνται το Ed Wood του Tim Burton, δε ξεχνούν τα σπαρταριστά περιστατικά που ακολούθησαν της παρουσίασης της ταινίας από τον Wood σε διανομείς και κοινό.  

The Christine Jorgensen Story (1970)

 

 

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της ομώνυμης ηρωίδας μεταφέρθηκε στο σινεμά και διαφημίστηκε με στόμφο ως η ιστορία του πρώτου άνδρα που έγινε γυναίκα – άσχετα αν μέσα στο φιλμ διευκρινίζεται πως είχαν προηγηθεί αρκετοί άλλοι. Ο George πηγαίνει στην Δανία για να γίνει Christine, παρουσιάζεται ως προβληματικό παιδί που φορούσε γυναικεία ρούχα από μικρή ηλικία (έμπνευση της ταινίας, καμιά αντίστοιχη αναφορά στο βιβλίο) και προχωρά στην εγχείρηση για να μπορεί επιτέλους να κάνει έρωτα με άνδρες. Η όλη προσέγγιση είναι στα όρια του camp, δείγμα της ανωριμότητας που υπήρχε ακόμη πάνω στο θέμα, παρά το γεγονός ότι προβλήθηκε με το σήμα της United Artists και το σκηνοθέτησε ο Irving Rapper που έκανε σημαντικές ταινίες στο παρελθόν. 

 

In a Year with 13 Moons (1978)

 

 

Μια από τις ωραιότερες και συνάμα πιο σκληρές ταινίες του Φασμπίντερ, ακολουθεί την Elvira (πρώην Erwin) στις αναμνήσεις της ζωής της λίγο πριν την αποχαιρετήσει οριστικά σε χρονιά που βλέπουμε την πανσέληνο 13 φορές – κάτι που σύμφωνα με τον μύθο, επηρεάζει αρκετά τους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους. Το δράμα της Elvira έγκειται στο ότι προχωρά σε διαδικασία αλλαγής φύλου ώστε να ικανοποιήσει το αντικείμενο του πόθου της, έναν και μόνο άνθρωπο. Αβάσταχτο σε πολλές περιπτώσεις (δε ξεχνιούνται εύκολα οι σκηνές του σφαγείου), αλλά φτιαγμένο με περίσσεια ευαισθησία, ήταν και ένα είδος εξιλέωσης και αποχαιρετισμού του γερμανού σκηνοθέτη στον Armin Meier, ηθοποιού και πρώην εραστή του, που είχε μόλις αυτοκτονήσει. 

Second Serve (1986)

 

 

Φτιαγμένο για την τηλεόραση, σε χρόνια που αυτό δεν ακουγόταν και πολύ υποσχόμενο,  πιθανότατα θα ήταν ξεχασμένο από όλους αν δεν είχε την Vanessa Redgrave στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η βρετανίδα ηθοποιός πέτυχε μια εντυπωσιακότατη μεταμόρφωση, υποδυόμενη έναν πρώην γιατρό που βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, κατασταλάζει και οδηγείται σε αλλαγή φύλου, μετακομίζει στο Λος Άντζελες και ξεκινάει να παίζει επαγγελματικό τένις. Εκεί θα της απαγορευτεί η συμμετοχή ως γυναίκα και το φιλμ θα μετατραπεί σε ένα δράμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Redgrave παίζει τον ρόλο από την αρχή και η εμφάνισή της ως άνδρας της χάρισε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Emmy.

The Adventures of Sebastian Cole (1998)

 

 

Χρόνια πριν την μεγάλη επιτυχία του Entourage, ο Adrian Grenier υποδύθηκε τον ήρωα του τίτλου,  έναν μπερδεμένο έφηβο που στα ήδη πολλά απρόοπτα που του χαρίζει η οικογένειά του, προστίθεται ένα καινούριο. Ο πατριός του ανακοινώνει πως θέλει να γίνει γυναίκα και θα ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής φύλου. Λίγους μήνες μετά, ο Sebastian επισκέπτεται την Henrietta πλέον και αρχίζει να κατανοεί πως η αλλαγή φύλου δεν αλλάζει τα αισθήματα του πατριού του προς αυτόν, καθώς διαπιστώνει πως είναι πρόθυμος να του προσφέρει αγάπη και καθοδήγηση. Παράδειγμα σοβαρής και ψύχραιμης καταγραφής της εξέλιξης των οικογενειακών σχέσεων, όταν προκύπτει ζήτημα αλλαγής φύλου, ειδικότερα δε όταν αυτό το κάνει ο γονιός και όχι το παιδί. Εξαιρετικός ο Clark Gregg ως Hank/Henrietta. 

Transamerica (2005)

 

 

Περιμένοντας τις ημέρες για την εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, η Bree Osbourne (πρώην Stanley Chupak) έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Ένας 17χρονος της τηλεφωνεί για να την ενημερώσει πως είναι ο βιολογικός πατέρας του. Χωρίς να αναφέρει την πραγματική της ταυτότητα η Bree παρουσιάζεται ως κοινωνική λειτουργός και μαζί θα διασχίσουν τη χώρα (από τη Ν. Υόρκη ως το Λ. Άντζελες) σε ένα ταξίδι κυρίως προσωπικής εξερεύνησης. Όλα δείχνουν πλέον πως το αμερικανικό σινεμά παίρνει πολύ σοβαρότερα από ποτέ τα transgender άτομα, αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους και δεν διστάζει να παρουσιάσει το θάρρος τους ως πρότυπο ζωής. Γενναίος ρόλος και υποψηφιότητα για Όσκαρ για τη Felicity Huffman, την ίδια εποχή που όλος ο κόσμος την μάθαινε από το τηλεοπτικό Desperate Housewives. 

 

 

Breakfast on Pluto (2005)

 

 

Το Crying Game είναι μάλλον η καλύτερη ταινία του Neil Jordan όμως εκεί χρησιμοποίησε τη διαφυλικότητα ως plot twist. Αντιθέτως, εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την αρχή. Ο Patrick Braden έχει το παρατσούκλι Kitten, έχει συνειδητοποιήσει από πολύ μικρός την ιδιαιτερότητά του, αλλά στο περιβάλλον το οποίο ζει δεν δέχονται τέτοιες απόψεις. Το ταξίδι του προς το Λονδίνο με σκοπό την εύρεση της μητέρας του είναι ένα ταξίδι προς την αποδοχή, που εμπεριέχει απίθανες περιπέτειες - μέχρι και για βομβιστής του IRA κατηγορείται. Με χαρακτηριστική άνεση, ο Cillian Murphy δίνει ξεχωριστό χρώμα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

52 Tuesdays (2013)

 

 

Ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και την μυθοπλασία το φιλμ αυτό από την Αυστραλία διέγραψε μια μεγάλη πορεία στα φεστιβάλ του κόσμου πριν από 2 χρόνια. Οι 52 Τρίτες του τίτλου είναι αυτές στις οποίες βρίσκονται για ένα χρόνο μητέρα και κόρη, σε μια χρονική στιγμή που έχουν να  αντιμετωπίσουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους. Η μεν μητέρα ξεκινά τη διαδικασία της φυλο-μετάβασης που θα διαρκέσει ένα έτος, ενώ η κόρη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το “τέρας” που λέγεται εφηβεία. Το εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας είναι πως ακολούθησε τους χαρακτήρες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, καθώς τα γυρίσματα γίνονταν όντως κάθε Τρίτη για περίπου ένα έτος. Παράλληλα, η ταινία προσφέρει, ίσως καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ως τότε, όλες τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από τη διαδικασία επανακαθορισμού φύλου.

About Ray (2015)

 

 

Νεαρό κορίτσι γνωρίζει από μικρή ηλικία πως μάλλον η φύση επέλεξε λάθος φύλο γι’ αυτήν και ανακοινώνει πως ήρθε η στιγμή για αλλαγή. Χρειάζεται όμως γραπτή συγκατάβαση και από τους 2 γονείς και ξεκινά η αναζήτηση του πατέρα που λείπει εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα, η λεσβία γιαγιά διαμαρτύρεται για όσα βλέπει. Τρεις γενιές γυναικών (Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κατάφατσα την αλήθεια για τους εαυτούς και τις σχέσεις τους, σε ένα φιλμ που έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο φεστιβάλ του Τορόντο.

Transparent (2014-2015)

 

 

Η μόνη τηλεοπτική σειρά της λίστας, παραγωγής Amazon, που κέρδισε 5 Emmy και 2 Χρυσές Σφαίρες πέρυσι και συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον, μιά ατελείωτη παρέλαση από ενδοοικογενειακά μυστικά και ψέματα, του οποίου η επιτυχία είναι ίσως και το σημαντικότερο συμπέρασμα για την εποχής. Ο διεμφυλικός πρωταγωνιστής δεν εμφανίζεται πια μόνο σε offbeat ανεξάρτητες παραγωγές για περιορισμένο κοινό, αλλά φτάνει μέχρι την prime time TV. Και δικαίως βραβεύεται – ο Jeffrey Tambor είναι υπέροχος.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια