Τρόμος στο νερό: 10 ταινίες που θα σε κάνουν να μείνεις μακριά από θάλασσες και ακτές

Τρόμος στο νερό: 10 ταινίες που θα σε κάνουν να μείνεις μακριά από θάλασσες και ακτές Facebook Twitter
Η Μπλέικ Λάιβλι στο «The Shallows» (2016)
0

Περίπου τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από νερό, αλλά να επιβιώσουμε στο νερό είναι αδύνατο. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις αντιφάσεις γύρω από αυτό. Το νερό δίνει ζωή, εύκολα όμως μπορεί και να την πάρει. Kι αυτό είναι ένα μάθημα που το σινεμά μας έχει διδάξει ουκ ολίγες φορές.

Ακολουθούν δέκα χαρακτηριστικές ταινίες, ικανές να σε κάνουν να τρέμεις στην ιδέα ότι θα χρειαστεί να έρθεις σε επαφή με το νερό – μια κινηματογραφική λίστα που δεν θα έπαιρνε ποτέ την έγκριση του ΕΟΤ.

  

Creature From the Black Lagoon (1954)

Του Τζακ Άρνολντ

Τρόμος στο νερό: 10 ταινίες που θα σε κάνουν να μείνεις μακριά από θάλασσες και ακτές Facebook Twitter
 

Πλην της θάλασσας, κίνδυνοι ελλοχεύουν και στα γλυκά νερά, σαν εκείνον του αμφίβιου πλάσματος της Μαύρης Λίμνης. Πρόκειται για ύστερη προσθήκη στην πινακοθήκη τεράτων της Universal, σε μια ταινία που στην πραγματικότητα μιλά για τον αδυσώπητο, καταστροφικό αρσενικό ανταγωνισμό, ο οποίος μένει απαράλλαχτος σε επίπεδο κινήτρων και στοχοθεσίας τόσο στην «εξελιγμένη», όσο και στην πρωτόγονη μορφή του. Εμφανής η επιρροή στο The Shape of Water του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, έχει και μια υποβρύχια σεκάνς που φλερτάρει με την ποιητική φαντασία.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws, 1975)

Του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Τρόμος στο νερό: 10 ταινίες που θα σε κάνουν να μείνεις μακριά από θάλασσες και ακτές Facebook Twitter

Οι αρχικές, αόρατες επιθέσεις του καρχαρία. Η πρώτη, απρόσμενη εμφάνισή του. Το dolly shot στον Ρόι Σάιντερ. Η ειρωνική ονομασία της πόλης (Amity). Η αδιαφορία και η αναλγησία των Αρχών. Η μαυρόψυχη ιστορία του Κουίντ και η εκδίκηση της φύσης για το έγκλημα στο οποίο υπήρξε συνεργός. Τρεις άντρες σε μια βάρκα, αντιμέτωποι με τους φόβους και τον μύθο τους. Α, και με τον καρχαρία. Κάπως έτσι ο Σπίλμπεργκ έγραψε κινηματογραφική ιστορία και κατασκεύασε τη «μητέρα» της κινηματογραφικής υδροφοβίας, με το μουσικό θέμα του Τζον Γουίλιαμς να παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού σου σχεδόν κάθε φορά που σκέφτεσαι να ξανοιχτείς στα βαθιά.

Με τα «Σαγόνια του Καρχαρία» ο Σπίλμπεργκ έγραψε κινηματογραφική ιστορία και κατασκεύασε τη «μητέρα» της κινηματογραφικής υδροφοβίας, με το μουσικό θέμα του Τζον Γουίλιαμς να παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού σου σχεδόν κάθε φορά που σκέφτεσαι να ξανοιχτείς στα βαθιά.

Πιράνχα, τα Σαρκοφάγα (Piranha, 1978)

Του Τζο Ντάντε

Τρόμος στο νερό: 10 ταινίες που θα σε κάνουν να μείνεις μακριά από θάλασσες και ακτές Facebook Twitter
 

Από τους φιλμικούς κλώνους του Jaws που επιχείρησαν να δανειστούν λίγη από τη δόξα της ταινίας του Σπίλμπεργκ, τα σαρκοφάγα Πιράνχα σε παραγωγή Ρότζερ Κόρμαν, σκηνοθεσία Τζο Ντάντε και σενάριο Τζον Σέιλς είναι ο μοναδικός αξιόλογος. Στην ταινία γενετικά μεταλλαγμένα πιράνχα σουλατσάρουν σε λίμνη και μετατρέπουν ένα summer camp σε λουτρό αίματος. Με αφίσα που παραπέμπει ευθέως στο Jaws, σημαντικά χαμηλότερο production value, grindhouse διαθέσεις και όλο το δημιουργικό επιτελείο στο «κόλπο», τα Piranha συνιστούν μια απολαυστική μεταμεσονύκτια προβολή. Το αυτό ισχύει και για το (ακόμα πιο) κανιβαλιστικών διαθέσεων ριμέικ του Αλεξάντρ Αζά.

H Oμίχλη (The Fog, 1980)

Του Τζον Κάρπεντερ

 

H ομίχλη του τίτλου καλύπτει ένα τσούρμο νεκροζώντανους πειρατές, που έρχονται δια θαλάσσης για να πάρουν τους κατοίκους του Αντόνιο Μπέι μαζί τους. Ιστορία τρόμου γύρω από τη φωτιά αλλά και παραβολή για τη χτισμένη με ξένο αίμα και αγαθά δυτική ευδαιμονία που διατηρείται υπό (και παρά) τον διαρκή φόβο εκείνου που μια μέρα θα χτυπήσει την πόρτα και θα ζητήσει τον λογαριασμό. Ατμοσφαιρικό, δίχως ίχνος λίπους στα λιγότερο από ενενήντα λεπτά που διαρκεί, εμποτισμένο με λεπτές σινεφιλικές αναφορές και ευλογημένο από το παραδοσιακά δυσοίωνο, μινιμαλιστικό score του Κάρπεντερ, καθώς και τη μοναδική του ικανότητα να αξιοποιεί στο έπακρο και το τελευταίο σεντ που έχει στη διάθεσή του – κι αυτό να φαίνεται επί της οθόνης.

Το Υποβρύχιο (Das Boot, 1981)

Του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν

Τρόμος στο νερό: 10 ταινίες που θα σε κάνουν να μείνεις μακριά από θάλασσες και ακτές Facebook Twitter
 

Το φιλμικό επίτευγμα του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν, που δυστυχώς είναι λιγότερο δημοφιλές σήμερα από όσο στο παρελθόν, τοποθετεί τη δράση εντός ενός γερμανικού υποβρυχίου επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφηγούμενο την καθημερινότητα, τους νεκρούς χρόνους, τις εσωτερικές (και εξωτερικές) συγκρούσεις του πληρώματος με την ηγεσία και την ιδεολογία βάσει της οποίας λειτουργεί, και, πάνω από όλα, την αγωνία και τον φόβο μήπως ο βυθός που τους περιβάλλει καταστεί ένας υγρός τάφος. Το Das Boot λειτούργησε ως πατρόν για όλες τις ταινίες με υποβρύχια που ακολούθησαν.

Καταιγίδα (The Perfect Storm, 2000)

Του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν

 

Δύο δεκαετίες μετά το Das Boot ο Βόλφγκανγκ Πίτερσεν θα επιστρέψει στη θάλασσα και θα αντλήσει αγωνία από τους κινδύνους που εγκυμονεί με το Perfect Storm, όπου ένα εμπορικό αλιευτικό βρίσκεται ξαφνικά στο έλεος μιας άγριας καταιγίδας, με τους ψαράδες να πασχίζουν να επιβιώσουν. Εντυπωσιακά οπτικά εφέ, ηχητική μπάντα που φέρνει την καταιγίδα σπίτι σου και το στοιχειωτικό τελευταίο πλάνο του Τζορτζ Κλούνεϊ συνθέτουν μια από τις καλύτερες ταινίες καταστροφής που έχεις δει, η οποία αποδίδει πειστικά τον χειρότερο φόβο όσων ετοιμάζονται να σαλπάρουν.

Dark Water (2002)

Του Χιντέο Νακάτα

Τρόμος στο νερό: 10 ταινίες που θα σε κάνουν να μείνεις μακριά από θάλασσες και ακτές Facebook Twitter
 

Το νερό και η υγρασία προαναγγέλλουν φαντασματικές παρουσίες και ξυπνούν τραύματα του παρελθόντος σε μητέρα που μεγαλώνει την κόρη της σε έναν εχθρικό κόσμο – μια υπό κατάρρευση πολυκατοικία, όπου ο «θυρωρός» αδιαφορεί. Όλα αυτά στο στυλιζαρισμένο, βραδυφλεγές φιλμ τρόμου του Χιντέο Νακάτα, το οποίο γνώρισε αμερικανικό ριμέικ που, όλως παραδόξως, δεν ήταν για πέταμα, έχοντας την παντού και πάντα υπέροχη Τζένιφερ Κόνελι μπροστά στον φακό και τον Άντζελο Μπανταλαμέντι στα πλήκτρα.

Άγριος Ωκεανός (Open Water, 2003)

Του Κρις Κέντις

 

Ζευγάρι πηγαίνει εκδρομή για scuba diving, για να ξεμείνει στην ανοιχτή θάλασσα, μίλια μακριά από την πλησιέστερη ακτή. Ελάχιστα καταδεικτικό φιλμ επιβίωσης με αισθητική συγγενή με εκείνη του found footage σινεμά. Για όσους έχουν ήδη φόβο για τη θάλασσα και τα διόλου φιλικά πλάσματα που κατοικούν εκεί, μπορεί να αγγίξει τα όρια της βιωματικής εμπειρίας, υπήρξαν όμως κι εκείνοι που ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω, περιμένοντας ένα πιο αποκαλυπτικό θέαμα. Τηρουμένων των αναλογιών μεγάλη εισπρακτική επιτυχία – κόστισε 120 χιλιάδες δολάρια και έφερε πίσω 55 εκατομμύρια.

Χαμένοι στον Ωκεανό (Open Water: Adrift, 2006)

Του Χανς Χορν

 

Το Adrift επί της ουσίας δεν έχει καμία σχέση με το Open Water, απλά η εταιρεία πρόσθεσε ένα «open water» στον τίτλο για να εκμεταλλευτεί το brand name. Έξι άτομα πηγαίνουν κρουαζιέρα με γιοτ, πέφτουν στη θάλασσα ξεχνώντας να κατεβάσουν τη σκάλα κι έτσι παγιδεύονται στο νερό, δίχως τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο γιοτ. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, πάνω στο γιοτ υπάρχει κι ένα μωρό, το οποίο σύντομα θα χρειαστεί φροντίδα. Σαδιστικός ψυχολογικός τρόμος, καθώς η σωτηρία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τους χαρακτήρες, είναι ορατή μα απρόσιτη.

Σε Ρηχά Νερά (The Shallows, 2016)

Του Ζάουμε Κολέ Σερά

 

Με φωτογραφία που, όχι τυχαία, παραπέμπει σε φίλτρο του Instagram, ο Ζάουμε Κολέ Σερά στήνει ένα ψυχαγωγικότατο b-movie, που θέλει να λειτουργήσει και ως αλληγορία αλά Gravity. Η ηρωίδα –μια αθλητική, σταθερά φωτογενής Μπλέικ Λάιβλι– παγιδεύεται σε μια εξωτική παραλία όπου καραδοκεί αιμοσταγής καρχαρίας και καλείται να επιβιώσει, να ξεπεράσει ένα προσωπικό της τραύμα και να αναγεννηθεί από αυτή την εμπειρία. Η επιθετική ηχητική μπάντα κάνει θαύματα με το κατάλληλο ηχοσύστημα και οι γνωστές υπερβολές του Ισπανού σκηνοθέτη κάνουν την εμφάνιση τους στην τελευταία πράξη, δίχως να πλήττουν μη αναστρέψιμα το τελικό αποτέλεσμα.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To ελληνικό καλοκαίρι στο σινεμά της τελευταίας δεκαετίας

Οθόνες / To ελληνικό καλοκαίρι στο σινεμά της τελευταίας δεκαετίας

Από το «Wasted Youth» και το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μέχρι το μικρού μήκους «Heatwave» του Φωκίωνος Ξένου, συγκεντρώσαμε μερικές από τα πιο χαρακτηριστικές καλοκαιρινές ταινίες της πρόσφατης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM