ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τι μας επιφυλάσσει το Big Little Lies - εκτός από την Μέριλ Στριπ

Τι μας επιφυλάσσει το Big Little Lies - εκτός από την Μέριλ Στριπ Facebook Twitter
Αν ο πρώτος κύκλος ήταν μια σύγχρονη εκδοχή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, ο δεύτερος μοιάζει εντελώς σαιξπηρικής έμπνευσης. Μπορεί το κοινό να σηκώσει πέντε «Λαίδη Μάκβεθ»; Άνετα.
0

Πριν παραταχτεί η all-star γυναικεία ομάδα του Big Little Lies – Μέριλ Στριπ, Νικόλ Κίντμαν, Ρις Γουίδερσπουν, Λόρα Ντερν, Σαϊλίν Γούντλεϊ – στην αίθουσα της Αμερικανικής Ένωσης Τηλεκριτικών την προηγούμενη Παρασκευή, οι υπεύθυνοι του HBO, του καναλιού παραγωγής της σειράς, πρόβαλλαν για τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ένα τρέιλερ το οποίο προσέφερε κάποιες ενδείξεις για τον πολυαναμενόμενο δεύτερο κύκλο του δημοφιλούς δράματος μυστηρίου.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Αν ο πρώτος κύκλος ήταν μια σύγχρονη εκδοχή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, ο δεύτερος μοιάζει εντελώς σαιξπηρικής έμπνευσης. Μπορεί το κοινό να σηκώσει πέντε «Λαίδη Μάκβεθ»; Άνετα.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ζήτημα. Οι οπαδοί τόσο της σειράς όσο και του βιβλίου της Λιάν Μόριαρτι στο οποίο βασίστηκε ο πρώτος κύκλος, έχουν αναρωτηθεί ποιος θα είναι ο «μπούσουλας» της σειράς αφού η πλοκή της νουβέλας εξαντλήθηκε στον πρώτο κύκλο.

Ο Ντέιβιντ Κέλι αναγνώρισε ότι αυτό το σύμπαν φόνου, μυστηρίου και μητρότητας που περικλείει τη σειρά, αποτελεί «γόνιμο» πεδίο δραματικής ανάπτυξης, έσπευσε να προσθέσει όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα ο δεύτερος κύκλος θα είναι και ο τελευταίος της σειράς.

Σύμφωνα με τον δημιουργό της σειράς, Ντείβιντ Κέλι, ο δεύτερος κύκλος ξεκινά ακριβώς εκεί που σταμάτησε ο πρώτος – με τις πρωταγωνίστριες να την γλυτώνουν με το «ψέμα» τους για την από κοινού δολοφονία του άντρα της Σελέστ (Κίντμαν) - ενώ σημειώνει ότι η συγγραφέας του βιβλίου έγραψε έναν μικρό οδηγό καθοδήγησης της αφήγησης για το νέο κύκλο.

Τι μας επιφυλάσσει το Big Little Lies - εκτός από την Μέριλ Στριπ Facebook Twitter
Στο all-star καστ της σειράς προστέθηκε καιη Μέριλ Στριπ στο ρόλο της πεθεράς της Σελέστ (Νικόλ Κίντμαν)

Στο πλαίσιο αυτού του «οδηγού» δημιουργήθηκε και ο χαρακτήρας της Μαίρη Λουίζ Ράιτ – πεθεράς της Σελέστ – τον οποίο υποδύεται η Μέριλ Στριπ. Στο υλικό που προβλήθηκε για τους δημοσιογράφους, δεν είναι ξεκάθαρο το αν η Μαίρη Λουίζ εμφανίζεται για να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του γιου της, ενώ η σχέση της με την νύφη της δεν μοιάζει εχθρική εκ πρώτης όψεως. «Μ' αγαπάς, το ξέρω!» εμφανίζεται να της λέει η Νικόλ Κίντμαν ενώ η Μέριλ Στριπ απαντά με εμφατική κατάφαση.

Ο ρόλος της Στριπ επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από το αν θα ανακαλύψει (και αν θα αποκαλύψει στις Αρχές) τι πραγματικά συνέβη στον γιο της. Αναγκάζεται και η ίδια να αποδεχτεί τα «ελλείματα της ανατροφής» που συνέβαλαν στο να γαλουχηθεί ένας γιος με τόσο έντονες τάσεις επιθετικότητας και κακοποίησης γυναικών.

Παρότι ο πρώτος κύκλος της σειράς έκανε πρεμιέρα αρκετούς μήνες πριν τις καταγγελίες εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν και την ίδρυση του #MeToo κινήματος, η Μέριλ Στριπ σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι η μεταχείριση του γυναικείου τραύματος στη σειρά, έπιασε κάτι που ήδη βρισκόταν στην ατμόσφαιρα του Χόλιγουντ, «μια δίψα του κοινού για κάτι που ακόμα δεν είχε εκφραστεί».

Τι μας επιφυλάσσει το Big Little Lies - εκτός από την Μέριλ Στριπ Facebook Twitter
Η ανάρτηση της Νικόλ Κίντμαν στο Instagram μετά το τέλος των γυρισμάτων του δεύτερου κύκλου

Και για να υπογραμμιστεί ίσως ακόμα περισσότερο αυτή η διάσταση γυναικείας διαμαρτυρίας και χειραφέτησης, στον δεύτερο κύκλο που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Άντρεα Άρνολντ, αντικαθιστώντας τον Ζαν-Μαρκ Βαλέ. «Λέγαμε για την αντρική ματιά και για τη γυναικεία ματιά – πού να δείτε τον τρόπο που η Άντρεα εισέρχεται βαθιά στην αντίληψή μας», είπε η Νικόλ Κίντμαν.

Ο Ντέιβιντ Κέλι αναγνώρισε ότι αυτό το σύμπαν φόνου, μυστηρίου και μητρότητας που περικλείει τη σειρά, αποτελεί «γόνιμο» πεδίο δραματικής ανάπτυξης, έσπευσε να προσθέσει όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα ο δεύτερος κύκλος θα είναι και ο τελευταίος της σειράς, δηλώνοντας απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο που κλείνει η ιστορία. «Τα ίδια έλεγες και για τον πρώτο» τον πείραξε η Ρις Γουίδερσπουν, υπενθυμίζοντάς του ότι είχε δηλώσει τότε πως δεν θα είχε νόημα να προχωρήσει πέρα από την πηγή που προσέφερε το βιβλίο.

Με στοιχεία από το Vanity Fair

 

Οθόνες
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM
Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών κριτικών κινηματογράφου

Οθόνες / Ρεξ Ριντ: Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών σινεκριτικών

Έγινε πασίγνωστος από τα κουτσομπολιά που ξεφούρνιζε και τις κακίες που έγραφε για τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ του ’60 και του ’70. Δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τους νέους συναδέλφους του, του καταλογίζουν ότι δεν βλέπει καν τις ταινίες που θάβει κι ότι γράφει απίστευτες ανακρίβειες - στο «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου έδωσε μόλις ένα αστεράκι. Υπάρχει όμως και ένα κοινό που ακόμα τον εμπιστεύεται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Οθόνες / Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Διάσημος ανά τον πλανήτη από το «Σογκούν» και «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», ο Αμερικανός ηθοποιός αποφάσισε πριν από είκοσι χρόνια να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα και να κερδίσει την ελευθερία του
THE LIFO TEAM
Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Οθόνες / Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Ο εμιγκρές που κατάφερε να δει διεισδυτικά και βαθιά στην ελληνική ψυχή, ο «μοναχικός αναρχικός» με την πολύ μικρή σε μέγεθος φιλμογραφία αλλά την τεράστια σε καλλιτεχνική αξία. Από τον Παπατάκη μέχρι τον Λάνθιμο, η απόσταση είναι μικρότερη απ' όσο φανταζόμαστε.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
10 σπουδαίες κινηματογραφικές ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Οθόνες / Από τα ζόμπι του Ντάνι Μπόιλ ως τον Κεν Λόουτς: Δέκα σπουδαίες ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Ο φετινός νικητής του Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου είναι ένας αυθεντικός καρατερίστας, αλλιώτικος και απόκοσμος, συγκινητικός στα όρια της συντριβής. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ