Σεισμός

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Κάποιοι θεατές αποχωρούσαν δυσανασχετώντας από το «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ, ίσως γιατί δεν κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο.
4

Φέτος, για πρώτη φορά οι δημοσιογραφικές προβολές θα πραγματοποιούνται την ίδια ώρα ή την επομένη της επίσημης προβολής τους στο Φεστιβάλ Καννών. Τους λόγους για τον ανήκουστο νέο κανονισμό επιχείρησε να αναλύσει με μακροσκελή επιστολή του προς τους δημοσιογράφους ο εκλέκτορας του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, ο οποίος έκανε λόγο για την αδυναμία ελέγχου 4.000 και πλέον διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Τι σημαίνει αυτό; Βλέποντας μία ταινία πριν από το βάπτισμα του πυρός στο περίφημο κόκκινο χαλί, όλοι μας συμφωνούσαμε άτυπα σε ένα εμπάργκο που απαγόρευε τη δημοσίευση κριτικής πριν τη δουν οι συντελεστές του φιλμ, μαζί με τους καλεσμένους, στη μεγάλη αίθουσα προβολών.

Κι ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια η συνθήκη τηρούνταν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως επειδή ο Τύπος ήταν γραπτός και δεν γινόταν ένα κείμενο να τυπωθεί αυτόματα, όλα κατέρρευσαν με την έλευση της άμεσης ηλεκτρονικής αντίδρασης της αστραπιαίας, λακωνικής δημοσιογραφίας.

Ούτως ή άλλως, οι Κάννες είχαν πρόβλημα να πείσουν σκηνοθέτες και στούντιο να φέρουν τις ταινίες τους τον Μάιο, γιατί πολλοί φοβούνταν πως αν το τεστ αποδεικνυόταν αρνητικό, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να «μαζέψουν» τα κομμάτια τους και να δείξουν την ταινία τους στο πλατύ κοινό.

Και δεν ήταν μόνο οι online δημοσιεύσεις αλλά και τα τουιταρίσματα, ακόμα και στη μέση μιας προβολής! Το αποτέλεσμα έφερνε συχνά σε δυσάρεστη θέση ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς, που αναγκάζονταν να προσέλθουν με το πλατύτερο χαμόγελο και τα καλά τους ρούχα στην παγκόσμια πρεμιέρα του κόπου τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως μια μερίδα της κριτικής τούς είχε θάψει χωρίς έλεος ‒ φαντάζομαι πως έβλεπαν τον ευγενικό οίκτο στα πρόσωπα των ανθρώπων που τους χειροκροτούσαν όρθιοι με το πέρας της προβολής, ως είθισται.

Αν και η επίσημη δικαιολογία είναι η προσαρμογή σε μια νέα τάξη πραγμάτων (και μαζί η παραδοχή της αδυναμίας επιβολής φρένου στον τρόπο έκφρασης των δημοσιογράφων), κάτι που κανένα άλλο φεστιβάλ στον κόσμο, μικρό ή μεγάλο, δεν έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα, ο πραγματικός λόγος είναι η πίεση για μια πιο ανέφελη διάθεση εκ μέρους των συντελεστών των ταινιών.

Ούτως ή άλλως, οι Κάννες είχαν πρόβλημα να πείσουν σκηνοθέτες και στούντιο να φέρουν τις ταινίες τους τον Μάιο, γιατί πολλοί φοβούνταν πως αν το τεστ αποδεικνυόταν αρνητικό, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να «μαζέψουν» τα κομμάτια τους και να δείξουν την ταινία τους στο πλατύ κοινό μήνες μετά, ξεχνώντας φυσικά πως αν η αντίδραση ήταν θετική, όλα θα ήταν ρόδινα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η ενέργεια του φεστιβάλ φέρνει στον νου τις περιπτώσεις που έμειναν στην Ιστορία των Καννών για την κάθε άλλο παρά ευνοϊκή υποδοχή τους, ανεξάρτητα από την καριέρα που έκαναν στη συνέχεια.

Brown Bunny

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Το μικρό έπος του Βίνσεντ Γκάλο δεν είχε ενοχλήσει τόσο πολύ τους δημοσιογράφους στις Κάννες όσο είχε κουράσει τον κριτικό Ρότζερ Ίμπερτ, ο οποίος δήλωσε πως ήταν η χειρότερη ταινία που είχε διαγωνιστεί ποτέ στο επίσημο πρόγραμμα.

Το μικρό έπος του Βίνσεντ Γκάλο, που περιείχε την περίφημη σκηνή πεολειχίας της Κλόι Σεβινί στον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή δεν είχε ενοχλήσει τόσο πολύ τους δημοσιογράφους στις Κάννες όσο είχε κουράσει τον κριτικό Ρότζερ Ίμπερτ, ο οποίος δήλωσε πως ήταν η χειρότερη ταινία που είχε διαγωνιστεί ποτέ στο επίσημο πρόγραμμα, και είχε τόσο πολύ βαρεθεί, που τραγουδούσε δυνατά κατά τη διάρκεια της προβολής.

Ο μη μου άπτου Γκάλο δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και ευχήθηκε αμέσως στον Ίμπερτ να βγάλει καρκίνο ‒ η ευχή του, τραγικά, πραγματοποιήθηκε. Οι επιπρόσθετες δηλώσεις του έδειχναν έναν θιγμένο δημιουργό και κυμαίνονταν από το «δεν ξανακάνω ταινία στη ζωή μου» μέχρι το «λυπάμαι που η ταινία μου ήταν μια καταστροφή και δεν ήθελα με τίποτα να προκαλέσω ζημιά στους χρηματοδότες μου».

Τα «boos» δεν ήταν τόσο πολλά, αλλά ο μικρός μύθος γύρω από τις δηλώσεις επέτεινε την κακή τύχη του «Brown Bunny» στα βραβεία (που δεν πήρε) και τις εισπράξεις (που δεν έκανε).

Southland Tales

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Η τρίωρη, εσωστρεφής και συχνά ακατανόητη περιπέτεια του Ρίτσαρντ Κέλι προκάλεσε αμηχανία στους περισσότερους δημοσιογράφους.

Η τρίωρη, εσωστρεφής και συχνά ακατανόητη περιπέτεια του Ρίτσαρντ Κέλι προκάλεσε αμηχανία στους περισσότερους δημοσιογράφους, που την περίμεναν με ανυπομονησία μετά το «Donnie Darko». Η γιούχα πήγε σύννεφο και θυμάμαι χαρακτηριστικά να βγαίνω από την πρώτη προβολή, ένα ηλιόλουστο πρωινό, μαζί με μια Αμερικανίδα συνάδελφο και να μου ζητά να μην πούμε κουβέντα για τουλάχιστον μία ώρα, για να συνέλθει και να μαζέψει τις σκέψεις της επί του «θέματος».


Ομόφωνα η ετυμηγορία ήταν αρνητική και οι περισσότεροι συμφωνήσαμε πως η εκδοχή των 168 λεπτών που βεβιασμένα ετοίμασε ο Κέλι μέσα σε τρεις μήνες για να προλάβει τις Κάννες δεν μπορούσε να προβληθεί σε κανονικό κοινό.

Μόνο η Μανόλα Ντάρτζις των «New York Times» μαζί με την Έιμι Τόμπιν και τον Τζέι Χόμπερμαν υπερασπίστηκαν την ταινία, αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπόρεσε να διαπιστώσει τι εννοούσαν, γιατί στις ελάχιστες αίθουσες όπου βρήκε διανομή η διάρκεια είχε αλλοιωθεί προς το χρονικά οικονομικότερο.

Enter The Void

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Κατά τη διάρκεια της ταινίας δεν προλάβαινες να αντιδράσεις, αλλά με τη λήξη της οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες και επιθετικές.
 


Φρέσκος από το «Μη Αναστρέψιμος», ο Γκασπάρ Νοέ δεν επιδίωξε τη συμπάθεια κανενός με τον ψυχοτροπικό, στροβοσκοπικό λαβύρινθο του «Enter the Void», μιας ναρκο-οδύσσειας που είδα στην κεντρική αίθουσα ένα απόγευμα, γεμάτη από φαν και ανύποπτους που βρήκαν εισιτήριο για τη μοναδική επίσημη πρεμιέρα παρουσία του σκηνοθέτη.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας δεν προλάβαινες να αντιδράσεις, αλλά με τη λήξη της οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες και επιθετικές. Ο Νοέ γέλασε με την ψυχή του και χειροκροτούσε, δείχνοντας πως οτιδήποτε αντίθετο θα τον απογοήτευε οικτρά.

Taking Woodstoc

 

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Με το «Taking Woodstock», οι δημοσιογράφοι έμειναν αδιάφοροι και μερίδα του κοινού αποδοκίμασε, προφανώς περιμένοντας κάτι σπουδαιότερο, με δεδομένο το όνομα του σκηνοθέτη και το θέμα.


Το ιστορικό του Ανγκ Λι με τις Κάννες είναι κάπως περίεργο. Η «Παγοθύελλα» είχε γίνει ευνοϊκότατα αποδεκτή, αλλά για κάποιον μυστηριώδη λόγο οι καλύτερες ταινίες του που ακολούθησαν, το «Brokeback Mountain» και το «Προσοχή Πόθος», πήγαν στη Βενετία και απέσπασαν αμφότερες Χρυσούς Λέοντες ‒ οι φήμες λένε πως απορρίφθηκαν από τις Κάννες.

Όταν επέστρεψε με το «Taking Woodstock», οι δημοσιογράφοι έμειναν αδιάφοροι και μερίδα του κοινού αποδοκίμασε, προφανώς περιμένοντας κάτι σπουδαιότερο, με δεδομένο το όνομα του σκηνοθέτη και το θέμα. Ο Λι δεν ξαναήρθε στις Κάννες, ίσως γιατί κανείς δεν τον κάλεσε.

The Last Face

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Το «Last Face» παραμένει το χειρότερο reviewed φιλμ στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών.


Καταστροφή μεγατόνων για τη σκηνοθετική καριέρα του Σον Πεν, το «Last Face» παραμένει το χειρότερο reviewed φιλμ στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών, την ίδια χρονιά που το «Τόνι Έρντμαν» έκανε ρεκόρ θετικών κριτικών, χωρίς αντίκρισμα στα βραβεία. Οι αποδοκιμασίες στη δημοσιογραφική προβολή υπήρξαν θορυβώδεις και οι κριτικές που ακολούθησαν, εύγλωττα αρνητικές.

Το ζεύγος Πεν-Θερόν υπερασπίστηκε με σθένος την ταινία του στη συνέντευξη Τύπου και ίσως αυτή η ταινία, αμερικανική, ακριβή και με λαμπερό καστ, να στάθηκε η αφορμή για την αλλαγή των κανονισμών που καθυστερεί τους κριτικούς και δίνει παράταση αισιοδοξίας στους δημιουργούς.

Κάτω από τον ήλιο του Σατανά

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Το «Κάτω από τον ήλιο του Σατανά» του Μορίς Πιαλά δέχτηκε χιονοστιβάδα αποδοκιμασιών όταν του απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας.

Δεν είναι σίγουρο το μέγεθος των αρνητικών αντιδράσεων μετά την προβολή της ταινίας «Κάτω από τον ήλιο του Σατανά» του Μορίς Πιαλά, αλλά είναι δεδομένη και καταγεγραμμένη η χιονοστιβάδα αποδοκιμασιών όταν του απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας.

Υπήρξαν φορές που η επιλογή του ανώτατου βραβείου απογοήτευσε κάποιους (ακόμη και στην περίπτωση του «Pulp Fiction», όταν, μαζί με τα «μπράβο», ακούστηκαν αποδοκιμασίες από τους υποστηρικτές της Κόκκινης ταινίας του Κισλόφσκι), αλλά ο Πιαλά επέλεξε να επικεντρωθεί στα σφυρίγματα αντί στα χειροκροτήματα και, απευθυνόμενους στους haters, είπε πως είναι ικανοποιημένος από τις αποδοκιμασίες και ολοκλήρωσε, πριν υψώσει τη γροθιά του: «Αν δεν με αγαπάτε εσείς, δεν σας αγαπώ ούτε εγώ». Πάτσι!

The Tree of Life

 

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Την προβολή του The Tree of Life ακολούθησαν χειροκροτήματα, όχι τόσο ζωηρά, και αποδοκιμασίες, εξισου χλιαρές.


Κάποιοι θεατές αποχωρούσαν δυσανασχετώντας από το «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ, ίσως γιατί δεν κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο. Την προβολή ακολούθησαν χειροκροτήματα, όχι τόσο ζωηρά, και αποδοκιμασίες, εξισου χλιαρές.

Μερικές ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ρόμπερτ ντε Νίρο ανακοίνωσε με υπερηφάνεια πως ο Χρυσός Φοίνικας απονέμεται στον Μάλικ και λίγοι θυμήθηκαν πως όταν ο «Ταξιτζής» είχε αποσπάσει το μεγάλο βραβείο το 1976, η υποδοχή δεν ήταν ομόφωνα θετική, καθώς το φιλμ του Ντε Νίρο είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό σε μια εποχή που η βία δεν ήταν της μόδας και δύο βόμβες που ενδεχομένως σχετίζονταν με την προβολή είχαν απενεργοποιηθεί σε αίθουσες του φεστιβάλ.

Twin Peaks: Fire Walk with Me

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Η κινηματογραφική διασκευή του «Twin Peaks» αντιμετωπίστηκε με κακή διάθεση.

Η επιστροφή του Ντέιβιντ Λιντς μετά τον αμφιλεγόμενο Χρυσό Φοίνικα με την «Ατίθαση Καρδιά» δεν ήταν η αναμενόμενη. Η κινηματογραφική διασκευή του «Twin Peaks» αντιμετωπίστηκε με κακή διάθεση και επειδή ήμουν μέσα στην επίσημη προβολή (γιατί δεν είχα βρει θέση στη δημοσιογραφική, λόγω κοσμοπλημμύρας), πολλοί αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ταινίας και αρκετοί αποδοκίμασαν με το που έπεσαν οι τίτλοι, πράγμα σπάνιο στις ευγενικές Κάννες που κρατούν τα προσχήματα της καλής αγωγής στις επίσημες εκδηλώσεις.

Antichrist

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Γέλια και φωνές συνόδευσαν τις τρελές σκηνές του έργου και μια γενικότερη γιούχα αποτελείωσε την πρεμιέρα, με τον Δανό Λαρς φον Τρίερ να αυτοαποκαλείται ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης στον κόσμο, για σπάσιμο στους αντιρρησίες.


Ο Αντίχριστος (αυτοπροσώπως, για μερικούς) δεν αφομοιώθηκε αναίμακτα στην πρώτη του φεστιβαλική έξοδο στις Κάννες. Γέλια και φωνές συνόδευσαν τις τρελές σκηνές του έργου και μια γενικότερη γιούχα αποτελείωσε την πρεμιέρα, με τον Δανό Λαρς φον Τρίερ να αυτοαποκαλείται ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης στον κόσμο, για σπάσιμο στους αντιρρησίες. Η ταινία απέσπασε βραβείο ερμηνείας για τη Σαρλότ Γκενσμπούργκ και ένα αντιβραβείο από τη χριστιανοκεντρική Οικουμενική Επιτροπή για τον μισογυνισμό της.

Ο Φον Τρίερ συνέχισε τα αμφίβολου γούστου σχόλιά του όταν ήρθε ξανά με τη «Μελαγχολία» και η προκλητική, οριακού correctness αναφορά του στον Χίτλερ του στοίχισε το πάσο στις Κάννες μέχρι φέτος, που συγχωρέθηκε και του επετράπη η συμμετοχή με το «The house that Jack Built», μέχρι νεωτέρας φυσικά.

Crash 

Δέκα ταινίες που αποδοκιμάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών Facebook Twitter
Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ δοκίμασε τα όρια των θεατών με τη βία και την οριακά άρρωστη συμπεριφορά των ηρώων της ταινίας.


Όχι του Πολ Χάγκις, που πήρε το Όσκαρ, αλλά του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ που δοκίμασε τα όρια των θεατών με τη βία και την οριακά άρρωστη συμπεριφορά των ηρώων της ταινίας, από την Ντέμπορα Κάρα Ούνγκερ μέχρι τον Ελίας Κοτέας. Οι δημοσιογράφοι δεν αντέδρασαν καλά και αποδοκίμασαν την ταινία όταν έπεφταν οι τίτλοι τέλους, αλλά ο Κρόνεμπεργκ έδειξε απτόητος από τις κριτικές παρατηρήσεις, συνεχίζοντας με την ίδια συνέπεια την παραβατική κατεύθυνση στο έργο του, έστω κι αν με τα χρόνια οι ταινίες του μοιάζουν λιγότερο προκλητικές από τα '80s και τα '90s.

Οθόνες
4

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάννες 1968: Το φεστιβάλ που δεν έγινε ποτέ

Οθόνες / Κάννες 1968: Το φεστιβάλ που δεν έγινε ποτέ

Αντεγκλήσεις, διαβούλια, κατηγορίες, ακόμη και μια σφαλιάρα στον Γκοντάρ προηγήθηκαν της επεισοδιακής αυλαίας που έριξε πρόωρα το 21ο Φεστιβάλ Καννών, μεσουσών των μεγάλων κινητοποιήσεων στο Παρίσι τον Μάη του '68, με την προτροπή των μεγαλύτερων σκηνοθετών της Γαλλίας, τις αντιρρήσεις του Ρόμαν Πολάνσκι και την αντίσταση των διοργανωτών
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM