Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης"

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
0

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (εκδόσεις Πατάκη) που γράφτηκε πριν από 12 χρόνια, η Ρόζα της Σμύρνης είναι μια ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα κοντά στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, που έμεινε κρυφός για μεγάλο διάστημα και ζωντανεύει περίπου 60 χρόνια αργότερα χάρη σε ένα αντικείμενο και την περιέργεια 2 νέων ανθρώπων. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό στην Αθήνα, ενώ θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Μυτιλήνη. Κατά τη διάρκειά τους βρεθήκαμε στο Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, όπου η αίθουσα με τα αντικείμενα σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί, μετατράπηκε για λίγο σε χώρο τέχνης που βρίσκεται στην Τουρκία, για τις ανάγκες μιας σκηνής, όπου τοποθετήθηκαν δημιουργίες του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση, που κατασκευάζει γλυπτά σκιάς, αντικείμενα δηλαδή που αποκαλύπτονται μόνο όταν πέσει πάνω τους φως και παρατηρήσουμε τη σκιά τους.

Η βουτιά στο παρελθόν που κάνει η ταινία, αφορά όχι μόνο τους ήρωες της αλλά και της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στον 20ο αιώνα. Σχέσεις οι οποίες είναι πολύ καλύτερες όταν αναφερόμαστε σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες παρά όταν μιλάμε γενικώς για έθνη.

Ο Γιώργος Κορδέλλας, γνωστός από τις δουλειές του στην τηλεόραση (Αναστασία, Απών, Τζιβαέρι, Λούφα και Παραλλαγή μεταξύ αυτών) για πάνω από 20 χρόνια, ήρεμος, επιβλέπει το στήσιμο του σκηνικού. Στο μεσοδιάστημα μιλά για το βιβλίο και την πρόθεσή του να το μετατρέψει σε κινηματογραφική ταινία. «Το βιβλίο είχε μια πολύ καλή ιδέα: την τυχαία ανακάλυψη κάποιου ίχνους, που οδηγούσε σε μια δραματική ιστορία του παρελθόντος. Σε ένα μυστικό, που χάθηκε στη δίνη της περιπέτειας που ακολούθησε την Καταστροφή της Σμύρνης. Το στοιχείο αυτό και το "αστυνομικού" τύπου ξετύλιγμα του νήματος ήταν κάτι που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σεναριακά και να χτιστεί μια ενδιαφέρουσα πλοκή. Το ότι αφορούσε σε έναν έρωτα που το πάθος του οδήγησε σε τραγωδία και το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές του, χωρίς να έχουν ξαναβρεθεί από τότε, ζουν ακόμα (τέλη της δεκαετίας του 80) στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ήταν το δεύτερο καλό στοιχείο του βιβλίου. Τέλος, για μένα προσωπικά, είχε πολύ ενδιαφέρον να γίνει μια ταινία με μια ψύχραιμη ματιά στη σχέση μας με τους γείτονες, σ' αυτά που μας χωρίζουν κι αυτά που μας φέρνουν κοντά». Μεσολάβησαν πάντως χρόνια από την πρώτη ανάγνωση μέχρι την πραγμάτωση της παραγωγής. «Η ιστορία του βιβλίου, κατά τη διασκευή της σε σενάριο, άλλαξε πολλές μορφές μέχρι σήμερα. Δεν ακολουθήθηκε πιστά η ιστορία του βιβλίου, διαφοροποιήθηκε σε πολλά σημεία. Υπάρχουν αλλαγές ακόμα και στον χαρακτήρα κάποιων ηρώων. Οι διάλογοι "χτενίστηκαν" αρκετές φορές και η τελική τους διαμόρφωση έγινε στις πρόβες με τους ηθοποιούς. Μια ταινία άλλωστε, όπως και κάθε έργο, χτίζεται σε πολλά στάδια, περνάει από πολλά φίλτρα μέχρι να ολοκληρωθεί».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter

Η βουτιά στο παρελθόν που κάνει η ταινία, αφορά όχι μόνο τους ήρωες της αλλά και της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στον 20ο αιώνα. Σχέσεις οι οποίες είναι πολύ καλύτερες όταν αναφερόμαστε σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες παρά όταν μιλάμε γενικώς για έθνη. «Το να συζητάμε το παρελθόν χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς βοηθάει στην κατανόηση μεταξύ μας, αλλά και στην κατανόηση της ιστορικής μας σχέσης, που έχει περάσει από χίλια-μύρια κύματα. Οι ιστορίες των ανθρώπων είναι οι "μικρές" ιστορίες, που αποτελούν κομμάτια –και μικρογραφία πολλές φορές– της μεγάλης ιστορίας του κόσμου. Οι καλές σχέσεις χτίζονται όταν παραμεριστεί η καχυποψία και κερδηθεί η εμπιστοσύνη. Κι αυτό γίνεται με μία προϋπόθεση: να αποδεχθούν και τα δύο μέρη την ιστορική αλήθεια, να εξετάσουν τα αίτια, να καταλάβουν το "γιατί". Τίμια και υπεύθυνα».

Στην ταινία, η τυχαία ανακάλυψη ενός αντικειμένου από έναν νέο άνθρωπο, δίνει το έναυσμα για το ξεκίνημα της ιστορίας και το ταξίδι στο χρόνο. Ρωτώντας τον γι' αυτή τη σεναριακή επιλογή αλλά και για το αν ο ίδιος που προσπαθούσε να μάθει το παρελθόν ενός αντικειμένου απαντά: «Εξαρτάται από το αντικείμενο. Ή μάλλον από το τι θα ήταν αυτό που θα αντιπροσώπευε για μένα. Ο ήρωας της ταινίας μας έχει προσωπικούς λόγους για να αναζητήσει την ιστορία του αντικειμένου που ανακαλύπτει, δεν το κάνει μόνο από απλή περιέργεια αλλά από κάποια βαθύτερη ανάγκη του».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Παρόμοιες εμπειρίες έχει να διηγηθεί και η Ευγενία Δημητροπούλου. «Ο παππούς μου είχε πολεμήσει στη Σμύρνη και αν δε τον είχε περιθάλψει μια Τουρκάλα δε θα ζούσε, είχα μεγαλώσει από μικρή με αυτή την ιστορία, οι αντιθέσεις αφορούν τους αρχηγούς των κρατών και εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Η Ρόζα της Σμύρνης είναι συμπαραγωγή Ελλάδας και Τουρκίας με γυρίσματα και στις 2 χώρες, κάτι που δεν δείχνει να επηρεάζει αρνητικά το γύρισμα. «Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά έχει πάντα ενδιαφέρον η γνωριμία και η συνεργασία με ανθρώπους που πρωτοσυναντάς εν όψει μιας δουλειάς. Μαθαίνεις πράγματα, αποκτάς νέους φίλους, ανοίγεις δρόμους για αποδοτικές συνεργασίες. Ειδικά με τους Τούρκους, με τους οποίους έχουμε μια ιδιαίτερη συγγένεια».

Τους ήρωες που θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το μυστήριο και ταυτόχρονα να ζήσουν τη δική τους ιστορία στο παρόν, υποδύονται ο Τάσος Νούσιας και η Ευγενία Δημητροπούλου. Ο Τάσος Νούσιας μας λέει: «Εγώ κάνω τον Δημήτρη, είναι αρχιτέκτονας αλλά και μανιακός συλλέκτης και με αφορμή μια έκθεση που ετοιμάζει για τις χαμένες πατρίδες και τη Σμύρνη ειδικότερα, πηγαίνει και ανακαλύπτει το κεντρικό του έκθεμα, που είναι ένα νυφικό με ένα γράμμα ραμμένο στη φόδρα του. Ανακαλύπτουμε έναν έρωτα ανεκπλήρωτο και βιώνουμε με αυτόν τον έρωτα αυτές τις τεράστιες απώλειες της προσφυγιάς, της μετακίνησης των πληθυσμών. Αν και αρνητικά προκατειλημμένος στην αρχή, μέσα από τις συναντήσεις με το τουρκικό στοιχείο ανακαλύπτει πως υπήρξαν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αφού, χωρίς να υπάρχει εξίσωση, βλέπει πως με κάποιον τρόπο και οι 2 βίωσαν την προσφυγιά». Μιλά και για τις δικές του εμπειρίες που αφορούν τη σχέση των χωρών « Πριν τα γυρίσματα, έκανα ένα ταξίδι στη Σμύρνη και βρήκα έναν εξαιρετικό ζωγράφο που μένει σε ένα από τα ελάχιστα ελληνικά σπίτια που έχουν απομείνει εκεί, το οποίο και φρόντισε με τέτοιο τρόπο που είναι συγκινητικός ενώ μου μιλούσε με μεγάλη υπερηφάνεια γι αυτό που έκανε. Βρήκαμε έναν άνθρωπο που διέσωσε τη δική μας πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά, με αυτό τον άνθρωπο δε μπορείς να είσαι εχθρός, γλυκαίνει η ψυχή σου γιατί σου δείχνει σεβασμό. Οι λαοί στη βάση τους δεν έχουν να χωρίσουν κάτι, αρχίζει μια πολιτική ιστορία ανάμεσα στις 2 χώρες αλλά και τις ημέτερες δυνάμεις, που έδρασαν ανάλογα με τα συμφέροντα τους χωρίς να σκεφτούν τη λαϊκή βάση».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Βρεθήκαμε στο Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, όπου η αίθουσα με τα αντικείμενα σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί, μετατράπηκε για λίγο σε χώρο τέχνης που βρίσκεται στην Τουρκία, για τις ανάγκες μιας σκηνής, όπου τοποθετήθηκαν δημιουργίες του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση, που κατασκευάζει γλυπτά σκιάς.

Παρόμοιες εμπειρίες έχει να διηγηθεί και η Ευγενία Δημητροπούλου. «Ο παππούς μου είχε πολεμήσει στη Σμύρνη και αν δε τον είχε περιθάλψει μια Τουρκάλα δε θα ζούσε, είχα μεγαλώσει από μικρή με αυτή την ιστορία, οι αντιθέσεις αφορούν τους αρχηγούς των κρατών και εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Έχω ταξιδέψει 2 φορές στην Κωνσταντινούπολη για δουλειά, η αντιμετώπιση που είχα από τους ανθρώπους εκεί ήταν εξαιρετική. Θέλω να πιστεύω ότι εξελισσόμαστε και αφήνουμε παλιές νοοτροπίες πίσω». Μας μιλά επίσης και για την ηρωίδα της: «Υποδύομαι την Μαριάννα, μια κοπέλα 28 χρονών, που ζει με τη γιαγιά της η οποία κατάγεται από τη Σμύρνη αλλά η Μαριάννα αγνοεί πολλά πράγματα από το παρελθόν γιατί η γιαγιά δεν μιλάει ποτέ γι' αυτό. Είναι εικαστικός και της αρέσει πάρα πολύ να κάνει ιδιαίτερα έργα τέχνης, παίρνει σκουπίδια και τα μεταμορφώνει σε έργα τέχνης και τυχαία γνωρίζεται με τον Δημήτρη, που ψάχνει να βρει την ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα ματωμένο νυφικό που βρίσκεται σε ένα παλαιοπωλείο της Σμύρνης».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Ο Τάσος Νούσιας μας λέει: «Εγώ κάνω τον Δημήτρη, είναι αρχιτέκτονας αλλά και μανιακός συλλέκτης και με αφορμή μια έκθεση που ετοιμάζει για τις χαμένες πατρίδες και τη Σμύρνη ειδικότερα, πηγαίνει και ανακαλύπτει το κεντρικό του έκθεμα, που είναι ένα νυφικό με ένα γράμμα ραμμένο στη φόδρα του.
Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Οι ιστορίες των ανθρώπων είναι οι "μικρές" ιστορίες, που αποτελούν κομμάτια –και μικρογραφία πολλές φορές– της μεγάλης ιστορίας του κόσμου.

 

 

H Ρόζα της Σμύρνης είναι παραγωγή του Πάνου Παπαχατζή σε συμπαραγωγή με την Τουρκική εταιρεία Sarmasik Sanatlar, τον OTE TV, την Feelgood Entertainment και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρος Λαγούτης και Τζεμ Ακσακάλ.

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Η βουτιά στο παρελθόν που κάνει η ταινία, αφορά όχι μόνο τους ήρωες της αλλά και της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στον 20ο αιώνα.
Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Η Ρόζα της Σμύρνης είναι συμπαραγωγή Ελλάδας και Τουρκίας με γυρίσματα και στις 2 χώρες, κάτι που δεν δείχνει να επηρεάζει αρνητικά το γύρισμα.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο από την Feelgood.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ