Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν όλοι τους μια ωραία «ειρωνική συνύπαρξη»

Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν όλοι τους μια ωραία «ειρωνική συνύπαρξη» Facebook Twitter
Υστερόβουλη και ανιστόρητη βρίσκω την ισοπεδωτική, προσπάθεια ταύτισης από κάποιους κύκλους των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων με τις τωρινές εθνικιστικές ως τάχα διαπνεόμενες από τα ίδια λαϊκίστικα αισθήματα. Φωτο: Eurokinissi
83

Ήταν μια σίγουρα μεγάλη συγκέντρωση, όχι πάντως «η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων», όπως τη διαφήμιζαν και την επιθυμούσαν κάποιοι που ανάμεσα 2010-12 προφανώς «διάβαζαν», ούτε καν αρκετή για να «σειστεί η Αθήνα», όπως φαντασιώνονταν όσοι προσδοκούσαν μια κάθοδο των... εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τις ψυχραιμότερες εκτιμήσεις, ο αριθμός των «αυθόρμητων» και ακομμάτιστων (προπαντός!) Νεομακεδονομάχων του Συντάγματος ήταν σαφώς μικρότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία και μάλλον ισχνός αν υπολογίσει κανείς δύο πράγματα:

Ότι α) επρόκειτο υποτίθεται για κρίσιμο θέμα «εθνικόν» και ταυτόχρονα αφορμή αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας, το προσκλητήριο ήταν πανελλαδικό και η μετακίνηση «επιχορηγούμενη», και β) είχε τις «ευλογίες» του Μίκη, του... παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ (Κασιμάτης), της ανεπισημοεπίσημης Εκκλησίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρκετών συστημικών ΜΜΕ που είδαν «φως» και μπήκαν, του... συγκυβερνητικού εταίρου, σύσσωμης της ακροδεξιάς, ουκ ολίγων τάχα μου «κεντρώων» από αυτούς που σπεύδουν πάντα να πατήσουνε σε δυο βάρκες, διάφορων εθνικά πελαγωμένων αριστερών, ψευδώνυμων και μη (από το ΚΚΕ που απλώς δεν κατέβηκε μέχρι τη Ζωή, τη ΛΑΕ, τον Καραμπελιά και κάτι άλλους που τα θεωρούν όλα αυτά αμερικανονατοϊκή συνωμοσία), του λεγόμενου «βαθέως κράτους» βεβαίως συν ενός αστερισμού πιθανών και απίθανων εθνοπατριωτικών και τοπικιστικών συλλόγων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε άθελά του και χάρη σε ένα του σαρδάμ τον ιδανικότερο τίτλο στο συλλαλητήριο της Αθήνας όταν αντί για «ειρηνική συνύπαρξη» αναφέρθηκε σε «ειρωνική»...


• Την ιδεολογικά ανέκαθεν αλλοπρόσαλλη περίπτωση Μίκη, με το τεράστιο καλλιτεχνικό εκτόπισμα αλλά το αδύναμο, δεκαετίες τώρα, αντίστοιχο πολιτικό, την έχουν ήδη αναλύσει πολλοί και καλύτερα από μένα.

Είναι όμως ο ορισμός του τραγικού να ξεπλένεις με ροδόνερο στα γεράματα αυτό που μια ζωή υποτίθεται πως πολεμούσες, να μιλάς για «αδέρφια φασίστες», για «εθνομηδενιστές» και «κατεβασμένα παντελόνια», να σε χειροκροτούν και να συγχαίρουν δημόσια με περισσή χαιρεκακία υπόδικοι νεοναζί συμμορίτες και απόγονοι χουντικών βασανιστών, αυτοί που είχαν κιόλας αναλάβει να σε «περιφρουρούν» στην εξέδρα.

Να κηρύσσεις εσύ, ένας εμβληματικός κάποτε Λαμπράκης με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια στο πετσί σου εθνικιστικούς «ανένδοτους» ξεχνώντας μέχρι τις δικές σου παλιότερες συναυλίες φιλίας στα Σκόπια.

Όμως όχι Μίκη μας, η Ελλάδα δεν «έχει περισσότερο από κάθε φορά την ανάγκη από πατριώτες», ψωνίσαμε πολλές φορές από το εμπόρευμα αυτό και σκάρτο πάντοτε μας βγήκε - ανάγκη έχει από πολίτες συνειδητούς, ελεύθερους, ανοικτόμυαλους και δημοκράτες. Άκου τουλάχιστον την κόρη του φίλου και συντρόφου σου κάποτε Γιάννη Ρίτσου, που εξανέστη για τη χρησιμοποίηση μελοποιημένων από σένα ποιημάτων του στο εθνοκάπηλο «καρναβάλι» του Συντάγματος.

Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν όλοι τους μια ωραία «ειρωνική συνύπαρξη» Facebook Twitter
Να κηρύσσεις εσύ, ένας εμβληματικός κάποτε Λαμπράκης με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια στο πετσί σου εθνικιστικούς «ανένδοτους» ξεχνώντας μέχρι τις δικές σου παλιότερες συναυλίες φιλίας στα Σκόπια. Φωτο: Eurokinissi


• Έδωσε όμως άθελά του και χάρη σε ένα του σαρδάμ τον ιδανικότερο τίτλο στο συλλαλητήριο της Αθήνας όταν αντί για «ειρηνική συνύπαρξη» αναφέρθηκε σε «ειρωνική»...


• Λύση στο όνομα (τυπικά, γιατί ουσιαστικά έχει ήδη καθιερωθεί διεθνώς σαν Μακεδονία νέτη-σκέτη) θα δοθεί έτσι κι αλλιώς γιατί αυτό επιτάσσουν οι διεθνείς ισορροπίες και τα συμφέροντα των ισχυρών και γιατί εμείς οι ίδιοι αρνηθήκαμε σύνθετη ονομασία το '92.

Οι τωρινοί κυβερνητικοί χειρισμοί στο «Μακεδονικό» μπορεί να είναι λίγο τσαπατσούλικοι και ανακόλουθοι, η βασική κατεύθυνση όμως είναι, πραγματιστικά μιλώντας, η σωστή και η συγκυρία να είναι πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης εκσυγχρονιστής όπως ο Ζάεφ, ιδιαίτερα ευνοϊκή για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής – τυπικά πάντα – λύσης.

Άμα τώρα ξεμπλέξουμε μεν με το όνομα αλλά επεκτείνουμε τις αξιώσεις μας σε γλωσσικούς και εθνικούς προσδιορισμούς, βράσε ρύζι σαν αυτό που καλλιεργείται στις όχθες του Βαρδάρη.

• Ξέρω, είναι να θλίβεσαι που δέκα χρόνια μετά τον Δεκέμβρη '08 και πέντε σχεδόν από τις τελευταίες μεγάλες αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, με την πλήρη κιόλας κινηματική «άπνοια» την τελευταία τριετία, παρά την ολοένα αγριότερη λιτότητα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να βγαίνουν να διαδηλώνουν ξανά για το «βρυκολακιασμένο» μακεδονικό.

Είναι σαν όλη αυτή η αποκαθήλωση του παλιού πολιτικού συστήματος, και της συνδεδεμένης με αυτό κατάστασης πραγμάτων που μεσολάβησε να μη μας άγγιξε ποτέ. Δεν είναι όμως έτσι.

Η ιστορία κύκλους κάνει, οι γενεές ανακυκλώνονται και η Ελλάδα δεν είναι μία αλλά πολλές, ανάλογα με την ταξική προέλευση, την ηλικία και την κουλτούρα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε χώρα. Κι εκείνη που κατέβηκε χτες στο Σύνταγμα δεν ήταν σίγουρα η «δική μου».

Με την κρίση αξιών στο κόκκινο, τον συντηρητικό-εθνικιστικό λόγο σε έξαρση, με το κατά τεκμήριο αξιότερο, δυναμικότερο και προοδευτικότερο κομμάτι της νεολαίας ξενιτεμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, τα τωρινά «μακεδονικά» συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ήταν μεγάλα μεν αλλά σαφώς μικρότερα σε όγκο και παλμό από εκείνα της δεκαετίας του '90, δείγμα ότι ωριμάσαμε κάπως.

Ούτε εξάλλου στη γειτονική χώρα οι μεγαλοϊδεάτες εθνικιστές «πουλάνε» πια όσο παλιά, ξύπνησε βλέπεις κι εκεί ο κόσμος και ειδικά η νεολαία όπως έδειξε ο ξεσηκωμός του '15, σταμάτησε να χορταίνει με πατριδοκάπηλα φούμαρα.

Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν όλοι τους μια ωραία «ειρωνική συνύπαρξη» Facebook Twitter
Φωτο: Eurokinissi


• Φούμαρα τέτοια προσπάθησε βέβαια αφότου εξελέγη πρωθυπουργός να μας ταΐσει και ο Τσίπρας, όταν ο αριστερός λόγος γρήγορα έγινε «πατριωτικός» ώστε να γίνει ευρύτερα αποδεκτός αλλά και να ευαρεστηθεί ο κυβερνητικός εταίρος.

Η αντίσταση στις παράλογες μνημονιακές ντιρεκτίβες έγινε «εθνική υπόθεση» χωρίς ταξικό πρόσημο, στα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου που λίγο αφότου εκλέχτηκε υιοθέτησε έναν σοσιαλιστικό εθνικισμό τύπου Μπάαθ με αντίστοιχη συνθηματολογία, «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες κ.λπ.» . Όταν όμως παίζεις δίπλα στον εθνικιστικό βούρκο, αναπόφευκτο είναι να λασπωθείς αν δεν πέσεις και μέσα.


• Ούτε πετύχανε τον υπερφιλόδοξο στόχο τους οπότε, ούτε νέο ηγέτη ή κόμμα «βγάλανε» τα παραπάνω συλλαλητήρια, δεν είναι όμως και να εφησυχάζει κανείς διασκεδάζοντας με τις αρχαιόπληκτες γραφικότητες, ούτε να κάνει ότι δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο στο όνομα κάποιων αυθαίρετα δοσμένων «ίσων αποστάσεων».

Εκκολαπτήριο εκτροπής είναι, στέγη για ακροδεξιούς τυχοδιώκτες και παρακρατικούς – απόδειξη η πυρπόληση της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη, οι ανενόχλητες από τις αρχές προκλήσεις φασιστοειδών στο κέντρο αλλά και τα Εξάρχεια, η επίθεση στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.


• Υστερόβουλη και ανιστόρητη βρίσκω επίσης την ισοπεδωτική, προσπάθεια ταύτισης από κάποιους κύκλους των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων με τις τωρινές εθνικιστικές ως τάχα διαπνεόμενες από τα ίδια λαϊκίστικα αισθήματα.

Ναι, υπήρχαν και τότε οι δημαγωγοί και οι εθνοψεκασμένοι, η «Πάνω Πλατεία» που λέγαμε, υπήρχε όμως και πολύς κόσμος με εντελώς αλλιώτικο – σωστό ή λάθος, άλλη κουβέντα - όραμα, πρόταση και στάση ζωής πέρα και πάνω από τέτοιες ιδεοληψίες, έναν κόσμο που ούτε για δείγμα δεν θα δεις σε συγκεντρώσεις όπως η χτεσινή στο Σύνταγμα, που διαμόρφωσαν μια κοινωνική συνείδηση διαφορετική και που συνιστούν μια από τις λίγες ελπίδες κάτι κάποτε μπορεί να πάει καλύτερα στην έρμη τούτη χώρα.

Casus Belli
83

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Ο ελληνικός ρατσισμός / Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα και το αντίκτυπό της σε Έλληνες κι Αλβανούς μέσα από τη συγκινητική αυτοβιογραφία του Φατός Ρόσα «Εγώ, ο Λαθρομετανάστης» (εκδ. Ελεύθερος Τύπος), μια μαρτυρία δυνατή που καθηλώνει με την παραστατικότητα, την αμεσότητα και την ευστοχία της
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Casus Belli / Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Η αθωωτική απόφαση των δεκαοκτώ αστυνομικών που κατηγορούνταν για βιαιότητες κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης πλατείας Συντάγματος τον Ιούλιο του ’11 δεν εξέπληξε κανέναν και απογοήτευσε όποιον τυχόν έλπιζε σε ένα νέο ύφος και ήθος από πλευράς εξουσίας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Casus Belli / Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Κάθε άνθρωπος που δίκαια διασώζεται από τα νύχια ενός συστήματος εξουσίας βαθιά διεφθαρμένου, αυταρχικού κι ανάλγητου είναι κέρδος για την κοινωνία, αλλά τι θα συμβεί αν στην περίπτωσή της Ηριάννας και του Περικλή βρεθούν κάποιοι λιγότερο νέοι και ωραίοι;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Casus Belli / Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Το παλιομοδίτικο, δασκαλίστικο κήρυγμα του εκνευρισμένου Γάλλου προέδρου σε νεαρό σπουδαστή που τάχα τον ειρωνεύτηκε αντικατοπτρίζουν απόλυτα το ύφος, το ήθος αλλά και τους μύχιους φόβους της εξουσίας σήμερα διεθνώς
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Casus Belli / Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Σκέψεις σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αναδοχής για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με αφορμή την 6η Γιορτή Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Ακαδημία Πλάτωνος
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Casus Belli / Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Από την κεντρική Αφρική ως την Αραβική χερσόνησο, από την Άπω ως τη Μέση Ανατολή κι από τον Καύκασο ίσαμε τη «δικιά μας» γειτονιά μυρίζει μπαρούτι. Πόσο πιθανός είναι άραγε ένας μεγάλος, τοπικός ή και παγκόσμιος πόλεμος και τι μορφή θα έχει; Κι αν έχει ήδη ξεκινήσει;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Αρχείο / Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Κρίνουν άραγε οι δικαστές τους κατηγορούμενους για πολιτική βία και τρομοκρατικές ενέργειες ισότιμα κι αντικειμενικά ή ανάλογα, εν πολλοίς, με την ιδεολογική τους προέλευση; Δύο ευαισθητοποιημένοι στα κοινά δικηγόροι και ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταθέτουν την άποψή τους
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Casus Belli / Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Τσίπρας έχει επίσης βέβαια κάνει μεγάλες γκάφες, όμως ο Κυριάκος που πλασάρεται ως πιο σπουδαγμένος, πιο εκλεπτυσμένος και πιο σοβαρός τερματίζει το «γκαφόμετρο»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Casus Belli / Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Το να εξοπλίζεις ένα καθεστώς όπως το (θεωρητικά σύμμαχο) σαουδαραβικό, που εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, είναι κραυγαλέα ανήθικο, έστω κι αν αποδειχθεί καθ΄όλα νόμιμο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Casus Belli / Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Οι εννέα ομοφυλόφιλοι πολίτες που μήνυσαν τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος καθώς και δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους ευελπιστούν σε μια καταδίκη-ανάχωμα στον μισαλλόδοξο λόγο που συχνά διατυπώνουν με περισσή χολή όχι μόνο κάποιοι αφιονισμένοι ρασοφόροι αλλά και η ίδια η επίσημη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Στήλες / Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Η «κλεμμένη» σημαία, το φασιστικό χτύπημα, η προπαγάνδα του ψέματος και μια πρωθυπουργική πρωτοβουλία που θα ήταν θαυμάσια αν είχε την ανάλογη συνέχεια και συνέπεια
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ
Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Στήλες / Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Μερικές ενδεχομένως ανόσιες σκέψεις πάνω στην ερωτική επιθυμία -από την αθωότερη ως την απεχθέστερη εκδοχή της- καθώς και τις κοινωνικές νόρμες με αφορμή το πρόσφατο «Χόλιγουντγκεϊτ»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Και εγένετο ταυτότητα φύλου!: Τι αποκόμισα από ένα διήμερο στα θεωρεία της Βουλής

Lgbtqi+ / Και εγένετο ταυτότητα φύλου!: Τι αποκόμισα από ένα διήμερο στα θεωρεία της Βουλής

Πέρα απ' όσα συγκινητικά, γελοία ή εξοργιστικά έζησε η ελληνική κοινωνία το τελευταίο 48ώρο, εκείνο που τώρα οφείλουμε να σεβαστούμε, είναι το ατομικό δικαίωμα, επιτρέποντας του να δοκιμαστεί επιτέλους ελεύθερα στην πίστα της ζωής
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

18 σχόλια
Υπαρχει το προβλημα σχετικα με το αν η γειτονικη χωρα εχει το δικαιωμα να ονομαζεται Μακεδονια η οχι. Παρομοια εθνικα προβληματα εχουν παρουσιαστει σε ολο τον κοσμο σχεδον, ιδιαιτερα σε χωρες που ανεκτησαν την ελευθερια τους "προσφατα", οπου τα κρατη-δυναμεις επεβαλαν τα συνορα οπως τα ηθελαν η νομιζαν. Δεν ειναι καθολου παραξενοι οι εμφυλιοι πολεμοι στις νεοσυστατες δημκρατιες της κεντρικης Αφρικης και στη Μεση Ανατολη οπου τα συνορα ειναι τραβηγμενα με χαρακα. Αν διαβασει κανεις την ιστορια διαμελισμου της Οθωμανικης αυτοκρατοριας στο χωρο των Βαλκανιων θα καταλαβει πολλα για το ποιοι ειναι ποιοι και γιατι. Λογο του προβληματος "Μακεδονια" αποφασισαν μερικοι να διαδηλωσουν την αποψη τους, αλλοι διαλεξαν να καθησουνε σπιτια τους. Καθως ομως φαινεται ο "αγωνας" αρχιζει μετα, μεταξυ αντιληψεων εντος της Ελλαδας. Και δεν ειναι λιγοι, ουτε προσεχτικοι οι χαρακτηρισμοι που μοιραζωνται μεταξυ πατριωτων. Ολοκληρα κατεβατα γραφωνται, το ουκ εν τω πολλω παιθανε, οι δευτεροτριτολογιες και επεξηγησει επι επεξηγησεων δειχνουν πολλα για τον τροπο που επικοινωνουμε, ακομα και σε ζητηματα που θα επρεπε να υπαρχει διαλογος. Οι πιο "τολμηροι" ειναι αυτοι που με δυ τρεις γραμμες μηδενιζουν τα παντα, αυτοι που μεσα απο μια δηθεν επαρση και "μαγκικο λογο" βλεπουν τα παντα απο ψηλα. Ισως ζαλιζονται οταν πρεπει κατι να πουν. Με ουσια.Μετα ειναι το μπερδεμα! Απο το ονομα και αν η διαδηλωση βοηθαει η οχι περναμε αδεσποτα σε ολα τα θεματα, αριστερα, δεξια, Τσιπρας, ποδοσφαιρο, pride, Ευρωπη, μεταναστευση, κλπ, η λιστα ειναι μεγαλη. Αιδως Αργειοι!
Το συλλαλητήριο ήταν κατά την γνώμη μου κενό αλλά σέβομαι πως για κάποιους ήταν ένας τρόπος αντίδρασης.Πάντως, επειδή πήγα για βόλτα να δω τι γίνεται, διαπίστωσα πως η πλειοψηφία ΔΕΝ ήταν φασίστες και νεοναζί όπως λέγανε. Απλά υπερχειλισμένος πατριωτισμός.Τεράστιος τζίρος των πωλητών σημαιών που ο ΈΛληνας αγόραζε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν είχε δεύτερη σκέψη θα σκέφτονταν ότι όλα αυτά είναι μαύρα, Ασιατικής προέλευσης και χωρίς άδεια, επιβαρύνοντας την οικονομία ακόμα περισσότερο. Όπως και οι καντίνες. Αλλά δε βαριέσαι; Να κουνάμε σημαιάκια.Βέβαια, υπήρχαν και οι στρατόκαυλοι που ξεθάψανε με χαρά τις μπλούζες ΟΥΚ, Ειδικές Δυνάμεις κλπ και ένιωσαν περισσότερο πατριώτες.Γενικά υπήρχε κλίμα ένωσης αλλά τύπου καφενέ...Αλλά δε βαριέσαι..;
Θόδωρε, θα σου κάνω δυο δυο τις ερωτήσεις, γιατί διαφορετικά θα γράψω ένα σεντόνι μεγαλύτερο από το κείμενο.1) "Ήταν μια σίγουρα μεγάλη συγκέντρωση, όχι πάντως «η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων»". Ωραία τα λες, πες μας και ποιά ήταν η μεγαλύτερη.2) "από το ΚΚΕ που απλώς δεν κατέβηκε μέχρι τη Ζωή, τη ΛΑΕ, τον Καραμπελιά και κάτι άλλους που τα θεωρούν όλα αυτά αμερικανονατοϊκή συνωμοσία". Αν και η ΛΑΕ δεν στήριξε το συλλαλητήριο, πιστεύεις σοβαρά ότι ξαφνικά ο Τσίπρας θυμήθηκε να λύσει το μακεδονικό; Δε νομίζω ότι θα δυσκολευτείς να βρεις δηλώσεις Συριζαίων στελεχών ή δημοσιογράφων που να λένε ότι είναι το ΝΑΤΟ που πιέζει για λύσεις.
Κυριοι το να βαζουμε ετσι απλα το ΚΑραμπελια με μια πνευματικη παραγωγη ουσιωδη ετσι απλα συνομωσιολογο ειναι ντροπη.Να υπενθυμισω οτι ο μοναδικος που εχει γραψει για τον τρανσουμανισμο 15 χρονια πριν, και για ενα καρο αλλα θεματα που ο ευρυς τυπος και συστημικοι διανομουμενοι θα τα ανακαλυψουν κατα το 2030.Στην πολιτικη δεν ειναι αλανθανστος, ειναι διανοουμενος αλλα πραγματικα ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ και ΛΑΙΚΟΣ.
Ειλικρινά, στη σύγχρονη ελληνική αριστερή σκέψη έχω απορία να δω ποιες είναι οι σταθερές. Τα σημεία αναφοράς.Ο Νετσάγιεφ; Ο Προυντόν; Ο Γκράμσι; Ο Μπερλίνγκουερ; Ο Αλτουσέρ; Ποιο είναι το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο; Που έχει εφαρμοστεί; Τι αποτελέσματα έχει φέρει;Αυτή η ασταμάτητη γκρίνια (σ.σ. όχι στις Σκουριές, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι στο μνημόνιο, όχι στο συλλαλητήριο, όχι στον Καραμπελιά, όχι στον ρεβιζιονισμό, όχι στη σοσιαλδημοκρατία, όχι, όχι, όχι) για ό,τι συμβαίνει χωρίς πρόταση για τίποτα δεν παλεύεται.
Οσον αφορά τη σίγουρα μεγαλύτερη συγκέντρωση της τελευταίας δεκαετίας -πιθανόν εικοσαετίας- ήταν εκείνη του Οκτωβρίου 2011. Οσοι συμμετείχαν σε αυτήν θα την θυμώνται για πολύ καιρό, θα πρέπει να άγγιξε -ή και να ξεπέρασε- τους 400.000
Το μόνο καλύτερο κείμενο που βρήκα από εκείνο του Θ, Αντωνόπουλου είναι το παρακάτω Μακεδονομάχοι, τουρκοφάγοι και εθνομηδενιστές. Ο πατριωτισμός της αριστεράς και η εθνικοφροσύνη Του Γιώργου ΛιερούΔρόμος της Αριστεράς… η εθνική οικοδόμηση συνοδεύεται απαραιτήτως από την ανακάλυψη και την προώθηση διεθνιστικών αξιών. Μακριά από το ν’ απομακρύνει από τα άλλα έθνη, η εθνική απελευθέρωση είναι αυτή που κάνει το έθνος παρόν στη σκηνή της ιστορίας. Στην καρδιά της εθνικής συνείδησης υψώνεται και ζωηρεύει η διεθνής συνείδηση.Frantz FanonΤα συλλαλητήρια για το όνομα Μακεδονία είναι καθαρά μια υπόθεση της εθνικοφροσύνης.Η εμπλοκή ενός μέρους της αριστεράς στο «μακεδονικό μέτωπο» αποτελεί ένα σοβαρότατο ολίσθημα, βαρύ σύμπτωμα της πλήρους αδυναμίας της σημερινής ελληνικής αριστεράς να καταπιαστεί με τη δέουσα αξιοπιστία με τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα.Αυτή η αδυναμία εκδηλώνεται χαρακτηριστικά στο ότι ο αριστερός πατριωτισμός που δέσποζε για μισό αιώνα στην ιδεολογία της αριστεράς και την οδήγησε στα πρόθυρα της εξουσίας την δεκαετία του 1940, σήμερα είτε έχει εγκαταλειφθεί είτε, ακόμα χειρότερα, συγχέεται με τον για δεκαετίες χειρότερο αντίπαλό του, την εθνικοφροσύνη.Η διαμάχη για το όνομα Μακεδονία είναι σύγκρουση εθνοτικών πολιτισμικών ταυτοτήτων, διαμάχη ανάμεσα σε λαούς που έχουν παραιτηθεί από τις αξιώσεις τους για πολιτική ανεξαρτησία, έχουν αποδεχτεί την «αυτοκρατορική» τάξη και ερίζουν μέσα στα πλαίσιά της χωρίς να έχουν τη δύναμη ή την πρόθεση να την αμφισβητήσουν.Και απ’ αυτή τη σκοπιά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία δεν βρίσκονται στη συνέχεια αλλά στον αντίποδα των πλατειών, προπάντων της πάνω πλατείας του Συντάγματος την οποία ευάριθμα συστημικά καθάρματα θέλουν να πιστώσουν στη Χρυσή Αυγή.Οι πλατείες στρέφονταν ευθέως εναντίον της «Γερμανίας» (εναντίον του ηγεμονικού συνασπισμού στην Ευρώπη), αρνιόνταν δηλαδή την ίδια την «αυτοκρατορική» τάξη, τα πάνω πατώματα της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.Σήμερα ο ελληνικός λαός με τον σβέρκο του να καίει, το κεφάλι του να βουίζει από τις σφαλιάρες και τις καρπαζιές που πέφτουν απανωτά στις Βρυξέλες, έρχεται να ξεχαρμανιάσει στη γειτονιά του και να φωνάξει «ζήτω ο στρατός», «ζήτω οι ειδικές δυνάμεις», όχι απέναντι στους Τούρκους – τον ισχυρό γείτονα του που τον φοβάται – αλλά απέναντι στο λιλιπούτιο κρατίδιο του Βορρά. Είναι ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, και σύνηθες στις πληβειακές μάζες, να εκφορτίζεις την πίεση που δέχεσαι από τους πιο δυνατούς στους πιο αδύνατους από σένα. Μια χειραφετητική πολιτική όμως – σε αντίθεση με τον ακροδεξιό λαϊκισμό που βρίσκεται στο γονιδίωμα αυτών των συλλαλητηρίων – δεν κάνει παραχωρήσεις σε τέτοιου είδους αδυναμίες του λαού· και δεν τις κάνει γιατί σέβεται τον λαό, γιατί τον βλέπει όχι σαν άβουλη μάζα όπως τον θέλει η λενινιστική θεωρία αλλά σαν πρόσωπα ικανά για το καλό και το κακό.Σήμερα η ελληνική αριστερά – «εθνομηδενιστές», «τουρκοφάγοι» και «μακεδονομάχοι» – στέκει στην καλύτερη περίπτωση αμήχανη απέναντι στα εθνικά ζητήματα αν δεν ταυτίζεται, στη χειρότερη, μ’ εκείνο που θα έπρεπε να φοβάται. Η αριστερά, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα τη δεκαετία του 1940, αναδείχθηκε πολιτικά και πολιτισμικά στον πιο γνήσιο εκφραστή, κληρονόμο και συνεχιστή του εθνικού δημοκρατικού κινήματος, το οποίο διέτρεξε και σημάδεψε τον πρώτο αιώνα ζωής του ελληνικού εθνικού κράτους.Ο αριστερός πατριωτισμός προσπαθούσε να είναι συγχρόνως εθνικός, δημοκρατικός και αντιιμπεριαλιστικός/αντικαπιταλιστικός.Αν τον 19ο αιώνα η εθνική και δημοκρατική επανάσταση ήταν δυο πλευρές της ίδιας κίνησης, τον 20ο αιώνα η αριστερά πρόσθεσε την αντιιμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική συνιστώσα. Η σύνθεση όμως αυτή κατέρρευσε καθώς τα περισσότερα αντιιμπεριαλιστικά καθεστώτα αποδείχτηκαν στυγνές δικτατορίες, ηγέτες όπως ο Νάσερ δεν είχαν να κάνουν σε τίποτα με ανθρώπους όπως ο Γκαριμπάλντι, ενώ ο κρατικός καπιταλισμός που υιοθέτησαν πολλά μετααποικιακά κράτη απέτυχε να καλύψει το χάσμα που τα χώριζε από τις αναπτυγμένες χώρες. Ο αντιιμπεριαλισμός που έδωσε έμπνευση στα κινήματα του 1960 χρεοκόπησε στην προέκταση της χρεοκοπίας των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και μέσα στο ιδεολογικό κλίμα που δημιουργούσε η νεοφιλελεύθερη επέλαση.Στην ίδια την Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς (το ΠΑΣΟΚ) κάνει τη δική της στροφή στον ρεαλισμό· εγκαταλείπει τους στενούς δεσμούς που διατηρούσε με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και προσανατολίζεται αποφασιστικά προς την Ευρώπη (την ΕΟΚ) και τις ΗΠΑ. Αποσυνδεδεμένα όμως από τον αντιιμπεριαλισμό και τα δημοκρατικά αιτήματα, τα εθνικά ζητήματα χάνουν το αριστερό τους πρόσημο και τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός πανανθρώπινου οικουμενικού χειραφετητικού προτάγματος – και μόνο ως οργανικό μέρος ενός τέτοιου προτάγματος ήταν νόμιμες για την αριστερά οι εθνικές διεκδικήσεις. Η διαφορά του πριν με το μετά ήταν πολύ μεγάλη: το 1974 με πρόσφατη την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το σύνθημα που κυριαρχούσε στους δρόμους ήταν «φονιάδες των λαών αμερικάνοι», το 1992 ο λαός διαδήλωνε για το όνομα της Μακεδονίας· το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσοντας «Η Ελλάδα στους Έλληνες» στρεφόταν ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τρείς δεκαετίες αργότερα η Χρυσή Αυγή με το ίδιο σύνθημα στρεφόταν ενάντια στους μετανάστες.Με την αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του 1980, που στην πραγματικότητα ήταν στροφή όλης της κοινωνίας, οι ρόλοι μέσα στην αριστερά μοιράστηκαν· οι μεν (οι «εθνομηδενιστές», δηλαδή η κοσμοπολίτικη αριστερά) ανέλαβαν να πείσουν τους Έλληνες ότι είναι Ευρωπαίοι, οι δε (οι τουρκοφάγοι και οι μακεδονομάχοι) να προασπίσουν τα εθνικά δίκαια έναντι των εκτός Ευρώπης γειτόνων.Μόνο που το έργο ήταν το ίδιο και το κοινό έδαφος για όλους ήταν ο ευρωπαϊσμός.Ο φιλοευρωπαϊσμός είναι επίσης η περιοχή των συναντήσεων και των ανταλλαγών ανάμεσα στους πατριώτες της αριστεράς και της δεξιάς. Δεν είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων δεν υπάρχει εθνικό ζήτημα.Κάθε άλλο.Στη σημερινή Ελλάδα κάθε πολιτικός και κοινωνικός αγώνας – για τις πολιτικές ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, τη δημόσια κτήση, τη διάσωση του περιβάλλοντος, την άμεση δημοκρατία, εναντίον της δημογραφικής κατάρρευσης κτλ – είναι αδιαχώριστα και αγώνας εναντίον της ξένης κηδεμονίας και της εξάρτησης, εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.Η επίθεση που δεχόμαστε προέρχεται από τη Δύση, ούτε από την Ανατολή, ούτε από τον Βορρά.Και ο εξ ανατολών κίνδυνος;Δεν έχουμε παρά ένα λόγο να θεωρούμε την τουρκική αστική τάξη χειρότερη από τη δική μας: το γεγονός ότι έχει ανατραπεί υπέρμετρα ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ της – ανατροπή που έχει συντελεστεί στις τρεις δεκαετίες που η χώρα μας ακολουθεί την ευρωπαϊκή της πορεία.Τυχαίο;Μια χώρα με τα μεγέθη της δικής μας δεν μπορεί να αντέξει συγχρόνως «δυόμιση» πολέμους» – ούτε ο στρατός του Ερντογάν μπορεί –, η Γερμανία έχασε δυο παγκόσμιους πολέμους ανοίγοντας συγχρόνως δυο μέτωπα, στα δυτικά και τα ανατολικά της. Το μέτωπο με την Μακεδονία πρέπει να κλείσει άμεσα, επίσης και γιατί υπονομεύει την σλαβοελληνική συνεννόηση που είναι από τις ελάχιστες σταθερές στις οποίες μπορεί να ελπίζει η χώρα μας.Πάντως αντί για μια προσεκτική στάθμιση του συσχετισμού δυνάμεων, την ιεράρχηση των στόχων και τον σχεδιασμό μιας συντεταγμένης πορείας ανασυγκρότησης, βλέπουμε με το μακεδονικό, στο εξαιρετικά ευαίσθητο και εύθραυστο γεωπολιτικό πεδίο της περιοχής μας, και πάλι την ίδια εύκολη πλειοδοσία σε μεγάλα λόγια, μια δημαγωγία ανάλογη μ’ εκείνη του όλα σε όλους που έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία.Το δις εξαμαρτείν…!!!Ο αγώνας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ταξικός και μαζί εθνικός αγώνας, αγώνας δημοκρατικός, αντιιμπεριαλιστικός, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δοθεί μ’ επιτυχία χωρίς να αποκτήσει ένα διεθνή χαρακτήρα.Ένας στίβος γι’ αυτόν τον αγώνα είναι οπωσδήποτε ο ευρωπαϊκός, ένας άλλος είναι ο μεσογειακός και πιο συγκεκριμένα η Βαλκανική και η Μικρά Ασία: καμία κρατική οντότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει τα απαραίτητα μεγέθη που χρειάζονται σήμερα για να είναι πράγματι πολιτικά ανεξάρτητη – ούτε η Τουρκία η οποία αν ακολουθήσει τη μοναχική της πορεία κινδυνεύει να έχει μια τύχη παρόμοια μ’ εκείνη της Γιουγκοσλαβίας· μόνο ενωμένοι οι λαοί της Βαλκανικής και της Μικράς Ασίας μπορούν να είναι ελεύθεροι.Η αδελφότητα των λαών μας!Να λοιπόν ο ορίζοντας του εθνικού αγώνα – όσο μακρινός και αν φαίνεται σήμερα– στην προοπτική των από κάτω. Εδώ και δυο αιώνες οι λαοί των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας αλληλοσκοτώνονται μεταξύ τους και επιτρέπουν έτσι στους ισχυρούς του κόσμου να κυβερνούν την κοινή μας πατρίδα, την πατρίδα που ονειρεύτηκε ο Ρήγας.Να βάλουμε ένα τέρμα σ’ αυτό! Μας αρέσει να λέμε ο,τι οι Ζαπατίστας διαδηλώνουν με μεξικάνικες σημαίες.Ποιός όμως λατινοαμερικάνος αριστερός θα τολμούσε να προσυπογράψει τα εθνικά δίκαια της χώρας του εναντίον μιας άλλης λατινοαμερικάνικης χώρας;Πράγματι, είναι όλοι τους πατριώτες, όχι ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά όλοι μαζί εναντίον του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Ελάχιστα θα μπορούσα να συμπληρώσω...Αυτό που αποτελεί τον ύψιστο παραλογισμό ήταν ο ναζιστικός χαιρετισμός του ανάπηρου παραολυμπιονίκη που υποδηλώνει ότι ασπάζεται μια ιδεολογία που θα τον είχε στείλει πρώτο πρώτο στα κρεματόρια... Αβυσσος...
fake news παρακαλω να διορθωθει απο την συνταξη, Εχει αποδειχθει οτι φυσικα και δεν ηταν φασιστικος χαιρετισμους!!! Παρακαλω να σβηστει η ανασκευαστει
Ειλικρινά όμως ρε φίλε, αυτός ο "ανάπηρος παραολυμπιονίκης" έχει ΔΙΑΣΥΡΘΕΙ τρομερά σήμερα από κάποιους που έχουν μία παράξενη ΑΝΑΓΚΗ να ανακαλύπτουν φασίστες εκεί που δεν υπάρχουν.Τελικά όλα εξηγούνται: Είναι πολύ λογικό να σας αρέσουν τέτοιου είδους άρθρα.
Αν όντως πρόκειται για μοντάζ/παραπληροφόρηση/απομόνωση κλισέ που χειραγωγεί/ ζητάω συγγνώμη για το άτοπο σχόλιο. Συχνά, η έλλειψη χρόνου δεν επιτρέπει να επιβεβαιώνεις τα πάντα, κι άμα το έχεις ακούσει από πολλές πλευρές... Ετσι κι αλλιώς, κι εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση, ήταν εντελώς παράλογο, αλλά σε αυτή τη χώρα δεν με εκπλήσσουν πλέον πολλά πράγματα... Κατά τα άλλα, δεν διακατέχομαι από καμία "παράξενη ΑΝΑΓΚΗ να ανακαλύπτω φασίστες" (ούτε καν από "ανάγκη δίχως κεφαλαία") : έχω γνωρίσει μερικούς, κάμποσους φασίζοντες, πολλούς εθνικιστές, ακόμα περισσότερους αυταρχικούς και ολοκληρωτικούς κάθε πολιτικής αποχρώσης, είμαι αλλεργικός σε όλα τα παραπάνω, οπότε δεν τραβάω κανένα ζόρι να ανακαλύψω ντε και καλά κι άλλους....
Κατανοώ αυτούς που επέκριναν τα δυο συλλαλητήρια ως προς τον λαϊκισμό που μπορεί να εξέφραζαν. Αυτούς που αγχώθηκαν περισσότερο για το "χρώμα" του λαϊκισμού τους καλωσορίζω στον πραγματικό κόσμο όπου υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις και τους προτρέπω να ξεπεράσουν το αρχικό σοκ της ανακάλυψης ότι δεν κατέχουν καμιά αποκλειστική και ανώτερη αλήθεια.
Αυτό το άρθρο είναι ό,τι λείπει από την Ελλάδα. Αντικειμενικότητα. Η πλειοψηφία έχει κολλήσει ένα πρόσημο πάνω από το κεφάλι της και πορεύεται με αυτό σαν γνώμονα. Ήθος, αξίες, αν υπήρχαν ποτέ, έχουν χαθεί μέσα σε έναν εκφυλισμένο πατριωτισμό με αποτέλεσμα το πανηγύρι των συλλαλητηρίων. Σε κανέναν από αυτούς που πήγαν δεν μπορούσες να αλλάξεις γνώμη. Είναι τόσο προσηλωμένοι στην πραγματικότητα τους που αδυνατούν να δουν την μακροπρόθεσμη ζημιά που κάνουν. Αδυνατούν να δουν τις αξίες που πατάνε, αν τις είχανε ποτέ, βαδίζοντας σε ένα συλλαλητήριο που ενισχύει τον σκοταδισμό. "Φιλελεύθεροι δεξιοί" εκπρόσωποι τους προοδευτισμού -υποτίθεται- έδωσαν το παρόν σε μια πορεία τόσο μακρυά από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη που με σθένος προασπίζουν. Για τους παρόντες αριστερούς από την άλλη τι να πει κανείς. Η απόλυτη ξεφτίλα. Όταν βέβαια θα πεις ότι ξέρετε κάτι, δεν είναι σωστό, δεν είναι ηθικό να κατεβαίνεις σε μια πορεία με την χρυσή αυγή θα σου κολλήσουν την ταμπέλα του ανθέλληνα. Γιατί; Εγώ νοιάζομαι λιγότερο για την πατρίδα μου επειδή δεν θέλω να πέσουν θύματα προπαγάνδας οι συμπολίτες μου; Δυστυχώς δεν είχανε όλοι την ευκαιρία να μορφωθούν σωστά σε αυτή την χώρα. Δεν είχανε την ευκαιρία να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Δεν είναι ντροπή, είναι απλή τύχη που κάποιοι είχαν ευκολότερη ζωή από άλλους. Αλλά εμείς, που κατανοούμε τι εστί χρυσή αυγή, τι εστί ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, στρατηγοί και εκφυλισμένα σύμβολα πρέπει να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους από τον σκοταδισμό. Ό,τι πρόσημα και αν μας κολλήσουν πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην ξυπνήσουμε μια μέρα και η δυστοπία που τόσο φοβόμαστε γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε πριν γίνουν όντως φασίστες.
Η ΧΑ είναι ένας οχετός τον οποίο το ελληνικό κράτος έχει στείλει στα δικαστήρια. Τα αναρχοχαρούμενα να δούμε πώς θα ξεφορτωθούμε που πουλάνε και ηθική ανωτερότητα του τύπου "ναι καίμε και σπάμε αλλά έχουμε καλό σκοπό".Τη ΧΑ ακόμα και οι δεξιοί την καταδικάζουν. Τους αναρχοταλιμπάν τους γλείφει η μισή Ελλάδα (συγκεκριμένα: από τον Παρασκευόπουλο μέχρι την ακαδημαϊκή κοινότητα και από τους μισούς δημοσιογράφους ↑ μέχρι πολιτικά κόμματα όπως η ΛΑΕΝ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ).Ελπίζω να γνωρίζετε ότι ο πρώτος φασίστας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από μαύρος αναρχικός (Μουσολίνι).ΥΓ Γι' αυτό το άρθρο μπορείτε να πείτε πολλά ΕΚΤΟΣ από το ότι είναι αντικειμενικό.ΥΓ2 Ειλικρινά γνωρίζετε τι πάει να πει ελληνική ορθόδοξη εκκλησία;
Σαρα στο "προτιμω να μορφώνομαι σε ξένα πανεπιστήμια Πηγή: www.lifo.gr" ε ναι, εφοσον εκει δεν τα εχει διαλυσει η ΕΑΑΚ και η αριστεριλα που ανεχομαστε εδω. Αντιμετωπιζουμε την χωρα μας οπως το πεζοδρομιο εξω απο το σπιτι μας. Αδιαφορια.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, κι ας μασάνε όλη την ώρα σαν τσίχλα τη λέξη "εθνομηδενιστές". Κοντεύουν να ξεσαγωνιαστούνε... Πάντως, αυτό που με εκνευρίζει πάνω από όλα είναι ότι με όλα αυτά, αρχίζει να μου γίνεται κάπως συμπαθής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Χαχαχα, από τις καλύτερες απαντήσεις, Μαύρε Γάτε! Εγώ μόνο για τους Άιρον Μέιντεν θα κατέβαινα Σύνταγμα πάντως. Κι αν κάποιοι θεωρούν μόνο τον Μίκη πολίτη του κόσμου και τους άλλους περήφανους, μορφωμένους, ξενιτεμένους, αγαπημένους ανθρώπους μου που επιλέγουν μια άλλη ζωή και κουλτούρα τουρίστες, λυπάμαι που θα τους το χαλάσω, προτιμώ να παντρευτώ Τούρκο, να μορφώνομαι σε ξένα πανεπιστήμια και να ακούω Μέιντεν από Μίκη χαλαράαααα και τουριστικά. Ρε κάτι δημοκράτες που έχουμε στη χώρα της δημοκρατίας. Ειρωνεία.
Ο αριστερός ναρκισσισμός είναι ο λόγος που από το 1990 και μετά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.Ξέρετε, κε καθηγητά, το τείχος έπεσε. Το γκρέμισαν αυτοί που το χτισαν. Η έννοια του έθνους έχει αποδειχτεί κοινωνικά χρήσιμη. Βοηθάει τα κράτη και άρα τις μονάδες, τα άτομα, που κατοικουν εντός τους.Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να συμβάλλετε στην εθνική αυτοχειρία. Αλλά πλέον δεν μπορείτε να το κάνετε επικροτουμενος και δίχως απάντηση.Μη σας φαίνεται ανορθόδοξος ο όρος εθνομηδενιστές. Είναι αυτοί που μισούν την κοινωνική συνοχή, που προσπαθούν να βγάλουν τους άλλους ακραίους κρατώντας για τον εαυτό τους τον ρόλο του γερο-σοφου, που χαίρονται με το μπάχαλο διότι σε αυτό κρύβουν τις δικές τους ανεπάρκειες, είναι αυτή που σε μια κουβέντα για αρχαία Ελλάδα θα πουν "γιατί κι αυτοί δεν είχαν σκλαβους;" ή "οι γυναίκες όμως δεν ψήφιζαν".Αυτοί έχουν μια ξινισμενη αριστεριλα, για να τροποποιήσω ελαφρώς τα λεγόμενα της αγαπητής sara.Κι αν τους ίδιους τους ρωτήσεις περί αριστεράς είναι ανίδεοι: δεν ξέρουν αν είναι κομμουνιστές, δικαιωματιστές, κοινωνικά φιλελεύθεροι, αναρχικοί, μποφιλικοί τροτσκιστές, επαναστατες του φρέντο ή παραμελημενα παιδιά που αποζητούν την προσοχή της μαμάς κοινωνίας και του μπαμπά κράτους.Απλά άνθρωποι σαν εσάς, από ότι έχω καταλάβει από τα γραφόμενα σας, είστε ετεροπροσδιοριζομενοι. Αν δεν ανακαλύψετε "φασίστες" δεν ξέρετε που πατάτε και που βρίσκεστε. Και όσο περισσότεροι "φασίστες" τόσο πιο μάγκες νιώθετε. Τόσο πιο δικαιωμένοι για τη μοναδική επιλογή σας. Νιώθετε λίγο ήρωες, σαν τον Γλέζο όταν κατέβαζε τη σημαία.Αλλά καλέ μου άνθρωπε, ο Γλέζος πολεμούσε και μισούσε έναν στυγνό κατακτητή. Όχι τον γείτονα του. Καταδικάζετε την ελληνική κοινωνία σε ένα μόνιμο energy drain. Με τη βοήθεια βέβαια γραφιαδων όπως του υπογράφοντας.
"Λύση στο όνομα (...) θα δοθεί έτσι κι αλλιώς"Βαρυγδουπη δήλωση επιπέδου Ζουραρι ότι πάντα θα παίρνουμε πίσω τα νησιά μας. Δε ξέρω τι εκσυγχρονιστης σοσιαλδημοκρατης είναι ο Ζαεφ κύριε Αντωνοπουλε, αλλά η Ελλάδα έχει για πρωθυπουργό ένα σκοταδιστη τυχοδιωκτη. Αντί να κάνει τις απαραίτητες συνεννόησεις με τα κόμματα της αντιπολιτευσης, επιτέθηκε στη ΝΔ για να τη διασπασει. Από τότε χάθηκε το παιχνίδι, η πλατεία ειναι απλά το μπούμερανγκ του τυχοδιωκτισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ήταν μια σίγουρα μεγάλη συγκέντρωση, όχι πάντως «η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων»...Είχε περισσότερο κόσμο από κάθε συγκέντρωση των αγανακτισμένων και σίγουρα περισσότερο από την ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα πριν το δημοψήφισμα που ο Κόσμος έφτανε μέχρι λίγο πιο πάνω από τη Βουλή. Συνεπώς ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων και...
Σωστός, οι ξύπνιοι κάθονται ξαπλωτοί διαβάζοντας χαριτωμένα αγαπησιάρικα μικροπράγματα κάνοντας κριτική με ανασηκωμένο φρύδι και κλείνοντας το επόμενο εισιτήριο δίχως επιστροφή για την Ευρώπη.
Το θέμα των Σκοπίων ήρθε σαν δώρο εξ ουρανού (σαν αυτογκόλ βασικά) για να θυμηθεί ο κόσμος που τον τρελάνατε με τα "σαράντα χρόνια" και το "ηθικό πλεονέκτημα", τι σημαίνει πραγματικά ΣΥΡΙΖΑ.Τον αντέγραψε σε πολλά ο Αλέξης τον Αντρέα -στα κακά κυρίως, που ήταν και πολλά άλλωστε- αλλά στα εθνικά θέματα μάλλον απουσίαζε από το μάθημα. Θα ήταν σε καμιά πορεία με την Τασία.
Ακριβώς. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποία λογική άνοιξε τώρα θέμα σκοπιανού. Τρελό αυτογκόλ.Υ.Γ.Τα ρέστα μου για την απάντηση στην @sara..."ξινισμένη ελληνοαντρίλα που διαμαρτύρεται Πηγή: www.lifo.gr"... Από το naieisaimysogynhs αντέγραψε ρητορική;
Χα χα. Ευχαριστώ. Με εκνευρίζουν όσοι γίνονται διεθνιστές από μίσος προς τους συμπατριώτες τους. Εγώ εννοώ τον διεθνισμό ως διευρυμένη αγάπη για την πατρίδα. Πολίτης του κόσμου είναι ο Μίκης. Αυτοί είναι απλά τουρίστες.
Ο διεθνισμός έχασε εδώ την (όντως θετική!)σημασία του όταν χρησιμοποιήθηκε απο τους τους εγχώριους αριστεριστές με έναν τρόπο μετά-χιπικοειδή. Οικουμενικός είναι ο Μίκης, και εχθές ήταν και συγκινητικότατος και πέρα για πέρα αληθινός είτε τον έιδε κάποιος επι τόπου έιτε εκ του μακρόθεν... Ειδικά στην εισαγωγή του. Έφηβος!Να σαι καλά.
Να θυμίσω ότι το 2015, ανεξαρτήτως αν ήταν καλό ή κακό το δημοψήφισμα, το όχι συγκέντρωσε τόσα ψηλά ποσοστά ακριβώς εξαιτίας του μαζικού βομβαρδισμού των ΜΜΕ υπέρ του Ναι. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ σύνθετης ονομασίας κράτους, εθνικότητας, γλώσσας. Αλλά όταν όλοι λένε αφ' υψηλού πως όλοι όσοι πήγαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν νεοναζί, φασίστες, συνοδοιπόροι και γραφικοί, το μόνο που κάνεις είναι να δυναμώνεις την αντίδραση.
Τα συλλαλητήρια ξέπλυναν τους ναζί. 2-3% να χασει πάλι η ΝΔ και να παει στη ΧΑ είναι η επιτυχία του Τσίπρα. Δεν τον νοιαζει φυσικά το όνομα ουτε η οικονομία.
Η συμμορία αυτή (Χ.Α.) έχει έναν πολύ καλό λόγο που υπάρχει. Υπάρχει για να ταυτίζεται μαζί της οποιοσδήποτε αρθρώσει λόγο ενάντια στον εθνομηδενισμό που προωθείται εδώ και χρόνια. Σαν να βάζουμε να διαφημίζει προγράμματα γυμναστικής και υγιεινής διατροφής ένα μοντέλο στα όρια του θανάτου από ανορεξία. Όλοι θα στραφούν στα χάμπουργκερ λόγω της ταύτισης μαζί του. Απλό μάρκετινγκ.
Ποναει που ο Μικης ειπε την αληθεια κ μιλησε για αριστεροστροφο φασισμο εε;;η κορη του Ριτσου εχει παρει εργολαβια την ποιηση του πατερα της;οταν η ρωμιοσυνη ακουγοτανε το 80 στις συγκεντρωσεις της Πασοκαριας ηταν καλα;που θα ηταν η ποιηση του Ριτσου χωρις τη μουσικη του Μικη; κατα τα αλλα η καθε μποφιλιου μπορει να βγαινει κ να λεει βλακειες για δικτατορια της Ε.Ε...αλλα μοκο για τις κομμουνιστικες δικτατοριες...Και γω δε θα κατεβαινα στο χθεσινο συλλαλητηριο αλλα ιναφ με τις αριστεριες κ την ιδεοληψια
Διαφωνω με τα συλλαλητηρια και θεωρω οτι αυτην η μαχη η Ελλαδα την εχει χασει ακριβως λογο της απολυτοτας της παλιας θεσης της και της αδυναμιας γενικα των λαων στα Βαλκανια να συνεργαστουν και να μην βλεπουν παντου εχθρους και πιθανες συνομωσιες εναντιων τους . Για την παρουσια του Μικη , αυτο που εχω να πω ειναι πως οπως παλιοτερα τον χρησιμοποιησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πουλησει "δικαιη αγανακτηση" , το ιδιο καποιοι κανουν σημερα για να πουλησουν "πατριωτισμο" .Οι ανθρωποι του σαφως και δεν τον προστατευουν τα τελευταια χρονια . Διαφωνω ομως και με την προσεγγιση γενικα του κ.Αντωνοπουλου , δημοσιογραφου που δεν θεωρω αντικειμενικο και ειδικα στην τελευταια παραγραφο που λεει " ναι, υπήρχαν και τότε οι δημαγωγοί και οι εθνοψεκασμένοι, η «Πάνω Πλατεία» που λέγαμε, υπήρχε όμως και πολύς κόσμος με εντελώς αλλιώτικο – σωστό ή λάθος, άλλη κουβέντα - όραμα, πρόταση και στάση ζωής ". Θα ηθελα διευκρινισεις για το 'όραμα' και τη 'σταση ζωης' που διεκδικουσαν ολοι εκεινοι τοτε και πως αυτο θα εκλπηρωνωταν . Θεωρω οτι ο συγκεκριμενος αρθρογραφος συνεβαλε σε αυτο που λεμε διχασμος σε 'καλους' και 'κακους' διαδηλωτες , τον θυμαμαι να ειρωνευεται τις συγκεντρωσεις κατα του δημοψηφισματος του Τσιπρα λεγοντας μας οτι "¨εμεις μενουμε Ελλαδα!" ( αντι του "μενουμε Ευρωπη" που θελανε να περασουνε οι φοβισμενοι διαδηλωτες του ΟΧΙ - αληθεια τι ειναι πιο θαραλλεο και δυσκολο να κανεις στην Ελλαδα ? να τυλιχτεις με μια σημαια της ΕΕ και να μιλησεις για διαλογο η' να παρεις μια ελληνικη και να φωναζεις για τους κακους ξενους και τραπεζες που δολοπλοκουν εναντιον σου ? ) .Η σκληρη αληθεια ειναι οτι μεγαλη μεριδα του κοσμου χειραγωγειται πολυ ευκολα και οπως χειραγωγηθηκε τοτε απο ατομα σαν τον Τσιπρα ή τον Βαρουφακη , ετσι και τωρα ακουει νουμερα οπως ο Καμμενος ( τον ρολο του οποιου αποφευγει να σχολιασει ο αρθρογραφος, διαφοροι παπαδες , ο στρατηγος Φραγκος , ο Καραμανλης junior junior κλπ . Το να ειμαστε μονιμως εκτος διεθνης πραγματικοτητας ειτε οικονομικης , ειτε γεωπολιτικης δεν ευνοει κανεναν . Εγω δεν ζω πλεον στη χωρα , μεταναστευσα ακριβως οταν γινανε τα capital control και παρατηρω απο αποσταση την πολιτικη υστερια και τα ιδια αδιεξοδα στην πατριδα μου . Συλλαλητηρια γινανε και καποτε για το παντελως ανουσιο θεμα τον ταυτοτητων με το οποιο διεκδικουσε ο τοτε ακρως επικοινωνιακος Αρχιεπισκοπος ουσιστικα να κανει ντου στο χωρο της πολιτικης . Ελπιζω οτι και τα τωρινα θα αγνοηθουν και θα βρεθει μια ψυχραιμη μεση λυση .
Α μπράβο. Πέστα. Κρίμα που έφυγες, αλλά νομίζω θα είναι για το καλό σου. Η Ελλάδα ζει ακόμα με παραμύθια. Αντιμνημονιακά, πατριωτικά, θρησκευτικά κλπ κλπ
Παρεμπιπτόντως μιάς και μεταναστεύσατε, σύμφωνα με τους αριθμούς λόγω της φυγής των νέων –βλέπε εργασιακές σχέσεις ρυθμισμένες από τους καλούς δανειστές και τις καλές τράπεζες– αλλά και λόγω της υπογεννητικότητας (βλέπε τους παραπάνω λόγους) οι αυτόχθονες Έλληνες σε 60 χρόνια θα ανέρχονται σε 5-6 εκατομμύρια. Το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μελλοντικά, λόγω και της θέσης της δεν θέλει και μεγάλη φαντασία. Επίσης καλό θα ήταν ενώ έχετε αυτομολήσει να μην κουνάτε και το δάχτυλο σε όσους έχουν μείνει εδώ και αντιδρούν όπως μπορούν...
Προς Λουκούμιον : και πάλι σε πιάνωα διάβαστο. Το ρήμα "αυτομολώ" σημαίνει "προσχωρώ εκούσια στο εχθρικό στρατόπεδο".Εννοείς δηλαδή ότι ο μεταναστεύσας εντάχθηκε στους εθνικιστές"τρισκατάρατους γείτονες"; Ξέρεις κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ή απλά ο όρος σου φάνηκε πιο βαρύγδουπος, πιο "ελληνοπρεπής"; Ο σωστός όρος είναι "λιποτακτώ". Επί τη ευκαιρία, να τον τουφεκίσουμε τον "λιποτάκτη" μόλις ξαναπατήσει το πόδι του στα πάτρια εδάφη; Εκτός από ορθότητα λεξιλογίου, λίγη ψυχραιμία στους χαρακτηρισμούς δεν βλάπτει...
Ευχαριστώ για τα μαθήματα ελληνικών, αλλά όταν κάποιος εργάζεται σε μία ξένη χώρα, δίνοντας όλη του την παραγωγικότητα υπέρ του ΑΕΠ μιας άλλης χώρας πέραν αυτής που έχει επενδύσει σε αυτόν, κάνει ακριβώς αυτό, αυτομολεί. Κάνει τη χώρα του λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με μια άλλη.Συνεπώς, ελάτε από εδώ να μας πείτε για τους καλούς δανειστές και την καλή Ε.Ε.Όταν θα δουλεύετε 12ωρα για 540 +ένα σκασμό φόρων.Εάν δεν σας δινόταν η ευκολία της φυγής από την καλή Ε.Ε. και μένατε στη χώρα σας θα ήσασταν αναγκασμένος να διεκδικήσετε κάτι καλύτερο και αυτή που τώρα σας έχει υποδεχθεί δεν θα εκμεταλλευόταν την εξειδικευμένη παραγωγικότητα σας δίχως να έχει επενδύσει σε αυτήν. Συνεπώς ξέρουν πολύ καλά οι open Borders γιατί τα βάζουν με τον πατριωτισμό. Είμαστε όλοι εργάτες του κόσμου (εξειδικευμένοι και μη)
λukum (το) οπως οι διαφοροι που πηγαν στο συλλαλητηριο εχουν το δικαιωμα της γνωμης τους και πηγαν να το φωναξουν , ετσι και οι υπολοιποι εχουμε το δικαιωμα να εκφρασουμε την γνωμη μας και να το κρινουμε . Δεν κουναμαι το δαχτθλο σε κανεναν . Η μεταναστευση δεν ειναι διακοπες και το οτι ζω πλεον εξω , θα πει οτι εχω αποκτησει και μια οπτικη γωνια των πραγματων περαιτερω η οποια πιστεωα καλο ειναι να την μοιραζομαι . Οσο για το σχολιο για την υπογεννητικοτητα , υποθετω πως θελεις να πεις οτι στο μελλον θα πρεπει να φοβομαστε την πιθανη αυξηση του αριθμου των διαφορων Αλβανων , Σκοπιαννων ή και Βουλγαρων αλλα εγω θελω να ελπιζω πως ισως στο μελλον χαρη στην κακη ΕΕ , να εχουμε εξομαλοποιημενες σχεσεις με τους γειτονες και να πηγαινουμε εκει για δουλειες και τουρισμο , οπως γινεται σε ολα τα αλλα μερη της ειρηνικης πλεον Ευρωπης πλην των Βαλκανιων . Αν ειναι να φοβαμαι ποιος γενναει πιο πολυ και με βαση αυτο να κανω διπλωματια , σωθηκαμε . Τελος να πω οτι η ελληνικη προσεγγιση στα πραγματα δεν ειναι μοναδικο φαινομενο , στα Βαλκανια ο καθενας λεει την ιστορια οπως γουσταρει και μονο αυτος ειναι 100% δικιο , ολοι οι αλλοι εχουν αδικο . Οποτε εμεις θα μιλαμε για Βορεια Ηπειρο , οι Αλβανοι για Τσαμηδες , τα Σκοπια για την Μακεδονια και το Μεγα Αλεξανδρο , εμεις για την Μακεδονια και το Μεγα Αλεξανδρο , την Τουρκια δεν την βαζω καν στην εξισωση γιατι οντως θεωρω οτι σαν κρατος παντα ηταν απροβλεπτο και επιθετικο . Η ευθυνη ειναι συλλογικη , ολων δηλαδη των εθνων της περιοχης . Οποτε γιατι να λυνουμε τα προβληματα ? Ας ειμαστε μια ζωη εχθροι και να κανουμε επαοριστον συλλαλητηρια . Γι αυτο οντως τα Βαλκανια ειναι η πιο υποαναπτυκτη ασταθης περιοχη ακομα σε ολη την ηπειρο .
Ναι, είμαστε η γενέτειρα του Τραγικού σε όλο του το μεγαλείο. Κλαυσίγελος. Δεν ξέρω τι άρωμα είχε χτες η μάζωξη, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να πάω και να μου έρθει στη μύτη μια ξινισμένη ελληνοαντρίλα που διαμαρτύρεται για κάτι που είμαι σίγουρη πως δεν ξέρει καν, κι ούτε είναι ικανή να μάθει, παραληρώντας γα ανυποταξία (χαχαχαχα κλάμα!) σε μια χώρα που έχει χρεωκοπήσει -αλλά για αυτό δεν είναι έτοιμος να κάνει τίποτα κανείς- και που η λέξη "καθρέφτης" της είναι εντελώς άγνωστη. Επιλέγω όμως να μένω εδώ, γιατί το καλτ έχει πάρει διαστάσεις διασκέδασης πια, και το σουρεάλ έχει γίνει τρόπος ζωής. Μπράβο για το άρθρο.
Αγαπητή Σάρα, κάνε υπομονή με όσους "μαζώχτηκαν" χθες στο Σύνταγμα και παραλίγο να σου χαλάσουν τη διάθεση. Αυτό είναι το τίμημα για τους έξυπνους ανθρώπους όπως εσύ: περιτριγυρίζονται από ηλίθιους.
Αγαπητέ Βαγγέλη, το πληρώνω το τίμημα εδώ και πολύ καιρό. Με μισθό πείνας και ανώτατη μόρφωση. Μπορεί όλοι αυτοί οι γραφικοί τύποι να δουν πραγματικά τι θα πει "χάνεις την υπομονή σου" όταν άτομα σαν εμένα αρχίσουν να χαλάνε τη δική τους διάθεση. Και τότε θα φανεί ποιος έχει ψυχή και ποιος όχι. Ποιος είναι πραγματικός ήρωας χωρίς παραληρήματα και σημαιούλες στα χέρια. Γι' αυτό σε παρακαλώ, την ειρωνεία σου, αλλού. Ναι, με τον ηλίθιο δεν μπορείς να τα βάλεις ποτέ, είναι ανίκητος.
Αγαπητή sara,εδώ βγήκε το Όχι, χορέψαμε τσάμικα, χωνέψαμε τα capitals και καταστρέψαμε την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών οι οποίες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα τα οποία είχε δανειστεί το ελληνικό δημόσιο.Μήπως θυμώνεις σε λάθος μεριά;
Αγαπητή Σάρα, κάτι είναι ανώτερο ή ανώτατο όταν υπάρχει και κάτι κατώτερο. Ανώτατη μόρφωση έχουμε όλοι. Όλοι αυτοί χθες που εσύ θεωρείς γραφικούς λυπάμαι που θα στο χαλάσω αλλά πολλοί από αυτούς έχουν πτυχία, ακριβώς όπως εσύ.
Αγαπητέ Γράφων, άσε με να θυμώνω όπου μου αρέσει εμένα και κρίνω. Ακριβώς αυτό λέω, εδώ έχει χρεωκοπήσει η χώρα και τα φασισταριά εκατέρωθεν κάνουν πάρτι. Για μένα όλα τα προβλήματα είναι ταξικά. Και συμφωνώ ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των παλιανθρώπων και θα το φωνάζω όσο ζω και χωρίς να επιτρέπω σε κανέναν να μου επιβάλει την ταυτότητά μου να είναι εθνικιστική. Γιατί δεν θα είναι ποτέ. Ο εχθρός είναι αλλού, εν προκειμένω μέσα μας..παλεύουμε καθαρά με τον εαυτό μας.
Λουκού, ως καθηγητής είμαι υποχρεωμένος να βάλω κάτω από τη βάση στην κατανοήση -απλού, απλούστατου- κειμένου: Το ανώτατη μόρφωση δεν αντιδιαστέλει την γράφουσα από κάποιους άλλους (με αντίθετη γνώμη από αυτήν)τους οποίους αντιμετωπίζει συγκαταβατικά, αλλά υποδηλώνει την αναντιστοιχία με τον μισθό της. Τόσο απλά. Κατά προτίμηση να διαβάζεις προσεκτικότερα (εκτός κι αν είσαι απλά κακόπιστος)
«Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των παλιανθρώπων και θα το φωνάζω όσο ζω και χωρίς να επιτρέπω σε κανέναν να μου επιβάλει την ταυτότητά μου να είναι εθνικιστική. Γιατί δεν θα είναι ποτέ. Ο εχθρός είναι αλλού, εν προκειμένω μέσα μας..παλεύουμε καθαρά με τον εαυτό μας.»Εθνομηδενισμός accomplished.Ειστε μία «πολίτης του κόσμου» ή μήπως «μία εργαζόμενη του κόσμου»; Όπου γη και Πατρίς λοιπόν, περιπλανώμενοι εργαζόμενοι όπου υπάρχει δουλειά. Και κάπως έτσι διαλύονται οι χώρες. Τα έθνη οι κουλτούρες και γίνονται όλα μία άμορφη μάζα όπου κανείς δεν διεκδικεί τίποτα πέρα από ψεύτικα likes στο Facebook.
Κύριε καθηγητά, καυτηριάζω μάλλον το γεγονός πως σε μια χώρα με τόσα πολλά πανεπιστήμια (παραλογισμός) το ανώτατη μόρφωση δεν λέει απολύτως τίποτα. Και το να το αναφέρει κάποιος δεν έχει κανένα νόημα.Υποδείξτε μας πως θα θέλατε να το γράψουμε για να το καταλάβετε.
Lukum, όντως παίρνεις κάτω από τη βάση στην κατανόηση. Ξέρεις πόσους φίλους έχω στο εξωτερικό; Αυτοί διέλυσαν τη χώρα, μιλάς σοβαρά; Πες ό,τι θες για το εθνομηδενισμό, που αμφιβάλλω αν ξέρεις καν τι είναι. Απλώς δεν με ενδιαφέρουν οι πατριωτικές κορώνες αλλά δεν θα αφήσω εσένα ούτε κανέναν να μου πει αν και κατά πόσο αγαπώ τη χώρα μου ή όχι. Δεν είσαι καν αρμόδιος για κάτι τέτοιο. Απλώς να ξέρεις, αν σε βιάζουν, δεν έχει σημασία αν είναι Έλληνες ή "ξένοι". Για μένα είναι βιασμός και έγκλημα. Και αυτό εσύ είσαι έτοιμος να το δικαιολογήσεις. Εγώ ποτέ. Καληνύχτα, Κεμάλ, και ναι, η χώρα μου χρωστάει σε μένα, δεν της χρωστάω εγώ. Αν θέλω να βελτιώσω το επίπεδο της ζωής μου, μέχρι και στο φεγγάρι θα έφτανα.
Αγαπητή sara,Ο υποκειμενισμός σου (να θυμώνεις όπου εσύ κρίνεις, για σένα όλα τα προβλήματα είναι ταξικά, στη σπάει η ξινισμενη ελληνοαντριλα) καίτοι είναι δικαίωμα σου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.Οπωσδήποτε ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη του. Απλά επειδή σε βλέπω ότι περί αλλοτριων τυρβαζεις. Είπα να στο πω. Όπως σου λέει ένας στο τρόλλεϋ ότι έχεις μια κουτσουλια στην πλάτη. Δεν είναι δουλειά του αλλά για καλό το λέει.
Σαρα, συμφωνω με πολλα απ αυτα που λες αλλα δεν ειναι τοσο σημαντικο. Μ αρεσει οτι μεσα σε τοσους αντρες εχεις "λεβεντια", λογο και αξιοπρεπεια. Προσωπικα ειμαι πολυ σκεπτικος για το αν ολα ειναι ταξικα, ιδιαιτερα οταν η αριστερα αιχμαλωτισε τον ορο και τον εχει σαν καραμελα για την δικη της και μονο επιβιωση. Οχι πως δεν υπαρχουν ανισοτητες η οτι ολοι ειμαστε ιδιοι, δεν ειμαστε, αλλα πολλα εχουν αλλαξει απ την εποχη που ο Μαρξ εγραψε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Στην Ελλαδα ομως δεν δημιουργηθηκε ποτε μια αξιολογη "αστικη ταξη" και λογω ελλειψεως βιομηχανιων εμεινε και η "εργαγατικη ταξη" ανεμικη. Αν εννοουμε γενικα τους εργαζομενους, τους φτωχους, ανεργους, αστεγους κλπ ως εργατικη ταξη τοτε υπαρχει αλλα ισως τοτε μπερδευουμε την εργατικη ταξη με τη "φτωχολογια".Στη χωρα που ζω, εφυγα γιατι ειδα πως δεν υπηρχε τροπος εξελιξης και ουσιαστικης επικοινωνιας, ουτε σε προσωπικο επιπεδο, εχουν δυο λεξειε για την "πατριδα", η μια σημαινει τροφος, παιδαγωγος και η αλλη εθνικιστης. Η δευτερη χρησιμοποιειται μονο απο αυτους που εσυ αναφαιρεις. Ομως η πατριδα ειμαστε ολοι μας, τι νοημα θα της δοσουμε, δεν εχει απο μονη της νοημα, θα ξαρτηθει απο μας, ειναι, διστυχως η ευτυχως θεμα πλειοψηφιας. Αυτο δεν σημαινει οτι οι πλειοψηφιες ξρουν παντα τι λενε και κανουν, ιστορικα παραδειγματα υπαρχουν παρα πολλα. Ευχομαι να βρεις την ακρη που ψαχνεις, μην ξεχνας ομως οτι μπορει ο εαυτος μας να ειναι εχθρος αλλα ειναι, η πρεπει να ειναι, και ο καλυτερος φιλος μας. Δεν χρειαζεται τοση παλη μαζι του, ισως μια συζητηση, μια προσπαθεια κατανοησης του αγνωστου εγω ειναι αυτο που πρεπει να γινει. Καλη τυχη, μη μπεις στην παγιδα των επεξηγησεων, δε ν προκειται να βγαλεις ακρη ποτε, η εκουσια/ακουσια δυσκολια κατανοησης θα γινεται ολο και πιο δυσκολη.
"σε μια χώρα που έχει χρεωκοπήσει -αλλά για αυτό δεν είναι έτοιμος να κάνει τίποτα κανείς- και πο Πηγή: www.lifo.gr" σου εχω μια ιδεα για το τι μπορεις να κανεις: διεκδικησε στο διεθνη καταμερισμο εργασιας και παραγωγης το δικο σου προνομιακο πεδιο. Ακομα και αν ειναι τα ρακομελαδικα στα εξαρχεια, εδω ξεπουληθηκε ολοκληρο πανκ, καντε γκαιντεντ τουρ επαναστασης (ηδη γινονται)
α και κατι αλλο, η νεα γενια ειναι στο εξωτερικο στις νεοφιλελε Ολανδιες, Σουηδιες και Δανιες γιατι ΑΝΕΧΤΗΚΕ ΕΑΑΚ στις σχολες, ανεχθηκε ενα μετριο επιπεδο, που δεν θα το ανεχοταν ποτε εξωτερικο, γενικα γιατι κατεστρεψε και αυτη τη χωρα με την ανοχης της και την εθελοτυφλια της τι σημαινει 2018 και οχι 1968.Αρα οι αριστεροι του λαιφσταιλ μην παραπονιεστε που βρισκεστε σε χωρες που δεν ειχατε ευακιρια να καταστρεψετε με την ψηφο και την ανοχη σας οπως κανατε στην Ελλαδα.
Sara μου, νομίζεις οτι είσαι η μόνη με ανώτατη μόρφωση? ή νομίζεις οτι λόγω της ανώτατης μόρφωσης σου είσαι αρκετά πιο έξυπνη ώστε να μην πας στο συλλαλητήριο? Δεν είχε μόνο "αμορφωτους" το συλλαλητήριο..
Είπα εγώ ότι είμαι η μόνη; Ελληνικά δεν μιλάω; Είπα ότι οι άλλοι είναι αμόρφωτοι; Μάθετε ελληνικά και τα ξαναλέμε. Είπα ότι είμαι πιο έξυπνη κάπου; Το δικαίωμά μου να έχω άλλη άποψη είπα που κάποιοι το χαρακτηρίζουν. Είστε κομπλεξικοί μήπως; Συγκρίνω απλώς μισθό-μόρφωση στη διαλυμένη χώρα μου. Όλοι εκεί της ΧΑ είστε ανίκανοι στην κατανόηση κειμένου; Έλεος.
Aχ, Τώρα είμαστε και ΧΑ? Πες μας και άλλα. Τι άλλο δεν ξέρουμε για τον εαυτό μας ?Με την ανώτατη μόρφωση σου έφτασες σε αυτό το συμπέρασμα, ή απλώς τσουβαλιάζεις όλους όσους διαφωνούν μαζί σου ως ΧΑ?Μιλάς για τον lumidy ότι είναι ο μόνος συζητήσιμος , και απο την πλευρά σου μιλάς σου υπόλοιπους χαρακτηρίζοντας τους ως ΧΑ, κομπλεξικούς, άλλους ως ηλίθιους..Ι rest my case, εαν αυτος είναι ο τρόπος συζήτησης σου..
Sara, και εγώ πήγα συλλαλητήριο. Δεν πήγα όμως από αγνό πατριωτισμό/εθνικισμό ούτε γιατί ένιωθα υποχρεωμένος μην με πουν προδότη κλπ. Ούτε φασίστας είμαι, ούτε παλιάνθρωπος. Γενικά πήγα ως βόλτα. Κοινώς αδιαφορούσα. Πήγα για δικούς μου λόγους, άλλους.Συμφωνώ, όμως, στο "σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει -αλλά για αυτό δεν είναι έτοιμος να κάνει τίποτα κανείς-" και σε όσους το έχω πει έχουν ξινίσει. Είναι όμως άδικο να τσουβαλιάζεις όλους όσους πήγαν ως "ξινισμένη ελληνοαντρίλα" που διαμαρτύρεται για κάτι που δεν ξέρει καν. Σε πληροφορώ ότι πήγαν και άνθρωποι που ξέρανε γιατί πήγανε και πήγανε και πτυχιούχοι άνθρωποι, ίσως και απ' την σχολή σου. Γιατί νομίζεις ότι είσαι ανώτερη και πιο έξυπνη; Επειδή δεν πήγες; Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν πήγες. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Καλό θα ήταν να το υιοθετήσεις και εσύ αυτό και να μην ασχολείσαι τόσο με το ποιοι πήγαν και γιατί.Ο μισθός πείνας δεν είναι φταίξιμο της γενιάς μας, συμφωνώ. Αλλά και εμείς δεν κάνουμε κάτι καλύτερο ως γενιά.
Δεν είπα ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ ότι είμαι ανώτερη ή πιο έξυπνη. Πραγματικά απορώ. Κι επειδή φαίνεσαι από τους λίγους συζητήσιμους εδώ μέσα, πες μου γιατί πήγες, θέλω να μάθω.
@sara δεν ξέρω. Απλά πήγα. Ούτε σημαία δεν πήρα, ούτε φώναξα συνθήματα. Ίσως πήγα για τον χαβαλέ. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκη ήταν πολλά υποσχόμενο από άποψη χαβαλέ και απ' το να κάτσω μια Κυριακή μέσα είπα να βγω μια βόλτα. Ίσως ήθελα να καταλάβω το "προφίλ" των συμμετεχόντων (κυρίως ηλικία 50+).Και όσον αφορά την ανωτερότητα, κατάλαβα λάθος, συγγνώμη.
Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική χώρα για να εφαρμόσουμε εδώ copy-paste μεταμαρξιστικές αναλύσεις για τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Η Ελλάδα υπήρξε αποικία. Η Ελλάδα δεν γνώρισε ποτέ βιομηχανική επανάσταση για να φτιάξει αστική τάξη έτσι όπως την εννοούν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί κι Ιταλοί, δηλ. έτσι όπως την εννοούσε ο Μαρξ. Δεν έχει καν καθεστηκυία τάξη εμπόρων έχοντας φροντίσει και γι' αυτό η ελληνική "αριστερά": Μινιόν, Κατράντζος κτλ κτλ... Χριστοφοράκος, Αβέρωφ και άλλοι πέντε δεν είναι αστική τάξη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλούτος (μέσα παραγωγής, τα έκλεισε η "αριστερά" με τη χρόνια πάλη της). Υπάρχουν μόνο πλούσιοι. Αν αυτούς τους γδάρεις δεν έχεις κερδίσει τίποτα παρά το τομάρι τους. Η ταξική μας συνείδηση είναι διεθνής και εθνική: η ταξική μας συνείδηση είναι αυτή της αποικιοκρατούμενης χώρας. Γι' αυτό ο Θοδωράκης ήταν σαφής: είμαι διεθνιστής πατριώτης, ήτοι συντάσσομαι με άλλους λαούς που είναι στην από κάτω και οι εντός τους ταξικές διαφορές είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με το διεθνές τους στάτους. Αλλά τι να πεις για αριστερούς που εξαντλούν το θεωρητικό τους απόθεμα σε πέντε sessions στο Ρακουμέλ και στον Εξωστρεφή;Η κόρη Ρίτσου καλά θα έκανε να γνωρίζει ότι κριτική στον Μίκη έχει κάνει επαρκώς ο Σιδηρόπουλος στο μακρινό (πλέον) 1985 με το τραγουδάκι Μίκη Μάου(ς) αλλά ο ίδιος ως καλλιτέχνης είχε πει ότι το καλλιτέχνημα όταν φύγει από τον δημιουργό του έχει αυτόνομη πορεία. Δεν μπορεί ο δημιουργός να το μαζέψει και να πει άλλο εννοούσα. Ποσώ δε μάλλον η κόρη του δημιουργού, η οποία έχει μόνο τα πνευματικά και όχι τα ερμηνευτικά δικαιώματα του έργου του σαφώς μεγαλύτερου διαμετρήματος πατρός της!Τον Ζάεφ τον βάλαν οι Αμερικάνοι γιατί ο Γκρουέφσκι έκανε δουλειές με τους Ρώσους. Και προκειμένου να μην επιτρέψουν στους Ρώσους να πιάσουν κολλητιλίκια και με τον Ζάεφ είπαν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Είναι φοβερό πώς η ελληνική "αριστερά" συντάσσεται με τους Αμερικάνους όταν αυτό βολεύει. Ή με τα επιχειρήματα των Γερμανών "κατακτητών" για τη "Μακεδονία", τα οποία είναι και αυτά κοπυπάστε (μικρή χώρα, ακίνδυνη, έτσι κι αλλιώς όλοι έτσι την λένε κτλ). Ο πολιτικός οπορτουνισμός σε όλο του το μεγαλείο!Ένας ιδεολογικός αχταρμάς (Libertatia et al. λες και για τους νεκρούς της Marfin φταίνε όσοι ήταν στην πορεία και όχι οι αναρχοταλιμπάν), ένα μπέρδεμα, μια θολούρα επί παντός επιστητού.Το μόνο καλό με αυτά τα συλλαλητήρια (με τα οποία διαφωνώ) είναι ότι αυτή ακριβώς η λογική, ένας θολός διεθνισμός που δίνει πάτημα στον εθνικισμό του γείτονα, έχει αρχίσει πλέον και καρφώνεται. Καθίσταται μη ανεκτή πλέον.Το μόνο κακό είναι ότι και πάλι ελέω της ελληνικής αριστεράς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ελίτ προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν αυτήν τη δυναμική. Έχουμε μια "αριστερή" κυβέρνηση που απλά θέλει ένα μεγάλο πελατειακό κράτος το οποίο θα λειτουργεί με την υπερφορολόγηση του "κεφαλαιοκράτη", ήτοι του μ@λακα που δεν τρούπωσε στο δημόσιο...Έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση η οποία έχει από τώρα καταδικάσει στη γραφικότητα κάθε φωνή αντίστασης για τα επόμενα 100 χρόνια. Μια κυβέρνηση που πρωτίστως στο διανοητικό επίπεδο θα παραδώσει καμένη γη: από τα αργυρώνητα trolls μέχρι τον φωτογραφικό νόμο Παρασκευόπουλου που έβγαλε έξω κάθε απόβρασμα...Και τολμά αυτή η κυβέρνηση και κάνει κριτική σε όσους της κάνουν κριτική. Αλλά ας απαντήσουμε με τον τίτλο ενός βιβλίου-βίβλου για τους συγκυβερνήτες του Σύριζα: ο καιρός γαρ εγγύς...
Κακώς δεν κατέβηκες πάντως, όλα αυτά που γράφεις είναι η πλήρης αντανάκλαση του πνεύματος του χθεσινού συλλαλητηρίου. Η συνάντηση δηλαδή της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας με την αντίστοιχη σταλινική, για να μην ξεχνάμε και ποιο ιστορικό καθεστώς ήταν αυτό που μπόλιασε στην αριστερά τον εθνικισμό και έφερε τον κάθε πολιτικό απατεώνα στο προσκήνιο, για λίγη δόξα και για λίγη (ή πολύ) εξουσία.Τα ναζιστικά συνθήματα, με τα οποία βρώμισαν τόσους και τόσους τοίχους δεν τα δες παρεπιπτόντως; Ο αχταρμάς βρίσκεται στο κεφάλι σας. Κάνατε ένα συλλαλητήριο δίνοντας το καλύτερο πάτημα στους ναζί να ξαναβγούν στο προσκήνιο, αποτύχατε παταγωδώς και τώρα ανάγετε όλη τη θεσμική, πολιτική, οικονομική και πολιτισμική χρεωκοπία μόνο στη δράση της αριστεράς. Εσείς σε ποια πραγματικότητα είσασταν όμως; Είσασταν απλά αδύναμοι όταν είχατε την πλήρη μετεμφυλιακή κυριαρχία; Κάποια στιγμή πρέπει να μεγαλώσει και η κακομαθημένη ελληνική δεξιά, που όλο τις παίρναν τα παιχνίδια και συνεχώς έβαζε και βάζει το κεφάλι της ελληνικής κοινωνίας μέσα σε λακούβες, διαπαιδαγωγόντας τη στον πιο χυδαίο στρουθοκαμηλισμό. Οι λάκοι όμως τώρα έχουν μέσα τα φίδια που λαχταράνε το κορμί μιας ρημαγμένης χώρας.
Θέλω να μου υποδείξεις ακριβώς ποια είναι η ακροδεξιά συνωμοσιολογία την οποία υποστηρίζω (;) άλλως να ανακαλέσεις.Συγγνώμη, είναι αλήθεια ότι δεν κατέβηκα αλλά και να κατέβαινα και να έβλεπα τα ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους θα άλλαζε κάτι σε ό,τι έχω πει; Ξέρεις εσύ σε πόσες πορείες έχω πάει και φεύγοντας έμεναν πίσω αριστερά αποκαΐδια (Δεκ. του '08 ήμουν εκεί, Marfin ήμουν εκεί για να πω τα πιο πιασάρικα);Ειλικρινά τον αχταρμά που φέρνει στη λογική η αριστερίστικη σκέψη δεν μπορώ να τον προσεγγίσω!Λες "κάνατε ένα συλλαλητήριο"... Γιατί απευθύνεσαι σε εμένα, αφού το λέω ρητά ότι διαφωνώ.Αυτά για τα φίδια και τους λάκους στα επιστρέφω αυτούσια μιας και τα τελευταία 40 χρόνια άνθρωποι μιλώντας "αριστερά" έχουν ρημάξει την Ελλάδα. Από τον εθινάρχη που διόρισε την Άρτα και τα Γιάννενα (και τον αντέγραψε ο ανεψιός του) μέχρι τον Τσιπραλέξη, ασχέτως κόμματος όλοι μιλούσαν "αριστερά"...Πριν να κάνεις κριτική στο τι γράφει ο άλλος βεβαιώσου ότι ξέρεις ανάγνωση και κατανόηση κειμένου. Επίσης, θερμή παράκληση κόψε αυτά τα "ήσασταν και ήμασταν" (παρατατικός με ήτα, ενεστώτας με έψιλον γιώτα, ήμουν αλλά είμαι). Είναι ακριβώς η καρδιά του προβλήματος της ελληνικής αριστεράς: η εμφυλιολαγνεία. Η αποκόμιση ταυτότητας από την ανακάλυψη ενός εχθρού. Η παντελής αδυναμία αυτοκριτικής.Κι ένα τελευταίο: όταν κάποιος νιώθεις ότι σου κάνει κριτική μπορεί να μην είναι απέναντί σου, μπορεί να είναι και δίπλα σου και απλά εσύ να έχεις ξεφύγει πολύ!
Μου αρέσει αυτό το "κάνατε" λές και ο γραφών ήταν διοργανωτής. Πολώστε και άλλο τον κόσμο χαλαρά όλα!Υ.Γ. γέμισαν τοίχοι ναζί συνθήματα oh really; Τόσα χρόνια που γράφει ο κάθε πικραμένος το μακρύ του και το κοντό του σε τοίχους, σε σχολές, στα πανεπιστήμια , σε διατηρητέα κτήρια δεν ενοχληθήκατε;
Γράφων γράφεις "Τον Ζάεφ τον βάλαν οι Αμερικάνοι" αυτό δηλαδή τι είναι πολιτική ανάλυση; Ξεχνάς ότι το 2015 ο κόσμος στη Μακεδονία είχε ξεσηκωθεί ενάντια στην κυβέρνησή του; Το συμπληρώνεις και με μια αντινατοϊκή γαρνιτούρα, αλλά ειλικρινά δε θέλω να μπω σε μία κριτική λέξη προς λέξη.Ξεκίνησα με μια αρχική υπόθεση, η οποία βασίστηκε στην αντιαριστερή ψύχωση που διαπνέει απ'την αρχή μέχρι το τέλος όλο το σχόλιό σου, αυτό εξηγεί το 2ο πληθυντικό και τη συσχέτιση που σου έκανα με το συλλαλητήριο. Τώρα άμα ο παππούς Καραμανλής μιλούσε "αριστερά", τότε μάλλον ο Ντε Γκωλ πρέπει να'ταν ο γάλλος Λένιν. Αγνοείς βασικά πράγματα για τον κεϋνσιανισμό που επικράτησε μεταπολεμικά για 40 χρόνια (και ο οποίος δεν ήταν αριστερή, ούτε καν σοσιαλδημοκρατική πολιτική) και τις οθωμανικές δομές του ελληνικού κράτους τις οποίες χρησιμοποίησε μετεμφυλιακά η ελληνική δεξιά για να βολέψει τα παιδιά της, βιολογικά ή νώθα (βλέπε Γεωργαλά που από το σταλινικό στρατόπεδο πέρασε στο καραμανλικό και μετά στο χουντικό). Δεν είναι εμφυλιολαγνεία να μιλάς γι'αυτά εκτός κι αν είναι ταμπού όταν θες να χρεώσεις την Άρτα και τα Γιάννενα στην αριστερά.Ιδιαίτερα χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου για την ορθογραφία, είναι βέβαια ένας τρόπος για να ξεγλιστρήσεις απ'την ουσία της συζήτησης. Την κατακλείδα σου την προσυπογράφω. Ο όρος αριστερά άλλωστε δε με εκφράζει, τον χρησιμοποίησα με τη διασταλτική έννοιά του για να επικοινωνήσουμε, χωρίς να πρέπει να ορίζουμε το καθετί.
Ο Καραμαν-αλης, άλλος πολιτικός απο τον πρι-χουντικο Καραμανλή, νομιμοποίησε το ΚΚΕ και παράλληλα κόντρα στις οικονομικές τάσεις του κόμματος του διόγκωσε τον δημόσιο τομέα. Το έκανε βέβαια για να κλέψει ψηφαλακια από τα αριστερά αλλά η πράξη έμεινε.Αν διαφωνείς για τον Ζαεφ διαφωνείς και με την ξενοκινητη χούντα εδώ το '67; Μην κρύβεσαι πίσω από ονοματα για τα οποία γνωρίζεις λίγα (Κέυνς). Stay focused.Στην Ελλάδα η αριστερά κέρδισε ιδεολογικά τον εμφύλιο. Από το 1974 και μετά έχει καταστεί τυραννική και επηρμενη. Τα τελευταία χρόνια δε ξεχαρβαλωνει συστηματικά τα πάντα (παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση κτλ) ενώ παράλληλα έχει βγει παγανιά προς ανακάλυψη οχτρων, προκειμένου να κρύψει την ιδεολογική της γύμνια.Κανένα συγχωροχάρτι.
Γράφων η έπαρση είναι όλη δική σου, αν δεν το'χεις καταλάβει. Να τον αφήσουμε τον Κέυνς, να πιάσουμε τις εύπεπτες συνωμοσιολογικές εξηγήσεις, μάλιστα. Κατανοώ την αγωνία σου να εξηγήσεις τα πάντα με τη λύδια λίθο της αντιαριστερής ψύχωσης, αλλά αν τη συμεριστώ απλά θα σε αφήσω μες στις ψευδαισθήσεις σου. Εγώ ένα πράγμα έχω καταλάβει καλά και το έχουμε ζήσει στο πετσί μας, ευτυχώς όχι στην ένταση άλλων εποχών και άλλων τόπων. Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων, δεξιών ή αριστερών. Είτε λέγεσαι Γκρουέφσκι ή Ψωμιάδης, Θεοδωράκης ή Μιχαλολιάκος, ο λόγος που επικαλείσαι την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα σου (ζητώντας μάλιστα και με ύφος ανακριτή εξηγήσεις απ'όσους είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτό σου τον υποκριτικό ζήλο) είναι η διεκδίκηση της εξουσίας και της δόξας. Αν κάποιος είναι τόσο αθώος για να πιστεύει στα λόγια των παραφρόνων, ε τότε όσο καλός άνθρωπος και να'ναι είναι άξιος της μοίρας του. Το ανησυχητικό είναι που στην εποχή του ψυχαναγκαστικού εορτασμού η αθωότητα γίνεται ο κανόνας. Μοιραία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την παραφροσύνη.
Α. Δεν έχω ζητήσει τίποτα από κανέναν.Β. Ζω και δουλεύω στο κέντρο. Τα τελευταία 40 χρόνια δεν το καίνε, σπάνε, βανδαλίζουν δεξιοί. Αυτοπροσδιοριζομενοι αριστεροί συστηματικά καταστρέφουν ή/και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όποιος δεν το βλέπει είναι ιδεοληπτικος υποκριτής. Ή απλά έχει ψευδαισθήσεις.Γ. Η απατεωνία τα τελευταία 40 χρόνια πλειοψηφικά ανήκει στην αριστερά. Πριν την μεταπολίτευση ήταν τούμπα. Left is the new right. Τι να κάνουμε; Από τον ΣΠΦ στον Άκη που σήμερα θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ.Δ. Ad hoc: έγινε μια συγκέντρωση δήλωσης εθνικής ταυτότητας και έχετε φαγωθεί να τους βγάλετε Χίτλερ. Πάτε καλά; Ε. Πιπιλάς τον Κέυνς που τον εφάρμοσε ο Αντρέας. Τι σχέση έχει με την κουβεντα; Καμία. Ας πω κι εγώ Αϊζενχάουερ. Α, είπα κάτι ψαρωτικο...Στ. Θέλω να μου υποδείξεις πού η "αντιαριστερή ψύχωση" από την οποία πάσχω δεν εδράζεται σε πραγματικά περιστατικά.Ζ. Την παραφροσύνη την αντιμετώπισα πέρσι πουχε έρθει ο Ομπάμα, είχαμε τα Γρηγοροπουλεια 2016 και 17Ν. Για είκοσι μέρες ένα μήνα δεν υπήρχε κάδος, φανάρι σε όλο το κέντρο. Καιγοντουσαν αυτοκίνητα κάθε τόσο. Αλλά φταίει ο Ψωμιάδης. Ή ο Σφακιανάκης. Πάντως όχι αυτοί που τα καίνε, τα σπάνε και σε καταδικάζουν να ζεις σε ένα παρηκμασμένο και βομβαρδισμενο τοπίο. Ωριμάστε επιτέλους!Η. Τι σχέση έχει ο Ψωμιάδης ή ο Μιχαλολιακος; Καμία. Name dropping.ΥΓ Δεν είμαι δεξιός. Δεν προσβαλλομαι από κακά λόγια για δεξιούς πολιτικούς. Μπορεί και να συμφωνώ για να είμαι ακριβής. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα από τα παραπάνω.
φίλτατε pastitchu ωραίο ανακάτεμα στερεότυπων, εξουσία και δόξα θέλουν μόνο οι πατριώτες/εθνικιστές/δεξιοί, οι υπόλοιποι ουδέποτε μεροληπτούν προσκολλημένοι σε μια δογματική ιδεολογία.
Για τα μοντέλα παραγωγής... αν κάποιοι δεν τα αναλύανε (και αγωνιζόντουσαν ενάντια στην τάξη που ακολουθείς ) θα ήσουνα ακόμα στην κατάσταση του εργάτη του 18ου αιώνα. Το αυτό και στην ανάλυση των δικαιωμάτων και πολλών πολλών άλλων.
Καλέ μου άνθρωπε,διάλογο σε άλλο επίπεδο από "us vs them" σημερινός "αριστερός" δεν μπορεί να κάνει;Που ξέρεις εσύ τι ακολουθεί και τι όχι ένας ανώνυμος ιντερνετικός σχολιαστής. Εκτίθεστε...
αγαπητε χριστοντ κοιτα τωρα τι γινεται και πως αποκαλυπτεται η θρησκευτικη προσεγγιση των πραγματων της αριστερας: ειπα εγω οτι στην ΕΠΟΧΗ τους δεν ειχαν αξια αυτα τα μοντελα αναλυσης;;; Ειπα οτι ειναι ξεπερασμενα οικτρα.Επισης για δικαιωματα αν ειχατε διαβασει λιγο Καμυ θα βλεπατε οτι η αριστερα της ορθοδοξιας ειναι φυσει αντιθεση με τα δικαιωματα και την ελευθερια, δεν μπορεσε να λυσει ποτε την αντιφαση ισοτητα βσ ελευθερια.