Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά

Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά Facebook Twitter
Το δήθεν αντισυστημικό και φιλολαϊκό προφίλ της ΧΑ αποδεικνύεται μεγάλο παραμύθι και από το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα έχει υπερψηφίσει σειρά αντιλαϊκών, ακόμα και μνημονιακών μέτρων.
6

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα «Τάγματα Εφόδου» της ΧΑ στο Κερατσίνι, ένα γεγονός τραγικό που σήμανε, παράλληλα, την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης ως τότε δράσης των εγχώριων ναζί και δυόμιση σχεδόν χρόνια αφότου ξεκίνησε η δίκη του «φίρερ της φακής» Μιχαλολιάκου και των πρωτοπαλίκαρών του, ιδού πώς διαγράφεται η κατάσταση:


• Αργά αλλά σταθερά, τα εκλογικά ποσοστά της λούμπεν εγκληματικής οργάνωσης που παριστάνει το πολιτικό κόμμα κατρακυλούν. Πολλά κατά τόπους γραφεία κλείσανε, ολιγάνθρωπες και οι συγκεντρώσεις της. Καταφέρνει εντούτοις ακόμα να διατηρεί δημοσκοπικά ένα «συμπαγές» 5-6%, ενώ φαίνεται πως η δράση της απόκτησε «διεθνές» έρεισμα: Οι νεοναζί μακελάρηδες του Σάρλοτσβιλ διαφήμιζαν σαν πρότυπο των δράσεών τους τους τη ΧΑ.


• Μετά τις συλλήψεις της χρυσαυγίτικης ηγεσίας και τις προφυλακίσεις, η ανοικτή ναζιστική τρομοκρατία σχεδόν σταμάτησε. Τα απίστευτα, τραγικά για την Ελλάδα του 21ου αιώνα σκηνικά με τον μαυροντυμένο υπόκοσμο με τις σβάστικες και τους ρούνους να αλωνίζει σε πλατείες και δρόμους βρίζοντας, απειλώντας και προπηλακίζοντας οποιονδήποτε τους «χάλαγε» ενόσω εσύ αναρωτιόσουν πού διάλο ξεφύτρωσαν όλα αυτά τα «Ορκ», πού βρίσκουν τόσο θράσος και σε ποια ασύλληπτη χωροχρονική τρύπα έχει κατρακυλήσει η ταλαίπωρη αυτή χώρα, μοιάζανε πια οριστικά παρελθόν μαζί με τις στρατολογήσεις και τις μυστικές εκπαιδεύσεις. Οι «κουτσαβακισμοί» σε σχολεία (με αφορμή τους πρόσφυγες μαθητές), στη βουλή (όπου ακόμα περιμένουν να επέμβει η... φρουρά), σε αντιεθνικιστικές συνεντεύξεις Τύπου (ΕΠΣΕ), στο ίδιο το δικαστήριο, αλλά και οι πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών σε Νέα Ιωνία και Ασπρόπυργο προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το κεφάλι του φιδιού χρειάζεται περαιτέρω πάτημα.

Ακόμα και αν η δικαστική απόφαση είναι η επιθυμητή, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να ξεριζωθεί η καρδιά του κτήνους από την ελληνική κοινωνία.


• Δεν ξεχνιέται ούτε και πρέπει το «χάιδεμα αφτιών» που επιφύλασσε στη ΧΑ τα χρόνια της παντοδυναμίας της ένα μεγάλο κομμάτι τόσο του κατεστημένου πολιτικού συστήματος όσο και των κυρίαρχων ΜΜΕ, η προβολή της ΧΑ στα οποία όταν η οργάνωση «έλυνε κι έδενε» είναι εντελώς δυσανάλογη σε σχέση με την κάλυψη της τωρινής δίκης, παρά το μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των κατατιθέμενων μαρτυριών. Ακόμα θυμάμαι να παρουσιάζεται το φονικό σαν συνέπεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων! Ακόμα και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (αλλά και του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν τον ίδιο χρόνο, οι δράστες της οποίας καταδικάστηκαν ήδη σε ισόβια) δεν θορύβησε τόσο τους ιθύνοντες όσο η διαπίστωση πως το «οικόσιτο» είχε πια τόσο αγριέψει ώστε θα κατασπάραζε και τους ίδιους τους «λόρδους-προστάτες» του, όπως είχαν δείξει οι προκλητικές «παρεμβάσεις» της ΧΑ σε Βίτσι και Μελιγαλά κατά εκπροσώπων της Πολιτείας και η όλη τους αλήτικη συμπεριφορά μέχρι και στο κοινοβούλιο.

Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά Facebook Twitter
Αυτή τη στιγμή, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου από τον νόμο δεκαοκτάμηνου, ούτε ένας υπόδικος Χρυσαυγίτης δεν σαπίζει πίσω από τα σίδερα, μήτε καν ο φονιάς του Παύλου. Φωτο: Nikos Libertas / SOOC


• Ας μην καμώνονται, οπότε, οι της τότε συγκυβέρνησης ότι εκείνοι οδήγησαν στο εδώλιο τους εγκληματίες. Ήταν μια πολιτική απόφαση στην οποία ουσιαστικά σύρθηκαν υπό το κράτος και του δικού τους, πλέον, φόβου καθώς και της γενικευμένης πια κατακραυγής που προμήνυε νέο «Δεκέμβρη του '08». Ακόμα και τότε, όμως, όπως έχει καταγγελθεί, οι αρχές ολιγώρησαν όσο... χρειαζόταν ώστε να «χαθούν» μια σειρά ενοχοποιητικά στοιχεία. Όσο για την τωρινή κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς περισσότερη αντιφασιστική «ζέση» και λιγότερα – δηλαδή, καθόλου – Καστελλόριζα, έλα όμως που η εξουσία έχει το κακό συνήθειο να φυραίνει.

• Εννοείται ότι μετά το φονικό η ηγεσία της ΧΑ επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποστασιοποιηθεί, να το παρουσιάσει σαν τυχαίο γεγονός, «κακιά στιγμή», να εμφανιστεί «θύμα» και «διωκόμενη», να αποκηρύξει κατηγορηματικά το ναζιστικό της προφίλ, κόντρα στα συντριπτικά στοιχεία που το αποδεικνύουν και στη δίκη, με πιο πρόσφατο το βίντεο όπου ο Μιχαλολιάκος και οι συν αυτώ αποδέχονται ευθέως όλο το εναντίον τους κατηγορητήριο! Εκεί δε που τα «χρειάστηκε» πραγματικά ήταν μετά το διπλό φονικό των Χρυσαυγιτών Καπελώνη-Φουντούληστο Ν. Ηράκλειο (Νοέμβριος '13), πράξη που, όσο καταδικαστέα κι αν είναι η αυτοδικία, της μήνυσε στη δική της γλώσσα ότι το μαχαίρι έχει δύο κόψεις.

• Το δήθεν αντισυστημικό και φιλολαϊκό προφίλ της ΧΑ αποδεικνύεται μεγάλο παραμύθι και από το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα έχει υπερψηφίσει σειρά αντιλαϊκών, ακόμα και μνημονιακών μέτρων, ενώ τάσσεται σταθερά υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα του εφοπλιστικού, δικαιώνοντας την άποψη ότι ναζισμός και φασισμός δεν είναι παρά το «μακρύ χέρι» του ίδιου συστήματος.


• Αυτή τη στιγμή, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου από τον νόμο δεκαοκτάμηνου, ούτε ένας υπόδικος Χρυσαυγίτης δεν σαπίζει πίσω από τα σίδερα, μήτε καν ο φονιάς του Παύλου. Είθε η ετυμηγορία, που αναμένεται αρχές του '18, να είναι πραγματικός καταπέλτης. Το μάκρος της δίκης – που είχε αρχικά αρκετές καθυστερήσεις εξαιτίας και της πολύμηνης απεργίας των δικηγόρων - είχε επίσης συνέπεια την άμβλυνση του ενδιαφέροντος του κοινού αλλά και των ΜΜΕ: παρά τη σημασία των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων, ψάχνεις με το κιάλι ειδήσεις της δίκης των «Αβγών» στην καθημερινή ροή της ενημέρωσης.

Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC


• Ευθύνες βέβαια χρειάζεται να αναζητηθούν και σε εκείνα τα κέντρα εξουσίας του «βαθέος κράτους» που υπέθαλψαν, προστάτεψαν κι εξέθρεψαν αυτή τη νεοελληνική ντροπή. Πρώτη στη λίστα, η ΕΛΑΣ - ήταν τέτοιες οι «σχέσεις στοργής» ώστε ο φονιάς του Παύλου είπε στους αστυνομικούς να μην τον συλλάβουν γιατί είναι «δικός τους» και όχι, δεν τρόλαρε... Μπροστά σε «αόμματους» ένστολους είχε εξάλλου διαδραματιστεί ο τσαμπουκάς που κατέληξε στον φόνο και ήταν μια γυναίκα – η μόνη αστυνομικός που επενέβη όταν δυστυχώς ήταν ήδη αργά - που διέσωσε τότε κάτι από την όποια τιμή (χωρίς... αίμα) είχε απομείνει στο σώμα.


• Ευθύνες μεγάλες διατηρούν, εννοείται, και όσοι παίξανε ή συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια μαζί της. Όπως και όσα δημόσια πρόσωπα – ο νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων – είτε στρουθοκαμήλιζαν προκλητικά είτε υποβάθμιζαν και σχετικοποιούσαν συνειδητά τη δράση της.

• Ικανό «πλυντήριο» αποδείχθηκε, κοντά στα άλλα, η θεωρία των ίσων αποστάσεων και των δύο «άκρων». Όμως αντιλήψεις τύπου "τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο" αποδεικνύονται βιτριολικές.

 
• Τιμή σε κάθε αλληλέγγυο που στάθηκε απέναντι στους λύκους και που κράτησε όλο αυτό τον καιρό τη δίκη στην επικαιρότητα, δίνοντας μαχητικό «παρών» μέσα κι έξω από τη δικαστική αίθουσα, τιμή και δόξα προπαντός στη μάνα Φύσσα που απέδειξε ότι διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη και τσαγανό από όλα μαζί τα ψωραλέα τους «Τάγματα Εφόδου». Ντροπή και αίσχος σε όσους ψηφίζουν ακόμα ΧΑ, υποστηρίζουν ή δικαιολογούν ακόμα τέτοιες ιδέες και πρακτικές.


• «Οι φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ήταν μαζικότερες από τις περσινές. Και η μνήμη της δολοφονίας Φύσσα δυνάμωσε αντί να ξεθωριάσει. Για να νικήσουμε στον μαραθώνιο της δίκης, θα χρειαστεί αυτή η σύμπτυξη του χρόνου. Η μάχη για την καταδίκη των νεοναζί από την κρατική εξουσία είναι μια μάχη ενάντια στον νόμο της βαρύτητας. Αλλά, με τις κατάλληλες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, η ήττα των νεοναζί μπορεί να αποτυπωθεί και σε μια δικαστική απόφαση. Μόνο αν οι πρόκες καρφωθούν σωστά. Και μόνο αν όλα τα πολλά και διαφορετικά σφυριά χτυπήσουν ταυτόχρονα και ενιαία. Πάμε τώρα για να το τελειώσουμε». Από τις τελευταίες ανακοινώσεις της πρωτοβουλίας JailGoldenDawn. Προσυπογράφω μέχρι κεραίας, με την επιπλέον επισήμανση ότι ακόμα και αν η δικαστική απόφαση είναι η επιθυμητή, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να ξεριζωθεί η καρδιά του κτήνους από την ελληνική κοινωνία αλλά και την ευρωπαϊκή - τρίτο κόμμα προβλέπεται να βγει το ξενοφοβικό AFD στη Γερμανία, μόδα δυσοίωνη η ακροδεξιά στη Γριά Ήπειρο.

 

Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά Facebook Twitter
Εκεί που τα «χρειάστηκε» πραγματικά ο Μιχαλολιάκος ήταν μετά το διπλό φονικό των Χρυσαυγιτών Καπελώνη-Φουντούλη στο Ν. Ηράκλειο (Νοέμβριος '13), πράξη που, όσο καταδικαστέα κι αν είναι, της μήνυσε στη δική της γλώσσα ότι το μαχαίρι έχει δύο κόψεις. Φωτο: Aggelos Barai / SOOC

 

Casus Belli
6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Καθώς η Ελλάδα περιμένει με πρωτόγνωρη ένταση την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, διατρέχουμε στην αθρογραφία της LIFO, που είναι πυκνή και επίμονη, όλα αυτά τα χρόνια, για το ζόφο της νεοναζιστικής οργάνωσης, τα θύματα και την νοσηρή ιδεολογία της, αλλά και τους ανθρώπους που την αντιμετώπισαν θαραλέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Ο ελληνικός ρατσισμός / Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα και το αντίκτυπό της σε Έλληνες κι Αλβανούς μέσα από τη συγκινητική αυτοβιογραφία του Φατός Ρόσα «Εγώ, ο Λαθρομετανάστης» (εκδ. Ελεύθερος Τύπος), μια μαρτυρία δυνατή που καθηλώνει με την παραστατικότητα, την αμεσότητα και την ευστοχία της
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Casus Belli / Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Η αθωωτική απόφαση των δεκαοκτώ αστυνομικών που κατηγορούνταν για βιαιότητες κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης πλατείας Συντάγματος τον Ιούλιο του ’11 δεν εξέπληξε κανέναν και απογοήτευσε όποιον τυχόν έλπιζε σε ένα νέο ύφος και ήθος από πλευράς εξουσίας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Casus Belli / Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Κάθε άνθρωπος που δίκαια διασώζεται από τα νύχια ενός συστήματος εξουσίας βαθιά διεφθαρμένου, αυταρχικού κι ανάλγητου είναι κέρδος για την κοινωνία, αλλά τι θα συμβεί αν στην περίπτωσή της Ηριάννας και του Περικλή βρεθούν κάποιοι λιγότερο νέοι και ωραίοι;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Casus Belli / Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Το παλιομοδίτικο, δασκαλίστικο κήρυγμα του εκνευρισμένου Γάλλου προέδρου σε νεαρό σπουδαστή που τάχα τον ειρωνεύτηκε αντικατοπτρίζουν απόλυτα το ύφος, το ήθος αλλά και τους μύχιους φόβους της εξουσίας σήμερα διεθνώς
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Casus Belli / Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Σκέψεις σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αναδοχής για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με αφορμή την 6η Γιορτή Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Ακαδημία Πλάτωνος
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Casus Belli / Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Από την κεντρική Αφρική ως την Αραβική χερσόνησο, από την Άπω ως τη Μέση Ανατολή κι από τον Καύκασο ίσαμε τη «δικιά μας» γειτονιά μυρίζει μπαρούτι. Πόσο πιθανός είναι άραγε ένας μεγάλος, τοπικός ή και παγκόσμιος πόλεμος και τι μορφή θα έχει; Κι αν έχει ήδη ξεκινήσει;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Αρχείο / Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Κρίνουν άραγε οι δικαστές τους κατηγορούμενους για πολιτική βία και τρομοκρατικές ενέργειες ισότιμα κι αντικειμενικά ή ανάλογα, εν πολλοίς, με την ιδεολογική τους προέλευση; Δύο ευαισθητοποιημένοι στα κοινά δικηγόροι και ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταθέτουν την άποψή τους
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Casus Belli / Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Τσίπρας έχει επίσης βέβαια κάνει μεγάλες γκάφες, όμως ο Κυριάκος που πλασάρεται ως πιο σπουδαγμένος, πιο εκλεπτυσμένος και πιο σοβαρός τερματίζει το «γκαφόμετρο»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Casus Belli / Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Το να εξοπλίζεις ένα καθεστώς όπως το (θεωρητικά σύμμαχο) σαουδαραβικό, που εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, είναι κραυγαλέα ανήθικο, έστω κι αν αποδειχθεί καθ΄όλα νόμιμο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Casus Belli / Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Οι εννέα ομοφυλόφιλοι πολίτες που μήνυσαν τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος καθώς και δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους ευελπιστούν σε μια καταδίκη-ανάχωμα στον μισαλλόδοξο λόγο που συχνά διατυπώνουν με περισσή χολή όχι μόνο κάποιοι αφιονισμένοι ρασοφόροι αλλά και η ίδια η επίσημη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Στήλες / Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Η «κλεμμένη» σημαία, το φασιστικό χτύπημα, η προπαγάνδα του ψέματος και μια πρωθυπουργική πρωτοβουλία που θα ήταν θαυμάσια αν είχε την ανάλογη συνέχεια και συνέπεια
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ
Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Στήλες / Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Μερικές ενδεχομένως ανόσιες σκέψεις πάνω στην ερωτική επιθυμία -από την αθωότερη ως την απεχθέστερη εκδοχή της- καθώς και τις κοινωνικές νόρμες με αφορμή το πρόσφατο «Χόλιγουντγκεϊτ»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Η νοοτροπια του "ναι μεν" και του "αφου" ειναι καταστροφικη. Ερχεται στο προσκηνιο ενα προβλημα, μια δολοφονια π.χ. και μπαινουν οι δικαιολογιες στην μεση, τα "αφου". Αφου σκοτωσαν εναν δικο μας τι να κανουμε, αφου ειπε η εκανε ετσι, αφου με κοιταξε λιγο στραβα... Η, αφου νομιζω πως εχω την εξουσια να αποφασιζω για τη ζωη, η μη των αλλων. Που δεν συμφωνουν. Η ανθρωπινη ζωη ειναι μια δεν εχει τοποθετησεις, το μυαλο, αν υπαρχει, κανει επιλογες, οχι η ιδια η υπαρξη. Θα πει καποιος, "αφου" το κρατος δεν κανει καλα τη δουλεια του θα αναλαβουμε εμεις την τηρηση των νομων, ετσι οπως τους καταλαβαινοιυμε (;) οι ιδιοι. Κι "αφου" ειναι ετσι που διαφαιρουμε απο αυτους που διαφωνουμε, αυτους που θελουν να μας σκοτωσουν και τους σκοτωνουμε;Οι σταθερες πεποιθησεις θεοποιουνται μονο απο αυτους που δεν εχουν, οι σωφρωνες λενε οτι ειναι αυτες που δημιουργουν τα δεινα σταματωντας καθε διαλογο.
Μια στιγμή. Τι σημαίνει το "ούτε ένας υπόδικος Χρυσαυγίτης δεν σαπίζει πίσω από τα σίδερα"; Στα "σίδερα" πας αν καταδικασθείς. Και δεν πας για να σαπίσεις. Υποθέτω και ελπίζω ότι το γράψατε εν βρασμώ ψυχής. Αλλιώς είναι εξαιρετικά λυπηρό και ακυρώνει το moral high ground του άρθρου σας.
Σωστά όλα αυτά αλλά το χάιδεμα του Σύριζα προς τους ψηφοφόρους της ΧΑ είναι δεδομένο. Πιστεύει ότι μπορεί να αρπάξει αρκετές ψήφους από συνηθισμένους σε εθνολαϊκίστικη αντιμνημονιακή μπουρδολογία. Δυστυχώς εκεί ο Σύριζα ελκεται απ τη θεωρία των "δύο άκρων". Μια απ τις κυριότερες αιτίες της καθυστερησης της δίκης είναι η έλλειψη αιθουσών!!!!! Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
"Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά" Ελευθερή; Αφου ο Δενδιας ηταν ακροδεξιος ευτυχως εχουμε Παπαδημουλη και τον αλλο των κινηματων και τους αφησαν ελευθερους.
Αυτό ακριβώς. Να θυμόμαστε και τους "αριστερούς" που χάρηκαν όταν ο Μπαλντάκος έβγαζε κάρτα τον Antonis λέγοντας ότι το έστησε το παρακράτος των νεοφιλελέδων.