Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter
Ο Χριστός κάνει σερφ γυμνός πάνω στο κύμα, ξαναδίνει το φως στον «τυφλό» Καρλ Λάγκερφελντ, πίνει κρασί και μετά ξαπλώνει γυμνός και κοιμάται
2

Η εμμονή του Αυστριακού καρτουνίστα και καρικατουρίστα Gerhard Haderer με την καθολική εκκλησία, και ειδικά με τον Ιησού, του έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά καιρούς.

Έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην αυστριακή εκκλησία και έχει γίνει ολόκληρο πολιτικό θέμα, αναγκάζοντας τον καγκελάριο να πάρει θέση, στην Τσεχία κατηγορήθηκε για προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος, έχουν γίνει διαμαρτυρίες για τη δουλειά του, αλλά σε καμία χώρα δεν έγινε τόσο μεγάλο «θρησκευτικό σκάνδαλο» όσο στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2003.

Το σατιρικό παραμύθι του «ψ» που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Οξύ» έγινε το πρώτο βιβλίο μετά από 20 χρόνια που απαγορεύτηκε στη χώρα μας και η καταδίκη του είχε γίνει θέμα σε έναν σωρό μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τράβηξε δυο γενναίες ρουφηξιές λιβάνι, απογειώθηκε και ανήλθε στους ουρανούς. Εκεί, πάνω σε ένα σύννεφο από λιβάνι, συνάντησε τον Χέντριξ, τον Λένον, την Τζόπλιν και τον Μπομπ Μάρλεϊ και χαμογέλασε γαλήνια...

«Ο Hadere δεν είχε ιδέα ότι το βιβλίο του είχε εκδοθεί στα ελληνικά μέχρι που έλαβε μια ειδοποίηση που τον ενημέρωνε ότι έπρεπε να εμφανιστεί στο ελληνικό δικαστήριο, λόγω της ερήμην του καταδίκης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε έξι μήνες φυλάκιση, επειδή το βιβλίο του συνιστούσε "δημόσια και κακόβουλη εξύβριση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας"».

Τα εικονογραφημένα βιβλία που είχαν κατασχεθεί από τέσσερα βιβλιοπωλεία και δημεύτηκαν από το δικαστήριο ήταν τα μοναδικά κόμικς που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και κινδύνεψε ο δημιουργός τους να πάει στη φυλακή.

Ευτυχώς, αθωώθηκε στο δικαστήριο δύο χρόνια αργότερα, αλλά φαντάζομαι ότι ακόμα θα ακούει τη λέξη Ελλάδα και θα τρέχει.

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter
Το σατιρικό παραμύθι του «Η ζωή του Ιησού» που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Οξύ» έγινε το πρώτο βιβλίο μετά από 20 χρόνια που απαγορεύτηκε στη χώρα μας.

Το βιβλίο του ξεκινάει με τους μάγους που πάνε τα δώρα σε ένα νεογέννητο μωρό, ακόμα υγρό και γεμάτο ρυτίδες, που έκλαιγε με τέτοιον τρόπο «που έκανε την καρδιά σου να λιώσει».

Έσκουζε τόσο, που έκανε τον έναν σοφό να φωνάξει «κάντε το να το βουλώσει, χρειάζομαι βοήθεια» (μία τσιρίδα τρόμαξε την καμήλα του, την έκανε να φρενάρει απότομα και να τον ρίξει στο έδαφος, στερώντας του τέσσερα χρυσά δόντια), αλλά κανείς δεν άκουγε απ’ τη φασαρία.

«Μου μίλησες ξένε; Δυστυχώς, δεν μπορώ να ακούσω λέξη από όσα λες. Το μωρό με έχει ξεκουφάνει με το κλάμα του!» του είπε ο απελπισμένος Ιωσήφ.

Οι τρεις σοφοί κατάλαβαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η συζήτηση. Άφησαν πίσω τους τα χρυσά δόντια, το λιβάνι και το μύρο και έφυγαν από την παράγκα.

«Το μικρό αγόρι στην φάτνη δεν έδινε δεκάρα για το χρυσό και το μύρο, αλλά η μεθυστική μυρωδιά του λιβανιού το ενθουσίασε. Και όχι μόνο αυτό, όσο περισσότερο το αγόρι μύριζε το λιβάνι, τόσο περισσότερο άρχισε να λάμπει.

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter

Γρήγορα σταμάτησε να κλαίει, και η φωνή του απέκτησε ένα γλυκόηχο τόνο. Μάλιστα, άρχισε να φλυαρεί ασυναρτησίες και όσο πιο ακατάληπτα μιλούσε, τόσο περισσότερο έλαμπε το μικρό του κεφαλάκι».

Τα υπόλοιπα μπορείς να τα φανταστείς, ειδικά αν λάβεις υπόψη τη σημείωση στο τέλος του βιβλίου που λέει ότι «παρεμπιπτόντως, το λιβάνι –όπως και το χασίς– περιέχει το ενεργό συστατικό Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)».

Ο Χριστός κάνει σερφ γυμνός πάνω στο κύμα, ξαναδίνει το φως στον «τυφλό» Καρλ Λάγκερφελντ (απλά του βγάζει τα μαύρα γυαλιά που είχε ξεχάσει στα μάτια του), πίνει κρασί και μετά ξαπλώνει γυμνός και κοιμάται με απλωμένα τα χέρια κάτω από ένα δέντρο και οι παραδόπιστοι ακόλουθοί του βρίσκουν πολύ cool τη στάση και τη χρησιμοποιούν για να φτιάξουν «σταυρουδάκια» (τα οποία τα εμπορεύονται και γίνονται όλοι πλούσιοι – και ο Ιησούς).

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter

«Βλέπεις, Κύριε, κατασκευάσαμε μια μικρογραφία σου και σε απαθανατίσαμε σε διάφορα υλικά» του λένε ενθουσιασμένοι.

«Σε έχουμε σκαλίσει σε ξύλο, σε έχουμε φιλοτεχνήσει σε χυτό μπρούτζο, ασήμι και χρυσό και έχουμε φτιάξει ακόμα και κέρινο ομοίωμά σου έτσι ώστε οι πιστοί σ’ όλο τον κόσμο να μπορούν να σε χρησιμοποιούν ως πρες παπιέ ή για να φωτίζουν τα σκοτεινά τους δωμάτια με το φως από το κερ…».

«Ω! Σταματήστε πια!» τους λέει αυτός και σηκώθηκε όρθιος. Τράβηξε δυο γενναίες ρουφηξιές λιβάνι, απογειώθηκε και ανήλθε στους ουρανούς.

Εκεί, πάνω σε ένα σύννεφο από λιβάνι, συνάντησε τον Χέντριξ, τον Λένον, την Τζόπλιν και τον Μπομπ Μάρλεϊ και χαμογέλασε γαλήνια...

Πάντα έβρισκα αδικαιολόγητο τον ντόρο που είχε προκαλέσει.

Βιβλίο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
..."το λιβάνι –όπως και το χασίς– περιέχει το ενεργό συστατικό Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)"...Το λιβάνι ή frankincense ΔΕΝ περιέχει THC όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια απλή αναζήτηση. Άλλωστε αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσες να το αγοράζεις νόμιμα δεκαετίες τώρα.Κάπως έτσι με μια casual ψεύτικη αναφορά του συγγραφέα αυτού διαδίδονται οι μύθοι και τα fake news ανάλογα με πιο αφήγημα βολεύουν.Ευχαριστώ, καλή Ανάσταση (σε όσους πιστεύουν) και καλό τριήμερο γενικά σε όλους
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα πως είχε μεταφραστεί - και εκδοθεί - στα ελληνικά, ούτε πως είχε γίνει '' θρησκευτικό σκάνδαλο'' τότε.Αν θυμάμαι καλά κιόλας, εκείνη την περίοδο το ''θρησκευτικό σκάνδαλο'' της εποχής ήταν οι ταυτότητες, τότε που ο Χριστόδουλος κατέβαζε το χριστεπώνυμο πλήθος στους δρόμους γιατί ο Καραμανλής έπαιζε playstation, και κάποιος έπρεπε να κάνει και αντιπολίτευση σε αυτόν το τόπο.Πιο πολύ πάντως μου έκανε εντύπωση η επιλογή της μέρας δημοσίευσης του περιστατικού, παρά το περιστατικό καθ'αυτό. Εκδίδεται ένα ''βλάσφημο'' έργο, κάνουν μύνηση οι ''θιγόμενοι'' και την χάνουν όταν εκδικάζεται.Δεν ξέρω από που προκύπτει πως ο καλλιτέχνης κινδύνεψε να πάει φυλακή, λογικά και στο απίθανο ενδεχόμενο της καταδίκης του από το δικαστήριο, φυλακή δεν θυμάμαι για τέτοια θέματα τα τελευταία 40 χρόνια.( Φυλακή, όχι κράτηση ή πρωτόδικη καταδίκη )Για την ιστορία δεν ξέρω πως ήταν στα ελληνικά, αλλά στα αγγλικά δεν έχει πλάκα, τα ανέκδοτα με τον Χριστό και τους τουρίστες, τα καρφιά κλπ είναι κλάσης ανώτερα - και ντρέπομαι να σκεφτώ καν σύγκριση με life of brian κλπ.