33 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε

33 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter
0

1.

Μάργκαρετ Άτγουντ

Η ιστορία της θεραπαινίδας

Μτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 432

Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, που διαβάζεται και ως σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή ως σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Τιμήθηκε με το Βραβείο Booker το 1986 και μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στην τηλεόραση.

2.

Μαριλένα Βαϊνανiδη

THINK PiG: Το Βιβλίο

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 128

Είμαι η Μαριλένα, είμαι φωτογράφος. Γνώρισα το κόκκινο κορίτσι, την Αθηνά, πριν από τρία χρόνια και φτιάξαμε το ΤhinkPig.gr. Στα σκίτσα μας χωρέσαμε την καθημερινότητα στο εργαστήριό μας στην Ηλιούπολη, τις λύπες, τις χαρές μας, τα άγχη, τις απώλειες. Μέσα σ' αυτό το βιβλίο ελπίζουμε ο δικός μας κόσμος να συναντήσει τον δικό σας.

3.

John Locke

Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως

Μτφρ.: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Όχι μόνο η βασική έκθεση της πολιτικής θεωρίας του Άγγλου φιλοσόφου αλλά και ένα από τα κλασικά κείμενα της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης. Σε αυτό θεμελιώνεται η πολιτική ιδεολογία που έγινε γνωστή με το όνομα «φιλελευθερισμός», η οποία εδώ και αιώνες επιδρά αποφασιστικά στη διαμόρφωση των δυτικών κοινωνιών.

4.

Stefan Ahnhem

Ο ένατος τάφος

Mτφρ.: Νοέλα Ελιασά

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 624

Ο Stefan Ahnhem, έχοντας γράψει μια σειρά βιβλίων που έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία, επιστρέφει με ένα ακόμη αγωνιώδες και καταιγιστικό έπος εγκλημάτων. Αναπάντεχα γεγονότα και «ζωντανοί», υπέροχοι χαρακτήρες πρωταγωνιστούν σε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ. Μετά το «Χωρίς Πρόσωπο», το νέο αγωνιώδες θρίλερ του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Φάμπιαν Ρισκ.

5.

Γιάννης Κιουρτσάκης

Ο Παπαδιαμάντης, η Ελλάδα και ο κόσμος μας

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 160

Ερευνητικό, δοκιµιακό ή µυθιστορηµατικό, ολόκληρο το έργο του Γιάννη Κιουρτσάκη είναι ένας διαρκής διάλογος. Πίσω από την ποικιλία των θεµάτων υπάρχουν τρεις σταθεροί άξονες: η ταυτότητα, ατοµική ή συλλογική, ως αναπόφευκτη σχέση µε τους άλλους· η δηµιουργία, ως µοναδικό θεµέλιο ενός ζωντανού πολιτισµού· η αναζήτηση µιας ανθρώπινης ζωής στους δύσκολους καιρούς.

6.

Reginald Hill

Ο Ξυλοκόπος

Μτφρ.: Χρύσα Τσαλικίδου

Εκδόσεις Εξάντας

Σελ.: 568

Ταπεινής καταγωγής, γιος ξυλοκόπου από την Κούµπρια, ο Γουλφ Χάντα κατάφερε να γίνει µεγιστάνας και να παντρευτεί την κοπέλα που αγαπούσε από έφηβος. Όµως όλα τα καλά πράγµατα κάποτε τελειώνουν. Έτσι αρχίζει µια ιστορία γεµάτη ανατροπές που κρατούν τον αναγνώστη σε συνεχή αγωνία µέχρι την τελευταία σελίδα.

7.

Stuart MacBride

Ψυχρός Γρανίτης

Μτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 560

Ο «Ψυχρός Γρανίτης» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς αστυνομικής λογοτεχνίας με πρωταγωνιστή τον αρχιφύλακα Λόγκαν ΜακΡέι, έναν βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, με ισχυρό ένστικτο, ευφυΐα, δύναμη θέλησης, χιούμορ και αυτοσαρκασμό, αλλά και ελαττώματα και πάθη. Με καταιγιστική δράση και ασύλληπτες ανατροπές, ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονο μαύρο χιούμορ.

33 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter

8.

Νίκος Γκάτσος

Όλα τα τραγούδια

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 712

Η νέα αναθεωρημένη έκδοση του τόμου «Νίκος Γκάτσος, Όλα τα τραγούδια», εμπλουτισμένη με περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες, με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα που προσδίδουν στο βιβλίο έναν χαρακτήρα πιο προσωποπαγή, παραδίδεται σήμερα ως οριστική στους παλιούς και νέους αναγνώστες.

9.

Alice Feeney

Μερικές φορές λέω ψέματα

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 392

Συναρπαστικό, έξυπνο και εθιστικό, το μυθιστόρημα της Άλις Φίνι διαδραματίζεται σε τρεις χρόνους: στο τώρα, που η Άμπερ Ρένολντς προσπαθεί από το κρεβάτι του νοσοκομείου να ανακαλύψει τι της έχει συμβεί, στο πριν, μια εβδομάδα πριν από το μυστηριώδες ατύχημα, και στο τότε, μέσα από το ημερολόγιο των παιδικών της χρόνων.

10.

Αλέξανδρος Ίσαρης

Ονειρολόγιο

Eκδόσεις Στερέωμα

Σελ.: 136

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης άρχισε τον Απρίλιο του 1981 να καταγράφει τα γεγονότα της κάθε μέρας και της κάθε νύχτας. Σήμερα, ύστερα από τριάντα έξι χρόνια, το ημερολόγιό του αριθμεί δέκα οκτώ τόμους και αποτελείται από 1.800 σελίδες. Έτσι προέκυψε αυτό το βιβλίο που το ονόμασε «Ονειρολόγιο» για να θυμίζει το «Μαρτυρολόγιο» του Αντρέι Ταρκόφσκι.

11.

Haemin Sunim

Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι

Μτφρ.: Βίβιαν Ματσούκα

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 288

Ο συγγραφέας, λάτρης των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, παροτρύνει τον αναγνώστη, που βιώνει τον ξέφρενο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, να «κόψει ταχύτητα» έτσι ώστε να δει τα πράγματα που τον απασχολούν χωρίς βιασύνη. Μας δείχνει πώς να βρούμε την εσωτερική γαλήνη και την ισορροπία μας εν μέσω των τεράστιων απαιτήσεων της καθημερινότητας.

12.

Jo Nesbo

Μάκβεθ

Mτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 632

Σε µια ζοφερή αποβιοµηχανοποιηµένη πόλη µια απόπειρα σύλληψης εµπόρων ναρκωτικών καταλήγει σε λουτρό αίµατος. Την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αναλαµβάνει ο επιθεωρητής Μάκβεθ και η οµάδα του. Το πάθος για εξουσία και ένα διαταραγµένο µυαλό είναι τα βασικά συστατικά του συγκλονιστικού αυτού θρίλερ που βασίζεται στο οµότιτλο σαιξπηρικό έργο.

13.

Χάουαρντ Τζεϊκομπσον

Γατάκι

Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 232

Στον χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί ως του «Βρετανού Φίλιπ Ροθ», ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον απαντά πως προτιμά τον τίτλο της «Εβραίας Τζέιν Όστιν. Το νέο του βιβλίο είναι μια πνευματώδης παρωδία για τον λαϊκισμό, τη σύγχρονη δημοκρατία του δυτικού κόσμου και τις μεγαλειώδεις αποτυχίες της.

14.

Anthony Horowitz

Οι φόνοι της κίσσας

Mτφρ.: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 600

Ο πολυγραφότατος και βραβευμένος Anthony Horowitz, με περισσότερα από 40 βιβλία, επιστρέφει στα κλασικά αστυνομικά βιβλία που επικεντρώνονται στο μυστήριο και όχι στην αγριότητα του εγκλήματος. Ανατροπές και ένα ευφυές αστυνομικό εύρημα είναι λίγα από τα στοιχεία που θα εκπλήξουν το αναγνωστικό κοινό.

33 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter

15.

Alejandro Zambra

Τεστ Δεξιοτήτων

Mτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 112

Το να πούμε ότι το «Τεστ Δεξιοτήτων» αποτελεί ένα μυθιστόρημα είναι εξίσου παρακινδυνευμένο με το να πούμε ότι δεν είναι. Ίσως είναι καλύτερα να αναφέρουμε απλώς ότι είναι ένα βιβλίο του Alejandro Zambra, γιατί το ύφος και τα θέματα που τον μετέτρεψαν σε μια ουσιαστική φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας ξεδιπλώνονται εδώ με τρόπο έντονο.

16.

Ali Land

Η καλή και η κακή

Mτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 384

Η μητέρα της Άννι είναι σίριαλ κίλερ και για να τη σταματήσει, την καταδίδει. Μάνα και κόρη θα χωριστούν, αλλά δεν θα ξεχάσουν η μία την άλλη. Με καινούργιο όνομα και καινούργια ανάδοχη οικογένεια, το κορίτσι ελπίζει πως θα κάνει μια νέα αρχή. Όμως, καθώς πλησιάζει η δίκη, το παρελθόν δεν αφήνει τη Μίλι να κλείσει μάτι.

17.

John Le Carré

Η κληρονομιά των κατασκόπων

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 344

Καθηλωτικό, γρήγορο και συναρπαστικό, το νέο βιβλίο του Λε Καρέ είναι ένα μυθιστόρημα που μπλέκει με αριστοτεχνικό τρόπο μια ιστορία κατασκόπων από μια εποχή που πέρασε –αυτή του Ψυχρού Πολέμου– με μια ιστορία σύγχρονη, καθρεφτίζοντας τη νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις αρχές του 21ου αιώνα.

18.

Umberto Ecco

Από το δέντρο στον λαβύρινθο

Μτφρ.: Έφη Καλλιφατίδη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 496

Ένα βιβλίο για τους μελετητές, που παράλληλα μπορεί να προσκαλέσει και να προκαλέσει τον ενήμερο αναγνώστη στην εξερεύνηση των περιφερειακών μαιάνδρων της ιστορίας της φιλοσοφίας και της σημειωτικής. Ο ίδιος αναφέρει ότι «οι αναγνώστες που δεν έχουν σημειωτικά ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν αυτά τα κείμενα ως συνεισφορές σε μια ιστορία των ποικίλων φιλοσοφιών της γλώσσας ή των ιδιωμάτων».

19.

Julian Barnes

Η μοναδική ιστορία

Mτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 312

Ο πρώτος έρωτας έχει συνέπειες που κρατούν μια ολόκληρη ζωή, όμως ο Πολ, στα δεκαεννιά του, δεν μπορεί να το γνωρίζει. Νιώθει περήφανος που η σχέση του καταπατά τις κοινωνικές συμβάσεις και αναστατώνει τα ήθη της μικρής του πόλης. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτού του έρωτα γίνονται πολύ βαρύτερες απ' όσο θα μπορούσε να προβλέψει.

20.

Ε.Ζάχος-Παπαζαχαρiου

Στα Εξάρχεια το '80

Eκδόσεις Στερέωμα

Σελ.: 352

Το χρονικό μιας μεταιχμιακής εποχής. Στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, αρχές της δεκαετίας του '80, φοιτητές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, άεργοι και ρεμάλια συναντιούνται, ερωτεύονται, δημιουργούν συλλογικά, αλλά κυρίως συζητούν, συζητούν ακατάπαυστα. Ένα πλούσιο αθηναιογράφημα και συνάμα μια «ημι-ιστοριογραφία»: μια γοργή σκιαγράφηση της ελληνικής Ιστορίας.

21.

Θάνος Σταθόπουλος

Η ώρα

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 120

Ο Θάνος Σταθόπουλος, στο έβδομο βιβλίο του, δίνει βαρύτητα στην ποιητική του χώρου, κάνοντας μια νύξη για ό,τι θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «αρχιτεκτονικό χώρο», δηλαδή την περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η ανθρώπινη έκφραση που ορίζεται από το σώμα, τα ενεργήματα, την κατοίκηση, τη μνήμη, τον χρόνο, τα σημεία, τη μορφοποίηση και το ψυχικό κέντρο.

33 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter

22.

Έι Τζέι Φιν

Η γυναίκα στο παράθυρο

Μτφρ.: Αναστάσιος Αργυρίου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 512

Ο Έι Τζέι Φιν σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που παλεύει να διατηρήσει τη λογική της όταν τα πάντα γύρω της φαίνονται παράλογα. Κάθε χαρακτήρας του βιβλίου επιφυλάσσει και μια έκπληξη, τίποτα δεν είναι προβλέψιμο. Μια ιστορία που κυριεύει το μυαλό μας, γραμμένη με κομψό αλλά αιχμηρό λογοτεχνικό στυλ.

23.

Σοφία Αμορούζο

#GIRLBOSS

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 256

Το «#GIRLBOSS» αποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται από το πανεπιστήμιο όπου φοίτησες ή από το πόσο δημοφιλής ήσουν στο σχολείο. Για να πετύχεις πρέπει να έχεις κότσια και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Να γνωρίζεις ποιους κανόνες να ακολουθήσεις και ποιους να σπάσεις, πότε να προφυλαχτείς και πότε να αφήσεις την εκκεντρικότητά σου ελεύθερη.

24.

Émile Gaboriau

Έγκλημα στο Ορσιβάλ

Μτφρ.: Γιώργος Ξενάριος

Εκδόσεις Εξάντας

Σελ.: 496

Ο Γκαμποριό είναι ο σημαντικότερος πρόδρομος του αστυνομικού μυθιστορήματος που επηρέασε συγγραφείς όπως ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και μας εισάγει σε αυτό που αργότερα θα μετεξελιχθεί στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Επινοώντας πολλά από τα στοιχεία του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος και προσθέτοντας το οξύ κοινωνικό του σχόλιο, αποτελεί δίκαια τον σημαντικότερο πρόγονο του είδους.

25.

André Gerolymatos

Εμφύλιος - Ελλάδα 1943-1949, Ένας διεθνής πόλεμος

Mτφρ.: Διονύσης Αρκαδιανός

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 448

Ένα ιστορικό θέμα που είναι εν πολλοίς γνωστό και όλοι θεωρούν ότι το κατέχουν αναλύεται μέσα από μία μοναδική και πρωτότυπη ματιά. Ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ιστορία της Ελλάδας γίνεται αντικείμενο μιας ψύχραιμης και συστηματικής μελέτης, αποκτώντας κινηματογραφική διάσταση.

26.

Claude Amoz

Παιχνίδι στο καμένο δάσος

Μτφρ.: Βάνα Χατζάκη

Εκδόσεις Εξάντας

Σελ.: 384

Ένα βιβλίο που αντλεί από τα ζοφερά βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Όπως και στα άλλα μυθιστορήματά της, έτσι και εδώ η Claude Amoz φέρνει στη σκηνή ήρωες που ζουν με ανοιχτές τις πληγές του παρελθόντος τους. Τη φαινομενική, όμως, καθημερινή ηρεμία σπρώχνει σιγά-σιγά σε μια υπέροχη μυθοπλαστική άβυσσο η αναπάντεχη, αλλά μοιραία ανατροπή.

27.

Τζακ Κέρουακ

∆όκτωρ Σαξ

Μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 320

Σε αυτό το µυθιστόρηµα που στοιχειώνει τον αναγνώστη και καταπιάνεται µε µια εφηβεία σηµαδεµένη από έντονα βιώµατα, ο Τζακ Κέρουακ αφηγείται την ιστορία του Τζακ Ντουλουόζ, ενός Γαλλοκαναδού πιτσιρικά που µεγαλώνει, όπως και ο ίδιος ο Τζακ Κέρουακ, στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

33 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter

28.

Ken Follett

Ένας στύλος φωτιάς

Μτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 1.032

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που αξίζει να διαβάσετε, είτε λατρεύετε τα ιστορικά μυθιστορήματα είτε αναζητάτε τις επικές περιπέτειες. Φυσικά, ακολουθώντας την παράδοση όλων των τελευταίων έργων του Κεν Φόλετ, η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται μέσα του 16ου αιώνα, μια ταραχώδη εποχή θρησκευτικού μίσους και αλληλοσπαραγμού.

29.

Κόλσον Γουάιτχεντ

Υπόγειος Σιδηρόδρομος

Μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 432

Ο Γουάιτχεντ αναπλάθει με την αφήγησή του το έπος της Αμερικής, από τη βίαιη εκμετάλλευση των Αφρικανών μέχρι τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του σήμερα. Πρόκειται για τη λεκτική απόδοση της άγριας θέλησης μιας γυναίκας να σπάσει τα δεσμά της σκλαβιάς και συνάμα για έναν δυνατό στοχασμό περί της Ιστορίας που μοιραζόμαστε όλοι μας.

30.

Paul Auster

4321

Mτφρ.: Μαρία Ξυλούρη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 1.224

Στις 3 Μαρτίου 1947 γεννιέται ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον. Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής: τέσσερις Φέργκιουσον που θα ζήσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωές. Κάθε εκδοχή της ιστορίας διατρέχει το κατακερματισμένο πεδίο της Αμερικής των μέσων του 20ού αιώνα σε ένα μεγαλόπνοο μυθιστόρημα για το δικαίωμα στην ύπαρξη και τις ατελείωτες εκδοχές της.

31.

Gottfried Schatz

Βιολογία, ένας κήπος γεμάτος θαύματα

Μτφρ.: Δήμητρα Τσαβάλου

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 180

Το ανά χείρας βιβλίο περιέχει 19 μικρά δοκίμια που είναι σαν ένα παραμύθι. Με ύφος αφηγηματικό, συχνά σε πρώτο πρόσωπο, και διάθεση στοχαστική, ενίοτε ποιητική, μας μεταφέρει σε έναν κήπο γεμάτο θαύματα, τον αόρατο κήπο της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, της βιοχημείας και της γενετικής – τον κήπο της αυτογνωσίας μας.

32.

Αρουντάτι Ρόι

Το υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 576

Μια οδυνηρή ιστορία αγάπης και ταυτόχρονα μια αποφασιστική διαμαρτυρία που γράφεται με ψιθύρους και κραυγές, με δάκρυα και μερικές φορές με γέλια. Οι ήρωές της είναι άνθρωποι που έχουν συντριβεί και στη συνέχεια σώθηκαν από αγάπη και ελπίδα. Αυτό το υπέροχο βιβλίο επινοεί εκ νέου τι μπορεί να κάνει και να είναι ένα μυθιστόρημα.

33.

Αλέξης Πανσέληνος

Ελαφρά ελληνικά τραγούδια

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 328

Καταδικασμένοι έρωτες και πολιτικές συνωμοσίες, ελαφρά ελληνικά τραγούδια, εκτελέσεις και καλλιστεία ξαναζωντανεύουν στους δρόμους της Αθήνας του 1950: μια μυθιστορηματική τοιχογραφία για μια εποχή δύσκολης ανάρρωσης ενός κόσμου που μάτωσε. 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ