Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Παλαιοβιβλιοπωλείο στην Αθήνα.. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO
1

Επισκεφθήκαμε έξι παλαιοβιβλιοπωλεία στην Αθήνα. Τα επιλέξαμε επειδή έχουν και πολύ καλή παρουσία και καταλόγους στο διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε, πριν ξεκινήσετε για το κυνήγι θησαυρών, να ενημερωθείτε πλήρως για αυτά τα οποία διαθέτουν.

Από τη βόλτα μας καταλάβαμε ότι ένα μεγάλο ενδιαφέρον των αγοραστών και συλλεκτών παλαιών βιβλίων κινείται γύρω από τις πρώτες εκδόσεις της λογοτεχνίας, την ιστορία, τη λαογραφία και τη νομική.


Όλα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Φροντίστε να έχετε χρόνο. Και οι έξι παλαιοβιβλιοπώλες μας είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αυτό που σας λείπει.

1.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Δημήτρη Ρέτσα

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Ο κύριος Δημήτρης Ρέτσας είναι παλαιοβιβλιοπώλης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είναι 73 ετών και ούτε λόγος να βγει στη σύνταξη. Το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι η ζωή του.

«Το παλιό βιβλίο το αγαπούσα από μικρός. Ήμουν συλλέκτης, ψώνιζα σε αυτό το δρόμο και εδώ έκανα και το μαγαζί μου. Ημουν επιμελητής και διορθωτής. Κάποια στιγμή η δουλειά δυσκόλεψε και έκανα το βήμα.»

Τα βιβλία που κυνηγάει ο Δημήτρης Ρέτσας είναι τα σπάνια και τα δυσεύρετα, πρώτες εκδόσεις λογοτεχνίας με εικονογράφηση, ιστορικά και λαογραφικά.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Δημήτρη Ρέτσα, Άστιγγος 6, Μοναστηράκι, Αθήνα 10555, Τηλ.: 210 3251405, 210 6232373, 6982715347

2.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Τον Αύγουστο του 2006, η Εύη Φλίνδρη έφτιαξε το παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας, στην οδό Κιάφας. Με σπουδές στη φιλοσοφική αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με αυτά που αγαπά.


«Αποκλείω από το μαγαζί μου τα βιβλία που δε θα διάβαζα. Την κακή λογοτεχνία, ή βιβλία για τις θετικές επιστήμες».

Ανακαλύπτει τα βιβλία που την ενδιαφέρουν κυρίως στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Με το μπλογκ της δουλεύει με όλη την Ελλάδα. «Δε μου αρέσει να παίρνω παραγγελίες για να βρω κάτι. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι και μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν από άλλους».

Είναι ελαστική στις τιμές και στα ράφια υπάρχει πλούσια συλλογή βιβλίων ιστορίας, τοπικής ιστορίας, νομικά και θεατρικά βιβλία και παρτιτούρες.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας, Κιάφας 4, Κέντρο Αθήνας, 210 3301786, 694 808 95 48, http://bibliothiras.blogspot.gr, [email protected]

3.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Λάκη Βουγιούκα

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Μετά από 22 χρόνια στο εξωτερικό ο οικονομολόγος Λάκης Βουγιούκας έκανε αλλαγή πλεύσης και το 2006 άνοιξε το παλαιοβιβλιοπωλείο του στην οδό Τζαβέλλα. «Σαν φοιτητής προτιμούσα να δώσω μια λίρα και να πάρω ένα παλιό βιβλίο του Ντίκενς αντί για ένα καινούργιο που είχε την ίδια τιμή».

«Το βιβλίο είναι σαν φετίχ για μένα. Η αγορά έχει ανοίξει πολύ σήμερα με το διαδίκτυο και μας βοηθά πολύ. Είναι όμως εντελώς διαφορετική. Τίποτα πάντως δεν υποκαθιστά το ίδιο το βιβλιοπωλείο. Όσα χρόνια και να ασχολούμαι με τα βιβλία είναι απίστευτο να βλέπω κάθε φορά πόσο ωραία βιβλία κυκλοφορούν. Πάντα στενοχωριέμαι όταν πουλώ ένα ωραίο βιβλίο αλλά η πώληση σε καθιστά ικανό να αγοράσεις».

Στα ράφια υπάρχουν πολλά περιηγητικά βιβλία, ξένα περιοδικά από το 1830 έως το 1900, βιβλία ιστορικού λαογραφικού και τοπικού περιεχομένου. Προμηθεύεται τα βιβλία από το εξωτερικό, από δημοπρασίες, παζάρια και ιδιωτικές βιβλιοθήκες.

http://tzavella3.blogspot.gr/

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected], τηλεφωνικά (2103802816 και 6947549945), με fax: 2103210873 ή επισκεπτόμενοι το χώρο μας στη Τζαβέλλα 3, Εξάρχεια . Οι ώρες λειτουργίας του εργαστηρίου/καταστήματος είναι 2-8 μμ τις καθημερινές.

4.

Βιβλιοπωλείο Γκεζερλής

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Ο Δημήτρης Γκεζερλής έκανε το χόμπι του δουλειά και από το 2007, άνοιξε με τον αδερφό του παλαιοβιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος και λίγο αργότερα και στην οδό Θεμιστοκλέους.

«Το 90% του τζίρου μας το κάνουμε από πολύ παλιά και σπάνια βιβλία και κυρίως απευθυνόμαστε σε συλλέκτες. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το βιβλίο, αλλά για την έκδοση. Βιβλία αναζητάμε σε δημοπρασίες, παλιές βιβλιοθήκες και ψάχνουμε κάποια πολύ ειδικά βιβλία».

Στα ράφια είδαμε βιβλία αποκρυφιστικά, ένα εγχειρίδιο για καθαρισμό αλόγων του 1920, ένα εγχειρίδιο δύτου του 1905 και ένα για την πυροβολική. Υπάρχουν κάποια παλαιά αλλά όχι σπάνια βιβλία με τιμές που ξεκινούν από 4 ευρώ και άλλα που φτάνουν και τις 2.500.

Βιβλιοπωλείο Γκεζερλής, Θεμιστοκλέους 23-25, Αθήνα, 210 3813190, 6936 957259, 6938687797, http://www.gezerlis-books.gr

5.

Βιβλιοπωλείο Ίστωρ

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Ψηλά στην Ιπποκράτους, στο παλαιοβιβλιοπωλείο Ιστωρ, μόλις περάσεις την πόρτα, ακούς όπερα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε σκηνή από ταινία. Ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Πανουτσόπουλος, το αγόρασε πριν από 17 χρόνια από έναν άλλο παλαιοβιβλιοπώλη. «Πήγα να πάρω ένα βιβλίο και αγόρασα το μαγαζί», μας λέει.

Μέσα στους 40.000 τόμους μπορείτε να βρείτε βιβλία ακόμα και από ένα ευρώ. "Το βιβλίο δε με ενδιαφέρει σαν συλλεκτικό είδος ή σαν αντίκα. Με ενδιαφέρει περισσότερο από τη μεριά του αναγνώστη που θέλει να διαβάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί και με ένα παλιότερο βιβλίο και με ένα πιο καινούργιο. Θα ήθελα να είναι πιο εξοικειωμένος ο κόσμος με τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Είναι πιο εύκολο να με βρει κάποιος από την Ισπανία, από αυτόν που μένει στη διπλανή πολυκατοικία».

Βιβλιοπωλείο Ίστωρ,  Ιπποκράτους 157, τηλ: 210 6435762, http://www.booksistor.gr

 

6.

Γιώργος Ζούκας

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Στον Γιώργο Ζούκα, μπορείτε να πάτε με ραντεβού. Θα βρείτε απίστευτα βιβλία, μέσα στους 10.000 τόμους που κατακλύζουν το γραφείο του.

Εκτός από παλαιά βιβλία θα βρείτε και σχεδόν καινούργια, μερικά αδιάβαστα, ατσάκιστα τα οποία θα αγοράσετε με μεγάλη έκπτωση. Μετά από 30 χρόνια στο χώρο του βιβλίου, το 2007 αποφάσισε να κάνει το δικό του χώρο. Μπορείτε να βρείτε βιβλιογραφίες, ακόμα και ειδικές κατηγορίες, ιστορικά βιβλία της δεκαετίας του 40 και του 50 και μεγάλη ποικιλία λογοτεχνικών βιβλίων.

Ο Γιώργος Ζούκας προμηθεύεται τα βιβλία του αποκλειστικά από άλλα βιβλιοπωλεία και δεν αγοράζει ποτέ από ιδιωτικές βιβλιοθήκες που διαλύονται.

http://vivlioanihneftis.wordpress.com

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο [email protected] ή τηλεφωνώντας στο 693-9613081.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2015 από την Αργυρώ Μποζώνη. Οι πληροφορίες έχουν επικαιροποιηθεί.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από σημεία της Αθήνας που προσπερνάς απαρατήρητα- μέρος Α!

Urban Culture / Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από σημεία της Αθήνας που προσπερνάς απαρατήρητα- μέρος Α!

«Κλέβει» η Ελλάδα τον Λόρδο Βύρωνα; Πού ήπιε ο Σωκράτης το κώνειο και πού αφιέρωναν οι αρχαίοι τα δάκρυά τους; Σημεία που προσπερνάς καθημερινά και πιθανόν να μην γνώριζες ότι υπήρχαν.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Χρήσιμο άρθρο. Ανεξαρτήτως περιεχομένου, η όψη δερματόδετων βιβλίων προσωπικά με εμπνέει. Ειδικά τα παλαιότερα, που έχουν και περίτεχνα σχέδια.