Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλάει για όλα: «Το ηθικό πλεονέκτημα είναι μια τεχνητή κατασκευή»

Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλάει για όλα: «Το ηθικό πλεονέκτημα είναι μια τεχνητή κατασκευή» Facebook Twitter
Τη Δευτέρα το πρωί η Αθήνα θα είναι όπως ήταν την Κυριακή το βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ο δήμαρχος δεν είναι ούτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ούτε σερίφης. Να το υπογραμμίσω. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
6

Τι σηματοδοτεί το τόσο υψηλό ποσοστό που λάβατε στον πρώτο γύρο;

Αναμφίβολα, πρόκειται για ύψιστη τιμή όταν τόσες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσέρχονται στην κάλπη και ρίχνουν ένα ψηφοδέλτιο με το όνομά σου. Σου δημιουργεί δέος. Αυτό το ποσοστό έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Κάθε ψήφος είναι μία εντολή, κάθε ψήφος είναι μία υποχρέωση και κάθε ψήφος είναι μία ευθύνη. Συνεχίζουμε με την ίδια ζέση και τον ίδιο ενθουσιασμό. Μετά την πρώτη Κυριακή το κοντέρ μηδενίζει. Απευθύνουμε, λοιπόν, μια πρόσκληση σε όλους τους Αθηναίους και σε όλες τις Αθηναίες, απ' όπου και αν προέρχονται, όποια και αν είναι η παράταξή τους, όποιο και αν είναι το κόμμα τους, να ενώσουν τη δύναμή τους με τη δική μας και να γίνουν κομμάτι της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε στην πόλη μας. Μια πόλη που, όσο και αν αυτό ακούγεται ουτοπικό, μπορεί να μας ενώνει και να μας συμφιλιώνει όλους. 

— Μήπως το 42% δείχνει ότι υπάρχει κι ένας άλλος δρόμος, εκείνος της πολιτικής χωρίς κραυγές;

Το ελπίζω. Να είμαστε όμως πάρα πολύ προσεκτικοί, ακριβείς και δίκαιοι. Γιατί δεν είναι μόνο το 42%. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τα ποσοστά των υπόλοιπων συνυποψηφίων, του Νάσου Ηλιόπουλου, του Παύλου Γερουλάνου, του Νίκου Σοφιανού, αλλά και άλλων, όπως, για παράδειγμα, του Γιώργου Βουλγαράκη και του Βασίλη Καπερνάρου. Όλοι κάναμε έναν εξαιρετικά πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να υποκύπτεις στον πειρασμό και να διολισθαίνεις σε μια στείρα και άγονη αντιπαράθεση, όπως και να συμμετέχεις σε κοκορομαχίες. Υπάρχει η άποψη ότι ο τηλεθεατής, ο αναγνώστης στο διαδίκτυο, αυτό θέλει: αίμα και σπέρμα. Διαφωνώ. Πιστεύω ειλικρινά ότι η κοινωνία απαιτεί από εμάς τον καλύτερό μας εαυτό. Αν κάνω λάθος, τότε είναι θέμα χρόνου να φάω τα μούτρα μου. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορώ να γίνω κάτι άλλο από αυτό που είμαι.


— Επίσης, δεχτήκατε πολλές επιθέσεις, αλλά προτιμήσατε να μην απαντήσετε.

Πράγματι, ήταν πολλές και συνεχίζουν κάποιες από αυτές, ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Δεν σημαίνει ότι τελείωσαν με τον πρώτο γύρο. Και είναι αλήθεια πως υπήρξαν μερικές που με ενόχλησαν. Όμως το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνεις εσύ. Δεν μπορείς να επιτρέψεις σε οποιονδήποτε άλλον να ορίζει τη δική σου πορεία. Δεν μπορείς να επιτρέψεις σε οποιονδήποτε άλλον να επιλέγει τις μάχες που εσύ θέλεις να δώσεις. Ειδικά όταν σε ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, όταν σε ενδιαφέρει το αύριο. Η αντίληψη ότι οι εκλογές αρχίζουν και τελειώνουν με την κάλπη είναι όχι απλώς άστοχη αλλά και λανθασμένη. Όλοι μας έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, όπου και αν μας κατατάξει ο κόσμος. Τέσσερα χρόνια τα οποία αντικειμενικά θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και απαιτητικά. Τέσσερα χρόνια στα οποία θα χρειαστεί να υπερβούμε εαυτούς, όχι μόνο κόμματα και ιδεολογίες, να χτίσουμε συμμαχίες από κάτω προς τα πάνω, αν θέλουμε να δούμε κάτι να αλλάζει σε αυτή την πόλη. Με συνεργασίες και συναινέσεις.

Εκείνο το βράδυ κάποια «κουφοντινάκια» πέρασαν μπροστά από το περίπτερό μας φωνάζοντας χυδαία συνθήματα για τον τάφο του πατέρα μου κι έπειτα βανδάλισαν τo περίπτερό μας. Προφανώς αυτό το γεγονός μού ξυπνά έντονα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης. Αλλά περισσότερο με εξόργισε το ότι οι εθελοντές μας, όλοι νέα παιδιά, που πιστεύουν σε αυτό το διαφορετικό που πάμε να κάνουμε, αναγκάστηκαν να φύγουν από το περίπτερο.


— Ποια ήταν τα σημεία που έπεισαν ένα τόσο υψηλό ποσοστό των Αθηναίων να σας ψηφίσει;

Υποθέτω ότι κάθε άνθρωπος πείστηκε από κάτι διαφορετικό. Ενδεχομένως θα έλεγα ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τέσσερα σημεία. Πρώτον, ο συνδυασμός. Μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων, αλλά και ο πλέον υπερκομματικός και πολυσυλλεκτικός συνδυασμός που έχει ποτέ δοκιμαστεί στην Αθήνα. Δεύτερον, ο δημόσιος λόγος μας. Θετικός και αυτοδιοικητικός, με ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Τρίτον, επιμείναμε στην ατζέντα των Αθηναίων, η οποία είναι ξεκάθαρη. Κρατήσαμε την κεντρική πολιτική σκηνή μακριά από τον αγώνα μας. Αν θέλετε να συζητήσετε για τη Βόρεια Κορέα ή για τα μνημόνια, πηγαίνετε αλλού. Εμείς έχουμε πεζοδρόμια να φτιάξουμε και σκουπίδια να μαζέψουμε. Και, τέταρτον, αντισταθήκαμε στον λαϊκισμό, στον διχασμό, στη διχόνοια, και επιμέναμε να προτάσσουμε τον πολιτικό πολιτισμό. Μείναμε στο «εμείς».

— Συζητήθηκε αρκετά η επίθεση που έγινε στο εκλογικό σας κέντρο. Πώς το σχολιάζετε;

Εκείνο το βράδυ κάποια «κουφοντινάκια» πέρασαν μπροστά από το περίπτερό μας φωνάζοντας χυδαία συνθήματα για τον τάφο του πατέρα μου κι έπειτα βανδάλισαν τo περίπτερό μας. Προφανώς αυτό το γεγονός μού ξυπνά έντονα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης. Αλλά περισσότερο με εξόργισε το ότι οι εθελοντές μας, όλοι νέα παιδιά, που πιστεύουν σε αυτό το διαφορετικό που πάμε να κάνουμε, αναγκάστηκαν να φύγουν από το περίπτερο. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Δεν έχει να κάνει μ' εμένα. Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι το όνομα του δολοφόνου του πατέρα μου γράφτηκε πάνω στο περίπτερό μας. Αλλά έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας σε αυτή την πόλη. Έχει να κάνει με το αν είμαστε διατεθειμένοι για οποιονδήποτε λόγο –ιδεολογικό, ιδεοληπτικό, πολιτικό, πολιτικάντικο– να αποδεχτούμε ή να συμβιβαστούμε με τη βία, το μίσος, την κακοποίηση, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή. Σήμερα είμαι εγώ, επειδή κάποιος διαφωνεί πολιτικά μαζί μου. Αύριο μπορεί να είναι μια νεαρή κοπέλα ή ένα αγόρι για κάτι που φοράει. Μεθαύριο μπορεί να είναι ένας άντρας ή μια γυναίκα για τις σεξουαλικές τους επιλογές. Όλοι μας, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις θεμιτές, πολλές φορές, πολιτικές μας διαφορές και να συμφωνήσουμε στην ανάγκη να δώσουμε τη μάχη για την ελευθερία από τον φόβο. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνύπαρξή μας.


— Έχετε εξηγήσει γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν τόσο μίσος για τον πατέρα σας; Επίσης, οι μπογιές έξω από το Κοινοβούλιο δείχνουν εικόνα ευρωπαϊκής πόλης;

Επειδή πολλοί μασάμε τα λόγια μας, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Άλλωστε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μοιράζονται κάποιες ιδέες, κάποιες αξίες, που μπορεί να είναι ίδιες ή διαφορετικές από τις δικές μας. Αντιμετωπίζουμε οργανωμένες ομάδες που είναι συγκοινωνούντα δοχεία με το οργανωμένο έγκλημα, που συμμετέχουν ενεργά στη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων. Πρόκειται για το ίδιο νήμα που συνδέει τον βανδαλισμό στη Βουλή με το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ, όπως και με αυτό που γίνεται σήμερα στα Εξάρχεια, στα οποία 35.000 κάτοικοι κρατούνται σε ομηρία και βρίσκονται σε απελπισία. Και είναι το ίδιο νήμα που συνδέει όλα αυτά μ' εκείνους που θεωρούν ότι μπορούν να τρομοκρατούν, να εκβιάζουν και να απειλούν μια ολόκληρη πολιτεία μόνο και μόνο για να μπορεί ο Κουφοντίνας να κάνει την επόμενή του βόλτα, αλλά και τουρισμό, στα σημεία όπου διέπραξε τα εγκλήματά του. Άρα το ζήτημα δεν επιδέχεται ψυχολογική ή ψυχαναλυτική ερμηνεία. Σε καμία περίπτωση. Το ζήτημά μας αφορά όλους και το πώς εμείς όλοι στεκόμαστε όρθιοι απέναντι σε αυτό. Πρέπει να φοβίσουμε τον φόβο. Γιατί έχουμε καταφέρει αυτοί οι λίγοι, οι ελάχιστοι, κάτι ανθρωπάκια, να έχουν μπει και να παίζουν μέσα στο μυαλό μας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλάει για όλα: «Το ηθικό πλεονέκτημα είναι μια τεχνητή κατασκευή» Facebook Twitter
Λίγο με ενδιαφέρει αν ηττήθηκε κάποιος. Πιο πολύ με ενδιαφέρει ποιος νίκησε. Και, νομίζω, νίκησε η δίψα για αλλαγή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Την επόμενη Δευτέρα, δηλαδή, αυτό θα τελειώσει για την Αθήνα;

Όχι. Τη Δευτέρα το πρωί η Αθήνα θα είναι όπως ήταν την Κυριακή το βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ο δήμαρχος δεν είναι ούτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ούτε σερίφης. Να το υπογραμμίσω. Αυτό που αλλάζει είναι ότι από τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και ένας πάρα πολύ μεγάλος αγώνας, συμβολικός και πολιτικός και κοινωνικός, αλλά και ουσιαστικός. Για μια άλλη πόλη, με άλλη νοοτροπία. Ο δήμαρχος της Αθήνας, της πρωτεύουσας της χώρας, της πόλης των πόλεων, έχει βεβαίως –και αυτή είναι η δουλειά του– ατέλειωτες πρακτικές υποχρεώσεις, από την αποχέτευση και το πράσινο μέχρι την καθαριότητα και την παιδική χαρά. Έχει όμως και ένα ηθικό και πολιτικό κεφάλαιο. Την υποχρέωση να σηματοδοτεί το κάτι άλλο, το καινούργιο, το καλό.


— Έχετε πει ότι η ασφάλεια δεν είναι θέμα ιδεολογικό.

Ναι. Αυτό είναι το προφανές. Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή ασφάλεια και εμμένω σε αυτό. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων και δεν μπορούμε να την πολιτικοποιούμε και να την ιδεολογικοποιούμε. Γιατί όσο εμείς μεταξύ μας μπορούμε να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια και να τσακωνόμαστε στα τηλεπαράθυρα, η πόλη παραδίδεται στο σκοτάδι.


— Το βράδυ της επίθεσης στο εκλογικό σας κέντρο δηλώσατε «να παρακαλάνε να μη βγω δήμαρχος». Τι σημαίνει αυτή η δήλωση;

Ότι δεν ξέρουν πού έχουν μπλέξει. Θα γίνω πολύ κακός μπελάς, κακό σπυρί αν θέλετε, όχι μόνο σε αυτούς αλλά σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει βία πάνω σε έναν Αθηναίο, σε μια Αθηναία, πάνω στην ίδια μας την πόλη. Με όποιο μέσο και αν διαθέτω. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και είναι υπόλογος σε όλους.

Ποτέ δεν «αγόρασα» την άποψη περί ηθικού πλεονεκτήματος. Δηλαδή; Επειδή κάποιοι είναι αριστεροί ή επειδή κάποιοι είναι δεξιοί είναι εξ ορισμού καλύτεροι άνθρωποι; Είναι εξ ορισμού καλύτεροι πατεράδες, καλύτερες μανάδες, καλύτεροι φίλοι, καλύτερες φίλες, καλύτεροι εραστές; Όλο αυτό είναι μια τεχνητή κατασκευή.


— Σε μια μελλοντική άδεια του Κουφοντίνα στην οποία ο Κώστας Μπακογιάννης έχει εκλεγεί δήμαρχος, τι γίνεται;

Ας μην το προσωποποιούμε. Το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνω εγώ, η μητέρα μου, η αδερφή μου, το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνουν τα δικά μας παιδιά. Το ζήτημα δεν είναι ούτε οι μανάδες, οι πατεράδες, τα αδέρφια, οι γυναίκες ή τα παιδιά όλων των άλλων θυμάτων του Κουφοντίνα. Όχι. Το ζήτημα είναι πώς αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς αυτή την πόλη. Είναι η πόλη του «ό,τι να 'ναι». Γιατί καθόμαστε και μιλάμε για την ασφάλεια. Ο δήμος ως προς την πρόληψη, η κυβέρνηση ως προς την καταστολή. Αναφερόμαστε σε κρούσματα εγκληματικότητας, ανομίας και παραβατικότητας. Μα, όταν η ίδια η πολιτεία δεν μπορεί να κρατήσει στη φυλακή τον μεγαλύτερο serial killer των τελευταίων δεκαετιών, ποιο μήνυμα στέλνει στον έμπορο ναρκωτικών, στον ληστή, στον βιαστή; Δεν είναι σαν να λέει «εντάξει, δεν πειράζει. Να 'μαστε καλά»; Νομίζω, πάντως, ότι η εικόνα του Δημήτρη Κουφοντίνα να σουλατσάρει στο κέντρο της Αθήνας προσέβαλε –και δεν χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη– τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

— Σας ξένισε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας απευθύνεται στον ενικό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλάει στον πληθυντικό για τον Δημήτρη Κουφοντίνα;

Θα μπορούσα να σας πω πάρα, μα πάρα πολλά για τον πρωθυπουργό, για ένα κομμάτι της κυβέρνησης και για ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το πώς διαχειρίζονται την τρομοκρατία και γενικότερα πώς αντιμετωπίζουν τη βία σε αυτήν τη χώρα. Δεν θα το κάνω όμως. Και δεν θα το κάνω γιατί πιστεύω πραγματικά ότι όταν εμείς μπαίνουμε σε μια τέτοια αντιπαράθεση, ακόμα και αν κάποιοι από τους μεν ή τους δε έχουν δίκιο, είναι βούτυρο στο ψωμί του κάθε Κουφοντίνα. Όταν, λοιπόν, λες ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτήν τη μάχη, πρέπει να το κάνουμε πράξη χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς συμψηφισμούς.


— Η συντριπτική νίκη της ΝΔ ήταν μια προσωπική ήττα του πρωθυπουργού;

Λίγο με ενδιαφέρει αν ηττήθηκε κάποιος. Πιο πολύ με ενδιαφέρει ποιος νίκησε. Και, νομίζω, νίκησε η δίψα για αλλαγή. Νομίζω ότι νίκησε η δίψα για κάτι άλλο, κάτι αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο. Έτσι είναι η πολιτική, η δημοκρατία, κάνει κύκλους. Και διαφεύγει πολλές φορές από τους ενοίκους του Μαξίμου πως «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει». Καλό θα είναι να το θυμόμαστε όλοι μας απ' οποιαδήποτε πολιτική θέση, αυτό το οποίο οι πολίτες ποτέ δεν συγχωρούν –και πολύ σωστά αν με ρωτάτε– είναι η αλαζονεία.


— Χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα;

Ποτέ δεν «αγόρασα» την άποψη περί ηθικού πλεονεκτήματος. Δηλαδή; Επειδή κάποιοι είναι αριστεροί ή επειδή κάποιοι είναι δεξιοί είναι εξ ορισμού καλύτεροι άνθρωποι; Είναι εξ ορισμού καλύτεροι πατεράδες, καλύτερες μανάδες, καλύτεροι φίλοι, καλύτερες φίλες, καλύτεροι εραστές; Όλο αυτό είναι μια τεχνητή κατασκευή η οποία μπορεί να λειτούργησε πολιτικά αποτελεσματικά για ένα χρονικό διάστημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι άλλο ένα αποπροσανατολιστικό ψέμα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλάει για όλα: «Το ηθικό πλεονέκτημα είναι μια τεχνητή κατασκευή» Facebook Twitter
Eύχομαι όλο το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταλάβει ότι δεν μπορούν να δηλητηριάζουν το πηγάδι από το οποίο πίνουν νερό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Υπήρξαν άνθρωποι, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέσα από το κόμμα της ΝΔ, που υποτίμησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμφωνείτε;

Και τι σημασία έχει αυτό; Σημασία έχει η κοινωνία. Σημασία έχει ότι ο κόσμος τον αναγνωρίζει, τον εμπιστεύεται και του δίνει αέρα στα πανιά του να προχωρήσει μπροστά. Αυτό είναι που έχει κερδίσει με το σπαθί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από πολλές δυσκολίες και μάχες, και έχει όλες τις δυνατότητες σήμερα να σφραγίσει την πορεία αυτής της χώρας τα επόμενα χρόνια.


— Πώς εξηγείτε ότι ο εκλογικός χάρτης έγινε μπλε;

Ναι, και; Ο χάρτης έγινε μπλε. Το θέμα είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς. Το θέμα είναι τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Ξέρετε, ο χάρτης μπορεί να γίνει σήμερα μπλε, όπως ήταν προχθές, και μπορεί μεθαύριο να γίνει πολύχρωμος. Έχεις σήμερα μια ΝΔ η οποία δείχνει να έχει μάθει από το παρελθόν. Μια άλλη ΝΔ. Μια νέα ΝΔ, η οποία κερδίζει, κάθε μέρα που περνάει, την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων Ελλήνων. Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι έχει και ένα τεράστιο βάρος, να μη διαψεύσει όλους αυτούς που την ψηφίσαν ή θα την ψηφίσουν ή σκέφτονται να την ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν θα τους διαψεύσει. Πιστεύω ότι θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας.


— Τι αφήνει πίσω της αυτή η κυβέρνηση;

Μετά από πέντε χρόνια που κυβερνά η μακροβιότερη κυβέρνηση των μνημονίων; Έτσι δεν έχει χαρακτηριστεί; Σίγουρα, ελπίζω να αφήσουμε όλοι πίσω μας όλα αυτά τα κακά της Μεταπολίτευσης τα οποία έχει ενσωματώσει αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα: τον παλαιοκομματισμό, το «εμείς ή εσείς» ή, ακόμα χειρότερα, το «εμείς ή κανείς», τον κρατισμό, τη δημαγωγία και το ψέμα. Όλα αυτά που, για να είμαστε δίκαιοι, κατά καιρούς έχουν εμποτίσει σε έναν βαθμό όλα τα κόμματα. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όμως, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να ιδρυματοποιηθεί και να τα υιοθετήσει στον μέγιστο βαθμό. Τώρα, βέβαια, έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε μια νέα αρχή.


— Η πρώτη θέση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ακυρώνει το ύφος Πολάκη;

Ε, ναι. Λέτε να μην έλαβαν το μήνυμα; Και εύχομαι όλο το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταλάβει ότι δεν μπορούν να δηλητηριάζουν το πηγάδι από το οποίο πίνουν νερό. Ο διχασμός, η τοξικότητα, ο «πολακισμός» –γιατί να συμφωνήσουμε ότι είναι η απόλυτη προσωποποίηση όλων αυτών– μας οδηγεί προς τα πίσω. Τέτοιες συμπεριφορές ο κόσμος τις τιμωρεί.

Τη Χρυσή Αυγή δεν την πολεμάς με τα likes στο Facebook ή με αναρτήσεις, δεν την πολεμάς γράφοντας «σεντόνια» με το πληκτρολόγιο. Τη Χρυσή Αυγή την πολεμάς στην πράξη, στις γειτονιές. Με τις υποδομές και με τις υπηρεσίες που προσφέρεις. Υπάρχουν σήμερα περιοχές ολόκληρες του δήμου λες και έχει κατέβει ο διακόπτης.


— Θεωρείτε, δηλαδή, ότι ηττήθηκε η «πολιτική της μαγκιάς»;

Ας ξεπεράσουμε το γνωστό σχήμα «να έρθουν οι καλοί, να φύγουν οι κακοί, να έρθει το φως, να διώξει το σκοτάδι». Δεν είναι αυτό το ζητούμενο σήμερα. Η χώρα μας βρίσκεται σε μετάβαση. Βγαίνουμε, όπως βγαίνουμε, σερνόμενοι, από τα μνημόνια. Όμως όλη αυτή η δεκάχρονη κρίση έχει αφήσει τεράστιες ανοιχτές πληγές. Και το βλέπουμε αυτό στους νέους και στις νέες. Τα ποσοστά της συμμετοχής στις εκλογές των 17άρηδων, των 18άρηδων, ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μιλάμε για παιδιά τα οποία έχουν βιώσει στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους, πικρίες, απογοητεύσεις, συμβιβασμούς. Μιλάμε για παιδιά στα οποία εμείς κάναμε μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τις τελευταίες εβδομάδες να απευθυνθούμε. Όχι για να τους κουνήσουμε το δάχτυλο. Ούτε για να τους πούμε τι πρέπει να κάνουν. Αλλά για να μιλήσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε, για το τι λένε για την Αθήνα που ονειρεύονται ή, τέλος πάντων, για την Αθήνα που απαιτούν ή για την Αθήνα που θέλουν. Και αυτό που μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση όλες αυτές τις εβδομάδες είναι πως όταν ανοίξεις κουβέντα στα παιδιά αυτά για τα «μεγάλα και αιώνια», για τα πολιτικά διακυβεύματα, είναι πιο κλειδωμένα. Όταν τους μιλάς για την καθημερινότητά τους, απελευθερώνονται και ανοίγονται. Είτε κάποιος έχει ψηφίσει εμένα είτε κάποιος έχει ψηφίσει κάποιον άλλον, αυτό είναι ένας σπινθήρας για όλους μας.

— Βέβαια, όπως είδαμε, στις ηλικίες 17-24 ένα σημαντικό ποσοστό ψήφισε Χρυσή Αυγή.

Είναι ένας λόγος παραπάνω να καταλάβουμε ότι πάμε προς τη λάθος κατεύθυνση. Τη Χρυσή Αυγή δεν την πολεμάς με τα likes στο Facebook ή με αναρτήσεις, δεν την πολεμάς γράφοντας «σεντόνια» με το πληκτρολόγιο. Τη Χρυσή Αυγή την πολεμάς στην πράξη, στις γειτονιές. Με τις υποδομές και με τις υπηρεσίες που προσφέρεις. Υπάρχουν σήμερα περιοχές ολόκληρες του δήμου λες και έχει κατέβει ο διακόπτης. Προφανώς, ειδικά για εμάς, στον δήμο της Αθήνας, το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, ώστε να αισθανθούν αυτά τα παιδιά, οι γονείς τους, οι παππούδες τους, μικροί και μεγάλοι, κομμάτια μιας πόλης. Μιας πόλης που δεν τους αντιμετωπίζει σαν να είναι αόρατοι και εξαφανισμένοι. Μιας πόλης που τους ακούει, τους συναισθάνεται και ταυτίζεται μαζί τους.


— Το 10% του Κασιδιάρη πώς το κρίνετε ως εκλογική καταγραφή;

Σημαίνει ότι ο αγώνας είναι διαρκής. Και αλίμονό μας, επειδή, ευτυχώς, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι σαφώς μικρότερα σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες, αν θεωρήσουμε πως τελειώσαμε.

Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλάει για όλα: «Το ηθικό πλεονέκτημα είναι μια τεχνητή κατασκευή» Facebook Twitter
Θα γίνω πολύ κακός μπελάς, κακό σπυρί αν θέλετε, όχι μόνο σε αυτούς αλλά σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει βία πάνω σε έναν Αθηναίο, σε μια Αθηναία, πάνω στην ίδια μας την πόλη. Με όποιο μέσο και αν διαθέτω. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και είναι υπόλογος σε όλους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Συνεχίζετε στον δεύτερο γύρο με τον Νάσο Ηλιόπουλο. Τι θα θέλατε να του πείτε μέσω της συνέντευξής μας;

Ευχαριστώ πολύ για έναν πολύ αξιοπρεπή, έντιμο και καθαρό αγώνα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ πολύ γιατί μέσα απ' όλα αυτά τα ατελείωτα debates που έχουμε κάνει γνωριστήκαμε κιόλας. Δεν το κρύβω ότι ο Νάσος μού είναι πολύ συμπαθής. Και, παρά τις αντικειμενικές πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές, νομίζω ότι την επόμενη μέρα μαζί και με τον Παύλο, τον Νίκο, μαζί με όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται σε αυτό το συμβούλιο, μπορούμε να κάνουμε δουλειά.


— Ο Παύλος Γερουλάνος έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Είχατε δεχτεί αρκετές επιθέσεις από τον ίδιο.

Ο Παύλος, ναι, υπήρξαν αρκετές φορές που... γρατζουνούσε. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι αυτό έγινε εσκεμμένα, άλλωστε δεν υπερέβη τα εσκαμμένα. Σε καμία περίπτωση. Ίσα ίσα, νομίζω ότι πρέπει να του αναγνωρίσουμε τον πολιτισμό του, την κουλτούρα του και την παιδεία του. Είναι ένας εξαιρετικά αξιοπρεπής άνθρωπος. Άρα, όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Δεν πρέπει να κρατάμε ο ένας στον άλλον μικροπρέπειες και κακίες. Νομίζω ότι δεν το αξίζουν ούτε οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, που σου λένε «καλά όλα αυτά, είπατε ό,τι είπατε, κάνατε ό,τι κάνατε, τώρα στρωθείτε κάτω, καθίστε σε ένα τραπέζι, συνεργαστείτε και κάντε τη δουλειά σας».

— Την 1η Σεπτεμβρίου τι θα είναι αυτό που θα πράξετε ως πρώτη κίνηση;

Τον φίλο μου τον Άγγελο Παπαδημητρίου, ο οποίος μας τίμησε με το να είναι υποψήφιός μας, όταν τον ρώτησαν ποιο πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Μπακογιάννης, η απάντηση ήταν: «Να πάρει κιλά» (γέλια). Πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι το ζητούμενο είναι η καθημερινότητα, η ασφάλεια, η καθαριότητα, το φως και το πράσινο. Είναι όλα αυτά τα μικρά που τελικά είναι μεγάλα. Την 1η Σεπτεμβρίου προτεραιότητα έχει η λάντζα. Έχουμε την τύχη να έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ένα πραγματικό εργαλείο πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε και με το οποίο μπορούμε να πορευτούμε. Δεν έχουμε κανένα άλλοθι. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μην πατήσουμε γκάζι από την πρώτη στιγμή.

Δεν είμαι άνθρωπος που θυμώνει ή χάνει την ψυχραιμία του. Έχω μια αρχή. Στη ζωή ισχύει μια πολύ ωραία έκφραση που έχουμε στο Καρπενήσι: το ήρεμο ποτάμι τρυπάει το βουνό.


— Σε ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός, ο Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης και ο Κώστας Μπακογιάννης δήμαρχος. Είναι ένα σενάριο καλής συνεργασίας; Ή ο Κώστας Μπακογιάννης έχει σκοπό να αντιδρά όπου χρειάζεται;

Βρίσκομαι στην αυτοδιοίκηση εδώ και μία δεκαετία. Και σε αυτά τα δέκα χρόνια έχουμε αλλάξει πρωθυπουργούς, υπουργούς και κυβερνήσεις. Κάποιες από τις κυβερνήσεις τις είχα ψηφίσει, κάποιες δεν τις είχα ψηφίσει. Κάποια κόμματα που είχαν εξουσία τα στήριζα, κάποια δεν τα στήριζα. Όμως πάντα για μένα το αποκλειστικό και μοναδικό κριτήριο ήταν ποιος βοηθάει και ποιος στηρίζει τη δική μας δουλειά. Ο σύμμαχος των Αθηναίων, ο σύμμαχος στον αγώνα που θέλουμε να δώσουμε για τους Αθηναίους, θα είναι και δικός μας σύμμαχος. Θα είναι φίλος, θα είναι αδερφός. Όποιος θέσει εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια θα μας βρει απέναντι και με σκληρό τρόπο.


— Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως το βράδυ των εκλογών η σύνδεση στο εκλογικό κέντρο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει η Σία Κοσιώνη. Τι απαντάτε;

Ο καθένας μας κάνει τη δουλειά του. Αυτά τα έχουμε πάρα πολύ ξεκάθαρα. Και είναι πάρα πολύ διακριτά. Από κει και πέρα, αν με ρωτάτε, ελπίζω τα επόμενα χρόνια να δίνω λιγότερη τροφή στα δελτία και να κάνω περισσότερη δουλειά στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, γιατί από κει θα κριθεί ο επόμενος δήμαρχος. Όχι από τα λόγια ή από την ωραία την εικόνα. Θα κριθεί από τα έργα και αυτό είναι που μετράει στο τέλος της ημέρας. Αυτό που αφήνει ως παρακαταθήκη. Όλα τα άλλα έρχονται και φεύγουν.

— Κάποιοι, όμως, μπορεί να επικαλεστούν έναν αντιδεοντολογικό λόγο.

Για να επικαλεστούν έναν αντιδεοντολογικό λόγο πρέπει να έχουν μια αιτία ή έστω μια αφορμή. Η Σία βρίσκεται στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ εδώ και 13 χρόνια. Αν δεν κάνω λάθος, το πρώτο debate πολιτικών αρχηγών στο οποίο μετείχε ήταν το 2009 με τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και τότε με τον Αλαβάνο, πριν ακόμα αναλάβει ο Τσίπρας. Θέλω να πω ότι έχει αποδείξει, και το αποδεικνύει καθημερινά, ότι ασκεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας με πάθος, με αυταπάρνηση, και ότι υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της και την αξιοπρέπειά της. Όλα τα άλλα είναι «να 'χαμε να λέγαμε».


— Έχετε μπει στη διαδικασία να εξηγήσετε στα παιδιά σας, όταν ακούν στα δελτία τις επιθέσεις, για εσάς και τον πατέρα σας;

Φυσικά. Δεν το γλίτωσα. Τα μεγάλα μου τα παιδιά είναι 12 και 10, η μικρή μου η κόρη είναι 6 και ο μικρός είναι πολύ μωρό. Τα μεγάλα με ρώτησαν. Γιατί βλέπουν ειδήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολη η συζήτηση, γιατί δεν είμαι της λογικής ότι πρέπει να κρύβεις κάτι από τα παιδιά. Είναι τρομερά δύσκολο, και μάλλον ψυχοφθόρο, να κάνεις μια τέτοια συζήτηση και να προσπαθείς να εξηγήσεις τα ανεξήγητα. Να μην κρύβεις τίποτα, ταυτόχρονα όμως να προσπαθείς να καταλαγιάσεις τον όποιον φόβο, αγωνία και ανησυχία αισθάνονται τα παιδιά για τη ζωή τους.


— Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της προεκλογικής περιόδου;

Ήταν μια νύχτα, που δεν το δημοσιοποιήσαμε, όταν βγήκαμε και περπατήσαμε με μια ομάδα η οποία κάνει street work για να βοηθήσει τους ναρκομανείς στην Αθήνα. Ό,τι και να λέμε, αν δεν το βιώσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις το δράμα αυτών των ανθρώπων, αλλά και την απόλυτη παράδοση μιας πολιτείας η οποία προσποιείται ότι μπορεί απλώς να σπρώξει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.


— Αυτή είναι η εικόνα που θα αντιμετωπίσετε.

Ναι. Όπως είναι και το πρόβλημα των αστέγων. Σε μια άλλη βόλτα που κάναμε μια νύχτα, που επίσης δεν δημοσιοποιήσαμε, περπατήσαμε με μια άλλη οργάνωση, η οποία κάνει street work για τους αστέγους. Εκεί συνειδητοποιείς τις ανοιχτές πληγές της πόλης, οι οποίες, δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο ανοίγουν όλο και περισσότερο. Ξέρεις, δεν έχω αυταπάτες, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν μάγοι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν μαγικά ραβδιά, δεν βαυκαλίζομαι ότι τα προβλήματα λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, ειλικρινά, πιστεύω ότι όταν πολλοί από εμάς ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με σχέδιο και στοχοθεσία, μπορούμε σιγά σιγά να ξεκινήσουμε να θεραπεύουμε τα πράγματα.


— Και η στιγμή που θυμώσατε;

Δεν είμαι άνθρωπος που θυμώνει ή χάνει την ψυχραιμία του. Έχω μια αρχή. Στη ζωή ισχύει μια πολύ ωραία έκφραση που έχουμε στο Καρπενήσι: το ήρεμο ποτάμι τρυπάει το βουνό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Μπακογιάννης: «Νομίζαμε ότι έχουμε το νέο Βερολίνο, αλλά δημιουργήσαμε το νέο Κάιρο»

Εκλογές 2019 / Κώστας Μπακογιάννης: «Νομίζαμε ότι έχουμε το νέο Βερολίνο, αλλά δημιουργήσαμε το νέο Κάιρο»

Ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας αποκαλύπτει ότι θέλει να γίνει δήμαρχος οκταετίας, αναλύει τις θέσεις του κι εξηγεί πώς μπορεί να γίνει μια πόλη καθαρή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νάσος Ηλιόπουλος: «Συγγνώμη που μέχρι τα τριάντα μου δεν είχα κάνει περισσότερα»

Εκλογές 2019 / Νάσος Ηλιόπουλος: «Συγγνώμη που μέχρι τα τριάντα μου δεν είχα κάνει περισσότερα»

Ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας αντικρούει τις κατηγορίες για το «φτωχό βιογραφικό» του και μιλά για τις επιθέσεις που δέχεται, τη διαφωνία με τη μητέρα του και τα προβλήματα της πόλης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Ο Κωστας Μπακογιαννης λεει στη συνεντευξη :1 ) "Θα γίνω πολύ κακός μπελάς, κακό σπυρί αν θέλετε, όχι μόνο σε αυτούς αλλά σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει βία πάνω σε έναν Αθηναίο, σε μια Αθηναία, πάνω στην ίδια μας την πόλη. Με όποιο μέσο και αν διαθέτω. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και είναι υπόλογος σε όλους."2 ) "Πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι το ζητούμενο είναι η καθημερινότητα, η ασφάλεια"...Πολυ ωραια !Η Αθηνα, ειναι πληθυσμιακα, η μιση Ελλαδα. Και τα δεκα τελευταια χρονια της κρισης, εχει βαλει κατω απ το χαλακι ενα τεραστιο ζητημα, αυτο της τεραστιας εγκληματικοτητας εναντιον ηλικιωμενων 'η υπερηλικων αθηναιων ( ληστειες - φονοι ). Οι περιπτωσεις ειναι εκατονταδες κι οταν εστειλα ενα ε-μειλ στο τωρινο δημαρχειο, μου απαντησαν οτι δε μπορουν να κανουν κατι.Εστειλα πριν λιγες μερες ενα ε-μειλ και στον Κωστα Μπακογιαννη και του ζητησα να τοποθετηθει. Ακομη να λαβω απαντηση....Εδω ενα δειγμα."Δεκα χρονια βιας εναντιον ηλικιωμενων ελληνων στα χρονια της Κρισης"Δινω πιο κατω ενα προσωπικο αρχειοθετημενο δειγμα 204 περιστατικων βιας εναντιον ηλικιωμενων στην Ελλαδα της Οικονομικης Κρισης ( ληστειες - φονοι ), 95% των οποιων αναγραφονται επιγραμματικα, με ημερομηνια και πηγη δημοσιευσης. Πολλα εχουν και το αυθεντικο λινκ δημοσιευσης. Ενα απο τα θεματα-ταμπου της ελληνικης κρισης. Ενα θεμα που ποτε δε συζητιεται, ποτε δεν αναλυεται, παροτι εχει καταστροφικες επιπτωσεις στον κοινωνικο ιστο μιας χωρας οπως η Ελλαδα που οι οικογενειακοι δεσμοι ειναι ιδιαιτερα ισχυροι. Το αρχειο ξεκινα απο το 2010.1 ) Κύμα ληστειών σε ηλικιωμένους, δύο γυναίκες δολοφονημένες Σε επιδημία εξελίσσονται οι ληστείες ηλικιωμένων στην περιφέρεια, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν τραγικά αποτελέσματα: δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και μία τραυματίστηκε σοβαρά από τη βάναυση επίθεση των ληστών. Συγκεκριμένα: * Σοκ προκάλεσε στη μικρή τοπική κοινωνία του Πλατάνου της ορεινής Ναυπακτίας η άγρια δολοφονία 72χρονης ιδιοκτήτριας μικρού παντοπωλείου. Βρέθηκε νεκρή στην αποθήκη με τα ξύλα δίπλα από το σπίτι της, έχοντας τα χέρια και τα πόδια της δεμένα με μονωτική ταινία. Οι δράστες τύλιξαν με μονωτική ταινία και το κεφάλι του θύματος. * Την περασμένη Πέμπτη, 88χρονη στον Δομοκό Φθιώτιδας ξεψύχησε από το κρύο πάνω στο κρεβάτι της, όπου την είχαν δέσει πισθάγκωνα οι ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι της. * Ερμαιο στα χέρια αδίστακτων ληστών έγινε μια 60χρονη γυναίκα, στην Κορυφή του Δήμου Πλατέος Ημαθίας. Μ.ΝΟΔ. - Β.ΠΑΠ. Πηγη : Ελευθεροτυπία, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 2 ) Λήστεψαν ηλικιωμένη για «χρέος εγγονού» Βόλος Θύμα απάτης έπεσε ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Πηγη : Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 14:45 Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 3 ) Λήστεψαν 66χρονο στη Λακωνία Σπάρτη Τέσσερις άγνωστοι που είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες μπήκαν τα ξημερώματα στο σπίτι 66χρονου στον Άγιο Δημήτριο Λακωνίας, τον χτύπησαν και τον ανάγκασαν να τους δείξει το σημείο όπου είχε κρυμμένα χρήματα. Πηγη : enet.gr, 14:40 Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 4 ) Βίασαν και κακοποίησαν 78χρονη στα Άνω Λιόσια http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4612337 10 Ιαν 2011 5) Ένας ανήλικος μαχαίρωσε και σκότωσε 85χρονο άντρα μέσα στο σπίτι του, χθες Τετάρτη στην Κόρινθο. Πηγη :enet.gr, 14:45 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 6 ) Θύμα ληστείας ηλικιωμένη στην Κρήτη Πηγη : http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=334878&cid=4 ;7) Διπλό άγριο έγκλημα με θύματα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων εκτυλίχθηκε στη Βέροια. Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 - Πηγη : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=288114 ;8 ) Ληστές σκότωσαν 75χρονο στη Βοιωτία - Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 Πηγη : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=265113 ;9 ) Σκοτώνουν ακόµη και για λίγα ευρώ Εκρηξη των ένοπλων ληστειών καταγράφει η Αστυνοµία, ενώ οι δράστες εµφανίζονται πλέον βαριά οπλισµένοι και αποφασισµένοι http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4633538 ;10 ) Σύλληψη για επίθεση σε ηλικιωμένο ζευγάρι - Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=285723 ;11) Λήστεψαν 84χρονο στην Κοζάνη Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=290042 ;12 ) Πολυεθνής σπείρα για φόνους και ληστείες ηλικιωμένων Πηγη : Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=297417 ;13 ) 74χρονη βρέθηκε νεκρή και φιμωμένη - Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 Πηγη : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=297418 ;14 ) Χτύπησαν το κουδούνι, μπήκαν στο σπίτι και τον λήστεψαν Ληστεία ηλικιωμένου στο Νησέλι Ημαθίας  12/08/2011  15 ) Δεν κατάφεραν να τον ληστέψουν και άρχισαν να του πετάνε πέτρες στην Κάρυστο. Πρόκειται για έναν 25 χρονο και έναν 18 χρονο που έβαλαν στο μάτι το σπίτι ενός 88 χρονου. 28 Αυγ 2011 - Πηγη : http://www.evianews.com/ ;16 ) Θύμα ληστείας έπεσε 74χρονος άντρας, μέσα στο σπίτι του, στο Νησέλι Ημαθίας.  29-08-11             17 ) Άγνωστοι λήστεψαν 67χρονη κι έφυγαν με το αυτοκίνητό της Πηγη : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/08/2011_403847 Okt, 2011 18 ) Δολοφονία 83χρονου στην Κερατέα http://news.pathfinder.gr/greece/news/737544.html ;19 ) Αρπαξαν 213.000 ευρώ από 75χρονο στη Θεσσαλονίκη Τετάρτη, 26 Οκτ 2011 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=33064&category_id=86 ;20 ) Χτύπησαν με ρόπαλο 80χρονο για να τον ληστέψουν! 26 Ιαν 2012 - Πηγη http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=37600&category_id=86 ;21 ) Την έδεσαν στο μπάνιο και έκλεψαν το σπίτι της Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 Ώρες αγωνίας, ακινητοποιημένη, δεμένη στο μπάνιο του σπιτιού της έζησε μια 68χρονη συνταξιούχος γιατρός, οταν δυο ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι της  στο Διόνυσο. Η ένοπλη ληστεία έγινε τη Τριτη στις 8.30 το βράδυ, οταν η γυναίκα βρέθηκε αντιμέτωπη με τους δυο ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι παραβιάζοντας μια πόρτα. Την ακινητοποίησαν και την μετέφεραν στην τουαλέτα, όπου την έδεσαν και στη συνέχεια λεηλάτησαν ανενόχλητοι το σπίτι. Στις 11.30 το βράδυ οταν ο σύζυγος της επέστρεψε στο σπίτι, την βοήθησε να λυθεί και ειδοποιήθηκε η αστυνομία για την ληστεία.  22 ) Θύμα ληστείας 80χρονος στη Θεσσαλονίκη  Πηγή:Α.Π.Ε. 11/5/2012 23 ) Εφιαλτική βραδιά για ζευγάρι ηλικιωμένων στο Κορωπί Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 - Πηγη : http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4726463 ;24 ) Βασάνισαν μέχρι θανάτου 77χρονο στην Καβάλα - Πηγη : http://news.pathfinder.gr/greece/news/792587.html ;25 ) Άγρια δολοφονία 80χρονης στην Πάτρα - Πηγη : http://news.pathfinder.gr/greece/news/793243.html ;26 ) Ληστές σκότωσαν 82χρονο στην Κορινθία - Πηγη : http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4730672 ;27 ) Πιθανό κίνητρο η ληστεία Δολοφονημένη βρέθηκε 69χρονη μέσα στο σπίτι της στη Φιλοθέη - Πηγη : http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4736952 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 09 Ιουλίου 2012 28 ) Άγνωστοι έκλεψαν το κομπόδεμα 40.000 ευρώ ηλικιωμένης στη ΘεσσαλονίκηΤετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 29 ) Ληστεία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία Ηλικιωμένος βρέθηκε δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στον Αγ. Παντελεήμονα Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 - Πηγη : http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4739516 ;30 ) Θύμα ληστών ηλικιωμένη στη Βέροια 27/07/2012 Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 ΑΜΠΕ   31 ) Έρευνα για ανθρωποκτονία Ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός, δεμένος και φιμωμένος, στο σπίτι του στη Λακωνία Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012 - Πηγη : http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4748847 ;32 ) Εγκλημα με θύμα ηλικιωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 06 Σεπτεμβρίου 2012 http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4750127 ;33 ) Δύο νεκροί σε πολυκατοικία Διπλό έγκλημα στον Πειραιά, με θύμα ζευγάρι ηλικιωμένων Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 34 ) Έδεσαν και χτύπησαν ηλικιωμένη – Βρέθηκε σε κατάσταση σοκ! 27 Σεπτ 2012 Εφιαλτικές στιγμές έζησε στα χέρια δυο ληστών ηιλικιωμένη, στα Βαλιμίτκα Αιγίου όταν δύο ληστές εισέβαλαν στη μονοκατοικία όπου διέμενε και την ξύπνησαν χτυπώντας την. Την έδεσαν στο κρεβάτι χειροπόδαρα, της έκλεισαν τα μάτια με μονωτική ταινία και τη φίμωσαν. Στη συνέχεια έκλεψαν χρυσαφικά, λίρες και χρήματα. 35 ) Δολοφονία ηλικιωμένης στο Χαλάνδρι για 300 ευρώ Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 Για περίπου 300 ευρώ, ληστές σκότωσαν 71χρονη γυναίκα, ενώ εφιαλτικές ώρες έζησε ο 85χρονος σύζυγος της, ο οποίος έμεινε δεμένος ολόκληρη τη μέρα, στο σπίτι τους, στην οδό Δήμητρος 30 στο Χαλάνδρι. 36 ) Συνελήφθησαν 14 άτομα Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε και λήστευε ηλικιωμένους Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 Πολυμελής σπείρα που διέπραττε ληστείες, κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, στις περιοχές Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Βριλησσίων, Παπάγου, Πετραλώνων, Κορυδαλλού, Αμπελόκηπων και Ηρακλείου, εξαρθρώθηκε έπειτα από έρευνες και συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στα Άνω Λιοσια.  37 ) Νύχτα τρόμου για ηλικιωμένο ζευγάρι στο Ρέθυμνο Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 Νύχτα τρόμου ήταν η χθεσινή για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο Ρέθυμνο που έπεσε θύμα αδίστακτων ληστών. 38 ) Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Αδίστακτοι δολοφόνησαν 97χρονη γυναίκα 07/12/2012 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=51798&category_id=86 ;39 ) Βρέθηκε ο δολοφόνος του συνταξιούχου καθηγητή Ο 79χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός βρέθηκε χθες το πρωί νεκρός μέσα σε κάδο ανακύκλωσης...Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=52325&category_id=86 ;40 ) Συνελήφθησαν πέντε άτομα Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 41 ) Ξάνθη: Νεκρές βρέθηκαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 Δύο ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκαν νεκρές σήμερα το πρωί στο χωριό Κομνηνά, στα ορεινά της Ξάνθης, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης. 42 ) Δολοφονημένος βρέθηκε 56χρονος άνδρας στο σπίτι του 18/01/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=53636&category_id=86 43 ) Αγρια δολοφονία στον Αγιο Παντελεήμονα Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 - Χτύπησαν 74χρονη και της πήραν 130.000 Πηγή: thesstoday.gr - 24 Ιαν. 2013 44 ) Δολοφονημένη βρέθηκε 77χρονη στην Κάρυστο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 Νεκρή, πιθανότατα δολοφονημένη, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 77χρονη στην περιοχή «Πέτρινο Γεφύρι» Καρύστου, στην Εύβοια. 45 ) Λήστεψαν και άφησαν αιμόφυρτη 70χρονη... Πριν από λίγη ώρα, στη Θεσσαλονίκη, 70χρονη γυναίκα έπεσε θύμα ληστείας από δύο άγνωστες γυναίκες, που της επιτέθηκαν και την άφησαν αιμόφυρτη στο πάτωμα. 46 ) Ηλικιωμένη, θύμα ληστείας, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της στη Θεσσαλονίκη 26 Φεβ 2013 http://www.tanea.gr/news/greece/article/5003467/hlikiwmenh-thyma-lhsteias-brethhke-nekrh-sto-diamerisma-ths-sth-thessalonikh/ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2013 23:52 | Ο γιος εντόπισε την άτυχη γυναίκα και αμέσως κάλεσε την Αστυνομία. Σε ασφυξία οφείλεται ο θάνατος 85χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της, στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε από τον γιο της δεμένη και φιμωμένη.  47 ) Νεκρός 65χρονος στη Θεσσαλονίκη http://press-gr.blogspot.com/2013/02/65_28.html Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 Ένας 65χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ληστείας στο διαμέρισμα του, στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. 48 ) 11 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων... Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/02/11_28.html ;49 ) Ληστές σκότωσαν 78χρονη στη Φθιώτιδα Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/03/78.html Μέχρι θανάτου χτύπησαν άγνωστοι μια 78χρονη, το πτώμα της οποίας βρήκαν σήμερα το απόγευμα γείτονες. 50 ) Ληστεία με βαριοπούλα και μαχαίρι  Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα χθες στην Αμάρυνθο Εύβοιας τρεις άγνωστοι δράστες έσπασαν με βαριοπούλα την εξώπορτα οικίας, όπου διέμενε ζεύγος ηλικιωμένων. Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/03/blog-post_8058.html ;51 ) Δολοφονία 67χρονης στην Κυψέλη Δολοφονημένη βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης, 67χρονη γυναίκα, μέσα στο διαμέρισμά της, όπου έμενε μόνη, στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Λέσβου στην Κυψέλη - Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 - Πηγη : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=355041 ;52 ) Νεκρός 85χρονος στο διαμέρισμά του με τραύμα στο κεφάλι06/04/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=57390&category_id=86 ;53 ) Bόλος: Έρευνες για τη σύλληψη δραστών που διέπραξαν ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης Τρίτη, 9 Απριλίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/04/b_9.html ;54 ) Έβαλαν φωτιά σε 80χρονο για να τον ληστέψουν - Κυριακή 14 Απριλίου 2013 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5011964/ebalan-fwtia-se-80xrono-gia-na-ton-lhstepsoyn/ ;55 ) Αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα ηλικιωμένη στα Βίλια 15/04/2013 -Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=57848&category_id=86 ;56 ) Αλμυρό Μαγνησίας: Φίμωσαν 63χρονο μέσα στο σπίτι του και άρπαξαν 2.060  ευρώ αλλά και μία καραμπίνα - Τρίτη, 7 Μαΐου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/05/63-2060.html ;57 ) Λήστεψαν τέσσερις ηλικιωμένους στην Πέλλα Σάββατο, 11 Μαΐου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/05/blog-post_74.html ;58 ) Ιωάννινα: Άγρια δολοφονία ηλικιωμένων και απειλές με χειροβομβίδες σε καφενείο - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=59220&category_id=86 ;59 ) Αχαϊα: Έδεσαν και λήστεψαν ηλικιωμένους στο Γρηγόρι Αιγιάλειας Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/05/blog-post_7253.html ;60 ) Άγρια ληστεία σε βάρος ζευγάριου στο Καλέντζι Κορινθίας 15/05/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=59382&category_id=86 ;61 ) Ακινητοποίησαν και τραυμάτισαν 89χρονη στη Ζάκυνθο Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 - Πηγη : corfupress.com 62 ) Aπατεώνες κοροϊδεύουν ηλικιωμένους στη Θεσσαλία Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/05/a_31.html ;63 ) Εξαπάτησαν ηλικιωμένο στο Μπαλί - Επιτήδειοι του αφαίρεσαν 400 ευρώ Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/06/400_8.html ;64 ) Λάρισα: Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε ηλικιωμένους Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/06/blog-post_8571.html ;65 ) Επέστρεψε και βρήκε τους ληστές μέσα στο σπίτι της Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/06/blog-post_2681.html ;66 ) Δολοφονία 65χρονου στο Γουδή 11 Ιουνίου 2013 Πηγή:ΑΜΠΕ 67 ) Λήστεψαν και χτύπησαν 66χρονο Τρικαλινό Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/06/66.html ;68 ) Ληστές άρπαξαν θησαυρό από ζευγάρι συνταξιούχων στο Ηράκλειο Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/06/blog-post_1177.html ;69 ) Ξυλοκόπησαν ζευγάρι ηλικιωμένων Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/06/blog-post_6173.html ;70 ) Σκότωσαν ηλικιωμένη στην Κεραμωτή Λακωνίας Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/06/blog-post_7239.html ;71 ) Χτύπησαν 89χρονο καφετζή για 100 ευρώ! 07/07/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=62236&category_id=86 ;72 ) Μονεμβασιά: Βούλγαρος ληστής σκότωσε δύο ηλικιωμένες 14 Ιουλιου 2013 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5029341/monembasia-boylgaros-lhsths-skotwse-dyo-hlikiwmenes/ ;73 ) Μυστηριο με 83χρονη νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της 15/07/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=62641&category_id=86 ;74 ) Ναύπλιο: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα στην Αργολίδα που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/07/blog-post_3624.html ;75 ) Εφιαλτικές στιγμές έζησαν ηλικιωμένοι στα χέρια βίαιων ληστών Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/08/blog-post_8190.html ;76 ) Άγρια δολοφονία συνταξιούχου στη Θεσσαλονίκη 12/08/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=63795&category_id=86 ;77 ) Στρατιωτικός εξαπατούσε ηλικιωμένους 13/08/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=63830&category_id=86 Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένου - Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013 - Πηγη : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=380260 ;78 ) Τον έκαψαν για να τούς πει πού έχει τα λεφτά! 19/08/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=63999&category_id=86 Απίστευτα βασανιστήρια πέρασε στα χέρια ληστών ένας ηλικιωμένος άνδρας από την Κορινθία. 79 ) Καρτέρι θανάτου σε 57χρονο ταβερνιάρη 04/09/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=64740&category_id=86 ;80 ) Πέθανε 85χρονος την ώρα που λήστευαν το σπίτι του! 06/09/2013  Τραγική εξέλιξη είχε ένοπλη ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, τα ξημερώματα στην Αρτέμιδα Αττικής... Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=64868&category_id=86 ;81 ) Έδεσαν και έδειραν 84χρονη για 150 ευρώ! 10/09/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=65104&category_id=86 ;82 ) Είχε ''σηκώσει'' χρήματα από την τράπεζα πριν τη δολοφονία του ο 73χρονος - Συνεχίζουν τις προσαγωγές υπόπτων οι αρχές Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/09/73_12.html ;83 ) Εισβολή ληστών σε σπίτι ηλικιωμένων στην Κορινθία Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/09/blog-post_6401.html ;84 ) Δράμα: Ληστής προδόθηκε από κλεμμένο κινητό 14 Σεπτεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/09/blog-post_2454.html ;85) 33 ληστείες σε 8 μήνες εις βάρος ηλικιωμένων! Πηγη : http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=187676 ;86 ) Λήστεψαν γιαγιά μπροστά στην εγγονή της! Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/09/blog-post_1829.html ;87 ) Νεκρός βρέθηκε ηλικιωμένος, στο σπίτι του στα Καμίνια 20/09/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=65668&category_id=86 ;88) Καστοριά: Και δεύτερη ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων Posted by : Mr. Blog | 30 Σεπ 2013 | Published in ΚΑΣΤΟΡΙΑ , ΛΗΣΤΕΙΑ http://oladeka.blogspot.com/2013/09/blog-post_5537.html ;89 ) Κέρκυρα: Έφυγαν με άδεια χέρια οι ληστές ηλικιωμένων Άλλο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έγινε στόχος βίαιης ληστείας σε περιοχή της Κέρκυρας, όπου «αλωνίζουν» οι συμμορίες κακοποιών που εισβάλλουν στα σπίτια ανυπεράσπιστων πολιτών. Τα θύματα κακοποιήθηκαν..Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/09/blog-post_6943.html ;90 ) Τρία άτομα συνελήφθησαν μετά την εξιχνίαση δολοφονίας 87χρονης στη Θεσσαλονίκη 22/10/2013 - Πηγη : http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=67359&category_id=86 ;91 ) Μαγνησία: Λήστεψαν 93χρονο μέσα στο σπίτι του Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/10/93_29.html ;92 ) Ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός και φιμωμένος σπίτι του Ένας ηλικιωμένος άντρας βρέθηκε νεκρος μέσα στο διαμέρισμα του στον Πειραιά την Κυριακή φέροντας ένα τραύμα στο κεφάλι. Ο 82χρονος αναζητούνταν από την οικογένεια του και τελικά ο γιος του τον εντόπισε νεκρό και ειδοποίησε την αστυνομία. Το θύμα ήταν δεμένο και φιμωμένο και στο σπίτι επικρατούσε αναστάτωση. Να σημειωθεί ότι ίχνη παραβίασης στην είσοδο του διαμερίσματος, δεν διαπιστώθηκαν από την αστυνομία. 93 ) Λήστεψε ηλικιωμένη με… πλαστικό πιστόλι Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/11/blog-post_4406.html ;94 ) Αχαΐα: Λήστεψαν τρία σπίτια μέσα σε λίγα λεπτά Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 http://press-gr.blogspot.com/2013/11/blog-post_8389.html ;95 ) Θύμα ληστείας ζευγάρι ηλικιωμένων στο Κατάκολο Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/11/blog-post_2186.html ;96 ) Έκλεβαν ηλικιωμένους με δόλωμα χυμό -Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 - Πηγη : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=405676 ;97 ) Απείλησαν τη γριούλα με το… ψαλίδι της! Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/12/blog-post_5127.html ;98 ) Έπαιζαν τον παπά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι άρπαξαν από ηλικιωμένους 6000 ευρώ - Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2013/12/6000.html ;99 ) Ζευγάρι απατεώνων εξαπατά ηλικιωμένους στα Χανιά Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 - Πηγη : www.protothema.gr 100) Θύμα απαγωγής μετά ληστείας ηλικιωμένη γυναίκα στα Τρίκαλα Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/01/blog-post_7122.html ;101 ) Προσποιούνταν τους εφοριακούς και εξαπατούσαν ηλικιωμένους - Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/01/blog-post_3503.html ;102 ) Σπάρτη: Λήστευαν ηλικιωμένους Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/01/blog-post_1594.html ;103 ) Σέρρες: Ηλικιωμένος βρέθηκε φιμωμένος και χτυπημένος - Πηγη : http://www.epikaira.gr/article/serres-ilikiomenos-vrethike-fimomenos-kai-xtypimenos ;104 ) Καβάλα: Συνελήφθησαν νεαροί που έκλεψαν ηλικιωμένη - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/02/blog-post_2157.html ;105 ) Ρουμάνος επιτέθηκε και λήστεψε ηλικιωμένη γυναίκα στους Κωστακιούς Άρτας http://www.epikaira.gr/article/roymanos-epitethike-kai-listepse-ilikiomeni-gynaika-stoys-kostakiousartas ;106 ) Σύλληψη 44χρονης Βουλγάρας για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου - Αναζητείται ο συνεργός - Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/03/44_19.html ;107 ) Κιλκίς: Εξιχνίαση δολοφονίας 78χρονης- 6 Απριλίου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/04/78.html ;108 ) Ξυλοκoπησαν και ληστεψαν 64χρονο στο αεροδρόμιο Άργους - 6 Απριλίου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/04/o-64.html ;109 ) Την λήστεψαν και την σκότωσαν! Παρασκευή, 9 Μάιου 2014  - Πηγη :  http://www.epikaira.gr/article/tin-listepsan-kai-tin-skotosan ;110 ) Συνελήφθησαν στον Κολωνό για ένοπλες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων - 19 Μαΐου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/05/blog-post_3269.html ;111 ) Σπάρτη: Χαροπαλεύει 90χρονος τον οποίο χτύπησαν δύο ανήλικοι - Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 http://www.tanea.gr/news/greece/article/5123419/sparth-xaropaleyei-90xronos-ton-opoio-xtyphsan-dyo-anhlikoi-roma/ Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ένας 90χρονος. 112 ) Απατεώνες έκλεβαν χρήματα και κοσμήματα από ηλικιωμένους - Γυναίκα ο «εγκέφαλος» της σπείρας - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/05/blog-post_969.html ;113 ) Νεκρός 84χρονος στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη - Πηγη : http://www.epikaira.gr/article/nekros-84xronos-sto-spiti-toy-sti-thessaloniki ;114 ) Ρομά άρπαξαν 77 χιλιάδες από ηλικιωμένο ζευγάρι - 8 Ιουνίου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/06/77.html ;115 ) Εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους - 14 Αυγούστου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/08/blog-post_7723.html ;116 ) Ληστές κόντεψαν να σκοτώσουν ζευγάρι ηλικιωμένων! 11 Σεπτεμβρίου 2014 - Πηγη : http://press-gr.blogspot.com/2014/09/blog-post_7840.html ;117 ) Εδεσαν με καλώδιο 70χρονη στη Νίκαια και τη λήστεψαν Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5169053/edesan-me-kalwdio-70xronh-sth-nikaia-kai-th-lhstepsan/ ;118 ) Άγρια δολοφονία ηλικιωμένου στη Κυψέλη - 26 Δεκεμβρίου 2014 - Πηγη : http://www.press-gr.com/2014/12/blog-post_8379.html ;119 ) Λήστεψαν ηλικιωμένο με την απειλή μαχαιριού 15 Ιανουαρίου 2015 - Πηγη : http://www.press-gr.com/2015/01/blog-post_9215.html ;120 ) Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος δύο ηλικιωμένων στα Χανιά Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5210975/egklhmatikh-energeia-o-thanatos-dyo-hlikiwmenwn-sta-xania/ ;121 ) Πρωτόγνωρο περιστατικό βίας στη Γαύδο: Φίμωσαν και λήστεψαν 85χρονη Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5231716/prwtognwro-peristatiko-bias-sth-gaydo-fimwsan-kai-lhstepsan-85xronh/ ;122 ) Αγρια δολοφονημένη βρέθηκε 67χρονη στο σπίτι της στα Καμίνια Τρίτη 28 Απριλίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5233529/nekrh-67xronh-sto-spiti-ths-sta-kaminia/ ;123 ) Βέροια: 26χρονος άρπαξε 20.000 ευρώ από ηλικιωμένο έξω από τράπεζα Τρίτη 5 Μαΐου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5235379/beroia-26xronos-arpakse-20-000-eyrw-apo-hlikiwmeno-eksw-apo-trapeza/ ;124 ) Απήγαγαν, βασάνισαν και σκότωσαν 81χρονο ρακοσυλλέκτη Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5249311/aphgagan-basanisan-kai-skotwsan-81xrono-rakosyllekth/ ;125 ) Συνεχίζονται οι έρευνες στην Υδρα για τη δολοφονία φόνο 67χρονου ιδιοκτήτη ταβέρνας Κυριακή 16 Αυγούστου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5266180/synexizontai-oi-ereynes-sthn-ydra-gia-ton-fono-67xronoy-idiokthth-tabernas/ ;126 ) Εγκλημα στις Μοίρες για 100 ευρώ Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5266680/egklhma-stis-moires-gia-100-eyrw/ ;127 ) Χαλκιδική: Εδεσαν και λήστεψαν ηλικιωμένη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5273769/xalkidikh-edesan-kai-lhstepsan-hlikiwmenh/ ;128 ) Φθιώτιδα: Συνελήφθη 29χρονος για δύο δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών το 2013 Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5274226/fthiwtida-synelhfthh-29xronos-gia-dyo-dolofonies-hlikiwmenwn-gynaikwn-to-2013/ ;129 ) Ληστές χτύπησαν και έδεσαν ζευγάρι ηλικιωμένων στα Ρύζια Κιλκίς Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5277698/lhstes-xtyphsan-kai-edesan-zeygari-hlikiwmenwn-sta-ryzia-kilkis/ ;130 ) Αγρια δολοφονία ηλικιωμένου μέσα στο σπίτι του στη Στυλίδα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5313297/agrio-egklhma-hlikiwmenoy-mesa-sto-spiti-toy-sth-lamia/ ;131 ) Εγκλημα με θύμα 84χρονη στην Καλλιθέα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5315474/egklhma-me-thyma-84xronh-sthn-kallithea/ ;132) Τέσσερις δολοφονίες σε τρεις ημέρες από ληστές-εισβολείς σε σπίτια Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5315790/tesseris-dolofonies-se-treis-hmeres-apo-lhstes-eisboleis-se-spitia/ ;133 ) Μία ακόμα άγρια δολοφονία ηλικιωμένου 18/12/2015  - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5320311/mia-akoma-agria-dolofonia-hlikiwmenoy/ Δολοφονημένος στο σπίτι του, στο Νέο Κόσμο βρέθηκε την Παρασκευή  ένας 81χρονος. Ο άτυχος ηλικιωμένος ήταν δεμένος και φιμωμένος.  134 ) Συνελήφθη 31χρονος ο οποίος εξαπατούσε ηλικιωμένους στη Μεσσηνία και Ηλεία Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 - Πηγη : http://www.tanea.gr/news/greece/article/5321034/synelhfthh-31xronos-o-opoios-eksapatoyse-hlikiwmenoys-sth-messhnia-kai-hleia/ Που ειναι οι διανοουμενοι, οι δημοσιογραφοι, οι πανεπιστημιακοι, τα κομματα κι η Αριστερα στην Ελλαδα ;;; 135 ) Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 66χρονου στη Δραπετσώνα -Τέσσερις οι δράστες - Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016http://www.tanea.gr/news/greece/article/5329328/eksixniasthke-h-dolofonia-66xronoy-sth-drapetswna/136) Νεκρή 59χρονη στη διάρκεια ληστείας μέσα στο σπίτι της στον ΠειραιάΚυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016http://www.tanea.gr/news/greece/article/5332538/nekrh-59xronh-sth-diarkeia-lhsteias-mesa-sto-spiti-ths-ston-peiraia/137 ) Άγριο έγκλημα στα Πατήσια με θύμα ηλικιωμένοΟ άτυχος άντρας βρέθηκε στο σπίτι του φιμωμένος και δεμένος με μονωτική ταινία1 Μαρτιου 2016http://www.lifo.gr/now/greece/91850#commentsΣυνελήφθησαν οι δράστες της άγριας δολοφονίας του αγιογράφου στα Πατήσιαhttp://www.lifo.gr/now/society/92073138 ) Μαρτυρικός θάνατος για 92χρονο στο Βόλοhttp://www.tanea.gr/news/greece/article/5350578/martyrikos-thanatos-gia-92xrono-sto-bolo/139 ) Εξαρθρώθηκε συμμορία κακοποιών που βασάνιζε και λήστευε ηλικιωμένουςΚυριακή 17 Απριλίου 2016http://www.tanea.gr/news/greece/article/5351917/eksarthrwthhke-symmoria-kakopoiwn-poy-basanize-kai-lhsteye-hlikiwmenoys/Ηλικιωμένοι τους οποίους βασάνιζαν προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα και είδη αξίας είχαν γίνει στόχος συμμορίας κακοποιών που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία.Την συμμορία αποτελούσαν ένας 44χρονος Αλβανός που συνελήφθη και ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμα ομοεθνείς του, εκ των οποίων ένας 34χρονος ο οποίος αναζητείται και ένας 33χρονος έγκλειστος των φυλακών.140 ) Εξαρθρώθηκε σπείρα Ρομά που βασάνιζε και λήστευε ηλικιωμένουςΤετάρτη 20 Απριλίου 2016http://www.tanea.gr/news/greece/article/5352971/eksarthrwthhke-speira-roma-poy-basanize-kai-lhsteye-hlikiwmenoys/141 ) Βόλος: Βρέθηκαν οι ληστές που σκότωσαν τον 92χρονο28.4.2016 http://www.lifo.gr/now/greece/98885142 ) Συνελήφθη μια γυναίκα για την πολύκροτη υπόθεση με τον νεκρό ναυτικό που βρέθηκε σε καταψύκτηΤο θύμα είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2016 δεμένο μέσα στον καταψύκτηhttp://www.lifo.gr/now/society/103084143 ) Εξαρθρώθηκε η εγκληματική ομάδα που εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα τροχαίουΠως έπειθαν τα θύματά τους να καταβάλλουν τεράστια χρηματικά ποσά ως εγγύηση για δήθεν τροχαία που είχαν εμπλακεί κοντινοί συγγενείς τους3.6.2016 | 15:52http://www.lifo.gr/now/society/102977144 ) Σοκ στα Χανιά - Ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή και φιμωμένη στο σπίτι της6/05/2016 09:57:00 μ.μ.http://www.press-gr.com/2016/06/blog-post_854.html145 ) Βουλγάρα "πότιζε" με υπνωτικά τους ηλικιωμένους που φρόντιζε και τους έκλεβε 6/15/2016 http://www.press-gr.com/2016/06/blog-post_5911.html146 ) Νύχτα τρόμου για ζευγάρι ηλικιωμένων στο Κιάτο6/23/2016 http://www.press-gr.com/2016/06/blog-post_3375.htmlΣε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων οι οποίοι αφού διέρρηξαν σπίτι ηλικιωμένων στην περιοχή Μούλκι στο Κιάτο.Νωρίς το βράδυ της Τρίτης τρεις άγνωστοι διέρρηξαν την μπαλκονόπορτα του πρώτου ορόφου και μπήκαν στο σπίτι, όπου βρισκόταν ένας 89χρονος με την 82χρονη σύζυγό του. Αρχικά ακινητοποίησαν και χτύπησαν το ζευγάρι των ηλικιωμένων ενώ στη συνέχεια με την απειλή μαχαιριού τους λήστεψαν, παίρνοντας όσα χρήματα βρήκαν να έχουν στο σπίτι τους, και κατόπιν τράπηκαν σε φυγή.Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου.17.7.2016147 ) Άρτα: Στο νοσοκομείο 90χρονη γυναίκα μετά από επίθεση κακοποιών μες στο σπίτι τηςΟι άγνωστοι χτύπησαν κι έδεσαν την ηλικιωμένη γυναίκα που ζει με μια 17χρονη οικιακή βοηθόhttp://www.lifo.gr/now/greece/107993148 ) Καρδίτσα: Για 600 ευρώ σκότωσαν τρεις νεαροί την 93χρονη - Τρίτη 26 Ιουλίου 2016http://www.tanea.gr/news/greece/article/5377595/karditsa-gia-ta-600-eyrw-skotwsan-treis-nearoi-thn-93xronh/149 ) Χαλκιδική: Χτύπησαν, έδεσαν και λήστεψαν ηλικιωμένο ζευγάρι Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016http://www.tanea.gr/news/greece/article/5396137/xalkidikh-xtyphsan-edesan-kai-lhstepsan-hlikiwmeno-zeygari/150 ) Δολοφονημένος βρέθηκε 67χρονος στο σπίτι του στην Κατερίνη15.1.2017 http://www.lifo.gr/now/society/129277 151) Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες της δολοφονίας 67χρονου στην ΚατερίνηΓια 40 ευρώ, δύο κινητά και μία αλυσίδαΠέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017http://www.tovima.gr/society/article/?aid=857843152) Έγκλημα στον Πειραιά - Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017http://www.tanea.gr/news/greece/article/5421158/egklhma-ston-peiraia/153 ) Θύμα δολοφονίας συνταξιούχος στην Εδεσσα - 17 FEB 2017http://www.tanea.gr/news/greece/article/5426623/thyma-dolofonias-syntaksioyxos-sthn-edessa/154 ) Σύλληψη 32χρονου που κατηγορείται για βίαιες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στο κέντρο της Αθήνας - 3 Μαρτιου 2017Ο συλληφθείς κατηγορείται για ληστείες σε Κυψέλη, Άγιο Παντελεήμονα, Αμπελόκηπους, Ομόνοια και Κολωνάκιhttp://www.lifo.gr/now/society/135551155 ) Ο Νιγηριανός φόβος και τρόμος των ηλικιωμένων στον Άγ. ΠαντελεήμοναΣτη δημοσιότητα φωτογραφίες του -  Λήστευε και ξυλοκοπούσε άγρια ηλικιωμένους, αφού πρώτα τους παρακολουθούσε στην τράπεζαhttp://www.novasports.gr/epikairotita/article/316565/o-nigirianos-fovos-kai-tromos-ton-ilikiomenon-ston-ag-panteleimona/156 ) Σεσημασμένοι οι δράστες της ληστείας στο Παλαιό Φάληρο - Δεν είναι ΓεωργιανοίΑνθρωποκυνηγητό για να συλληφθεί ο τέταρτος ληστήςhttp://www.lifo.gr/now/greece/139578157 ) Παρουσιάστηκε ως υπάλληλος της ΔΕΗ και πήρε από ηλικιωμένη χιλιάδες ευρώ, λίρες και κοσμήματαΤην έπεισε να τα βγάλει στην αυλή για τον κίνδυνο βραχυκυκλώματοςhttp://www.lifo.gr/now/greece/139813158 )Δολοφονία 70χρονου στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμοναhttp://www.tanea.gr/news/greece/article/5437320/dolofonia-70xronoy-sthn-perioxh-toy-ag-pantelehmona/159 ) Άγρια δολοφονία συνταξιούχου γιατρού στο κέντρο της ΑθήναςΤον βρήκαν δεμένο και φιμωμένο με κασκόλ στο σπίτι του5.4.2017 | 22:36http://www.lifo.gr/now/society/139942160 )Κατερίνη: Θύμα ληστείας ηλικιωμένο ζευγάρι ( Δευτερα 1 Μαιου 2017 )http://www.tanea.gr/news/greece/article/5442549/katerinh-thyma-lhsteias-hlikiwmeno-zeygari/161 ) Χειροπέδες στα μέλη σπείρας που λήστευε ηλικιωμένους στη Φθιώτιδαhttp://www.tanea.gr/news/greece/article/5443348/xeiropedes-sta-melh-speiras-poy-lhsteye-hlikiwmenoys-sth-fthiwtida/162 ) Λάρισα: Ηλικιωμενη 91 ετων, βρέθηκε άγρια δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της 20.6.2017Την έδεσαν σε καρέκλα και τη χτύπησαν βάναυσα στο κεφάλι - Οι αρχές εξετάζουν το κίνητρο της ληστείαςhttp://www.lifo.gr/now/society/149505#comments163 ) Άγριο έγκλημα στην Καλλιθέα - Διαρρήκτες ξυλοκόπησαν 99χρονο μέχρι θανάτου - 23.6.2017Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες τον ακινητοποίησαν και άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι την ώρα που η σύζυγός του εκλιπαρούσε να σταματήσουνhttp://www.lifo.gr/now/society/149892164 ) Ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ηλικιωμένο ζευγάρι στη ΒέροιαΟι δράστες μπήκαν στο σπίτι και λήστεψαν ακόμα και τον γιο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα19.7.2017 | 11:38http://www.lifo.gr/now/greece/153243165 ) Συμμορία γυναικών πρόσφερε σε ηλικιωμένες χυμούς με ναρκωτικά και τις λήστευε- Ένας θάνατος και ένα αποτσίγαρο οδήγησαν στα ίχνη τους20.10.2017 | 15:51http://www.lifo.gr/now/greece/165151166 ) Ξαναχτύπησαν οι ληστές με το σίδερο - Βασάνισαν και προκάλεσαν σοβαρά εγκαύματα σε ηλικιωμένη στην Κυψέληhttp://www.lifo.gr/now/greece/166069167 ) Πάνω από 2 εκατ. ευρώ η λεία των ληστών με το σίδερο - Ο τρόπος δράσης και η πρωτοφανής αγριότητά τουςhttp://www.lifo.gr/now/greece/166445168 ) Στυγερό έγκλημα στη Λακωνία - Βρέθηκε δολοφονημένη γυναίκα στο σπίτι της18.11.2017 | 22:55http://www.lifo.gr/now/greece/169464169 ) 6.12.2017 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΝαύπλιο: Πέντε περιπτώσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων με πάνω από 19.000 ευρώ - Συνελήφθη ένας 61χρονοςhttp://www.topontiki.gr/article/249923/nayplio-pente-periptoseis-apatis-se-varos-ilikiomenon-me-pano-apo-19000-eyro170 ) Εφιάλτης για 99χρονη στη Χαλκίδα - Τα ξημερώματα εισέβαλε στο σπίτι της 24χρονος - Τη χτύπησε και της άρπαξε τα κοσμήματα - Δυο συλλήψειςhttp://www.topontiki.gr/article/252850/efialtis-gia-99hroni-sti-halkida-ta-ximeromata-eisevale-sto-spiti-tis-24hronos-ti171 ) 5.1.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΣυγκλονιστικό video με ανήλικους μαθητές να δέρνουν και να κλέβουν ηλικιωμένηhttp://www.topontiki.gr/article/253808/sygklonistiko-video-me-anilikoys-mathites-na-dernoyn-kai-na-klevoyn-ilikiomeni172 ) Εξαρχεια : Την ληστεψαν και την αφησαν δεμενη για 5 μερες. Η ατυχη ηλικιωμενη γυναικα νοσηλευεται στον Ευαγγελισμο.http://www.tanea.gr/news/greece/article/5524153/lhstepsan-kai-afhsan-demenh-gia-pente-meres-77xronh/173 ) 30 Μαρτιου 2018 - Νεα Σμυρνη - Θυμα η μητερα μου. Δυο ληστες με τη δικαιολογια της διαρροης αεριου, εισχωρησαν στο διαμερισμα της και κλεψαν τα κοσμηματα της. Η ληστεια εγινε στις μια το μεσημερι και κρατησε μια ωρα. Απο το τοπικο αστυνομικο τμημα μαθαμε οτι οι ιδιοι διαρρηκτες κτυπησαν αλλες πεντε φορες την ιδια μερα και σε μια απο αυτες ξυλοκοπησαν εναν ηλικιωμενο. Η μητερα μου δηλαδη ηταν τυχερη…Ενα αλλο πραγμα που συνηδητοποιησα ειναι οτι καθε ηλικιωμενη γυναικα που κυκλοφορει μονη της στο δρομο κρατωντας σακουλες απο καποιο σουπερμαρκετ ‘η λαικη αγορα ειναι στοχος ληστων, αφου ευκολα συμπεραινουν οτι πιθανοτατα ζει μονη. 174 ) Εισβολή ληστών με πυροβολισμούς στην Κηφισιά – Σε κρίσιμη κατάσταση ο 52χρονος ιδιοκτήτηςhttp://www.topontiki.gr/article/266815/eisvoli-liston-me-pyrovolismoys-stin-kifisia-se-krisimi-katastasi-o-52hronos175 ) 4.4.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΆγριος ξυλοδαρμός 84χρονης από διαρρήκτες στη Σαλαμίναhttp://www.topontiki.gr/article/267173/agrios-xylodarmos-84hronis-apo-diarriktes-sti-salamina176 ) Εκτός ελέγχου οι συμμορίεςΟ τρόμος επέστρεψε πάνω από την πόληΒασίλης Γ. Λαμπρόπουλος  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2018 08:00 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:14 |http://www.tanea.gr/news/greece/article/5543815/o-tromos-epestrepse-panw-apo-thn-polh/177 ) 21.4.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΠιερία: «Υπάλληλοι της ΔΕΗ» λήστεψαν 82χρονη - Της πήραν 1.200 ευρώ   http://www.topontiki.gr/article/269529/pieria-ypalliloi-tis-dei-listepsan-82hroni-tis-piran-1200-eyro178 )Στο Ελληνικό - Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά τους δράστεςΛηστές εισέβαλαν 180 )Αυτό είναι το ζευγάρι Ελλήνων που «έγδυνε» ηλικιωμένους στην Αττική (Photos)http://www.topontiki.gr/article/275416/ayto-einai-zeygari-ellinon-poy-egdyne-ilikiomenoys-stin-attiki-photos181 ) Πάτρα: Τραυμάτισε με σκεπάρνι ηλικιωμένο για ένα ρολόι και 30 ευρώ http://www.topontiki.gr/article/275436/patra-traymatise-me-skeparni-ilikiomeno-gia-ena-roloi-kai-30-eyro ;182 ) Νεκρή η 88χρονη Φούλη ΠαπανδρέουΣοκ στην Πάτρα: Δολοφόνησαν άγρια τη συμπεθέρα του Κωστή Στεφανόπουλουhttp://www.tanea.gr/news/greece/article/5592521/sok-sthn-patra-dolofonhsan-agria-th-sympethera-toy-kwsth-stefanopoyloy/183 ) Νεκρός βρέθηκε άνδρας μέσα στο σπίτι του στην περιοχή των Αχαρνώνhttps://www.lifo.gr/now/greece/204912/nekros-vrethike-andras-mesa-sto-spiti-toy-stin-perioxi-ton-axarnon184 ) 4.9.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΟμολόγησαν οι δράστες της δολοφονίας του 65χρονου στους Θρακομακεδόνες - Σκοπός, η ληστείαhttp://www.topontiki.gr/article/287942/omologisan-oi-drastes-tis-dolofonias-toy-65hronoy-stoys-thrakomakedones-skopos-iΟμολόγησαν ένας 31 Αλγερινός και ένας 23χρονος Αιγύπτιος ότι αυτοί είναι οι δράστες της ανθρωποκτονίας 65χρονου, μέσα στο σπίτι του στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, στις 21 Αυγούστου 2018. Οι δύο δράστες ανέφεραν στους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ότι το κίνητρό τους ήταν η ληστεία του θύματος.185 ) 31 Οκτ 2018 - Νεα Σμυρνη - Θυμα η μητερα μου. Ειναι η δευτερη φορα που κλεφτες μπαινουν στο διαμερισμα της και την κλεβουν. Η πρωτη φορα ηταν τον Μαρτιο του 2018. Η μητερα μου πασχει απο ανια.186 )  19.11.2018Λήστεψαν ηλικιωμένη απειλώντας την με καραμπίναΤρεις διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι 87χρονης από παράθυρο του πρώτου ορόφουhttps://www.lifo.gr/now/greece/215634/listepsan-ilikiomeni-apeilontas-tin-me-karampina187 ) 21.11.2018 / TO ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΚαμίνια: 86χρονη κατέληξε αφού τη λήστεψανhttp://www.topontiki.gr/article/298376/kaminia-86hroni-katelixe-afoy-ti-listepsan188 ) 25.11.2018 Άγριο έγκλημα στην Κόρινθο – Δολοφόνησαν ηλικιωμένη γυναίκα για μια τηλεόρασηhttp://www.topontiki.gr/article/298838/agrio-egklima-stin-korintho-dolofonisan-ilikiomeni-gynaika-gia-mia-tileorasi189 ) Άγρια ληστεία στον Χολαργό: Έδεσαν και χτύπησαν ηλικιωμένηΗ αστυνομία δεν έχει εντοπίσει ακόμα τους δράστεςNEWSROOM 10.12.2018 | 16:16https://www.lifo.gr/now/greece/218300/agria-listeia-ston-xolargo-edesan-kai-xtypisan-ilikiomeni190 ) 19.12.2018 / TO ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΛηστές χτύπησαν βάναυσα ηλικιωμένο κωφάλαλο μέσα στο σπίτι τουhttp://www.topontiki.gr/article/301868/listes-htypisan-vanaysa-ilikiomeno-kofalalo-mesa-sto-spiti-toy191 ) 23.12.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΚουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι ηλικιωμένης και άρπαξαν 12.000 ευρώhttp://www.topontiki.gr/article/302386/koykoyloforoi-eisevalan-sto-spiti-ilikiomenis-kai-arpaxan-12000-eyro192 ) Συγκλόνισε με την κατάθεσή της η 86χρονη που έκαψαν με σίδερο ληστέςhttps://www.tanea.gr/2019/01/25/greece/sygklonise-me-tin-katathesi-tis-i-86xroni-pou-tin-ekapsan-me-sidero-listes/193 ) TANEA Team2 Φεβρουαρίου 2019 | 04:09ΡέθυμνοΔραματικές στιγμές έζησε 67χρονη στα χέρια ληστώνΟι δράστες την απειλούσαν με μαχαίρι.https://www.tanea.gr/2019/02/02/greece/dramatikes-stigmes-ezise-67xroni-sta-xeria-liston/194 ) 4.2.2019 Σπείρα εξαπατούσε ηλικιωμένους στην Καλλιθέα -Πώς «ξεζούμισαν» από συνταξιούχους 34.500 ευρώhttp://www.topontiki.gr/article/308100/speira-exapatoyse-ilikiomenoys-stin-kallithea-pos-xezoymisan-apo-syntaxioyhoys-34500195 )  Την χτύπησαν«Ελα με σκοτώνουν»: Η δραματική έκκληση της 90χρονης που πέθανε μετά από ληστείαΟι αδίστακτοι κακοποιοί την έδεσαν, τη φίμωσαν και τη χτύπησαν στο κεφάλι, όπως καταγγέλλει η ανιψιά τηςhttps://www.tanea.gr/2019/02/12/greece/astynomika/ela-me-skotonoun-i-dramatiki-ekklisi-tis-90xronis-pou-pethane-meta-apo-listeia/196 ) Τα ξημερώματαΑγρια δολοφονία ηλικιωμένου στον ΠειραιάΟ άτυχος άνδρας βρέθηκε δολοφονημένος στο μπαλκόνι τουhttps://www.tanea.gr/2019/02/13/greece/astynomika/dolofonia-70xronou-apo-tin-allodapi-syntrofo-tou/197 ) Συμμορία εξαπάτησε ηλικιωμένους με «λεία» 36.000 ευρώΗ «λεία» των επιτήδιων σε τρεις μόνο περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη προσεγγίζει τις 36.000 ευρώhttps://www.tanea.gr/2019/02/22/greece/astynomika/symmoria-eksapatise-ilikiomenous-me-leia-36-000-eyro/198 ) 12.3.2019 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΛαμία: Υπέφερε στα χέρια των ληστών – Τον ψέκασαν με υγρό καθαρισμούhttp://www.topontiki.gr/article/313731/lamia-ypefere-sta-heria-ton-liston-ton-psekasan-me-ygro-katharismoy199) Kουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σπίτι στο Αίγιο και λήστεψαν ηλικιωμένεςΕπί τόπου έσπευσε η αστυνομίαNEWSROOM 13.3.2019 | 23:32https://www.lifo.gr/now/greece/229866/koykoyloforoi-eisevalan-se-spiti-sto-aigio-kai-listepsan-ilikiomenes200 ) 17.3.2019 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEBΕφιάλτης στο Μεσολόγγι για 86χρονη - Τη χτύπησαν με σιδηρολοστό και πέτρεςhttp://www.topontiki.gr/article/314474/efialtis-sto-mesologgi-gia-86hroni-ti-htypisan-me-sidirolosto-kai-petres201 ) 17 - 5 - 19 - Ληστές ξυλοκόπησαν 85χρονο - Κατέληξε στο νοσοκομείοΈνας 85χρονος που ξυλοκοπήθηκε από ληστές μέσα στο ίδιο του το σπίτι κατέληξε στο νοσοκομείο δύο μέρες αργότεραhttps://www.lifo.gr/now/greece/234114/listes-ksylokopisan-85xrono-katelikse-sto-nosokomeio202 ) Ληστές βασάνιζαν για ώρες ζευγάρι ηλικιωμένων στο ΠαγκράτιΛηστές εισέβαλαν σε σπίτι ηλικιωμένων στο Παγκράτι και τους βασάνιζαν για ώρεςNEWSROOM 19.4.2019 | 18:39https://www.lifo.gr/now/greece/234455/listes-vasanizan-gia-ores-zeygari-ilikiomenon-sto-pagkrati203 ) Άγριος ξυλοδαρμός 65χρονου από ληστές την ώρα που ετοιμαζόταν για ταξίδιΘύμα ξυλοδαρμού από ληστές έπεσε ένας 65χρονος στη Νέα Αρτάκη την στιγμή που ετοιμαζόταν να φύγει για ταξίδιhttps://www.lifo.gr/now/greece/235271/agrios-ksylodarmos-65xronoy-apo-listes-tin-ora-poy-etoimazotan-gia-taksidi204 ) Πάτρα: Ληστές ξυλοκόπησαν ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι τηςhttps://www.lifo.gr/now/greece/235574/patra-listes-ksylokopisan-ilikiomeni-mesa-sto-spiti-tisΝικος Νικολα'ι'δης
Καλά δεν χρειαζόταν να βάλετε εδώ τώτα 204 περιπτώσεις, κανείς δεν θα τα κοιτάξει. Δεν νομίζω ότι κρύβει κανείς το θέμα. Κάθε φορά που τελείται έγκλημα, το αναφέρουν. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν αλλά ούτε και να ειπωθούν επ αυτού παρά μόνο το εξής: δεν αποτελεί είδηση, είναι γνωστό πως είναι ο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας και γιαυτό πάνε και μπαίνουν στα σπίτια ηλικιωμένων. Δεν μπορούν να αντισταθούν ενώ παίζει να έχουν και τίποτα χρυσαφικά ή ένα σωρό χρήματα σπίτι. Πες πως είσαι ληστής. Βλεπεις 2 σπίτια κατάλληλα να μπεις μέσα. Στο ένα μένει ένας 20αρης φοιτητης και στο άλλο μία 85άρα γριούλα (όχι οτι εχουν προβλημα με ζευγάρια αλλά συνηθως επιλεγουν άτομα μόνα για μηδενισμό του όποιου ρίσκου). Σε ποιο απο τα δύο θα εμπαινες? Στον φοιτητη που θα αρπάξεις κανα 20αρικο και ίσως σε νικήσει κιολας ή δραπετευσει ή στην γριουλα? Στην γριουλα προφανώς. Στα χωριά απ τα οποία είμαι αλλά και σε μεγάλη περιφερειακή πόλη που ζούσα δεν υπήρχε εγκληματικότητα αξιοσημείωτη, άφοβα περπατούσες και κοιμόσουν. Αλλά τα όποια περιστατικά διαρρηξης ή ενοπλων ληστειών ήταν είτε σε άδεια σπιτια είτε σε ηλικιωμένους. Με λιγα λογια την εχουν βαμμενη οπου και αν βρισκονται.Οπότε, τι απαντηση περιμενετε δηλαδη απο ενα Δημαρχειο?? Δικιο ειχαν που ειπαν δεν μπορουν να κανουν κατι. Και σιγα μην απαντησει ο Μπακογιαννης. Η εγκληματικοτητα εξαρταται απ την οικονομια, το τι ατομα εχεις μεσα στη χώρα και την Ελληνικη Αστυνομια. Το ειπε και ο ιδιος πως δεν θαναι Υπουργος ΠΡΟΠΟ. Επίσης κάτι τελευταίο διότι πολλοι το ξεχνανε αυτο: θαναι Δήμαρχος ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Όχι γενικά της μητροπολιτικής Αθήνας οπου ζει το 40% των Ελλήνων. ο Δημος Αθηναιων έχει περίπου 650.000 κατοίκους ενώ ολη η Αθηνα εχει κάπου στα 4 - 4,5 εκατομμύρια. Και τέλειος να ήταν, ε θα έπρεπε και οι υπόλοιποι Δημαρχοι να ηταν πολυ καλοι ωστε γενικοτερα η πρωτευουσα να αλλαξει εικονα και οχι απλα το προβλημα να φυγει απ το Δημο Αθηναιων και να παει στον διπλανό αττικό Δήμο.
Αγαπητε Ανωνυμε, σ ευχαριστω για το σχολιο σου. Να αρχισω απο την πρωτη σου υποθεση. Ο λογος που δημοσιευω αυτο το μικρο αρχειοθετημενο δειγμα, ειναι γιατι πιστευω οτι η Ελλαδα βογγαει για μια πιο συστηματικη ματια στα προβληματα της. Αποψεις εχουμε ολοι. Προσωπικα πιστευω οτι προσφερω περισσοτερα αν παρουσιαζω τασεις πληροφοριων παρα την ιδια μου την αποψη για το θεμα που ενημερωνουν οι συγκεκριμενες ινφο. Γνωριζω λιγο κοσμο που εκτιμα αυτο το πραγμα, εχει το χρονο, το χρημα ‘η την επαγγελματικη θεση να ειναι προδιαθετειμενος θετικα για να παλεψει για την λυση καποιων προβληματων που παραθετω. Σιγουρα υπαρχουν πολλοι περισσοτεροι που δε γνωριζω προσωπικα.Το ζητημα δε το προσεγγιζω απ την πλευρα των ληστων. Αυτονοητος ο τροπος σκεψης τους. Το προσεγγιζω απ την πλευρα των θυματων, οχι μονο γιατι η Αθηνα πρωτη φορα στην ιστορια της εχει γνωρισει τετοιο κυμα βιας εναντιον ηλικιωμενων, αλλα κυριως για την κοινωνικη διασταση του, δηλαδη το σοκ και τις χρονιες επιπτωσεις που εχουν οι συγγενεις των θυματων σε χιλιαδες ελληνικες οικογενειες στην πολη που φιλοξενει την μιση Ελλαδα. Η εκταση του θεματος στα πρωτα χρονια της κρισης, μπο’υ’κοταροταν απο τα mainstream ελληνικα μηντια. Επιπροσθετα, το νουμερο των ληστειων διχως δολοφονια, ειναι πολυ μεγαλυτερος. Πχ, πριν εναμισυ χρονο επεσε θυμα η μητερα μου ( δυο φορες ). Καμια εφημεριδα δε δημοσιευσε το περιστατικο. Το ιδιο συμπερανα το 2012, σε προσωπικη συνεντευξη που πηρα απο τον εκπροσωπο της ελληνικης αστυνομιας, Θαναση Κοκαλακη, στο κτιριο της Κατεχακη... Ας παμε στον Δημο. Σ οτι αφορα την τωρινη ηγεσια, μου σταλθηκε ενας ηλεκτρονικος φακελλος τον προηγουμενο Δεκεμβρη με τις διαφορες πρωτοβουλιες αλληλεγγυης του εν λογω οργανισμου απο την γραμματεα της Αντιδημαρχου κ Μαριας Στρατηγακη, μετα απο φιλικη τηλεφωνικη συνομιλια με την τελευταια. Μου ανεφερε το προβλημα αυτο αφορα παρα πολυ κοσμο, ο Δημος δε θα μπορουσε να κανει κατι περαν των λεσχων φιλιας που διαθετει για ανθρωπους τριτης ηλικιας και επισης οτι δεν υπαρχει χρονος γιατι ερχονται και εκλογες. Προσωπικα πιστευω οτι υπαρχουν τροποι να βοηθηθουν αυτοι οι μοναχικοι ανθρωποι που τοσο πολυ κινδυνευουν.1) Δημιουργια hotline η οποια μπορει να εξυπηρετει τους ιδιους τους ηλικιωμενους και τις οικογενειες τους για ζητηματα ασφαλειας. 2 ) Προγραμμα του Δημου που μεσω αιτησης των ενδιαφερομενων, μπορουν να τοποθετηθουν υψηλης ποιοτητας κλειδαριες ‘η και καμερες ( για εποπτευση απο συγγενεις που δε ζουν μαζι με τους γονεις 'η τις γιαγιαδες τους ).3 ) Εθελοντικες ομαδες “αγγελων” απο δεξαμενη προτεινομενων απο τους ιδιους τους συγγενεις, φιλων, που θα τσεκαρουν συγκεκριμενες μερες και ωρες αυτους τους ηλικιωμενους.4 ) Προγραμμα συτισης κλειστου αριθμου ηλικιωμενων ( που δεν εχουν κανεναν συγγενη ) ετσι ωστε να μη χρειαζεται να βγαινουν συνεχεια για ψωνια ( και να στοχοποιουνται απο ληστες ).5 ) Κατι παρομοιο του 3 και 4, μπορει να γινει με γειτονες των ηλικιωμενων.Ενα σωρο πραγματα μπορουμε να σκεφτουμε αν πραγματικα μας ενδιαφερει να αντιμετωπισουμε το προβλημα μετωπικα.Ο Κωστας Μπακογιαννης μπορει να ειπε οτι δε θα ειναι υπουργος του Προπο ( ειλικρινα δε ξερω τι σημαινει αυτο ), τονισε ξεκαθαρα ομως οτι θελει να καταπολεμησει την εγκληματικοτητα. Ιδου η Ροδος, ιδου και το πηδημα, υποψηφιε δημαρχε. Τα εκατονταδες θυματα γιαγιαδων και παπουδων σου φωναζουν απο τον ταφο τους.Ευχαριστω για το σχολιο σου. ΝΝ
Ευχαριστώ για την επεξηγηματική απάντηση σας. Σωστό, το ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε συστηματικά, δεν έχετε άδικο. Απλώς ήθελα να πω πως δεν χρειαζόταν τόσος κόπος, ας βάζατε καμιά 20αριά συνδέσμους και να λέγατε μετά πως υπόλοιποι δείγμα αρχείου είναι στην διαθεση σας. Αυτό για να αποφεύγονται μεγάλα σχόλια διότι η ψηφιακή εποχή έχει και αυτό το κακό την σήμερον ημέρα (και το λέω εγώ που είμαι νέος κιόλας): ο κόσμος βαριέται τα μεγάλα κείμενα. Αδυνατεί όμως (ή δεν θέλει) να καταλάβει πως κάποια ζητήματα χρειάζονται αρκετή ανάλυση και δεν γίνεται να αναλυθούν σε 5 γραμμές ή 10 δευτερολεπτα βίντεο. Αφήστε που πολλοί μένουν στους τίτλους μόνο πχ στο facebook και σχολιάζουν από κάτω δίχως καν να ανοιξουν το όποιο άρθρο....Ναι το ότι υπάρχει και τέτοιος κόσμος που το εκτιμά, προφανώς και υπάρχει. Παλευουν λογικά αλλά δεν γίνεται κάτι. Μόνο η Αστυνομία, οι δημοτικές Αρχές και η βελτιωση του οικονομικού κλίματος μπορούν να κανουν κατι ουσιαστικό.Καταλαβα οτι το προσεγγισατε απ την πλευρά των θυμάτων. Ξεκάθαρο ήταν. Εγώ απλώς επεσήμανα το γιατί υφίστανται την επίθεση που δεχονται αυτά τα θύματα και γιατί είναι τόσο δύσκολο να γλιτώσουν. Η κρίση φέρνει και έγκλημα. Και το έγκλημα τέτοια αποτελέσματα. Η Ελλάδα δεν είχε στο προσφατο παρελθόν τέτοιο εγκλημα και τετοια συστηματικη επιθεση εναντιον ηλικιωμενων διοτι απλουστατα δεν υπηρχε τοσο εγκλημα λογω νοοτροπιας, οικονομιας και μη παρουσιας ξένων. Ναι κυρίως τις θανατηφόρες ληστείες αναφέρουν. Τα Δελτία της Αστυνομίας ωστόσο αναφέρουν και απλές διαρρήξεις. Απόπειρες ομως όχι. Το 2012 είχε γινει προσπαθεια ενος Αλβανού στο σπίτι των παππουδων μου την νυχτα ενώ ήταν μέσα αλλά δεν τα κατάφερε...βγήκε και ο παππούς έξω να τον φοβίσει και το έβαλε στα πόδια! Του Εκπροσωπου Τυπου της ΕΛ.ΑΣ., του πηρατε δημοσιογραφική συνέντευξη; Δεν έχει και ο καθένας πρόσβαση σε τέτοιον αξιωματούχο όσο νάναι.Θετικό το ότι απ το γραφείο Αντιδημάρχου σας απάντησαν. Οπως και το ότι υπάρχουν λέσχες, δεν το ήξερα.Οι προτάσεις σας για το τι θα μπορούσε να κάνει ένας ελληνικός Δήμος, είναι αν μη τι άλλο οι περισσότερες πρωτοποριακές και ασυνήθιστες για Ελλάδα. Ίσως εκεί στις ΗΠΑ που είστε, να μην είναι τόσο. Υπάρχει όμως και στην Ελλάδα ένας πολύ πετυχημένος κοινωνικός θεσμός, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Κινείται στην κατευθυνση των μέτρων σας. Υπάλληλοι πάνε και βοηθάνε μόνους ηλικιωμένους σε διάφορα ζητήματα. Ειναι περιπου 3500 υπαλληλοι στην Ελλαδα που ηταν διαρκως συμβασιουχοι και υπήρχε το αιτημα για μονιμοποιηση τους, αρα και του θεσμού και πιο ομαλης λειτουργιας (στην μετάβαση απο συμβαση σε συμβαση μενουν συχνα απληρωτοι για ενα διαστημα ενω ως μονιμοι θα υπηρχε σταθερη ροή απευθείας απ το ΥΠΕΣ και όχι να εξαρτώνται απ τις διαθέσεις του καθε Δημαρχου). Το εξηγγειλε ο Πρωθυπουργος, ηταν φετος να γινουν αλλά λογω προωρων Εκλογων ειναι στον αερα τωρα. Να δουμε αν ο Μητσοτακης τους κρατήσει διοτι εχει μια εφεση προς μαζικές απολύσεις.Αυτά τα μέτρα που λετε ωστόσο απλώς βοηθάνε την ζώη των ανθρωπων αυτών, καθοριστικά και θετικά. Δεν ξέρω κάτα πόσον θα τους προστατευει απ τους αδιστακτους ληστές περαν αυτου με την πόρτα ασφαλείας κτλπ.Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. σημαίνει στην Ελλάδα Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το Υπουργείο εδώ και αρκετά χρόνια (από ΓΑΠ και μετά) δεν λέγεται πια Δημοσίας Τάξεως. Ειχε προστεθεί επι ΝΔ και το Δημ Ταξης και λεγοταν Δημοσιας Ταξης και Προστασιας του Πολιτη ωστε να θυμισει παλιες εποχες πια και να μην μεινει μονο το...νεοπασοκικό όνομα. Επι Συριζα επεστρεψε ονοματολογικά στις πασοκικες δοξες του. Βλεπετε τα Υπουργεια - και ειδικα απ το 2009 και μετά - αλλάζουν και διαρκως ονοματα, πρωτοτυπει η Ελλαδα βλεπετε, διαρκώς.
Ευχαριστω για το σχολιο σου, Ανωνυμε. ++Ναι ηταν κανονικη συνεντευξη με τον εκπρ τυπου. Εχω κανει καποιες επιτυχημενες παρεμβασεις με τον Δημο της Αθηνας στο παρελθον, ειτε για καποιο καθαρισμο οικοπεδου διπλα στην Ακροπολη, ειτε για μπαζωμα πεζοδρομιου μπροστα απο το Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο με το γραφειο οδοποιιας στην Αθηνας 16 στο Μοναστηρακι, ειτε στο Ολυμπειιο, ειτε αλλου. Παροτι ζω Αμερικη, τις λιγες φορες που εχω ερθει Ελλαδα εχω καταφερει αρκετες παρεμβασεις με την βοηθεια του Δημου, τους αρχαιολογους, διαφορα υπουργεια. Εχω κανει και στον Πειραια, πανω στην ακτη Τζελεπη, μια.Προσωπικα πιστευω στην ευαισθητοποιηση της κοινωνιας για τετοια ζητηματα, ειτε ειναι αισθητικου χαρακτηρα οπως τα χιλιαδες εγκαταλειμενα νεοκλασσικα, ειτε παρεμβασεις που αφορουν την ανθρωπο, πχ το ζητημα των ορφανοτροφιων στην Ελλαδα ζητημα για το οποιο λιγοι ασχολουνται με αποτελεσμα να στερειται διαφανειας ( ειχα παει στον Ευαγγελισμο και ειχα λαβει κατι δισκετες για τα κρατικα ). Τα νοσοκομεια της χωρας βογγανε για μια συστηματικη ερευνα ειδικα στα χρονια της κρισης. Ποσα ειναι, πως στελεχωνονται, σε τι ειδικευονται, πως λειτουργουν κοκ. Υπαρχει καποια εφαρμογη γι αυτα ; Παρε το ζητημα των διπλωματων μας ( ο τονος στο ωμεγα ). Δε ξερουμε το παραμικρο. Ο μονος τροπος ειναι η αναλυση, καταγραφη, δημοσιοποιηση και εποπτευση απο τον ιδιο τον λαο. Ειμαστε του κλωτσου και του μπατσου εξω. Γιατι ; Τι κανουν οι διπλωματες μας ;;; Για τους ελληνοαμερικανους πανεπιστημιακους ειδες με το ζητημα στο ΜΙΤ, τις προαλλες. Κανουν πως δε βλεπουν, παροτι ειναι ακαδημα'ι'κο το ζητημα, οχι κρατικο. Η αρχειοθετηση ειναι ο μονος τροπος για να υπαρξει υπευθυνοτητα απο τους αρμοδιους και διανοουμενιστικος συντονισμος απο ανθρωπους που θελουν να προσφερουν. Παρομοιες ενεργειες εχω κανει για εκατονταδες σχολεια στην Ελλαδα πριν εννεα χρονια. Στην κυριολεξια ! Ελαβα ευχαριστηρια απ ολη την Ελλαδα. Εχω δε επαφη με τη Διασπορα, πολλους οργανισμους, επιστημονες κοκ. Τους ενημερωνω αμφοτερα. Ετσι ισχυροποιω και την σχεση της Διασπορας με την Ελλαδα εις την αφηρημενη και οχι παρτικιουλαριστικα. Οι δολοφονιες ηλικιωμενων στην Ελλαδα αφορουν ολους μας. Ας αναλαβουν οι τοπικοι αρχοντες τις ευθυνες τους σ οτι αφορα την προνοια αυτων των ανυπερασπιστων ελληνιδων κι ας μην κρυβονται πισω απο το δαχτυλο τους. Σ ευχαριστω. ν
Αν και μάλλον* είμαστε στον ίδιο χώρο ομολογώ ότι Δήμαρχος Μπακογιαννης/Πρωθυπουργός Μητσοτάκης κάπου ενοχλεί.Την δέχομαι την κριτική εξ αριστερών πάνω σ' αυτό.Είναι μειλίχιος και νηφάλιος.Έχει διάθεση και εμπειρία τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά δεν μπορεί να με πείσει οτι βλέπει την Αθήνα ως κάτι παραπάνω από ένα καλό πολιτικό σκαλοπάτι.Αν τον δω δε να παρατάει τη δημαρχία μεσούσης της τετραετίας για να υπουργοποιηθει, όπως η μάνα του,έχει τελειώσει για μένα δια παντός.Δεν είναι από την Αθήνα αλλά καλή ερώτηση θα ήταν που μένει.Γιατί ο κ.Καμινης έμενε Χαλάνδρι και λογικό να τα βλέπει όλα ρόδινα.Όπως και να έχει τα πραγματικά προβλήματα της πόλης είναι θέμα κυβέρνησης κι οχι δημαρχου αλλά βαρέθηκα να λειτουργεί ως άλλοθι πλέον αυτό ακομη και για απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και δεν γίνονται.*Δεν νομίζω ότι η Νδ ξέρει τι ακριβώς είναι σήμερα Πόσο μάλλον δε ο κ.Μπακογιαννης που πριν κάποιους μήνες έγραψε ένα αποθεωτικο άρθρο για τον Βελουχιώτη.!Για μένα αυτή η λογική της Νδ εδώ και δεκαετίες να απαρνιέται το υπόβαθρο τής και να έτεροκαθορίζει τις θέσεις της θρέφει τα "κουφοντινακια".Άλλο η συναίνεση και η επούλωση πληγών και άλλο η λήθη.Μόνο ότι θα ήταν με τον ΔΣΕ στον εμφύλιο Δεν μας έχουν πει ακόμη.