10 ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις τις επόμενες μέρες στην Αθήνα

10 ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις τις επόμενες μέρες στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Action Plus οργανώνει την ξενάγηση «Περί Αστερισμών και Μυθολογίας», στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στις 23 και 31 Μαρτίου.
0

Θεματικές ξεναγήσεις στην Αθήνα

Η Action Plus διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις στην Αθήνα στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε με το αντίτιμο των 10 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα ενδιαφέρον έχουν οι ξεναγήσεις στο Αστεροσκοπείο Αθηνών («Περί Αστερισμών και Μυθολογίας», στο Αστεροσκοπείο Αθηνών), η περιήγηση σε μνημεία της μεσαιωνικής και οθωμανικής Αθήνας αλλά και η ξενάγηση στην Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

www.action-plus.gr

Athens Walking Stories

Η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories προσφέρει περιηγήσεις και ταξίδια που επιχειρούν να μας δείξουν έναν άλλο τρόπο σύνδεσης με το αστικό τοπίο.

Συντονιστές της Athens Walking Stories είναι η δημοσιογράφος και δημιουργός της αντίστοιχης πλατφόρμας Thessaloniki Walking Tours Εύη Καρκίτη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης.

Η δραστηριότητα της Athens Walking Stories ξεκινά με δύο συναρπαστικές αστικές περιηγήσεις.

Την Κυριακή 7 Απριλίου ακολουθούμε τον συγγραφέα και μελετητή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Σταύρο Ζουμπουλάκη, στον «Στεναγμό των πενήτων - Στα αθηναϊκά βήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», ενώ μια εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 14 Απριλίου, ο δημοσιογράφος και διακεκριμένος αθηναιογράφος Νίκος Βατόπουλος εγκαινιάζει τη σειρά περιηγήσεων «Στα βήματα των Αθηναίων» με τη διαδρομή «Πανεπιστημίου και Σταδίου - Αναζητώντας την αθέατη πόλη στον πυρήνα της».

Κρατήσεις αποκλειστικά στα email: [email protected] & [email protected]

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

10 ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις τις επόμενες μέρες στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Στέλιος Ράμφος δίνει μια διάλεξη σε δύο μέρη με τίτλο «Η φιλοσοφία της Ιστορίας». Φωτο: Σπύρος Στάβερης/ LIFO

Ένα εντυπωσιακό line-up ομιλητών έχει να παρουσιάσει τους επόμενους μήνες το Ίδρυμα Θεοχαράκη. Ο Στέλιος Ράμφος δίνει μια διάλεξη σε δύο μέρη με τίτλο «Η φιλοσοφία της Ιστορίας». Κεντρικό θέμα της, το νόημα της Ιστορίας όπως αυτή γεννιέται μαζί με τον χριστιανισμό, εξελίσσεται με τα μεσσιανικά κινήματα και διαμορφώνεται στο πλαίσιο της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης.

Ο γνωστός ψυχολόγος Ματθαίος Γιωσαφάτ αναλαμβάνει έναν κύκλο διαλέξεων που έχει ξεκινήσει ήδη και συνεχίζεται μέχρι το τέλος Απριλίου με τίτλο «Ψυχολογία, στάδια και φάσεις της ενήλικης ζωής».

Από το βήμα του ομιλητή θα περάσουν επίσης ο Χρήστος Γιανναράς και ο Σωτήρης Χατζάκης, ενώ η ενδυματολόγος Έλενα Ματθαιοπούλου θα δώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Έλληνες θεοί, μύθοι και ήρωες στην όπερα».

www.thf.gr

 

Στο πατάρι του Gutenberg: Συναντήσεις με αφορμή σημαντικά βιβλία

Άλλη μια «μυστική» λογοτεχνική συνάντηση που γίνεται στην πόλη μας. Οι εκδόσεις Gutenberg διοργανώνουν αυτά τα εξαιρετικά σαββατιάτικα μεσημέρια (στις 12, στο βιβλιοπωλείο Gutenberg, Διδότου 37, Αθήνα), στα οποία γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από βιβλία-ορόσημα.

Στις 30/3 η Ισμήνη Καπάνταη και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου παρουσιάζουν τον συγγραφέα Anthony Trollope μέσα από τα δύο κλασικά βιβλία του, τον Επίτροπο και τους Πύργους του Μπάρτσεστερ. Σε κάθε συνάντηση κληρώνονται τρία βιβλία στους συμμετέχοντες.

Το Αθέατο Μουσείο

10 ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις τις επόμενες μέρες στην Αθήνα Facebook Twitter
Το ύφασμα του Λευκαντίου, όπως ανατάχθηκε στο Εργαστήριο Συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου/Αρχείο Α. Μαργαριτώφ).

Μία από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συνεχίζει να δίνει στο κοινό που αγαπά την αρχαιότητα πολύτιμες πληροφορίες και ιστορίες για άγνωστα, αλλά σημαντικά αντικείμενα της συλλογή του Μουσείου. Μετά τα 18 θαυμάσια σύνολα αντικειμένων που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται το «ύφασμα του άρχοντα από το Λευκαντί».

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα σπάνιο έργο της αρχαίας υφαντικής τέχνης εξαιρετική διατηρημένο, που είχε προσφερθεί μαζί με πολύτιμα δώρα κατά την ταφή ενός ηγεμόνα των Σκοτεινών Αιώνων (11ος-9ος αι. π.Χ.) στο Λευκαντί της Εύβοιας. Το «Ύφασμα του άρχοντα από το Λευκαντί» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στην Αίθουσα του Βωμού (αίθ. 34) και θα παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 5 Μαΐου.

Στις 24 Μαρτίου και στις 5 Μαΐου, καθώς και στις 17 και 24 Απριλίου, στις 13.00, αρχαιολόγοι και συντηρητές του Μουσείου και της διεπιστημονικής ομάδας που μελετά το εύρημα υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τους Σκοτεινούς Αιώνες, τον ένδοξο άρχοντα από το Λευκαντί και για τα μυστικά των αρχαίων υφασμάτων και της συντήρησής τους.

www.namuseum.gr

 

6ο OPEN HOUSE Athens

Eπιστρέφει στις 6 και 7 Απριλίου η πετυχημένη διοργάνωση που ανοίγει για το κοινό σπίτια και εμβληματικά κτίρια της Αθήνας. Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων οι οποίες στόχο έχουν να μας μάθουν την αρχιτεκτονική και την πόλη μας λίγο καλύτερα. Μια αφορμή να ξεχυθούμε στην πόλη, να κοιτάξουμε ψηλά στους δρόμους απ' τους οποίους περνάμε καθημερινά, να δούμε τα κτίρια με μια άλλη ματιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, όπως πάντα, κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους στο κέντρο και στα προάστια και πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων δράσεων και διαγωνισμών. Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης και τη λίστα με όλα τα κτίρια της πόλης που θα παρουσιαστούν στο κοινό.

www.openhouseathens.gr

Ο συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις στην Αθήνα

10 ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις τις επόμενες μέρες στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Κλάουντιο Μάγκρις, θα βρεθεί στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Απριλίου

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιταλίας, ο Κλάουντιο Μάγκρις, θα βρεθεί στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 19:30, στο Ωδείο Αθηνών. Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Αναστάσης Βιστωνίτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της διοργάνωσης Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και των εκδόσεων Καστανιώτη, καθώς και με την ευγενική στήριξη του Ωδείου Αθηνών.

Ωδείο Αθηνών, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής, Βασιλέως Γεωργίου Β' 17-19, 3/4, 19:30

  

O ανατρεπτικός συγγραφέας Γκέοργκ Μπίχνερ στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Με τον συγγραφέα Γκέοργκ Μπίχνερ συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 6» που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, από τις 19:30 έως τις 21:30 (Πύργος Βιβλίων) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Γκέοργκ Μπίχνερ, Βόιτσεκ».

Την επιμέλεια των εκδηλώσεων λόγου έχει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, και η είσοδος είναι ελεύθερη. Ο Γκέοργκ Μπίχνερ (1813-1837) αποτελεί μοναδική περίπτωση στη γερμανική λογοτεχνία. Πρόκειται για έναν αναμφισβήτητα πρόωρα μοντέρνο συγγραφέα που επηρέασε το θέατρο των τελευταίων 150 ετών. Τον «διεκδικούν» οι νατουραλιστές και οι εξπρεσιονιστές, το πολιτικό θέατρο και το θέατρο του παραλόγου.

Για τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Γιάννης Πάγκαλος, επίκουρος καθηγητής Γερμανικής Λογοτεχνίας - Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ, με θέμα «Περί οσπριοφαγίας και άλλων δαιμονίων: Ο Μπίχνερ και η εποχή του, και ο Κώστας Κουτσουρέλης, ποιητής, με θέμα «Ο Μπίχνερ και η πολιτική».

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ, 22/3, 19:30-21:30, είσοδος ελεύθερη

O Sebastian Fitzek στην Ελλάδα

10 ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις τις επόμενες μέρες στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Sebastian Fitzek είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία με περισσότερα από 15 αστυνομικά στο ενεργητικό του.

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Public δίνουν την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει από κοντά τον Sebastian Fitzek, τον συγγραφέα που με τον άκρως κινηματογραφικό τρόπο γραφής του έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο συγγραφέα ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία με περισσότερα από 15 αστυνομικά στο ενεργητικό του, που έρχεται για 1η φορά στην Ελλάδα για δύο μοναδικές παρουσιάσεις στα Public.

Στις αποσκευές του θα έχει τα δύο best sellers του, το Δέμα και τη Θεραπεία, τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, καθώς και το νέο του βιβλίο Η θέση 7Α.

Την Τρίτη 2 Απριλίου, λοιπόν, στο Public Τσιμισκή, στις 18:30, θα συζητήσει για τα βιβλία του με τη δημοσιογράφο Κική Μουστακίδου, ενώ την επομένη, Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 21:00, θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος όπου θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών του και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ