Γ. Καμίνης: «Το κλείσιμο των θυρών του Εθνικού Κήπου είναι η εύκολη λύση»

Γ. Καμίνης: «Το κλείσιμο των θυρών του Εθνικού Κήπου είναι η εύκολη λύση» Facebook Twitter
«Θέλουμε τον Κήπο ανοικτό και φιλικό στους πολίτες και στους επισκέπτες, χώρο περιπάτου αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δράσεων», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

«Θέλουμε να αναζωογονήσουμε τον Κήπο με σεβασμό στην ιστορία και στη σημασία του. Δεν θέλουμε να τον παραδώσουμε στην ακινησία, στην εγκατάλειψη, στη μιζέρια και, τελικά, ως φυσική συνέπεια όλων αυτών, στην αλλοίωση της ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας του. Θέλουμε τον Κήπο ανοικτό και φιλικό στους πολίτες και στους επισκέπτες, χώρο περιπάτου αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δράσεων», δήλωσε σήμερα σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το επικείμενο σχέδιο ανάπλασης του Εθνικού Κήπου.


Να θυμίσουμε ότι ο Εθνικός Κήπος αποτελεί τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πρωτεύουσας. Από το 1923 η χρήση του είναι δημόσια, μετονομάστηκε σε «Εθνικό Κήπο» και πλέον έχει χαρακτηριστεί επίσημα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα αλλά και πολιτιστικό μνημείο της Ευρώπης.

Την έκτασή του καλύπτουν εκατοντάδες είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών. Εντός του συναντά κανείς πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα (Παιδική Βιβλιοθήκη, Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, παραδοσιακό καφενεδάκι), αρχαιολογικά κατάλοιπα (μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη), ένα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία αλλά και ιστορικές προτομές.

Όσον αφορά τις ενστάσεις από τον Σύλλογο Φίλων του Κήπου, ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε ότι πρόκειται για «βεβιασμένες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν ένα κακό κλίμα χωρίς να υπάρχει λόγος» ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν διαρκείς επικοινωνίες με τον πρόεδρο του συλλόγου».


Τις τελευταίες μέρες, όμως, η ανάπλαση του από τον δήμο Αθηναίων έχει δημιουργήσει έντονες επικρίσεις στις οποίες ο δήμαρχος απάντησε σημειώνοντας: «Είμαστε ανοιχτοί σε εποικοδομητικές προτάσεις και συνεργασίες. Γι' αυτό αναζητούμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, για παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας με τους Βαυαρικούς Κήπους για τη σύνταξη κοινής μελέτης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας».


Και πρόσθεσε, όσον αφορά τις ενστάσεις από τον Σύλλογο Φίλων του Κήπου, ότι πρόκειται για «βεβιασμένες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν ένα κακό κλίμα χωρίς να υπάρχει λόγος» ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν διαρκείς επικοινωνίες με τον πρόεδρο του συλλόγου». Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι «οι Φίλοι του Κήπου έχουν ενημερωθεί σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν χωρίς καν να προβληθούν οι ελάχιστες αντιρρήσεις ή έστω παρατηρήσεις».


Συγκεκριμένα, στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται σχετικός διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του φωτισμού, στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, στην αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου, την αποκατάσταση των δαπεδοστρώσεων και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και σήμανση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Γ. Καμίνης: «Το κλείσιμο των θυρών του Εθνικού Κήπου είναι η εύκολη λύση» Facebook Twitter
Σχετικά με τις αναφορές για τσιμέντο στη χρήση των μονοπατιών τα στελέχη του δήμου Αθηναίων ήταν ξεκάθαρα λέγοντας ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε γραμμάριο τσιμέντου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Σχετικά με τις αναφορές για τσιμέντο στη χρήση των μονοπατιών τα στελέχη του δήμου Αθηναίων ήταν ξεκάθαρα λέγοντας ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε γραμμάριο τσιμέντου αφού όλα τα σκέλη της μελέτης καθώς και η προκήρυξη του έργου αναφέρονται με σαφήνεια σε χωμάτινα μονοπάτια χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

Επίσης, το ερώτημα αν θα σκαφτούν κανάλια βάθους 70 εκατοστών χαρακτηρίστηκε «ως αποκύημα φαντασίας. Η μόνη αναφορά για 70 εκατοστά είναι σε ένα φρεάτιο που θα κατασκευαστεί. Τα κανάλια θα είναι σε βάθος 30 πόντων και είναι απαραίτητα για την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων και την επισκευή του υπόγειου δικτύου άρδευσης».


Για το θέμα των μπουλντοζών και των οδοστρωτήρων στον Κήπο η απάντηση ήταν η εξής: «Σιγά μην μπουν και τανκς. Για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται θα χρησιμοποιηθούν ειδικά μηχανήματα μικρού τύπου, μετά από την έγκριση της εποπτεύουσας αρχής».


Επιπρόσθετα, στις κατηγορίες που αφορούν την εγκατάλειψη και την έλλειψη περιποίησης ή φροντίδας ο δήμαρχος Αθηναίων παρέπεμψε στην «εφαρμογή WWF GreensSpaces στην οποία έχει αξιολογηθεί με την υψηλότερη βαθμολογία και αποτελεί τον πιο αγαπημένο χώρο πρασίνου για τους χρήστες της εφαρμογής καθώς και στις αξιολογήσεις της Google η βαθμολογία του Κήπου είναι 4,5 αστέρια στα 5 ενώ και στο Trip Advisor τέσσερις στους πέντε επισκέπτες βαθμολογούν τον Εθνικό Κήπο από πολύ καλό έως εξαιρετικό, αποδίδοντας σταθερά πιστοποιητικό διάκρισης».

Γ. Καμίνης: «Το κλείσιμο των θυρών του Εθνικού Κήπου είναι η εύκολη λύση» Facebook Twitter
Κάτοψη του Εθνικού Κήπου με τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος.


Από τη πλευρά της η αντιδήμαρχος Πρασίνου Λενιώ Μυριβήλη υποστήριξε σε σχέση με τον φωτισμό ότι θα υπάρχει «εσωτερικός φωτισμός για λόγους ασφαλείας, για τον οποίο δεν τίθεται θέμα χρήσης κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ ο περιμετρικός φωτισμός πληροί τις προδιαγραφές ώστε να μην υπάρχει καμία ενόχληση στην πανίδα και την χλωρίδα του Κήπου».

Επιπλέον, τόνισε ότι θα αυξηθεί το πράσινο στον Κήπο αφού έχει υποστεί πλήγματα κατά το παρελθόν. Τέλος, ως προς το τι θα γίνει με τα ζώα, τα αναρριχόμενα φυτά και τις πέργκολες του Κήπου, η προϊσταμένη του τμήματος Εθνικού Κήπου Κατερίνα Αγοραστού αποσαφήνισε ότι «οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τμηματικά σε κάθε τομέα του Κήπου ώστε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση στα οικοσυστήματα και να συνεχιστεί η επισκεψιμότητά του κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου».


Καταλήγοντας, σε ερώτηση της LiFO για το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα με τις κλειστές θύρες στην Ηρώδου Αττικού ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε οργισμένα λέγοντας ότι δεν είναι ευθύνη του δήμου αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να παρακαμφθούν οι κανόνες ασφαλείας εκ μέρους της αστυνομίας.

«Εμείς είμαστε οι πρώτοι που ενοχλούμαστε απ' αυτό το γεγονός διότι οι πολίτες χάνουν την πρόσβαση τους στον Κήπο αλλά και παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του καφενείου. Υπάρχουν τρόποι να λυθεί αυτό το θέμα αλλά έχει επικρατήσει η εύκολη λύση που είναι το κλείσιμο των θυρών».

Αθήνα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ