Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο

Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση στο Μικρολίμανο, αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ώστε να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πόλο αλλά και σε διεθνή τουριστικό προορισμό.
5

Ομόφωνα εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα η μελέτη του έργου για την Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Ακτής Κουμουνδούρου (Μικρολίμανο) κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά.


Πρόκειται για μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας σε μια επιφάνεια που θα ξεπερνά τα 15.000 τ.μ. και στο σύνολο της θα αφορά όχι μόνο την περιοχή του Πειραιά αλλά και την Αττική ευρύτερα, καθώς, μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση, αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ώστε να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πόλο αλλά και σε διεθνή τουριστικό προορισμό.

«Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Το τοπίο θα αλλάξει και με το κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής».


Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε η έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του Μικρολίμανου. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014, υπήρχε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, ενώ δεν υπήρχε καμία μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής.

Για τον λόγο αυτό ξεκινήσαμε να διεκδικούμε παρατάσεις στο θέμα των κατεδαφίσεων με τροπολογίες στη Βουλή, ώστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές και να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό μια ολοκληρωμένη μελέτη.

Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.


Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Το τοπίο θα αλλάξει και με το κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής».


Επιπλέον, πρόσθεσε: «Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη. Έχει περάσει από αρχιτεκτονική επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες επιτροπές. Εφόσον ψηφιστεί η σκοπιμότητα της μελέτης, θα κάνουμε Προγραμματική με την Περιφέρεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, Ελεγκτικό Συνέδριο και Δημοπράτηση μέχρι τον Δεκέμβριο».

Να επισημάνουμε ότι η περιοχή του Μικρολίμανου αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλλας, δημιουργώντας μια «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και στο Ν. Φάληρο βορειοανατολικά της Πειραϊκής Χερσονήσου, με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου, η οποία κατά την αρχαιότητα χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.


Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής. Αργότερα, από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα, ο φυσικός λιμένας του Τουρκολίμανου μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας λόγω της φυσικής ομορφιάς του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κ.λπ. Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης-αναψυχής, σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου.

Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη παρέμβαση η Ζώνη Παραλίας πρόκειται να απελευθερωθεί από τις αυθαίρετες κατασκευές και να μετατραπεί σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου.


Ο προϋπολογισμός του έργου της αστικής ανάπλασης ανέρχεται σε €5.700.000 και η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια. Η ομόφωνη έγκριση της μελέτης δίνει το πράσινο φως ώστε να δοθεί λύση σε μια παθογένεια χρόνων που ταλαιπωρεί την πόλη του Πειραιά.


Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη παρέμβαση η Ζώνη Παραλίας πρόκειται να απελευθερωθεί από τις αυθαίρετες κατασκευές και να μετατραπεί σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Μάλιστα, οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυάρχου Βότση θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας.


Επίσης, η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες, οι οποίες θα καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής και κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους. Η παράλληλη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης δεν θα παρεμποδιστεί αλλά προβλέπεται να αποκατασταθεί σε αντίστοιχη ζώνη υποδοχής τραπεζοκαθισμάτων.


Σε συνδυασμό με άλλα εμβληματικά έργα που σχεδιάζονται στις περιοχές πέριξ του Μικρολίμανου, βασικός στόχος της επερχόμενης ανάπλασης είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, η λειτουργική χρήση και η βιώσιμη λειτουργία της.

Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες, οι οποίες θα καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής και κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους.
Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Ο προϋπολογισμός του έργου της αστικής ανάπλασης ανέρχεται σε €5.700.000
Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Η περιοχή του Μικρολίμανου αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλλας, δημιουργώντας μια «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και στο Ν. Φάληρο βορειοανατολικά της Πειραϊκής Χερσονήσου, με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου, η οποία κατά την αρχαιότητα χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.
Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Βασικός στόχος της επερχόμενης ανάπλασης είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, η λειτουργική χρήση και η βιώσιμη λειτουργία της.
Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Τα σχέδια της μελέτης
Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Τα σχέδια της μελέτης
Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Facebook Twitter
Τα σχέδια της μελέτης
Αθήνα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ