Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός

Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός Facebook Twitter
Black Athena στο Crust. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Live + Πάρτι

My Turn, Oyd, Senserase, Bellum Veritas

Οι My Turn είναι μια hardcore / punk μπάντα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2010 και μετά από περιπλανήσεις και αλλαγές line up κατέληξε να έχει έδρα την πόλη του Βόλου το 2017. Μαζί τους στο An τη Μεγάλη Πέμπτη οι Oyd, Senserase και Bellum Veritas.

5/4, An Club, Σολωμού 13-15, Εξάρχεια

Black Athena present: Α λ η τ ε ί α

Οι Black Athena παρουσιάζουν την Αλητεία, ένα νέο residency που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου στο Crust. Κάθε Πέμπτη θα κάνουν κατάληψη στο υπόγειό του, αρχίζοντας από την Μεγάλη, με καλεσμένους έκπληξη και μουσικές από rap, grime, footwork και πάει λέγοντας.

5/4, Crust, Πρωτογενούς 13, Ψυρρή

Θοδωρής Κοτονιάς, Klaudia Delmer, Βασίλης Κετεντζόγλου

Ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Klaudia Delmer συναντούν τον δεξιοτέχνη κιθαριστή Βασίλη Κετεντζόγλου την Μεγάλη Πέμπτη, στο πλαίσιο της σειράς «2018 Μουσικές στιγμές», για μια βραδιά γεμάτη μυστικισμό και κατάνυξη, όπως ταιριάζει στις μέρες.

5/4, Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου,  Φιλλελλήνων 27

Phormix w/ December, Manie Sans Delire, Outermost, Morah

Μετά τον επιτάφιο, οι Phormix δίνουν ραντεβού στο six d.o.g.s μαζί με τους December, Manie Sans Delire και Outermost για να μπει χορευτικά το Μεγάλο Σάββατο.

6/4, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι

Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός Facebook Twitter
Dead Can Dance

Dead Can Dance, 4AD & Other Demons

Η Μεγάλη Παρασκευή δίνει μια καλή αφορμή για ένα αφιέρωμα  στους σκοτεινούς, μελαγχολικούς και ρομαντικούς ήχους του παρελθόντος με ιδιαίτερη μνεία στη σπουδαιότερη ίσως δισκογραφική εταιρία των ‘80s, την 4AD, και την μπάντα-ορόσημό της, τους Dead Can Dance!

6/4,  Death Disco, Λεπενιώτου 16, Ψυρρή

C. Aggelopoulos w/ DJ Fo

O resident DJ του Crust Χρήστος Αγγελόπουλος υποδέχεται τη resident DJ του backstage του Sodade Φώφη Τσεσμελή, στην πρώτη τους συνάντηση στα decks.

6/4, Crust, Πρωτογενούς 13, Ψυρρή

Perestroika: United We Dance  w/ Jose Amba, DJ Tim, Lex, Fragk & Gi 

To six d.o.g.s κάνει την ανάσταση χορευτική με Perestroika και hοuse ρυθμούς, με τη θεματική βραδιά «United We Dance». Θα παίξουν, μετά το άγιο φως, οι Jose Amba, DJ Tim, Lex και Fragk & Gi.

7/4, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι

Μέλισσες

Οι Μέλισσες, μετά την εκκλησία, κατεβαίνουν στην Πειραιώς όπου θα γιορτάσουν την Ανάσταση παρέα με τους Τάμτα, Κόνι Μεταξά και DJ Young.

7/4, Box Athens, Πειραιώς 130

Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός Facebook Twitter
Οι Μέλισσες στο ΒΟΧ Athens

Deep Phase presents Paul Darey

Την  Κυριακή του Πάσχα, ο Αργεντίνος Paul Darey, με βάση του πλέον την Ibiza, resident επί σειρά ετών στο δημοφιλές Space club, θα κάνει ένα special 3ωρο set ανάμεσα στις λεπτές γραμμές της tech house και techno σκηνής.

8/4, Steam, Ευρυμέδοντος 3, Γκάζι

Βαγγέλης Λιόλος, Παναγιώτης Στεργίου, Λάκης Ορφανίδης

Ο Βαγγέλης Λιόλος μαζί με τον Παναγιώτη Στεργίου και τον Λάκη Ορφανίδη βάζουν το μπουζούκι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια προσπάθεια αναδείξης του όργανου στις καινούριες γενιές.

9/4, Χίλιες και Δύο Νύχτες, Καραϊσκάκη 10

  

Mr Chi / DJ Gigli / Kas, Robin & Melo

Τα πάρτι του Lohan αυτές τις μέρες έχουν ως εξής: τη Μεγάλη Πέμπτη, Chicago με Mr Chi, τη Μεγάλη Παρασκευή, Dance with Us με DJ Gigli και το Μεγάλο Σάββατο, Showtime με οικοδεσπότη τον Βαγγέλη Σταύρου και στα decks τους Kas, Robin και Melo.

5-7/4, Lohan, Ιερά Οδός 32, Κεραμεικός

Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός Facebook Twitter
Lohan
 

Εκθέσεις + Μουσεία

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι

 

Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας)

Η έλξη για το άγνωστο και η γοητεία που άσκησε ο ελλαδικός χώρος στην ευρωπαϊκή σκέψη από την εποχή της Αναγέννησης, μέσα από πολυάριθμες εκδόσεις και αναρίθμητα ζωγραφικά έργα περιηγητών της Συλλογής Ευστάθιου I. Φινόπουλου, μίας από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς.

Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Μαΐου 2018

2017 Έτος Ελλάδας & Κίνας

Το έτος 2017 ήταν αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει για έναν χρόνο εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα.

Ώρες λειτουργίας Μεγάλης Εβδομάδας:

Μ. Πέμπτη: 10:00-20:00

Μ. Παρασκευή: 12:00-18:00

Μ. Σάββατο: 10:00-15:00

Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα & Τρίτη: Κλειστά

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

 

Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 90 ετών από τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας παρουσιάζει έκθεση με 160 έργα τέχνης αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, επιλεγμένα από τη Συλλογή της.

Διάρκεια έκθεσης έως 20 Μαΐου 2018

Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο

Η έκθεση επικεντρώνεται στο φωτογραφικό έργο για δυο βιβλία του Ελβετού φωτογράφου, ο οποίος προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον Βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να πάρει φωτογραφίες για μια πολυτελή έκδοση με τίτλο Αίγυπτος (1932). Το 1933 επέστρεψε για να ολοκληρώσει το ταξίδι.

Διάρκεια έκθεσης έως 20 Μαΐου 2018

Από το Αρχείο του Δημήτρη Μανίκα. Αθήνα και Βιέννη

Στην έκθεση παρουσιάζεται αναδρομικά το συνολικό έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα, μέσα από μια προσωπική επιλογή του ίδιου. Η παρουσίαση αυτή είναι μια διαδρομή στο αρχείο του και σηματοδοτεί τη δωρεά του αρχείου αυτού στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Διάρκεια έκθεσης έως 20 Μαΐου 2018

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας:

Μ. Πέμπτη: 10:00-18:00

Μ. Παρασκευή: 13:00-19:00

Μ. Σάββατο: 10:00-15:00

Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα: Κλειστά

Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός Facebook Twitter
Δημήτρης Μανίκας. Αθήνα και Βιέννη

ΕΜΣΤ, Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή

 

Εργαστήριο Διλημμάτων

Η Εθνική Συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας είναι μία επιβλητική βιντεοεγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα, σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη, που πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και προσφέρει μια περιπατητική οπτικοακουστική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα υποβάλει τον επισκέπτη σε σκέψεις και διλήμματα ηθικού περιεχομένου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίντεο έχουν η Charlotte Rampling και ο Γιώργος Κοτανίδης.

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας:

Μ. Παρασκευή: 13:00-19:00       

Μ. Σάββατο: 11.00-16:00

Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά

Μουσείο Ακρόπολης

 

Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια

Μια περιοδική έκθεση με τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης, το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης, ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας:

Μ. Παρασκευή 12:00-18:00

Μ. Σάββατο 08:00-15:00

Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 08:00-16:00

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44

 

Οδύσσειες

Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση του μουσείου που αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου και επιχειρεί να ανιστορήσει το περιπετειώδες ταξίδι του ανθρώπου στον χρόνο μέσα από ένα αφαιρετικό και συμβολικό πρίσμα εμπνευσμένο από την Οδύσσεια.

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας:

Μ. Πέμπτη 09:00-16:00

Μ. Παρασκευή 12:00-17:00

Μ. Σάββατο 09:00-16:00

Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: Ανοικτά

Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός Facebook Twitter
Οδύσσειες

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22

 

Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους

Η έκθεση συνθέτει επιλεγμένα «στιγμιότυπα» με πρωταγωνιστές ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου των Κυκλάδων από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα και περιλαμβάνει μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα από τα νησιά, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Διάρκεια έκθεσης έως 10 Απριλίου 2018

Γιώργης Βαρλάμος

Περιοδική έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο (1922-2013), η οποία διοργανώνεται από τo Kομμουνιστικό Kόμμα Eλλάδας, περιλαμβάνει 120 έργα (λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά) και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες.

Διάρκεια έκθεσης έως 15 Απριλίου 2018

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας

Μ. Παρασκευή: 12:00-17:00

Μ. Σάββατο: 09:00-16:00

Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 09:00-16:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι

 

Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα

Η έκθεση παρουσιάζει μία διαφορετική όψη του νομίσματος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., και χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, με 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank και 159 αντικείμενα που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διάρκεια έκθεσης έως 15 Απριλίου 2018

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Παρασκευή: 12:00-17:00

Μεγάλο Σάββατο: 10:00-15:00

Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: Κλειστά

Πάσχα στην Αθήνα: Ο πλήρης οδηγός Facebook Twitter
Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα

ΜΙΕΤ, Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου

 

Δημήτρης Α. Φατούρος: Εικαστική Δίοδος – Αρχείο 1966

Περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστα, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη.

Διάρκεια έκθεσης έως 28 Απριλίου 2018

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας

Μ. Παρασκευή 13:00 – 18:00

Μ. Σάββατο 11:00 – 15:00

Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας του δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας

 

Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη

Ο Αλέξης Ακριθάκης  (1939 - 1944) θεμελίωσε το έργο του και την ιδιαίτερη εικαστική του προσωπικότητά στην τέχνη διεθνώς, μέσα από την άμεση σχέση του με τη γραφή, το βιβλίο, την σχέση τους με σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές, αλλά και με την κόρη του, για την οποία έκανε πολλά σχέδια και βιβλία σαν ιστορίες και ιστορίες σαν μονοσέλιδες εικόνες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Διάρκεια έκθεσης έως 3 Ιουνίου 2018

Ωράριο Μεγάλης Εβδομάδας

Μ. Πέμπτη: 10:00-21:00

Μ. Παρασκευή: Κλειστά

Μ. Σάββατο: 10:00-14:00

Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα: Κλειστά

Σινεμά

Ένα Ήσυχο Μέρος (A Quiet Place)

Μια οικογένεια ζει απομονωμένη στην απόλυτη σιωπή λόγω μιας αδιευκρίνιστης απειλής που επιτίθεται όταν ακούσει οποιονδήποτε ήχο. Πρωτότυπη ταινία τρόμου με την Έμιλι Μπλαντ, που έκανε πρεμιέρα πριν από έναν μήνα στο αμερικανικό φεστιβάλ South by Southwest κι έκτοτε έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια. Το υποβλητικό τρέιλερ προϊδεάζει για πραγματικές ανατριχίλες.

 

Barbara (από Κυριακή 8/4)

Ο Ματιέ Αμαλρίκ σκηνοθετεί την κινηματογραφική βιογραφία της θρυλικής Γαλλίδας τραγουδίστριας. Η συναρπαστική ταινία του κέρδισε το Βραβείο Ποιητικής Αφήγησης στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 70ού Φεστιβάλ Καννών και χάρισε στην εκπληκτική Ζαν Μπαλιμπάρ το Σεζάρ Γυναικείας Ερμηνείας για τον διπλό ρόλο της.

 

Ταινίες που συνεχίζονται στις αίθουσες και αξίζει να δείτε: Ready Player One του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ (You Were Never Really There) της Λιν Ράμσεϊ, Πρόσωπα & Ιστορίες (Faces Places) των Ανιές Βαρντά & JR, Μια Νέα Γυναίκα (Jeune Femme) της Λεονόρ Σεράιγ.

Επίσης

Την Κυριακή του Πάσχα, στη 1 το μεσημέρι, θα στρωθεί από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων το καθιερωμένο εορταστικό τραπέζι για τους άστεγους και άπορους κατοίκους της πόλης.

Το γεύμα θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ. Για τη μετακίνηση των ενδιαφερομένων έχει εξασφαλιστεί λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τα γραφεία του ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35).

Έξτρα tips

Λαϊκές  

Οι λαϊκές αγορές της Αθήνας λειτουργούν κανονικά τη Μ. Πέμπτη, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο και δεν σταματούν, παρά μόνο την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Από τις πιο κεντρικές και μεγάλες, εκείνες που εξυπηρετούν αυτές τις μέρες είναι: η λαϊκή της Κυψέλης (Τήνου & Σποράδων) για την Πέμπτη, οι αγορές της Βεΐκου, του Κολωνακίου (Ξενοκράτους), του Παγκρατίου (Πύρρου) και των Πετραλώνων (Καλλισθένους) για την Παρασκευή και η λαϊκή αγορά των Εξαρχείων στην Καλλιδρομίου αλλά και στους Αμπελοκήπους (οδός Πλακεντίας) το Σάββατο.

Κρεαταγορές

Η Βαρβάκειος λειτουργεί καθημερινά 06:00-17:00 μέχρι και το Μ. Σάββατο ενώ η αγορά του Ρέντη είναι ανοιχτά τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, 08:00-19:00, και το Μ. Σάββατο, 08:00-17:00.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ