Τι είδε η Vogue όταν ήρθε στην Αθήνα;

Τι είδε η Vogue όταν ήρθε στην Αθήνα; Facebook Twitter
3

Λίγες μόλις εβδομάδες αφού το ταξιδιωτικό site σύγκρισης τιμών TravelSupermarket συμπεριέλαβε τα Εξάρχεια στη δεκάδα της λίστας με τις πιο cool γειτονιές της Ευρώπης, είδηση που αναμεταδόθηκε από μεγάλα media όπως το Business Insider και η Daily Mail, η Vogue επισκέφθηκε την Αθήνα και δίνει τη δική της διάσταση στο coolness της πόλης μας.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό κολοσσό λοιπόν, η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας είναι το Κουκάκι και όσοι από τους γνωστούς μας έχουν επιλέξει να ζουν στην ευρύτερη περιοχή κάτω από την Ακρόπολη, εδώ και λίγες μέρες πανηγυρίζουν. 

Αυτό που απολαμβάνει λοιπόν η Vogue περισσότερο στην Αθήνα είναι το πώς η ίδια η πόλη και οι ρυθμοί της μπορούν να σου αλλάξουν το πρόγραμμα και να σε πετάξουν από το ένα σημείο στο άλλο. «Ξυπνάς με πλάνο να επισκεφθείς ένα από τα ωραία μουσεία, όπως το Μπενάκη, μετά βολτάρεις στα γραφικά, παρότι τουριστικά, σοκάκια της Πλάκας που μοιάζει με χωριό και στη θέα ενός πολύβουου καφέ, αλλάζεις προτεραιότητες στην υπόσχεση ενός μεταξένιου φρέντο εσπρέσο. Τέτοιος δελεαστικός αυθορμητισμός είναι παρών στο Κουκάκι και του Μακρυγιάννη, αυτές τις πράσινες, φιλικές για τους πεζούς, όμορες γειτονιές που απλώνονται κάτω από την Ακρόπολη. Παρά την παρουσία αυτού του μνημείου που δεσπόζει σουρεαλιστικά στο αστικό τοπίο και παρά τα διάφορα μουσεία, αυτές οι περιοχές παραμένουν ήσυχες, φιλόξενες, φιλικές για περιπλάνηση και νωχελικούς ρυθμούς».

Τι είδε η Vogue όταν ήρθε στην Αθήνα; Facebook Twitter
Η είσοδος του νέου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Αρκετά πετυχημένη εισαγωγή για το άρθρο της Vogue που μάλλον έχει πιάσει το νόημα του χιπ Κουκακίου. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην πλατφόρμα υπενοικίασης καταλυμάτων Airbnb -τα σπίτια στο Κουκάκι είναι συνήθως νοικιασμένα συνέχεια όλο τον χρόνο ενώ η ίδια η Airbnb είχε τοποθετήσει πέρσι την περιοχή στο νο. 5 της λίστας με τις «καλύτερες περιοχές παγκοσμίως όπου κάποιος πρέπει να μείνει»-, καταλαβαίνουμε ότι οι ξένοι μάλλον έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν τη συγκεκριμένη γειτονιά. Κι αν το σκεφτείς, για κάποιον που έρχεται για τουρισμό αποκλειστικά στην Αθήνα, το Κουκάκι είναι μια επιλογή βολική, ασφαλής, προσβάσιμη και όμορφη.

Στη συνέχεια η Vogue περνά σε συγκεκριμένες προτάσεις, ξεκινώντας φυσικά από το Μουσείο της Ακρόπολης «για τους λάτρεις της αρχαιολογίας, όπου τα πραγματικού μεγέθους μαρμάρινα αγάλματα και τα υπόλοιπα εκθέματα προσφέρουν μια εκτενή ματιά στην αρχαιότητα, μέσα σε ένα κτίριο από γυαλί και τσιμέντο». Δεν παραλείπει να αντιδιαστείλει το εντελώς καινούριο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που μόλις πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκε στο κτίριο του ΦΙΞ και «συμβολίζει ένα νέο, σύγχρονο κεφάλαιο στη μακρά και πλούσια καλλιτεχνική ιστορία της πόλης». Κλείνει την παράγραφο των Μουσείων με το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, του οποίου οι δημιουργίες «έχουν στολίσει πολλές λαμπερές διασημότητες ανά τις δεκαετίες και λειτουργούν ως καλλιτεχνήματα με τις σκεπτόμενες αναφορές τους στη φύση και σε περασμένους πολιτισμούς».

Τι είδε η Vogue όταν ήρθε στην Αθήνα; Facebook Twitter
Πάρτι για τα δεύτερα γενέθλια του Μπελ Ρέυ

Μετά την «πολιτισμική τροφή» όμως, η Vogue εύλογα στέκεται και στην κανονική, προτείνοντας μέρη για καφέ και φαγητό στην περιοχή. Κι εκεί πετυχαίνει αρκετά. Αρχικά στέκεται στο Little Tree Books & Coffee, μια «ήσυχη εναλλακτική στα θορυβώδη spots που κυριαρχούν στην Αθήνα. Παρόλο που τα ράφια έχουν κυρίως ελληνικούς τίτλους, το vibe της βιβλιοθήκης από μόνο του θα ευχαριστήσει τους βιβλιόφιλους. Βούλιαξε σε έναν καναπέ παρέα με κέικ σοκολάτας και καφέ και δύσκολα θα φύγεις». Έπειτα η συντάκτρια του άρθρου Alia Akkam αναφέρεται στην τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα με τα «all-day πρωινά» (που μόνο πρωινά δεν είναι) και προτείνει το Kinonó, με «ψηλοτάβανα παράθυρα που πλημμυρίζουν τον βιομηχανικό χώρο με φυσικό φως. Πριν μεταμορφωθεί (τις βραδινές ώρες) σε προορισμό για τζαζ, σολ και φανκ ακούσματα, η ξύλινη μπάρα του είναι το σημείο όπου μπορείς να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας αβγά scrumbled με ντομάτα και σπιτική λεμονάδα». Παρακάτω η Vogue ανακαλύπτει φυσικά και το δημοφιλές Bel Ray, πρώην πλυντήριο αυτοκινήτων και αντιλαμβάνεται την προσφιλή συνήθεια των Αθηναίων να «αράζουν εξοπλισμένοι με μια εφημερίδα και ένα κροκ-μεσιέ, όταν η χαλάρωση είναι το μόνο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ημέρας τους. Ώρες αργότερα μπορεί ακόμα να πίνουν, με την κούπα του καφέ να έχει αντικατασταθεί από ένα κοκτέιλ με ουίσκι». Αν μη τι άλλο, αν υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα όπου μπορείς να δεις το φαινόμενο του πολύωρου αράγματος, αυτό είναι σίγουρα στο Μπελ Ρέυ, οπότε η συντάκτρια διαθέτει πολύ καλά αντανακλαστικά. Οι προτάσεις της Vogue για κάτι πιο «φαγάτο» περιλαμβάνουν επίσης τη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου με «γοητευτικά σπιτικά πιάτα, όπως τα στριφτά ζυματικά με ξινομυζήθρα». Από την κάβα η Vogue ενθουσιάστηκε με το Ασύρτικο, ενώ δεν παρέλειψε να περάσει και από το διπλανό BoBo, ένα «σκοτεινό, σοφιστικέ wine bar που ζωντανεύει από πινελιές μπλε χρώματος», όπου οι ειδικοί του κρασιού της πρότειναν να δοκιμάσει κόκκινο Αγιωργίτικο της Γαίας.

Αυτό που απολαμβάνει η Vogue περισσότερο στην Αθήνα είναι το πώς η ίδια η πόλη και οι ρυθμοί της μπορούν να σου αλλάξουν το πρόγραμμα και να σε πετάξουν από το ένα σημείο στο άλλο.

Και όπως όλα τα πλήρη ταξιδιωτικά άρθρα οφείλουν να κάνουν μια μικρή, έστω, αναφορά στο shopping, έτσι και η Vogue διευκρινίζει ότι αυτό δεν είναι το μεγάλο ατού της περιοχής, όμως υπάρχουν μερικά μικρά μαγαζιά που ο επισκέπτης αξίζει να δοκιμάσει, όπως το μικρό ατελιέ Lovecuts με «προσιτά κομμάτια, όπως πουά hoodies και ψηλόμεσες μεταξωτές φούστες, όλα χειροποίητα», ή τα Ελληνικά Καλούδια, όπου «ο φιλικός ιδιοκτήτης Σταμάτης θα σου προτείνει μαρμελάδα σύκο, βότανα και θαλασσινό αλάτι από τα Κύθηρα, προτάσεις που αποπνέουν νοσταλγία για όλα εκείνα τα αξέχαστα καλοκαιρινά γεύματα των διακοπών με τα ντολμαδάκια από αμπελόφυλλα».

Αναφορικά με τη διαμονή, η Vogue, απευθυνόμενη προφανώς μόνο σε υψηλά βαλάντια, προτείνει μόνο τη νέα άφιξη του Electra Metropolis, με τα «λευκά μαρμάρινα μπάνια και τις παροχές της ελληνικής εταιρείας φυσικών προϊόντων Korres, καθώς και το roof garden όπου δεσπόζει η θέα της Ακρόπολης».

Παρόλο που το άρθρο έχει προφανώς σημαντικές ελλείψεις (δεν γίνεται να γράφεις για το Κουκάκι και να μην αναφέρεσαι στα σουβλάκια του Καλύβα που προσελκύουν κόσμο κι από άλλες περιοχές, ή στις θρυλικές Κούκλες, το μοναδικό μαγαζί της Αθήνας με drag show που έστησε τη γειτονιά προ 20ετίας, πολύ πριν γίνει hot spot το Κουκάκι), η συντάκτρια έχει πιάσει όμως πρωτίστως το νόημα της χαλαρότητας που χαρακτηρίζει αυτή τη γειτονιά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως όσοι μένουν εκεί δεν την αλλάζουν με τίποτα.

Τι είδε η Vogue όταν ήρθε στην Αθήνα; Facebook Twitter
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Αθήνα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ