Ξεκινούν επιτέλους οι εργασίες της ανέγερσης του τζαμιού στον Βοτανικό

Ξεκινούν επιτέλους οι εργασίες της ανέγερσης του τζαμιού στον Βοτανικό Facebook Twitter
8

Ένα ακόμα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο σίριαλ της ανέγερσης τζαμιού στον Ελαιώνα, που κρατά, ούτε λίγο ούτε πολύ, 33 ολόκληρα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε τελικά η σύμβαση από το υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία (σύμπραξη τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών) για την ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού.


Είχε προηγηθεί, στις 4 Αυγούστου, η επεισοδιακή ψήφιση στη Βουλή της διάταξης που προέβλεπε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση του τεμένους. Σε μια ψηφοφορία στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία κατέρρευσε, καθώς οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. ψήφισαν κατά και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ, επικράτησαν υψηλοί τόνοι και προσωπικές επιθέσεις (από τη Χρυσή Αυγή) και τελικά η διάταξη πέρασε με τις θετικές ψήφους όλων των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής και των ΑΝ.ΕΛ.
Έναν μήνα νωρίτερα, στις 7 Ιουλίου του 2016, το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε απορρίψει την προσφυγή 111 κατοίκων του Ελαιώνα, οι οποίοι, επικαλούμενοι την ιδιότητά τους ως χριστιανών ορθόδοξων Ελλήνων πολιτών, ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου της ανέγερσης του τεμένους. Μάλιστα, κατά του τεμένους είχε προσφύγει και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αλλά κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο δεν παραστάθηκε κανένας δικηγόρος ως νομικός εκπρόσωπός του και η αίτηση ακύρωσής του απορρίφθηκε ως ανομιμοποίητη.

Αόριστο παραμένει το μέλλον των υπόλοιπων μικρών, άτυπων χώρων λατρείας που υπάρχουν στην Αθήνα. Αυτοί οι χώροι υπολογίζονται σε 50, στην πλειονότητά τους είναι μικροί, έκτασης 40-50 τ.μ. και λειτουργούν και ως χώροι οργάνωσης μαθημάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και εορτών.

Όπως θυμούνται πολλοί, ακόμα και πριν από αυτό το τελευταίο «εμπόδιο», ο διαγωνισμός είχε φτάσει και πάλι στην τελική ευθεία πριν από τρία χρόνια, όμως ακολούθησαν 10 άγονες δημοπρατήσεις. Λέγεται ότι οι μικροί και μεσαίοι εργολάβοι που τότε είχαν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία για τη σύμβαση απέφευγαν να εμπλακούν, επηρεασμένοι από τις απειλές εξτρεμιστικών στοιχείων και φοβούμενοι την καταστροφή των μηχανημάτων τους. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο τότε υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άνοιξε ένα «παραθυράκι» στο νομικό πλαίσιο, δίνοντας το δικαίωμα και στις μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Έτσι, λοιπόν, και μετά από τέσσερις μήνες, τον Ιανουάριο του 2014, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο, J&P Άβαξ, Τέρνα, Άκτωρ και INTRAKAT, ενώθηκαν σε κοινοπραξία, κατέθεσαν τη μοναδική προσφορά και ανέλαβαν από κοινού το έργο.

Το έργο θα κοστίσει περίπου 887.000 ευρώ στο δημόσιο ταμείο και, όπως όλα δείχνουν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ η φάση της κατασκευής του τεμένους αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο του 2017, αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμο. Ο χώρος που παραχωρήθηκε για την κατασκευή του είναι 17 στρέμματα, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Βοτανικό, κοντά στον σταθμό του μετρό. Θα έχει συνολική επιφάνεια 1.000 τ.μ. και χωρητικότητα περίπου 350 ατόμων. Θα αποτελείται από δύο χώρους προσευχής και δεν θα διαθέτει μιναρέ, καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβάδιζε με τον περιβάλλοντα χώρο. Γύρω του θα υπάρχουν οι κλασικοί χώροι πρασίνου, η κρήνη που επιβάλλει η μουσουλμανική παράδοση καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής σε υφιστάμενα κτίρια, ενώ στη χρήση γης της περιοχής δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.

 
Αόριστο, βέβαια, παραμένει το μέλλον των υπόλοιπων μικρών, άτυπων χώρων λατρείας που υπάρχουν στην Αθήνα. Αυτοί οι χώροι υπολογίζονται σε 50 (προ κρίσης έφταναν τους 65), στην πλειονότητά τους είναι μικροί, έκτασης 40-50 τ.μ. και λειτουργούν και ως χώροι οργάνωσης μαθημάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και εορτών. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δηλώσει ότι όποιοι από αυτούς τους χώρους δεν λάβουν την απαιτούμενη άδεια με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία των ευκτήριων οίκων, ώστε να καλύπτονται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και προστασίας, θα κλείσουν. Ως τώρα μόλις τρία τζαμιά στην Αθήνα και ένα στη Θήβα έχουν νομιμοποιηθεί.

Trivia

Αριθμός μουσουλμάνων στην Ελλάδα

Περίπου 2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ή το 20% του πληθυσμού ζουν σήμερα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι μόλις το 1,3% του πληθυσμού της χώρας.

Το μέλλον των θρησκειών

Υπολογίζεται ότι το 2050 ο αριθμός των χριστιανών στον κόσμο θα είναι ίδιος με αυτόν των μουσουλμάνων. το 2070 οι μουσουλμάνοι θα έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους χριστιανούς.

Tο άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ