Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο

Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Από την έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα υπέροχα καφενεία του, όπως το «Καφενείον Νέον» του 1956. Φωτο: Ίδρυμα Π & Μ Κυδωνιέως
0

Η αλήθεια είναι ότι για έναν καλλιτέχνη του διαμετρήματος του Γιάννη Τσαρούχη, που, όπως είπε και η ανιψιά του και πρόεδρος του ιδρύματος που φέρει το όνομά του Νίκη Γρυπάρη, δεν έτυχε καμίας επίσημης τιμής από την πολιτεία όσο ζούσε, το να ταξιδεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα νησί για να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης με έργα του είναι μια νίκη. Μια νίκη επί μιας πατρίδας που όχι μόνο δεν τιμά αλλά ούτε καν συνδράμει τους αγώνες καλλιτεχνών που δίνουν καθημερινή μάχη για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση του έργου τους. Μια πατρίδα η οποία ενίοτε είναι συνυπεύθυνη για κάθε λογής αντιξοότητες. Ο Γιάννης Τσαρούχης δεν αποτελεί εξαίρεση κι ας πέθανε έχοντας κατακτήσει τη σχεδόν καθολική αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας, αποτελώντας τρόπον τινά ένα αστέρι του ελληνικού Hall of Fame.


Έχουν περάσει ακριβώς 30 χρόνια από τον θάνατό του και το Ίδρυμα Μαρίκας και Πέτρου Κυδωνιέως της Άνδρου μόλις εγκαινίασε μια σπουδαία έκθεση με έργα του στο πλαίσιο του 25χρονου θεσμού «Πλοές» που κάθε καλοκαίρι φέρνει στο κυκλαδίτικο νησί Έλληνες εικαστικούς των μεταπολεμικών ετών σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αθηνάς Σχινά. Τα φετινά εγκαίνια είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα, δηλαδή μια επισημότητα λόγω της παρουσίας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και της νέας υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου το απόγευμα, στις 19:30 ακριβώς (το πρόγραμμα άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετακινούμενο ένα τέταρτο νωρίτερα για λόγους που μόνο η προεδρία της δημοκρατίας γνωρίζει), με τη συνοδεία μιας κουστωδίας προσωπικού ασφαλείας αλλά και ενός drone, κατέφθασε η «αυτού εξοχότης» (όπως εθιμοτυπικά τον προσφώνησαν από το μεγάφωνο) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο επισκέπτης έχει την τύχη να βλέπει και να συγκρίνει αυθεντικά έργα (δανεισμένα από το Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης) με τα πολλαπλά. Συχνά η διαφορά είναι συντριπτική


Κόσμος πολύς είχε συγκεντρωθεί έξω από το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Κυδωνιέως στον κεντρικό πεζοδρόμο της Χώρας της Άνδρου, ανάμεσά τους πολλοί «επώνυμοι» συμπολίτες μας, δημιουργώντας μια παράξενη και αναπάντεχη για τα δεδομένα της μικρής κοινωνίας αναστάτωση, η οποία μπορεί να ξέρει από δόξες και πλούτη, αλλά δεν έχει κάθε μέρα την πολιτειακή ηγεσία του τόπου στα μέρη της. Κι ας ήταν σύντομο το πέρασμά της, καθώς ο Πρόεδρος ήλθε και απήλθε με ελικόπτερο, βγάζοντας έναν ενδιαφέροντα λόγο σχετικά με τη συνεισφορά του σπουδαίου καλλιτέχνη και διανοητή στην ελληνική κλασική παιδεία. Δεν επρόκειτο, βέβαια, για έναν «εμπνευσμένο» λόγο ‒δεν θα μπορούσε να είναι, αφού η επίσημη προσέγγιση στέκεται πάντοτε στην επιφάνεια‒ αλλά για μια ακαδημαϊκίζουσα ομιλία με ξύλινη γλώσσα στα όρια της αξιοπρέπειας. Έστω.


Λίγες ώρες νωρίτερα, ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας (του οποίου αποκτήματα κυριαρχούν στην έκθεση) και η Αθηνά Σχινά μας είχαν ξεναγήσει σε αυτή την αντιπροσωπευτική και ιδιαίτερα καλοστημένη έκθεση 91 πρότυπων και πολλαπλών έργων του σημαντικού ζωγράφου της γενιάς του '30 και ευφάνταστου σκηνογράφου του θεάτρου και της όπερας.


Το σπίτι του Πέτρου και της Μαρίκας Κυδωνιέως εξωτερικά δεν μοιάζει με αρχοντικό, δηλαδή δεν το χαρακτηρίζει κάτι το μεγαλεπήβολο. Πρόκειται για ένα ωραίο αστικό σπίτι και μόνο όταν μπεις μέσα αναγνωρίζεις ότι όντως υπήρξε πλουσιόσπιτο. Τα ευρύχωρα και ψηλοτάβανα δωμάτιά του είναι ιδανικά για εκθεσιακή χρήση. Αυτή η «κιβωτός», λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι έχει συγκεντρωμένο τον μικρόκοσμο του Γιάννη Τσαρούχη, παρουσιασμένο με έναν θαυμαστό τρόπο.

 

Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Το σπίτι του Πέτρου και της Μαρίκας Κυδωνιέως είναι ένα ωραίο αστικό σπίτι.

Νομίζω ότι αν μπει ένας ξένος, οποιοσδήποτε δεν γνωρίζει το έργο και την πορεία του, θα μάθει και θα δει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για τη διαδρομή αυτού του τόσο ιδιαίτερου καλλιτέχνη που επηρέασε καθοριστικά την ελληνική καλλιτεχνική ζωή από τη δεκαετία του '30 μέχρι τον θάνατό του, το 1989, αλλά και μέχρι σήμερα.


Κάθε δωμάτιο-εκθεσιακός χώρος έχει βαφτεί με παστέλ γήινα χρώματα που επέλεξε ο Σταμάτης Ζάννος μετά από ανάλυση των περίφημων «Θεατρίνων», έργου αφιερωμένου στον θρυλικό θίασο Λεμού που διέπρεψε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή αλλά και μεταπολεμικά και αποτελεί εικονογράφηση έκδοσης του «Καταστρώματος Β'» του Γιώργου Σεφέρη.

Συγχρόνως, έχει διακοσμηθεί με υπέροχα έπιπλα-αντίκες από το σπίτι του Δημήτρη Τσίτουρα («είπα στη γυναίκα μου, που διαμαρτυρήθηκε ότι άδειασα το σπίτι μας, ότι το καλοκαίρι δεν έχουμε επισκέψεις») που παραπέμπουν σε νεοκλασικά αρχοντικά, όπως και με βάζα με κλαδιά ελιάς και πικροδάφνες («άρεσαν και στον Γιάννη» συμπλήρωσε ο συλλέκτης), συνοδευμένα από πορσελάνινους κρίνους Μουράνο της δεκαετίας του '50. Πώς να μη συμπληρώνουν ιδανικά, λοιπόν, αυτήν τη σκηνογραφία οι μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, που ακούγονται σε όλους τους χώρους;


Η συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα βρίθει από πολλαπλά έργα του Τσαρούχη, μεταξοτυπίες και λιθογραφίες. Πρόκειται για πρακτική που επιμελήθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του (κι ας το θεωρούσε «εκπόρνευση» της τέχνης), σε στενή συνεργασία με ειδικούς τεχνίτες, ώστε να αποδοθούν όσο γινόταν πιο πιστά σε σχέση με το πρωτότυπο τα χρώματα και οι τονικότητές τους, προσφέροντας σε ένα ευρύτερο κοινό τη χαρά να έχει στην κατοχή του αγαπημένα έργα του.

Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Τα έργα με ναύτες δεν μπορούσαν να λείπουν.


Στη συγκεκριμένη έκθεση ο επισκέπτης έχει την τύχη να βλέπει και να συγκρίνει αυθεντικά έργα (δανεισμένα από το Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης) με τα πολλαπλά. Συχνά η διαφορά είναι συντριπτική, τα χρώματα και κυρίως οι τονικότητές τους στις μεταξοτυπίες είναι διαφορετικά, αλλά έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του. Έτσι, μπορεί να δει κανείς και να συγκρίνει την περίφημη «Αναχώρηση με οβάλ καθρέπτη» του 1970 σε 5 παραλλαγές, το «Τριαντάφυλλο του Montrouge» της ίδιας περιόδου, τους «Ποδηλάτες» από τα πρώιμα του έργα του 1936, τις μακέτες για τα μπαλέτα «Ζιζέλ» και «Συλφίδες», όπως και για το αρχαίο δράμα «Βάκχες» (με το προεδρικό μέγαρο ως παλάτι του Κάδμου), οι μεταξοτυπίες των οποίων είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από τα πρωτότυπα έργα, το διάσημο «Δύο ναύτες στα βράχια», όπου ψάχνεις και δεν βρίσκεις τον δεύτερο ναύτη ‒μόνο τον έναν σε πρώτο πλάνο, με γυρισμένη την πλάτη‒, αλλά και την προσωπογραφία «Σπουδή για τον Μάνο» του 1967, της οποία η αναπαραγωγή είναι εξίσου σπουδαία με το πρωτότυπο.


Ανάλογης ποιότητας είναι και το ακόμα πιο διάσημο έργο ‒καθώς υπήρξε η αφίσα της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης το 1981‒ «Ναύτης που διαβάζει» του 1980, αν και δεν ξεπερνάει το «Φτερωτό πνεύμα» του 1966.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα υπέροχα καφενεία του, όπως το «Καφενείον Νέον» του 1956 και το «Καφενείον Παρθενών στα Χαυτεία» του 1957 σε μεταξοτυπίες του 1982. Όπως και τρεις παραλλαγές της περίφημης «Θυσίας της Ιφιγένειας» του 1947, δηλαδή μία αυθεντική και δύο λιθογραφίες που ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και δεν τόλμησε να αποκαλύψει παρά αρκετά χρόνια αργότερα, διαφορετικά θα λογοκρινόταν.

Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Συγκλονιστικό είναι και το έργο του à la manière de Vermeer «Η αντιγραφή του Τιτσιάνο» του 1971.


Ενδιαφέρον έχουν και τα πορτρέτα του μοντέλου Ντομινίκ, τέσσερα από τα οποία προσωποποιούν τις εποχές του χρόνου. Ο νεαρός Γάλλος με τον οποίο συνεργάστηκε ο ζωγράφος τα χρόνια της δικτατορίας, όταν διέμενε στο Παρίσι, είναι και ο συνοδός του σε φωτογραφία του Ιουλίου του 1974 που πάρθηκε στο Λούβρο από τον φωτογράφο Τουρκοβασίλη. Σε αυτήν βασίστηκε για μια του αυτοπροσωπογραφία, λιθογραφία της οποίας επίσης εκτίθεται στην έκθεση. Συγκλονιστικό είναι και το έργο του à la manière de Vermeer «Η αντιγραφή του Τιτσιάνο» του 1971. Αλλά και το σπουδαίο «Ο τσάμικος και ο ζεϊμπέκικος», από τα πιο οικεία στο πλατύ κοινό έργα του.


Τα σουρεαλιστικά εργάκια-σπουδές που φιλοτέχνησε την περίοδο της πρώτης του διαμονής στο Παρίσι το 1936 με θέμα «Κενταυρομαχίες» δεν μοιάζουν με δημιουργίες του Τσαρούχη, γεγονός που τα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Άγνωστο στο πλατύ κοινό είναι και ένα χρυσό επιτραπέζιο ρολόι του 1870, στου οποίου τις τέσσερις γωνιές ο ζωγράφος ήδη το 1942 είχε απεικονίσει τις τέσσερις εποχές. Η λιθογραφία ενός «Σπιτιού στην παλιά Αθήνα» του 1949, όπου με ελάχιστες γραμμές προσδιορίζει ένα ολόκληρο μικροσύμπαν, δύο παραλλαγές του «Πενθούντος νέου» του 1977 σε φυσικό μέγεθος πάνω σε πανί, σειρά από ανυπόγραφα πορτρέτα γυναικών με παραδοσιακές ενδυμασίες (του Πόντου, της Αταλάντης και άλλων περιοχών) που ο ζωγράφος πουλούσε σε ένα μπακάλικο και ο Τσίτουρας εντόπισε και αγόρασε πολύ αργότερα, διασώζοντάς τα, αποτελούν μερικά από τα διαμάντια της έκθεσης της Άνδρου.


Γενικά, ο πιστός του φίλος και συλλέκτης (περίτρανη απόδειξη ένα σχέδιο της Σολωμονίδου-Μπαλάνου από την «Καθημερινή» που τους έχει μαζί σε παρουσίαση βιβλίου το 1984) είχε πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί από το 1964 που τον πρωτογνώρισε μέχρι τον θάνατό του, όπως όταν του ζήτησε ένα λογότυπο για τη συλλογή του κι εκείνος δημιούργησε και του χάρισε ένα δάφνινο στεφάνι που αρχικά δεν άρεσε στον συλλέκτη, μέχρι που τον παρακάλεσε να προσθέσει χρώματα, όπως και έκανε. Σήμερα περιλαμβάνεται κι αυτό στην έκθεση. Ένας άλλος «μεγάλος» φίλος του ζωγράφου, ο Διονύσης Φωτόπουλος, παραχώρησε ένα δίπτυχο επάνω σε ξύλο με θέμα την Αρετούσα και τον Ερωτόκριτο, μεταξοτυπίες του οποίου αντιπαραβάλλονται με το πρωτότυπο έργο.

Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Κάθε δωμάτιο-εκθεσιακός χώρος έχει βαφτεί με παστέλ γήινα χρώματα που επέλεξε ο Σταμάτης Ζάννος και έχει διακοσμηθεί με υπέροχα έπιπλα-αντίκες από το σπίτι του Δημήτρη Τσίτουρα.


Τα έργα με ναύτες δεν μπορούσαν να λείπουν, οι «μελέτες» του λευκού, όπως τα αποκαλούν οι συντελεστές της έκθεσης και αναφέρονται σε μια ιστορία με ένα μοντέλο που υπηρετούσε στο ναυτικό και έδωσε το έναυσμα στον Τσαρούχη να ασχοληθεί με το θέμα, είναι εκείνα με τα οποία τον ταύτισε ο απλός κόσμος που δεν ξέρει τη μεγάλη του πορεία μέσα στα χρόνια. Έτσι, το υπέροχο έργο σε φυσικό μέγεθος «Ναύτης στον ήλιο» του 1968/70 αντιπαραβάλλεται με τη μεταξοτυπία του. Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη προσφιλής θεματική του ζωγράφου. Χορευτές του ζεϊμπέκικου και στρατιωτικοί, λαϊκοί νέοι άντρες στους οποίους αναζητούσε την αυθεντικότητα και τη λαϊκή κουλτούρα, όπως και στα καφενεία και τους ανδρώνες της εποχής, αναδεικνύονται μέσα από φόρμες αρχαιοελληνικές, βυζαντινές, αναγεννησιακές αλλά και μοτίβα από τον Καραγκιόζη.


Μια κουλτούρα και μια ολόκληρη εποχή που σήμερα ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν, που η νέα γενιά φοβάμαι πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να ανακαλύψει. Βέβαια, μια τέτοια έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει το ερέθισμα, καθώς τόσο ο χώρος του ιδρύματος όσο και η διάταξή του διαθέτουν γοητεία και οι νεαροί παραθεριστές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν για λίγο το μπάνιο τους μια μέρα ώστε να δουν και να μάθουν τον Τσαρούχη. Το γεγονός όμως ότι η πολιτεία καθυστέρησε 30 και βάλε χρόνια να τιμήσει τον μεγάλο ζωγράφο ίσως να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Οι «Ποδηλάτες» είναι από τα πρώιμα του έργα του 1936.
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Πορτρέτο του Γιάννη Τσαρούχη.
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο Facebook Twitter
Από την έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα υπέροχα καφενεία του, όπως το «Καφενείον Νέον» του 1956. Φωτο: Ίδρυμα Π & Μ Κυδωνιέως

Info

Η έκθεση οργανώθηκε από το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και τη Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.

Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)

Τον σχεδιασμό των εκθεσιακών χώρων είχε ο Σταμάτης Ζάννος.

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 27 Ιουλίου μέχρι Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Εικαστικά
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ