Η ARTWORKS είναι ένας νέος οργανισμός με στόχο την οικονομική στήριξη καλλιτεχνών 25 έως 35 ετών και την ενθάρρυνση της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Πρόκειται για μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που υποστηρίζεται με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων». 

 

Βασική της δραστηριότητα είναι το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ. Μέσα από αυτό, θα απονείμει χρηματικά βραβεία σε καλλιτέχνες για την ηθική και υλική αμοιβή τους, καθώς και για την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων τους. Θα ενθαρρύνει επίσης την επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα από σεμινάρια και συναντήσεις που θα οργανώσει και στα οποία θα προσκαλούνται καταξιωμένοι επαγγελματίες από τοv χώρο του πολιτισμού. 

 

Η Δήμητρα Νικολού και η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, συνιδρύτριες της ARTWORKS και διευθύντριες του προγράμματος, μας λένε περισσότερα:

 

— Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε έναν οργανισμό για την οικονομική στήριξη νέων καλλιτεχνών;

Ούσα η καθεμία από τη μεριά της στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και έχοντας λάβει ερεθίσματα από οργανωμένες δομές του εξωτερικού που συστηματικά στηρίζουν τους καλλιτέχνες, ερευνήσαμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερο οι καλλιτέχνες και εδώ.

 

Μάλιστα, είχαμε και οι δύο την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο 12μηνο πρόγραμμα του MoMA -η μία το 2013, η άλλη το 2015- και έτσι αυτές οι κοινές αναφορές υπήρξαν η βάση πάνω στην οποία δομήθηκε αυτή η σκέψη. Με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ιδρυτικός και αποκλειστικός μας δωρητής, μπορέσαμε να μεταβούμε από τον σχεδιασμό ενός τέτοιου προγράμματος ενίσχυσης καλλιτεχνών, εν είδει «fellowship», στην υλοποίησή του.

 

Εμείς θέλαμε να ενισχύσουμε επαγγελματίες καλλιτέχνες, να συνδέσουμε την καλλιτεχνική με την επαγγελματική δραστηριότητα και με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να προβούμε στην απόδοση χρηματικών βραβείων, που λειτουργούν ως έπαινος για την ηθική και υλική αμοιβή τους.

 

— Σε ποιους καλλιτέχνες απευθύνεται η ARTWORKS;

Στον πρώτο και πιλοτικό κύκλο του προγράμματος, απευθυνόμαστε σε καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ 25 και 35 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της κινούμενης εικόνας (παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας) και των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, performance, εγκαταστάσεις, πολλαπλά και νέα μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης κ.ά). Έχουμε προσθέσει και εισοδηματικό κριτήριο, θέλοντας να ενισχύσουμε εκείνους που ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτό το χρηματικό ποσό που θα δοθεί ως βραβείο.

 

— Τι είναι το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ και ποια η διαφορά του χρηματικού επαίνου από μια υποτροφία;

Οι υποτροφίες συνήθως συνδέονται με οικονομική ενίσχυση για εκπόνηση ή συνέχιση σπουδών. Εμείς θέλαμε να ενισχύσουμε επαγγελματίες καλλιτέχνες, να συνδέσουμε την καλλιτεχνική με την επαγγελματική δραστηριότητα και με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να προβούμε στην απόδοση χρηματικών βραβείων, που λειτουργούν ως έπαινος για την ηθική και υλική αμοιβή τους, ως αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων και επιδόσεών τους, αλλά και ως ενθάρρυνση ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.

 

— Ποιο είναι το ύψος του;

Θα δοθούν έως 60 χρηματικά βραβεία ύψους 6.000 ευρώ σε δύο δόσεις, στο διάστημα 6 μηνών.

 

— Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε μεμονωμένους καλλιτέχνες ή και σε καλλιτεχνικές ομάδες;

Επειδή υπάρχουν πρωτοβουλίες και οργανισμοί που στηρίζουν καλλιτεχνικές ομάδες, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε μεμονωμένους καλλιτέχνες. Αυτό, φυσικά, δεν αποκλείει την υποβολή αίτησης από άτομα που ανήκουν σε καλλιτεχνικές ομάδες, εφόσον ο καθένας υποβάλει ξεχωριστά.

 

«Στον πρώτο και πιλοτικό κύκλο του προγράμματος, απευθυνόμαστε σε καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ 25 και 35 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της κινούμενης εικόνας και των εικαστικών τεχνών». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
«Στον πρώτο και πιλοτικό κύκλο του προγράμματος, απευθυνόμαστε σε καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ 25 και 35 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της κινούμενης εικόνας και των εικαστικών τεχνών». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO


— Με ποιο σκεπτικό καθορίσατε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Δεδομένου ότι πρόκειται για την αρχή αυτού του εγχειρήματος, αποφασίσαμε να θέσουμε ορισμένα -για κάποιους αυστηρά- τυπικά κριτήρια, για τη διευκόλυνση της διαχείρισης του προγράμματος. Με γνώμονα την πορεία αυτού του πρώτου κύκλου, αναμένουμε να συλλέξουμε στοιχεία-δείκτες και βάσει αυτών, αν χρειαστεί, να αναπροσαρμόσουμε ή να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες παραμέτρους στο εγγύς μέλλον.

 

— Εκτός της χρηματοδότησης και των υποστηρικτικών σεμιναρίων, υπάρχει κάποια επιπλέον σκέψη για την προβολή του έργου των καλλιτεχνών;

Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της ARTWORKS ως ένα πρόσθετο εργαλείο προβολής της δουλειάς των καλλιτεχνών, ο κάθε συμμετέχων θα έχει τον δικό του χώρο σε αυτή με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, παραπομπή -εφόσον το επιθυμεί- στην προσωπική του ιστοσελίδα και, στο τέλος του προγράμματος, ειδική μνεία σε αυτά που έκανε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Αν αποφασίσει να δείξει κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη ή που ολοκλήρωσε μέσα σε αυτό το εξάμηνο, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

 

— Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων καλλιτεχνών;

Τα χρηματικά βραβεία δεν θα δοθούν για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου, ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να αξιοποιήσει το χρηματικό ποσό ελεύθερα. Επομένως, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τις επιτροπές, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία της αίτησης και αφού εξεταστεί δείγμα του έργου που οι υποψήφιοι έχουν ήδη παράξει μέχρι σήμερα.

 

Πάντως, κατά τη διάρκεια του προγράμματος (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2018), θα ζητηθούν δύο πρόοδοι, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναφέρουν τις ασχολίες τους αυτό το διάστημα και τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η δουλειά τους.

 

— Και αν κάποιος γίνει δεκτός, πώς πιστεύετε ότι θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα;

Αρχικά συμμετέχοντας ενεργά σε σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και όσες δράσεις διοργανώσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα τον βοηθήσουν να εξελίξει το έργο του.

 

Παρότι οι συμμετέχοντες δεν θα υποχρεούνται στην ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου έργου, στο τέλος του προγράμματος θα ήταν πολύ βοηθητικό για εμάς να μάθουμε πώς αξιοποίησε ο καθένας το χρηματικό βραβείο και πολύ ενθαρρυντικό να επιβεβαιώσουμε ότι όντως αυτή η οικονομική ενίσχυση του έδωσε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί με μεγαλύτερη άνεση σε αυτό που κάνει.

 

— Πώς βλέπετε την ARTWORKS σε 5, 10 και 20 χρόνια από σήμερα;

Είναι αρκετά νωρίς για να φανταστούμε το μέλλον της ARTWORKS σε τέτοιο βάθος χρόνου. Προς το παρόν θέλουμε να θέσουμε τα θεμέλια μιας σταθερής δομής, η οποία θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε δημιουργούς από διάφορα καλλιτεχνικά πεδία και να προβούμε σε συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς, ώστε να γίνουν κάποιες κινήσεις για μια πιο εντατική υποστήριξη των καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

 

Info

Οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο www.art-works.gr και στη σελίδα της ARTWORKS στο Facebook.